2 metode de a schimba limba folosită de Cortana în Windows 10

2 metode de a schimba limba folosită de Cortana în Windows 10

Deși limba nativă a Cortanei este engleza, ea nu este limitată doar la această limbă. Poate să înțeleagă și să vorbească și alte limbi. Pentru fiecare dintre limbile pe care le știe, Cortana poate să își adapteze nu doar vocea și stilul de vorbire, ci și informațiile pe care le oferă utilizatorilor săi. Poate vrei să știi cum să schimbi limba Cortanei. Sau poate că ai vrea să știi câte limbi suportă Cortana și în ce regiuni este disponibilă. Pentru toate răspunsurile, citește acest ghid:

Reclamă

NOTĂ: Cortana nu este disponibilă în limba română, dar poți să o folosești dacă îți schimbi limba sistemului de operare Windows 10 în una din limbile suportate pe care le înțelegi. Din acest motiv, în acest tutorial noi folosim limba engleză ca limbă inițială a sistemului.

Câte limbi suportă Cortana?

La redactarea acestui articol, Cortana era capabilă să înțeleagă și să vorbească doar opt limbi: chineză, engleză, franceză, germană, italiană, japoneză, portugheză și spaniolă. În plus, Cortana este disponibilă pe calculatorul sau dispozitivul tău cu Windows 10 doar dacă îl setezi să folosească una dintre următoarele perechi de regiuni și limbi:

 • Australia: engleză
 • Brazilia: portugheză
 • Canada: engleză/franceză
 • China: chineză (simplificată)
 • Franța: franceză
 • Germania: germană
 • India: engleză
 • Italia: italiană
 • Japonia: japoneză
 • Mexic: spaniolă
 • Regatul Unit: engleză
 • Spania: spaniolă
 • Statele Unite: engleză
Cortana folosind limba engleză pe un PC cu Windows 10
Cortana folosind limba engleză pe un PC cu Windows 10

S-ar putea să te întrebi și pe ce tipuri de dispozitive poți folosi Cortana. Răspunsul este: pe calculatoarele și dispozitivele cu Windows 10. Până la finalul lui ianuarie 2020, Cortana era disponibilă și ca aplicație pentru Android și iOS, putând rula atât pe smartphone-uri și tablete cu Android, cât și pe iPhone-uri și iPad-uri. Din păcate, aplicațiile mobile ale Cortanei au fost retrase de pe toate piețele, cu excepția Statelor Unite, unde sunt încă disponibile, cel puțin pentru moment.

Andrew Shuman, Microsoft Corporate Vice President și persoana care a condus echipa Cortana, a confirmat că această mutare din partea Microsoft nu înseamnă retragerea completă a Cortanei. Este doar o reorientare a companiei către calculatoare și companii, acolo unde se află majoritatea clienților Microsoft. Se pare că Microsoft a recunoscut, într-un final, că ceilalți asistenți virtuali pentru smartphone-uri (Google Assistant și Siri) au cucerit piața mobilă.

1. Cum schimbi limba Cortanei în Windows 10, în funcție de limba principală a sistemului

Cortana este creată să vorbească aceeași limbă ca limba regiunii configurate pe calculatorul sau dispozitivul tău cu Windows 10. Astfel, pentru a o face să vorbească o altă limbă, trebuie să îți configurezi PC-ul cu Windows 10 să utilizeze o altă limbă. În plus, nu uita că o poți folosi pe Cortana doar în una din regiunile și limbile pe care le-am menționat în prima secțiune a acestui tutorial. Pentru a ilustra pașii necesari pentru a schimba limba Cortanei, hai să o facem să vorbească limba spaniolă:

Reclamă

Începe prin a deschide aplicația Setări (Settings). O metodă rapidă este să apeși pe butonul ei din Meniul Start sau să apeși simultan pe tastele Windows + I.

Butonul Setări din Meniul Start
Butonul Setări din Meniul Start

În aplicația Setări, apasă pe Time & Language (Timp și limbă).

Categoria de setări Time & Language
Categoria de setări Time & Language

Pe pagina Time & Language, selectează Region (Regiune) în bara din stânga.

Pagina Region din Setările Windows 10
Pagina Region din Setările Windows 10

În partea dreaptă a paginii, apasă pe "Country or region" (Țară sau regiune) și selectează regiunea corespunzătoare limbii pe care vrei să o vorbească Cortana. În exemplul nostru, deoarece vrem să o facem pe Cortana să vorbească spaniolă, trebuie să selectăm Spania sau Mexic (una dintre cele două regiuni unde Cortana suportă limba spaniolă).

Setarea Country or region
Setarea Country or region

Acum, selectează Language (Limbă) în bara din stânga paginii Time & Language.

Pagina Language din Setările Windows 10
Pagina Language din Setările Windows 10

În partea dreaptă a aplicației Setări, apasă pe "+ Add a preferred language" (+ Adaugă o limbă preferată) din secțiunea Preferred languages (Limbi preferate).

Adaugă o limbă preferată
Adaugă o limbă preferată

Aplicația Setări ar trebui să afișeze un dialog numit "Choose a language to install" (Alege o limbă pentru instalare). Derulează prin listă până găsești limba pe care vrei să o utilizeze Cortana sau tastează numele limbii respective în câmpul text din partea de sus. După ce ai găsit limba, apasă pe ea.

