Cum să faci cumpărături de Black Friday?

Cum să faci cumpărături de Black Friday?

Black Friday generează așteptări mari din partea cumpărătorilor, dar mai ales din partea magazinelor. Deși unele așteptări sunt exagerate, există și suficiente motive să luăm evenimentul în serios. În fond, conform spuselor eMAG, raportat la numărul de locuitori, în România avem a doua cea mai mare rată de adopție a campaniilor de Black Friday, după Statele Unite ale Americii. Se poate să beneficiem de Black Friday fără să fim copleșiți de avalanșa de reclame și postări pe Facebook? Iată câteva idei care sperăm să vă ajute:

Reclamă

Black Friday: cât e tam-tam, cât e realitate?

Black Friday 2017 a început deja la unele magazine, precum evoMAG sau Altex. La eMAG și multe alte magazine, Black Friday va fi pe 17 noiembrie și cumpărătorii avizi au început deja pregătirile. Evenimentul a debutat la noi în 2011, adus de eMAG, cel mai mare magazin de vânzări online de la noi. Asta a impus o experiență de Black Friday care se centrează pe internet, aspect diferit față de americani, pentru care Black Friday a însemnat mulți ani vizitarea magazinelor fizice. Trebuie spus că online-ul devine și acolo mediul principal de vânzare.

Dat fiind succesul vânzărilor de Black Friday, s-a creat presiune pe vânzători și producători să vină cu reduceri spectaculoase. Ca să poată satisface cererea de prețuri mici, aceștia pun la vânzare deseori produse mai puțin performante ori nu foarte noi. Dacă o ofertă sună prea bine pentru a fi adevărată, în majoritatea cazurilor așa și este.

Înainte de a apăsa butonul de Adaugă în coș, verifică detaliile produsului. Reclama poată să scrie despre mărimea ecranului la un televizor fără să spună și că modelul este de anul trecut. Uneori sunt vândute produse făcute special pentru ziua de reduceri, cu componente mai ieftine. Așadar verifică întotdeauna specificațiile produsului.

Alăturarea la pachet a mai multor produse face dificilă evaluarea ofertei. Ai răbdare și calculează reducerea reală de preț. Poți să descoperi că reducerea este de fapt mică și este mai bine să cumperi separat produsul care te interesează, mai ales atunci când ceea ce este pus în plus la pachet nu este ce îți trebuie.

Să știi ce vrei să cumperi este esențial pentru o sesiune de succes. Fă-ți o listă de cumpărături și caută să afli la ce preț se vând din timp. Ofertele bune se duc repede. Odată ce oferta este disponibilă, vei avea puțin timp la dispoziție ca să închei tranzacția.

Când începe Black Friday 2017 în România?

eMAG este liderul de vânzări și nu anunță ora exactă la care "dă drumul" ofertelor. Motivul este protejarea capacității de a procesa tranzacții. Realitatea este că nu este ușor să creezi infrastructura necesară pentru a prelua în aceeași secundă toți cumpărătorii din România care vor să intre pe sait de Black Friday. Ora de deschidere diferă de la un magazin la altul. Unele au încercat să "fure" startul cu campanii de reduceri de preț care au avut loc cu săptămâni înainte iar altele cu câteva zile. De exemplu, Altex își desfășoară deja campania de Black Friday, iar pe 18 noiembrie vor adăuga produse în plus, în lista de promoții deja existente.

Black Friday, cumparaturi
Black Friday, cumparaturi

La ce să ne așteptăm de Black Friday 2017 din partea eMAG?

Dintre toate magazinele de retail de tehnologie, cel care a comunicat cel mai bine până acum a fost eMAG. Astfel, ei au promis următoarele:

 • 2 milioane de produse din categorii foarte cerute de clienți: televizoare, telefoane mobile, laptopuri, electrocasnice, parfumuri, jocuri și jucării, produse din categoria de modă și multe opțiuni de cadouri. Acest număr însumează produsele oferite în mod direct de eMAG dar și cele din Marketplace, vândute de partenerii eMAG care au intrat în platforma de retail online a companiei.
 • Cea mai mare ofertă de produse speciale: aur, mașini, motociclete, bijuterii, pachete turistice, reduceri la bilete de avion de la Tarom (se vor vinde vouchere de 100 Euro la prețul de 50 de Euro), bilete la evenimente (printre care se numără și festivalul Untold), abonamente Digi Mobil, servicii medicale și antichități
 • Voucher de 500 de lei pentru 2.000 de clienți care vor aplica de Black Friday pentru cardul de cumpărături eMAG
 • Pentru prima dată de când se organizează Black Friday în România, clienții vor avea la dispoziție 60 de rate fără dobândă cu orice card de cumpărături Raiffeisen Bank
 • Opțiuni multiple de livrare: prin curier, în showroom-urile eMAG sau prin cele 600 de oficii poștale din toată țara. eMAG își dorește ca 67% dintre comenzi să fie livrate în primele 5 zile după Black Friday 2017. Este o țintă ambițioasă și sperăm că se vor achita cu succes.
Reclamă

