Cum se schimbă rezoluția ecranului, cum se măresc textul și iconițele

În acest ghid vom discuta despre rezoluțiile ecranelor și vom vorbi despre câteva lucruri practice de genul: cum se schimbă rezoluția monitorului în Windows, cum lucrezi cu mai multe monitoare, ce setări trebuiesc modificate pentru a mări textul și alte elemente de pe ecran. Cum să revii la setările originale dacă este necesar? Dacă ești interesat de aceste lucruri, nu ezita să citești acest tutorial:

NOTĂ: Acest ghid conține informații valabile pentru toate versiunile moderne de Windows: Windows 7, Windows 8.1 și Windows 10.

Prezentul este mult mai automatizat decât trecutul

În anii de demult , alegerea rezoluției ecranului era aproape în întregime la latitudinea utilizatorului, Windows obișnuind să folosească doar una sau două rezoluții mici pentru ecran. Această abordare garanta că toți utilizatorii vor avea un minim funcțional, pe orice calculator. Rezoluțiile mai mari erau treaba producătorilor de plăci video, fiecare placă venind cu propriile sale drivere. Chiar și după ce a trecut această perioadă, nu toate rezoluțiile au devenit accesibile pentru toate monitoarele, putând de foarte mutle ori să te alegi de fapt cu un ecran negru sau cu o imagine ininteligibilă dacă încercai să folosești vreo rezoluție mult prea mare pentru monitorul tău. Din fericire, Windows întotdeauna a avut și o variantă de salvare, despre care vom discuta imediat.

În Windows 7, Windows 8.1 și în Windows 10 lucrurile s-au schimbat mult și s-au schimbat în bine. Sistemul de operare încearcă să identifice corect modelul monitorului tău, rația sa de aspect și rezoluțiile pe care le suportă. Dacă totul funcționează bine, îți va seta rezoluția la cea maximă suportată de monitorul tău. Acest lucru este extraordinar și înseamnă că vei primi spațiul maxim pe care ecranul tău ți-l poate oferi, imediat ce te conectezi la Windows. Asta nu înseamnă însă că nu vei mai putea sau nu vei mai vrea să schimbi rezoluția monitorului la un moment dat.

Cum ajungi la setările de rezoluție ale ecranului, în Windows 7 și în Windows 8.1

Schimbarea rezoluției monitorului sau a orientării sale în Windows 7 și în Windows 8.1 se face dintr-o fereastră numită Rezoluție ecran.

Aceasta poate fi găsită în ”Panoul de control -> Aspect și personalizare ->Ajustați rezoluția ecranului” , dar cea mai rapidă metodă de a ajunge la ea este să dai clic dreapta pe Desktop și să apeși pe scurtătura ”Rezoluție ecran” din meniul contextual.

Se va deschide fereastra ”Rezoluție ecran” unde poți să faci toate schimbările pe care le dorești. În captura de ecran de mai jos, poți să vezi cum arată arată această fereastră atunci când lucrezi cu un singur monitor cu o rație de aspect de 4:3. Reține însă că este foarte probabil ca fereastra ta să arate diferit față de a mea. Totuși, indiferent de ce vei vedea aici, modificările pe care le vei face vor funcționa la fel.

Cum ajungi la setările de rezoluție ale ecranului în Windows 10

În Windows 10, Panoul de control a ”îmbătrânit”, iar noua aplicație Setări începe să îi ia locul. Ca urmare, alegerea unei rezoluții diferite pentru montiroul tău se face acum din această aplicație, dintr-un panou numit ”Setări avansate pentru afișaj”.

Pentru a ajunge la el, deschide Setările și mergi la ”Sistem -> Afișare -> Setări avansate pentru afișaj”.

Această acțiune te va duce la un panou numit ”Setări avansate pentru afișaj” , locul unde poți să schimbi rezoluția monitorului tău. În imaginea de mai jos, poți vedea cum arată acest panou atunci când lucrezi cu un singur monitor cu o rație de aspect comună, de 16:9 și o rezoluție Full HD de 1920 x 1080 de pixeli.

Cum arată setările de ecran atunci când lucrezi cu mai multe monitoare

În prezent, a devenit destul de comun să lucrezi cu mai multe monitoare simultan. Majoritatea oamenilor aleg să folosească două monitoare, dar și configurațiile cu trei monitoare sunt din ce în ce mai comune. Iată cum arată fereastra Rezoluție ecran atunci când folosești două monitoare în Windows 7 sau în Windows 8.1:

Și iată cum arată fereastra ”Setări avansate pentru afișaj” din Windows 10 atunci când folosești două monitoare:

După cum vezi, ambele monitoare sunt afișate, indiferent de sistemul de operare pe care îl folosești. Selectează unul dintre monitoare cu ajutorul mouse-ului sau cu degetul și poți începe să te joci cu setările sale.

Cum modifici rezoluția ecranului în Windows

De aici încolo, pașii pe care îi vei face sunt aceiași indiferent că folosești Windows 7, Windows 8.1 sau Windows 10. Pentru a începe să faci modificări, apasă pe meniul derulant numit simplu Rezoluție.

Poți să crești sau să scazi rezoluția după cum dorești. Dacă monitorul tău este unul cu o rezoluție 1080p sau 1080i, de exemplu, este bine să ții minte faptul că asta înseamnă că el suportă o rezoluție maximă de 1920 x 1080 de pixeli. Este însă posibil să poți să folosești și rezoluții mai mari, dacă monitorul tău îți permite acest lucru.

NOTĂ: Dacă folosești un calculator portabil, este posibil să nu poți să îi schimbi rezoluția. Unele laptopuri/tablete/hibrizi au ecrane cu rezoluții fixe pe care nu le poți schimba; altele însă îți permit acest lucru. Din fericire, această problemă este destul de rară.

Citește pagina următoare a acestui tutorial pentru a afla detalii despre unele rezoluții mai ”ciudate”, cum să evaluezi modificările și cum să te ocupi de consecințele lor, precum și cum să modifici textul, iconițele și alte elemente vizuale astfel încât să fie mai mari.