Cum faci o Restaurare Sistem la boot, fără a ajunge la desktop

Cum faci o Restaurare Sistem la boot, fără a ajunge la desktop

Restaurare Sistem (System Restore) este o unealtă care te ajută să restaurezi Windows și setările sale la un stadiu precedent de funcționare. Este un instrument foarte util când avem probleme cu drivere care destabilizează sistemul sau cu software care nu mai funcționează corect. Există momente când problemele sistemului de operare sunt atât de mari încât nu mai poți intra în Windows. Ce faci atunci? Cum pornești Restaurare Sistem (System Restore) într-un astfel de scenariu, pentru a restaura Windows la un stadiu precedent în care funcționa corect? Iată cum se face:

Reclamă

Cum faci o Restaurare Sistem (System Restore) fără a ajunge la desktop în Windows 10 (din Advanced Boot Options - Opțiuni complexe de pornire)

În Windows 10, pentru a putea face o restaurare de sistem din procedura de boot, trebuie să ajungi la ecranul cu opțiuni avansate de pornire (Advanced Boot Options). Sunt mai multe moduri prin care poți face acest lucru:

  • Pornești sistemul de pe un stick USB cu unelte de recuperare
  • Pornește de pe un disc cu unelte de reparare (CD sau DVD)
  • Pornește de pe un disc sau un stick USB cu instalarea de Windows 10. După ce se încarcă, alege limba dorită, tastatura pe care vrei să o folosești, apasă pe Următorul (Next) și apoi pe “Repair your computer: (Repară calculatorul).
  • Dacă ești norocos și poți ajunge la ecranul de autentificare în Windows, apasă și ține apăsată tasta SHIFT și apoi, în meniul Alimentare (Power), alege Repornire (Restart). Windows 10 repornește și încarcă opțiunile avansate de pornire care vor fi prezentate mai târziu în această secțiune.
  • Dacă Windows 10 nu reușește să pornească normal de trei ori la rând, a patra oară va intra automat în modul Automatic Repair (Reparare automată). Pentru a declanșa modul Automatic Repair (Reparare automată) trebuie să întrerupi pornirea normală a sistemului de trei ori la rând: folosește butonul de resetare sau butonul de pornire de pe calculatorul tău cu Windows pentru a îl opri în timp ce pornește. Dacă folosești butonul de pornire, este posibil să trebuiască să îl ții apăsat cel puțin 4 secunde pentru a forța oprirea PC-ului. După ce calculatorul intră în modul Automatic Repair (Reparare automată), primul lucru pe care îl vei vedea este un ecran care îți spune că sistemul de operare se pregătește de repararea automată (“Preparing Automatic Repair”). Așteaptă cât timp încearcă Windows să facă o diagnoză automată a PC-ului tău. Apoi, pe ecranul “Automatic Repair” (“Reparare automată”) apasă pe butonul “Advanced options” (“Opțiuni complexe”).

După ce ai pornit sistemul folosind una dintre aceste metode, se încarcă un ecran albastru care-ți arată câteva opțiuni, precum cele de mai jos. Alege Depanare (Troubleshoot).

Troubleshoot: resetare PC pentru depanare cu opțiuni avansate

Troubleshoot: resetare PC pentru depanare cu opțiuni avansate

După aceea, alege Opțiuni complexe (Advanced Options).

Troubleshoot: Advanced options (Depanare: Opțiuni complexe)

Troubleshoot: Advanced options (Depanare: Opțiuni complexe)

Acum ai acces la mai multe unelte pentru recuperarea sistemului. Alege Restaurare sistem (System Restore). Ar trebui să fie primul din listă.

Lansare System Restore (Restaurare sistem)

Lansare System Restore (Restaurare sistem)

Windows are nevoie de puțin timp pentru a pregăti Restaurare Sistem (System Restore). S-ar putea chiar și să repornească calculatorul sau dispozitivul tău.

Așteptând ca Windows să pornească System Restore la boot

Așteptând ca Windows să pornească System Restore la boot

Când System Restore (Restaurare sistem) este gata, ești rugat(ă) să alegi un cont de utilizator pentru a continua. Alege un cont de administrator existent pe sistemul tău cu Windows 10.

