Cum pornești Restaurare Sistem când nu mai poți intra în Windows (din Advanced Boot)

Restaurare Sistem (System Restore) este o unealtă care ne ajută să restaurăm Windows și setările sale, la un stadiu precedent de funcționare. Este un instrument foarte util când avem probleme cu drivere care destabilizează sistemul sau cu software care nu mai funcționează corect. Există momente când problemele sistemului de operare sunt atât de mari încât nu mai putem intra în Windows. Ce facem atunci? Cum pornim Restaurare Sistem (System Restore) într-un astfel de scenariu, pentru a restaura Windows la un stadiu precedent în care funcționa corect? Iată cum se face:

NOTĂ: Acest ghid este scris pentru Windows 10, Windows 8.1 și Windows 7. Primele două sisteme de operare au instrucțiuni în prima secțiune a acestui ghid. Windows 7 este tratat în a doua secțiune din acest tutorial. Dacă folosești Windows 7 derulează mai jos, până la secțiunea dedicată acestui sistem de operare.

Pornește Restaurare Sistem (System Restore) folosind opțiunile avansate de depanare din Windows 10 și Windows 8.1

În Windows 10 și Windows 8.1, trebuie să ajungem la ecranul cu opțiuni avansate de pornire (Advanced Boot). Sunt mai multe moduri prin care poți ajunge la acest ecran:

  • Pornești sistemul de pe un stick USB cu unelte de recuperare. Învață cum se creează în unul din aceste ghiduri: Cum creezi o unitate media de recuperare în Windows 10 și Crează o unitate de recuperare USB cu unelte pentru Windows 8 & Windows 8.1.
  • Pornește de pe un disc cu unele de reparare (CD sau DVD). Învață cum se creează unul, aici: Ce este un Disc de reparare în Windows și cum creezi unul.
  • Pornește de pe un disc sau un stick USB cu instalarea de Windows 10 sau Windows 8.1. După ce se încarcă, alege limba dorită, tastatura pe care vrei să o folosești, apasă pe Următorul (Next) și apoi pe „Repair your computer: (Repară calculatorul).
  • Dacă ești norocos și poți ajunge la ecranul de autentificare în Windows, apasă și ține apăsată tasta SHIFT și apoi, în meniul Alimentare (Power), alege Repornire (Restart). Windows repornește și încarcă opțiunile avansate de pornire care vor fi prezentate mai târziu în această secțiune.
  • Dacă Windows 10 sau Windows 8.1 nu reușește să pornească normal de trei ori la rând, a patra oară va intra automat în modul Automatic Repair (Reparare automată). Pentru a declanșa modul Automatic Repair (Reparare automată) trebuie să întrerupi pornirea normală a sistemului de trei ori la rând: folosește butonul de resetare sau butonul de pornire de pe calculatorul tău cu Windows pentru a îl opri în timp ce pornește. Dacă folosești butonul de pornire, este posibil să trebuiască să îl ții apăsat cel puțin 4 secunde pentru a forța oprirea PC-ului. După ce calculatorul intră în modul Automatic Repair (Reparare automată), primul lucru pe care îl vei vedea este un ecran care îți spune că sistemul de operare se pregătește de repararea automată („Preparing Automatic Repair”). Așteaptă cât timp încearcă Windows să facă o diagnoză automată a PC-ului tău. Apoi, pe ecranul „Automatic Repair” („Reparare automată”) apasă pe butonul „Advanced options” („Opțiuni complexe”).

După ce ai pornit sistemul folosind una dintre aceste metode, se încarcă un ecran albastru care-ți arată câteva opțiuni, precum cele de mai jos. Alege Depanare (Troubleshoot).

Restaurare sistem, Windows, pornire

După aceea alege Opțiuni complexe (Advanced Options).

Restaurare sistem, Windows, pornire

Ai de ales între mai multe unelte pentru recuperarea sistemului. Alege Restaurare sistem (System Restore). Ar trebui să fie primul din listă.

