Cum personalizezi temele de desktop din Windows

Windows este un sistem de operare versatil când vine vorba de modul în care arată. Poți schimba ușor o mulțime de aspecte vizuale precum fundalurile desktop-ului folosite de tema ta, sunetele redate atunci când au loc diferite evenimente, culorile folosite pentru afișarea ferestrelor pe ecran precum și nivelul lor de transparență, economizorul de ecran, ș.a.m.d. Deși toate acestea pot fi schimbate individual, poate preferi să selectezi o nouă temă și să schimbi totul o dată. Temele Windows includ toate aspectele de personalizare de mai sus, împachetate împreună într-un singur fișier pe care îl poți instala cu un singur clic. Iată cum se personalizează orice temă de Windows:

Cum găsești temele disponibile în Windows 10

Pentru a găsi temele disponibile în Windows 10, trebuie să deschizi aplicația Setări și să mergi la "Personalizare -> Teme". Ori, dacă preferi, dă clic dreapta sau apasă lung pe orice spațiu liber de pe desktop-ul tău, după care apasă pe opțiunea Personalizare.

Acum ar trebui să apeși pe legătura Setări temă din secțiunea Teme.

Windows 10 va deschide acum setările de Personalizare din Panoul de control. Acesta este locul unde vei găsi toate temele disponibile din Windows 10.

O altă metodă de a ajunge în același loc este să deschizi direct Panoul de control, să mergi la Aspect și personalizare și să apeși pe scurtătura "Modificați tema" din secțiunea Personalizare.

Cum găsești temele disponibile în Windows 8.1

În Windows 8.1, mergi pe ecranul Start și începe să scrii tema pe el. După ce apar rezultatele căutării, apasă pe "Modificați tema".

Dacă vrei să găsești temele de desktop chiar mai repede, poți să dai clic dreapta sau să apeși lung pe desktop și apasă pe Personalizare.

O a treia metodă de a găsi temele disponibile din Windows 8.1 presupune să folosești Panoul de control. Dă clic dreapta sau apasă lung pe iconița Windows din colțul stânga jos a ecranului, după care apasă pe scurtătura Panoului de control. În Panoul de control, mergi la Aspect și personalizare. Apoi, apasă pe Modificare temă, în secțiunea Personalizare.

Indiferent de metoda pe care alegi să o urmezi, fereastra Personalizare - cea în care vei găsi toate temele disponibile - va arăta astfel:

Cum găsești temele disponibile în Windows 7

În Windows 7, vei găsi toate temele disponibile în panoul Personalizare. Pentru a îl deschide, dă clic dreapta pe desktop și apoi dă clic pe Personalizare.

O altă metodă de a deschide panoul de Personalizare este să îl cauți. În Windows 7, deschide Meniul Start, scrie "temă" în caseta de căutare și apoi apasă pe rezultatul "Modificare temă".

Calea "lungă" de a deschide panoul Personalizare este să folosești Panoul de control. Apasă pe scurtătura sa din Meniul Start, după care mergi la "Aspect și personalizare -> Personalizare".

Indiferent de metoda pe care alegi să o urmezi, panoul Personalizare cu toate temele de desktop disponibile în Windows 7, va arăta astfel:

NOTĂ: De aici încolo, setările și opțiunile de configurare funcționează și arată aproape la fel în toate versiunile moderne de Windows. Pentru simplitate, vom folosi capturi de ecran realizate în Windows 10, dar vom evidenția orice diferențe față de Windows 8.1 sau Windows 7, atunci când este cazul.

Ce vei găsi în panoul Personalizare

În panoul Personalizare, vei găsi toate temele instalate pe dispozitivul tău. Ele sunt împărțite în trei secțiuni:

  • Temele mele – conține toate temele ce au fost instalate, create sau modificate de către tine.
  • Teme Windows implicite (în Windows 10 și Windows 8.1) sau Teme Aero (în Windows 7) – conține toate temele incluse implicit în Windows.
  • Teme cu contrast înalt (în Windows 10 și Windows 8.1) sau Teme simple și cu contrast înalt (în Windows 7) – un set de teme care folosesc culori cu contrast ridicat și nu au efecte de transparență. Dacă folosești Windows 7, vei avea și o temă "Windows 7 Basic" și o temă "Windows clasic". Tema "Windows 7 Basic" este același lucru ca tema implicită "Windows 7", dar fără efectele Aero. Tema "Windows clasic" nu are efecte Aero și nu conține stiluri vizuale, făcând desktop-ul să arate similar cu cel din bătrânul Windows XP.

Ce poate fi personalizat la o temă Windows

Sunt patru aspecte ce pot fi personalizate la o temă. Le vei găsi pe toate în partea de jos a panoului Personalizare: Fundal desktop, Culoare, Sunete și Economizor ecran.

Mergi la pagina următoare a acestui tutorial pentru a vedea cum se personalizează lucruri ca fundalul desktop-ului, culorile folosite de Windows, schema de sunet, indicatorii de mouse și altele.