Selectarea unui cont de utilizator

Selectarea unui cont de utilizator

După aceea, trebuie să introduci parola pentru acel cont. Fii atent(ă) la faptul că Windows îți

spune ce fel de tastatură folosește. Dacă trebuie să o schimbi apasă pe “Change keyboard layout” (“Schimbă limba de introducere la tastatură”) și alege o altă limbă din cele disponibile. După aceea, introdu parola în câmpul disponibil și apasă Continue (Continuă).

Introducerea parolei pentru contul de utilizator

Introducerea parolei pentru contul de utilizator

Restaurare Sistem (System Restore) este pornit și-l poți folosi pentru a restaura Windows 10 la un stadiu precedent în care funcționa corect.

Windows System Restore la boot

Windows System Restore la boot

De aici încolo, pașii prin care trebuie să treci sunt aceiași ca în acest ghid: Restaurează Windows la un stadiu funcțional, folosind Protecție Sistem (System Restore).

NOTĂ: Știai că poți folosi și Linia de comandă (Command Prompt) chiar dacă Windows nu pornește? Citește acest ghid pentru a vedea cum: 5 metode de a deschide Linia de comandă atunci când Windows nu pornește.

Reclamă

Cum faci o Restaurare Sistem (System Restore) la bootare în Windows 7

În Windows 7, este ceva mai simplu să ajungi la ecranul de unde poți porni System Restore (Restaurare sistem):

  • Imediat ce îți pornești calculatorul cu Windows 7, apasă F8 pe tastatură. Se afișează ecranul Advanced Boot Options (Opțiuni Avansate de Pornire). Alege Repair Your Computer (Repară-ți Calculatorul).
  • O altă metodă este să creezi un disc cu unelte de reparare a sistemului pe un alt calculator cu Windows 7 și să pornești de pe el.
  • Poți folosi și un disc de instalare pentru Windows 7 și să pornești de pe el. După ce se încarcă instalarea, alege limba și tastatura dorite și apasă pe Următorul (Next). Nu apăsa pe Instalează acum (Install Now). În schimb, dă clic pe legătura care spune “Repair your computer: (Repară calculatorul).

Repair Your Computer în Windows 7

Repair Your Computer în Windows 7

Indiferent de metoda folosită, se încarcă o fereastră System Recovery Options (Opțiuni pentru repararea sistemului). Alege limba dorită pentru tastatură și apasă Următorul (Next).

Selectarea tastaturii utilizate

Selectarea tastaturii utilizate

Acum trebuie să alegi sistemul de operare pe care vrei să-l repari. Alege-l și apasă Următorul (Next).

Alegerea sistemului de operare de recuperat

Alegerea sistemului de operare de recuperat

Este posibil să trebuiască să alegi un cont de utilizator care are drepturi de administrator și să-i introduci parola. Dacă se întâmplă asta, oferă detaliile cerute și apasă pe OK.

Reclamă

Pe unele sisteme, acest pas poate fi sărit de Windows 7.

Introducere detalii utilizator local

Introducere detalii utilizator local

Acum sunt afișate toate uneltele de recuperare disponibile. Alege System Restore (Restaurare Sistem).

Deschidere System Restore (Restaurare sistem) la boot

Deschidere System Restore (Restaurare sistem) la boot

În câteva momente este pornit Restaurare Sistem (System Restore) și-l poți folosi pentru a readuce Windows 7 la un stadiu funcțional din trecut.

Windows 7 System Restore (Restaurare sistem) deschis înainte de bootare

Windows 7 System Restore (Restaurare sistem) deschis înainte de bootare

În continuare, pașii pentru restaurarea Windows 7 sunt la fel cu cei din acest ghid: Restaurează Windows la un stadiu funcțional, folosind Protecție Sistem (System Restore).

Ai reușit să faci o Restaurare Sistem la bootare?

Acum știi cum se pornește Restaurare Sistem (System Restore) atunci când nu mai poți intra în Windows. Îți va fi mai ușor să îți repari sistemul atunci când acesta are probleme. Dar, pentru a te asigura că totul va fi OK, nu ezita să creezi acum un disc sau o unitate de memorie USB cu uneltele de recuperare necesare. Te vei bucura că ai făcut asta atunci când vei avea probleme.

Descoperă: Productivitate Ghiduri Programe Recomandate Recuperare sistem Sistem și Securitate Windows