Cum noi vrem să o facem pe Cortana să vorbească spaniola, trebuie să selectăm Espanol din listă. Nu uita că limba pe care o alegi trebuie să se potrivească cu una dintre perechile de regiuni și limbi menționate în prima secțiune a tutorialului. De exemplu, nu putem folosi limba spaniolă din Puerto Rico, deoarece nu este suportată de Cortana. Putem folosi doar limba spaniolă vorbită în Spania sau Mexic.

Alege limba pe care vrei să o instalezi
Alege limba pe care vrei să o instalezi

După ce ai ales, apasă pe Next (Următorul).

Selectarea noii limbi de instalat
Selectarea noii limbi de instalat

Windows 10 te întreabă ce caracteristici ale limbii vrei să instalezi. Selectează-le pe cele pe care le vrei, dar asigură-te că selectezi și "Set as my display language" (Setează ca limba mea de afișare) și "Speech recognition" (Recunoaștere vorbire). Recunoașterea vorbirii este obligatorie pentru Cortana dacă vrei ca ea să poată folosi noua limbă. Apoi, apasă pe Install (Instalare).

Selectarea caracteristicilor de instalat pentru noua limbă
Selectarea caracteristicilor de instalat pentru noua limbă

Așteaptă ca Windows 10 să descarce și să instaleze pachetele de limbă necesare.

Noua limbă este instalată
Noua limbă este instalată

După ce s-a instalat noua limbă, Windows 10 îți cere să te deconectezi, ca să o poată aplica. Fă-o acum dacă vrei ca noua limbă să fie vorbită de Cortana cât mai curând, sau alege "No, sign out later" (Nu deconectează-te mai târziu) dacă nu te grăbești.

Windows 10 îți cere să te deconectezi
Windows 10 îți cere să te deconectezi

După ce te reconectezi la contul tău, noua limbă este instalată și utilizată de Windows 10 atât ca limbă de afișare, cât și ca limba vorbită de Cortana. Cortana noastră vorbește acum spaniolă, iar Cortana ta vorbește orice altă limbă suportă pe care i-ai setat-o.

Windows 10 și Cortana folosesc noua limbă pe care ai instalat-o
Windows 10 și Cortana folosesc noua limbă pe care ai instalat-o

Acum hai să vedem cum setezi limba Cortanei pe baza limbii regiunii:

Reclamă

2. Cum schimbi limba Cortanei în Windows 10, în funcție de limba regiunii

Windows 10 îți permite și să o configurezi pe Cortana să folosească limba specifică unei regiuni. De exemplu, dacă limba principală pe care o folosești pe PC-ul sau dispozitivul tău cu Windows 10 s-ar putea să fie engleza americană. Însă, dacă preferi limba engleză britanică, o poți face pe Cortana să folosească engleza Regatului Unit. Mai întâi, deschide aplicația Setări și mergi la Cortana.

Categoria de setări Cortana
Categoria de setări Cortana

Dacă "Talk to Cortana" (Vorbește cu Cortana) nu este deja selectată în bara din stânga, selecteaz-o tu. Apoi, derulează în partea dreaptă a ferestrei până găsești secțiunea numită Cortana Language (Limbă Cortana).

Secțiunea Cortana Language de pe pagina Talk to Cortana
Secțiunea Cortana Language de pe pagina Talk to Cortana

În secțiunea Cortana Language, Windows 10 îți arată ce limbă folosește Cortana în prezent și te lasă și să o schimbi. Pentru a modifica limba folosită de Cortana, apasă pe Choose one (Alege una) și selectează limba pe care o preferi din listă.

Alegerea unei alte limbi pentru Cortana
Alegerea unei alte limbi pentru Cortana

După ce selectezi noua limbă, Windows 10 s-ar putea să descarce pachete de date suplimentare. Imediat după ce sunt instalate, Cortana se adaptează pentru a vorbi noua limbă pe care ai ales-o. Dacă te răzgândești și vrei să o faci să revină la limba care se potrivește cel mai bine cu regiunea setată pe dispozitivul tău, apasă pe butonul Default language (Limbă implicită) oricând vrei.

Resetarea Cortanei pentru a folosi limba implicită
Resetarea Cortanei pentru a folosi limba implicită

Nu uita că această metodă te lasă să schimbi limba Cortanei doar cu una dintre variantele limbii curente, vorbite în regiunile suportate. De exemplu, dacă limba curentă a Windows 10 și a Cortanei este engleza (Statele Unite), nu poți schimba limba Cortanei în spaniolă. Însă, o poți face să folosească limba engleză vorbită în celelalte regiuni suportate, precum Regatul Unit, Canada, Australia sau India.

Ai schimbat limba implicită a Cortanei?

Acum știi cum să schimbi setările de limbă ale Cortanei. De ce ai vrut să o faci să vorbească o altă limbă? Motivul tău a fost că voiai oricum să folosești Windows 10 în altă limbă decât engleza? Sau te-ai mutat într-o altă țară și ai vrut să te adaptezi mai repede și să îți exersezi spaniola (sau limba vorbită acolo)? Comentează mai jos și hai să vorbim, preferabil în română!

Descoperă: Productivitate Aspect și Personalizare Ceas, limbă și oră Cortana Ghiduri Programe Windows