Cum îți transformi casa într-o locuință inteligentă

Cum îți transformi casa într-o locuință inteligentă

Casa ta - inteligența colectivă

casa, inteligenta, dispozitive, metode, plan
casa, inteligenta, dispozitive, metode, plan

Imagine: Wikia.com

Ceea ce îi făcea pe Borg impresionanți și înfricoșători, era faptul că se bazau exclusiv pe colectiv și deloc pe individ. O altă caracteristică, chiar mai înfiorătoare, așa cum a aflat Picard pe pielea lui, era abilitatea de a integra noi indivizi din diferite specii care deveneau în întregime parte din întreg.

Felul în care evoluează aparatele și standardele este similar cu acest colectiv. Nu mai există o contrală care să controleze totul. Avem de a face cu aparate inteligente care sunt făcute să comunice cu multiple alte aparate și să își adapteze comportamentul bazat pe ceea ce află. Interacțiunea ta și locul din smarthome este asigurat de smartphone sau de o tabletă.

Hai să ne imaginăm un scenariu ca să vedem cum ar funcționa asta. Un termostat clasic controlează temperatura din casă conform unui program fix săptămânal, cu o variație pentru weekend. Termostatul inteligent va învăța din comportamentul tău. Fiecare ajustare pe care o faci îl ajută să te cunoască mai bine și să îți ofere un serviciu și mai bun în viitor. Serviciu care devine uimitor atunci când termostatul începe să vorbească cu smartphone-ul tău și află când pleci și când te întorci acasă. Casa va economisi energie atunci când ești plecat și va porni căldura sau aerul condiționat atunci când te apropii de casă.

Apple a dezvoltat un sistem, pe nume HomeKit, care este pe jumătate deja în acest model. Poți să îți construiești casa inteligentă folosind aparate compatibile cu HomeKit și vei avea control complet câtă vreme rămâi în casă. Însă, dacă vrei să controlezi casa de la distanță, Apple te forțează să cumperi Apple TV care va acționa ca un majordom electronic, preluând comenzile tale și având grijă de casă în lipsa ta.

Reclamă

Nest, divizia de smarthome de la Google, oferă câteva aparate de bază inteligente, iar echiparea completă de smarthome se face cu aparate certificate prin programul "Works with Nest". Odată instalat un aparat Nest, soluția de smarthome este activă și poți adăuga alte aparate compatibile în ce ordine dorești.

Un element comun care apare la toate soluțiile de smarthome, este folosirea unui smartphone sau a unei tablete ca element obligatoriu în configurație. Și pe aceste dispozitive, lumea este controlată de aplicații.

Casele inteligente se învârt în jurul aplicațiilor de smartphone

casa, inteligenta, dispozitive, metode, plan
casa, inteligenta, dispozitive, metode, plan

Imagine: ASID.org

Migrarea noastră de la aplicații desktop și browsere web la aplicații pe smarphone-uri și tablete este completă atunci când vine vorba de smarthome. Ele sunt preferate de mai toți producătorii pentru a gestiona aparatele.

Conceptul de centrală față de cel de colectiv se vede și în aplicațiile instalate. Centrala oferă o aplicație care îi oglindește funcțiile. Conceptul colectiv mută centralizarea pentru utilizator pe smartphone sau tabletă. Uităm ce putere de calcul avem în ele și că au ajuns la fel de puternice precum un laptop de acum câțiva ani. Avantajul este că actualizarea unei aplicații este mai simplă și mai puțin costisitoare decât schimbarea aparatelor din casă.

Fă-ți casa să gândească

Sper că v-am convins să luați în serios universul smarthome. Tehnologia suferă încă schimbări dramatice, dar este destulă valoare în ceea ce găsim acum pe piață pentru o investiție inițială. Bugetul poate să fie ținut sub control folosind echipamente pe care le avem deja, precum un router sau un smartphone. La final, vrem să știm care este pentru tine, partea cea mai atractivă din ofertele de echipamente pentru case inteligente? Lasă-ne un comentariu cu răspunsul tău.

Descoperă: Smarthome Blog Știri