Compania eMAG a oferit și statistici despre cum vor fi împărțite cele două milioane de produse disponibile de Black Friday 2017:

 • 50.000 de televizoare
 • 60.000 smartphone-uri
 • 25.000 laptopuri
 • 150.000 de electrocasnice mici (mixere, blendere, cuptoare cu microunde, aparate de gătit și altele)
 • 20.000 de frigidere
 • 150.000 de articole pentru casă și grădină
 • 200.000 de produse din categoria modă/fashion
 • 150.000 de parfumuri și cosmetice
 • 150.000 jocuri și jucării
 • 25.000 de anvelope

Ce să cumperi de Black Friday?

Datorită calității multor produse aflate la reduceri, acum este momentul să iei un produs mai puțin costisitor. Un televizor pentru camera copiilor, un smartphone low-end sau mid-range, o tabletă în plus pe care vrei doar să te uiți pe net, sunt produse pentru care este ușor de găsit o ofertă bună.

Jocurile de calculator sau de consolă sunt iarăși produse bune de urmărit. Calitatea jocului nu se modifică pentru Black Friday. Același lucru este valabil pentru ofertele de aplicații. O ofertă de programe de productivitate, securitate sau divertisment, este probabil una bună.

Aparatele mici de bucătărie și alte obiecte de gătit au de obicei reduceri mari. Aparatele mari necesită mai multă pregătire și cercetare. Riști să ai o aducere aminte permanentă, în bucătărie, a unei cumpărături neinspirate. Eu personal când mă uit la frigider, nu îmi pasă dacă l-am luat în 2012 sau 2013. De fapt nici nu îmi aduc aminte fără să caut documentele de garanție. Așa că modelul de anul trecut, cumpărat anul ăsta de Black Friday s-ar putea să fie o afacere bună, deoarece acest domeniu nu avansează la fel de agresiv precum smartphone-urile ori calculatoarele.

Surpriza vânzărilor de Black Friday de la eMAG în 2013 au fost ofertele de mașini. Numărul de mașini oferite a fost limitat și a fost, în primul rând, o găselniță de publicitate. Vânzările de mașini iau însă amploare. Până la urmă, suntem exact în perioada anului când dealerii auto vor facă loc pentru modele de mașini pentru 2018. Dacă ești sigur de modelul de mașină dorit și mai ales de prețul care poate fi obținut, Black Friday poate să fie o opțiune bună. Nu uita că la un dealer auto prețul este negociabil, așa că prețul de listă nu este singura comparație.

Cum cumperi eficient și rapid de Black Friday?

Aici, tot eMAG ne oferă cele mai bune sfaturi, care se aplică indiferent de magazinul favorit:

 • În primul rând fă-ți cont înainte de Black Friday pe saiturile magazinelor favorite.
 • Instalează și configurează și aplicația de mobil a magazinelor care te interesează (dacă este disponibilă).
 • Fă-ți o listă cu produsele favorite, în fiecare dintre magazinele unde vrei să găsești cele mai bune oferte.
 • Adaugă-ți înainte de Black Friday cardul de cumpărături în contul tău, pentru a face plata de Black Friday cât mai rapid cu putință.
 • În ziua de Black Friday, compară rapid prețurile produselor tale favorite și cumpără-le de la magazinele cu cele mai bune reduceri.

Dacă încă nu știi ce vrei să cumperi de Black Friday 2017, avem câteva idei pentru tine: Gadget-uri tech - Idei de cadou pentru Black Friday și Crăciun (2017)

Concluzie

Black Friday este o experiență bulversantă pentru unii cumpărători. Avalanșa de oferte, reclame și postări pe Facebook depășește ușor limita de confort. Pe de altă parte nu degeaba se fac atât de multe vânzări. Sunt multe oferte bune care merită luate în considerare. Ori cel puțin așa ne spun magazinele. Acestea vor miza pe cumpărăturile impulsive iar cheia succesului tău este stabilirea clară a nevoilor tale și cercetarea pieței în avans. Spune-ne, folosind formularul de comentarii de mai jos, ce cumpărături bune ai făcut de Black Friday sau ce experiențe nefericite ai avut, ca învățătură pentru ceilalți cititori ai Digital Citizen.

Descoperă: Divertisment Blog Știri