Restaurare sistem, Windows, pornire

Windows va porni Restaurare Sistem (System Restore). S-ar putea chiar și să repornească calculatorul sau dispozitivul tău pe parcursul acestui proces. Când s-a încărcat, ești rugat(ă) să alegi un cont de utilizator pentru a continua. Alege un cont de administrator existent pe sistemul tău cu Windows 10 sau Windows 8.1.

Restaurare sistem, Windows, pornire

După aceea trebuie să introduci parola pentru acel cont. Fii atent(ă) la faptul că Windows îți

spune ce fel de tastatură folosește. Dacă trebuie să o schimbi apasă pe „Change keyboard layout” („Schimbă limba de introducere la tastatură”) și alege o altă limbă din cele disponibile. După aceea, introdu parola în câmpul disponibil și apasă Continue (Continuă).

Restaurare sistem, Windows, pornire

Restaurare Sistem (System Restore) este pornit și-l poți folosi pentru a restaura Windows10 sau Windows 8.1 la un stadiu precedent la care funcționa corect.

Restaurare sistem, Windows, pornire

De aici încolo, pașii prin care trebuie să treci sunt aceiași ca în acest ghid: Restaurează Windows, la un stadiu funcțional, folosind Protecție Sistem (System Restore).

Pornește Restaurare Sistem (System Restore) folosind opțiunile avansate de depanare din Windows 7

În Windows 7, este ceva mai simplu să ajungi la ecranul cu opțiuni avansate de pornire și depanare (ecran numit Advanced Boot Options). Imediat ce pornești calculatorul, apasă F8 pe tastatură, înainte de a se încărca Windows 7. Se va afișa ecranul Advanced Boot Options (Opțiuni Avansate de Pornire). Alege Repair Your Computer (Repară-ți Calculatorul).

Restaurare sistem, Windows, pornire

O altă metodă este să folosești un disc cu unelte de reparare a sistemului și să pornești de pe el. Găsești aici un ghid despre cum se creează un astfel de disc: Ce este un Disc de reparare în Windows și cum creezi unul.

Poți folosi și un disc de instalare pentru Windows 7 și să pornești de pe el. După ce se încarcă instalarea, alege limba și tastatura dorite și apasă pe Următorul (Next). Nu apăsa pe Instalează acum (Install Now). În schimb, dă clic pe legătura care spune „Repair your computer: (Repară calculatorul).

Indiferent de metoda folosită, se încarcă o fereastră System Recovery Options (Opțiuni pentru repararea sistemului). Alege limba dorită pentru tastatură și apasă Următorul (Next).

Restaurare sistem, Windows, pornire

Acum trebuie să alegi sistemul de operare pe care vrei să-l repari. Alege-l și apasă Următorul (Next).

Restaurare sistem, Windows, pornire

Este posibil să trebuiască să alegi un cont de utilizator care are drepturi de administrator și să-i introduci parola. Dacă se întâmplă asta, oferă detaliile cerute. Pe unele sisteme, acest pas poate fi sărit de Windows 7.

Acum sunt afișate toate uneltele de recuperare disponibile. Alege System Restore (Restaurare Sistem).

Restaurare sistem, Windows, pornire

În câteva momente este pornit Restaurare Sistem (System Restore) și-l poți folosi pentru a readuce Windows 7 la un stadiu funcțional din trecut.

Restaurare sistem, Windows, pornire

Pașii prin care trebuie să treci sunt la fel cu cei din acest ghid: Restaurează Windows, la un stadiu funcțional, folosind Protecție Sistem (System Restore).

Concluzie

Acum știi cum se pornește Restaurare Sistem (System Restore) atunci când nu mai poți intra în Windows. Îți va fi mai ușor să îți repari sistemul atunci când acesta are probleme. Dar, pentru a fi sigur(ă) că totul va fi OK, nu ezita să creezi acum un disc sau o unitate de memorie USB cu uneltele de recuperare necesare. Te vei bucura că ai făcut asta atunci când vei avea probleme.