După ce ai terminat de editat proiectul tău în Windows Movie Maker vei dori să îl arăți și altora. Totuși, când îl vei exporta, acesta va fi salvat ca un proiect Windows Movie Maker cu extensia .wlmp. Acest .wlmp poate fi deschis doar cu Windows Movie Maker așa că, dacă vrei ca filmul tău să fie văzut de prieteni și familie va trebui să îl salvezi într-un format video recunoscut precum .wmv. În acest articol vom arăta cum vă salvați propria creație într-un format video universal folosind setările recomandate, iar pentru pentru utilizatorii mai avansați, vom trece și prin pașii de creare a setărilor particularizate.
Cum salvăm videoclipuri folosind setările recomandate
Cea mai ușoară modalitate de a vă salva proiectele într-un format ce poate fi încărcat pe saituri web sau pe un DVD este să folosiți setările recomandate. Când alegeți setările recomandate, Windows Movie Maker se va uita la caracteristicile fișierului video sursă și va alege în funcție de cum este el programat, cele mai bune setări pentru cel mai bun echilibru între spațiul de stocare ocupat și calitatea clipului video. Dacă doriți să folosiți setările recomandate, apăsați butonul Salvare film din fila Pornire.
Această opțiune sare peste toate setările video complicate pe care s-ar putea să nu le înțelegeți și va afișa direct fereastra Salvare film.
NOTĂ: Dacă sunteți curios care sunt setările recomandate oferite de Windows Movie Maker, dați clic pe săgeata de sub Salvare film și plasați cursorul peste Recomandat pentru acest proiect.
Pentru cei mai mulți dintre utilizatori, stările recomandate sunt suficiente. Dar, dacă plănuiți să folosiți filmul într-un scop anume, ar trebui să utilizați setările prestabilite ale Windows Movie Maker. Filmul a fost salvat ca .wmv iar cum puteți să-l partajați, să-l încărcați pe un sait sau puteți să-l ardeți pe un DVD.
Cum salvăm videoclipuri folosind setările video prestabilite
Windows Movie Maker are câteva setări prestabilite optimizate în funcție de necesitățile utilizatorului. Acestea se numesc Setări comune și le puteți găsi în același meniu derulant ce apare atunci când apăsați pe săgeata de pe butonul Salvare film. Sub setările comune, veți găsi setările optimizate pentru anumite dispozitive. Cele mai multe dintre ele au denumiri foarte sugestive precum: "Pentru ecrane de înaltă definiție", "Pentru computer", "Pentru poștă electronică", "Windows Phone", "Telefoane Android", "Apple iPhone", etc.
Din nou, dacă plasați cursorul pe una dintre opțiuni vor fi afișate câteva detalii despre aceasta. După ce ați selectat una dintre setări, alegeți o locație unde să se salveze fișierul și apăsați Salvare.
Dacă veți alege Inscripționare DVD, fișierul va fi salvat în locul pe care l-ați selectat, iar apoi va fi deschis într-un nou proiect Creator DVD Windows. Din păcate această opțiune este disponibilă doar în Windows 7.
Cum salvăm videoclipuri creând noi setări particularizate
Dacă doriți să vă jucați cu setările video, alegeți Creare setare particularizată din meniul Salvare film.
Apoi se va deschide o fereastră în care puteți modifica setările în funcție de cum doriți.
Aici, puteți modifica următoarele opțiuni:
-
Nume: Numele prin care se vor identifica setările în meniul Salvare film
-
Lățime și înălțime: Lățimea și înălțimea în pixeli.
-
Rată de biți: Afectează nivelul de detalii al filmului. Cu cât mai mare, cu atât calitatea va fi mai bună.
-
Frecvență de cadre: Afectează finețea mișcărilor și animațiilor filmului. În cazul fotografiilor nu ai nevoie de mai mult de 24 fps, iar în cazul filmelor o frecvență de 30 fps este de asemenea suficientă.
-
Format audio: Afectează calitatea sunetului. 192 kbps, 48 kHz, stereo este considerată calitatea unui CD, dar 128 kbps este acceptabil pentru video.
NOTĂ: Chiar dacă dimensiunile pe care le alegeți nu păstrează raportul de aspect pe care l-ați ales, filmul rezultat nu va fi întins sau trunchiat. În schimb, Windows Movie Maker va lua cea mai mare dimensiune pe care ați setat-o și o va genera automat pe cealaltă pentru a menține raportul de aspect. Cu cât opțiunile sunt setate mai sus, cu atât calitatea va fi mai bună iar spațiul pe care ar urma să îl ocupe pe disc va fi, de asemenea, mai mare. Desigur, calitatea filmului rezultat nu va fi mai mare decât cea a materialului sursă. De exemplu, dacă videoclipul sursă are o frecvență de cadre de 24 fps, aceasta nu va putea fi mărită la 30 fps ca prin magie. Ca o alternativă, puteți modifica setările în funcție de dimensiunea pe care doriți să o aibă fișierul finit.
SFAT: Puteți folosi o setare comună ca punct de plecare al propriei setări. Alegeți o opțiune din meniul derulant, ajustați opțiunile dorite iar apoi dați-i un nume înainte de a o salva.
Dacă ați terminat apăsați Salvare. Windows Movie Maker va salva noua setare ca Fișier setări video Movie Maker (.wlvs). Pentru ca setările să apară în meniul Salvare film, fișierul.wlvs trebuie să aparțină directorului Video profiles: "C:Utilizatori[numeutilizator]AppDataLocalMicrosoftWindows LiveVideo Profiles".
Dacă doriți să vă partajați setările pe care tocmai le-ați creat cu prietenii sau colegii, sau dacă doriți să le exportați pe alt calculator, trebuie să le trimiteți fișierul .wlvs. Dar, asigurați-vă că destinatarul le-a pus în directorul Video profiles. Acestea vor fi adăugate în lista de setări video în meniul derulant Salvare film.
Concluzie
După cum puteți vedea din acest ghid, nu este foarte greu de salvat un proiect Windows Movie Maker într-un format acceptat de programele de redare al filmelor. Pentru a căpăta echilibrul optim între dimensiunea fișierului și calitatea filmului, ar trebui să folosiți una din setările comune detaliate mai sus sau să vă creați propria setare. Pentru mai multe informații despre Windows Movie Maker, accesați articolele noastre conexe, iar dacă aveți probleme sau întrebări despre această aplicație, nu ezitați să ne lăsați un comentariu mai jos.