A sosit timpul pentru un nou experiment realizat împreună cu ASUS România. De data aceasta am luat un student la informatică, dezvoltator de aplicații și editor la situl nostru și i-am dat câteva săptămâni noul Transformer Book Flip TP300LA - un convertibil puternic cu Windows 8.1. Haideți să vedem cum se potrivește acest convertibil în rutina zilnică a unui student la informatică, ce are nevoie de putere de procesare mai multă decât un utilizator obșinuit:
Faceți cunoștință cu Iulian Atănăsoae: student, dezvoltator de aplicații și editor la 7 Tutoriale
Mă numesc Iulian Atănăsoae (@julianatanasoae ), sunt student în anul I la Universitatea din București, Facultatea de Matematică-Informatică, specializarea Calculatoare și Tehnologia Informației. Am avut dintotdeauna o pasiune pentru tehnologie și de aceea am acceptat să testez acest dispozitiv pentru 2 săptămâni. Pe lângă activitățile "studentului obișnuit", eu mă ocup și cu dezvoltarea de aplicații, testez tot timpul ultimele noutăți apărute în materie de software și scriu articole pentru 7 Tutoriale. Acest articol va rezuma experiența mea cu laptop-ul ASUS Transformer Book Flip TP300LA.
Cum a fost experiența mea de lucru cu ASUS Transformer Book Flip TP300LA
Rutina mea zilnică arată cam așa: merg la facultate în fiecare zi și când am ferestre între cursuri mă ocup și de alte activități cum ar fi articole, participări la seminarii/evenimente IT organizate în București, programare de aplicații atât în timpul orelor de curs cât și în afara lor. Transformer Book TP300LA a fost un instrument de mare ajutor pentru mine, datorită specificațiilor tehnice foarte puternice. În anul 2014, să ai un laptop cu ecran tactil de 13,3 inci, un procesor Intel Core i7 din generația Haswell la 2.6 GHz, 8 GO RAM și un SSD de 128 GO, este aproape tot ce ți-ai putea dori de la un laptop. Singurul minus în toată această gamă de specificații ar fi mărimea SSD-ului: nu ar fi stricat dacă ar fi avut 256 GO spațiu de stocare. Dar, laptop-ul are un slot pentru carduri SD și se poate extinde spațiul de stocare foarte ușor.
Am folosit acest laptop timp de 2 săptămâni, pentru o varietate de sarcini, de la navigarea pe Internet cu 120 de tab-uri deschise în Google Chrome (și știm cu toții cât de mult îi place Chrome-ului să mănânce din resurse), până la rularea de mașini virtuale în timp ce vorbeam pe Skype și instalam Visual Studio. Am rămas uimit de cât de bine s-a comportat acest convertibil. Nu am avut niciun fel de probleme cu el și s-a mișcat întotdeauna foarte repedei. Înainte să spuneți "de ce te miri, păi e i7, are SSD, așa și trebuie să se miște" trebuie să menționez că eu nu am avut până acum cele mai performante dispozitive din lume și nu mă deranjează să aștept încă un minut în plus într-un ecran de încărcare. În schimb, când am trecut înapoi la laptop-ul meu cu Intel Core i3 la 1.7 GHz, 4 GO RAM și un HDD la 5400 de rotații pe minut, a început să-mi lipsească foarte mult rapiditatea cu care se mișca Transformer Book-ul.
Revenind la realitate, haideți să vă povestesc mai multe detalii despre scenariile de utilizare în care l-am folosit. La cursul de Programarea Calculatoarelor eu scriu în OneNote, și nu într-un caiet obișnuit. Pentru că mi-e mai comod și arată mult mai bine cursul respectiv. În plus, pot să includ legături la diverse resurse de pe internet, iar diagramele arată infinit mai bine decât dacă ar fi desenate cu pixul. Trebuie să recunosc că nici eu nu am cel mai frumos scris de mână din lume. Minusul pe care îl are laptop-ul în acest scenariu este faptul că nu include un stylus și este destul de greu de folosit în modul tabletă.
Un alt scenariu a fost vizionarea de filme. Ecranul are o rezoluție Full HD (1920x1080) iar calitatea imaginii este una foarte bună. De asemenea, sistemul audio furnizează sunete clare și puternice. În acest caz, folosirea laptop-ului în modul kick-stand a oferit o experiență interesantă de "cinema la birou".
În scenarii de productivitate, ASUS Transformer Book Flip TP300LA nu m-a lăsat la greu. Mi-a plăcut să scriu articole pe el, deoarece tastatura este una foarte confortabilă. Personal, sunt un mare fan al tastaturilor de la laptop-urile ASUS, iar pe acest Transformer Book, cei de la Asus nu au dezamăgit deloc.
Cât despre dezvoltarea de aplicații, am rulat fără probleme Visual Studio cu extensiile uzuale, împreună cu emulatoare de Windows Phone și Android. Rezoluția Full HD și-a dovedit încă o dată utilitatea, pentru că am loc să îmi încadrez toate instrumentele într-un singur ecran, fără a avea mare nevoie de o configurație dual-monitor, așa cum fac de obicei.
În încheiere, pot să spun că recomand cu căldură acest laptop pentru cei care au nevoie de "putere la purtător". S-a dovedit a fi perfect pentru nevoile mele, și este un dispozitiv pe care l-aș achiziționa oricând.