Cum să scrii DVD-uri cu Creator DVD Windows

Cum să scrii DVD-uri cu Creator DVD Windows

Creator DVD Windows a fost introdus odată cu Windows Vista și continuă să fie prezent și în Windows 7. Spre deosebire de alte aplicații integrate în Windows 7, Creator DVD Windows nu prezintă diferențe majore față de versiunea prezentă în Windows Vista. Cel mult, deosebirile sunt de natură cosmetică, iar aplicația funcționează la fel. În acest articol vom acoperi următoarele subiecte: unde se găsește Creator DVD Windows, ce tipuri de fișiere și discuri suportă, cum se personalizează și scrie un DVD și cum să rezolvați problemele apărute cu această aplicație.

Reclamă

NOTĂ: Creator DVD Windows este inclus numai în Windows 7 Home Premium și Windows 7 Ultimate.

Dacă întâmpinați probleme în folosirea Creator DVD Windows, mergeți la secțiunea Ce este de făcut în caz de probleme.

Unde se găsește Creator DVD Windows

Pentru a găsi Creator DVD Windows tastați în căsuța de căutare din Start Meniu, cuvintele "creator dvd" și apăsați pe scurtătura Creator DVD Windows. Alternativ, îl puteți găsi în Start -> Toate programele -> Creator DVD Windows.

Creator DVD Windows
Creator DVD Windows

Tipuri de fișiere și discuri suportate de Creator DVD Windows

Înainte de a vorbi despre procesul efectiv de scriere, vom menționa tipurile de fișiere care pot fi scrise cu Creator DVD Windows:

 • Fișiere Video: '.asf', '.avi', '.dvr-ms', '.m1v', '.mp2', '.mp2v', '.mpe', '.mpeg', '.mpg', '.mpv2', '.wm', and '.wmv'.
 • Fișiere Audio: '.aif', '.aifc', '.aiff', '.asf', '.au', '.mp2', '.mp3', '.mpa', '.snd', '.wav', and '.wma'.
 • Fișiere Imagine: '.bmp', '.dib', '.emf', '.gif', '.jfif', '.jpe', '.jpeg', '.jpg', '.png', '.tif', '.tiff', and '.wmf'.

În ceea ce privește tipurile de discuri pe care aceste fișiere pot fi scrise, Creator DVD Windows suportă scrierea pe DVD+R, DVD+RW, DVD-R, DVD-RW și DVD-ROM, cu condiția ca unitatea de scriere DVD-uri să le suporte. Referitor la Blu-Ray, Windows 7 nu oferă suport nativ pentru aceste discuri, ceea ce înseamnă că nu veți putea scrie asemenea discuri cu Creator DVD Windows.

Cum să adaugi fișiere media pentru scriere și cum să personalizezi discul

Când îl porniți, Creator DVD Windows va deschide o fereastră cu informații despre ce puteți face cu această aplicație. O puteți de dezactiva selectând opțiunea "Nu se afișează această pagină din nou".

Pentru a începe procesul, apăsați pe "Alegeți imagini și fișiere video ".

Creator DVD Windows
Creator DVD Windows

Aceasta este fereastra principală a Creator DVD Windows. Aici puteți adăuga și organiza fișiere, puteți salva și deschide compilații sau configura setările meniului DVD.

Creator DVD Windows
Creator DVD Windows

Pentru a adăuga imagini sau videoclipuri, apăsați pe butonul "Adăugare elemente" din meniul de sus. Răsfoiți până găsiți imaginile sau videoclipurile pe care vreți să le adăugați, selectați-le și apăsați pe butonul Adăugare. Puteți selecta fișiere multiple dacă apăsați și țineți apăsat tasta CTRL în timp ce le selectați.

Creator DVD Windows
Creator DVD Windows

Alternativ, puteți pur și simplu să trageți în fereastra Creator DVD Windows orice imagine sau videoclip pe care vreți să-l scrieți pe DVD, direct din Windows Explorer.

Toate imaginile pe care le adăugați în Creator DVD Windows vor fi stocate automat într-un director denumit generic "Expunere diapozitive". Faceți dublu clic pe directorul "Expunere diapozitive" pentru a vedea toate imaginile pe care le-ați adăugat la proiect.

Creator DVD Windows
Creator DVD Windows

Pentru a reveni la fereastra principală apăsați pe iconița director din meniul de sus.

Creator DVD Windows
Creator DVD Windows

Înainte de trece la următorul pas avem o serie de opțiuni disponibile:

 • Salvarea proiectului pentru uz ulterior – vom salva informații despre ceea ce doriți să scrieți pe DVD, pentru a putea rescrie același DVD mai târziu. Acesta poate fi ușor încărcat mai târziu, prin selectarea proiectului pe care l-am salvat din meniul "Fișier -> Deschidere fișier proiect". Pentru a salva compilația, apăsați pe Fișier și selectați "Salvează ca".
 • Eliminarea unui fișier – selectați fișierul pe care vreți să îl eliminați și apăsați pe butonul "Eliminare elemente" din meniul de sus.
 • Schimbarea ordinii fișierelor – selectați un fișier și folosiți săgețile din meniul de sus pentru a-l muta mai sus sau mai jos.
 • Alegerea unei unități de scriere DVD – apăsați pe lista cascadă din partea dreapta a meniului de sus pentru a vedea unitățile disponibile și selectați una.
 • Scrierea titlului DVD – pentru titlu sunt permise maxim 32 de caractere.
Creator DVD Windows
Creator DVD Windows

Mai departe, dacă apăsați pe legătura către Opțiuni veți vedea și mai multe setări. Puteți alege setările pentru redare, formatul imaginii pentru DVD, formatul video, viteza de scriere și locația fișierelor temporare.

Creator DVD Windows
Creator DVD Windows

Vă recomandăm următoarele setări: "Se începe cu meniul DVD", astfel încât să puteți alege ce fișier va fi rulat prima dată. Apoi, dacă aveți un TV lat, selectați un format al imaginii de 16:9, iar dacă nu, păstrați aspectul de 4:3. Formatul video depinde de țara în care locuiți, spre exemplu statele din America de Nord folosesc formatul NTSC iar cele din Europa formatul PAL.

La pasul următor alegeți viteza de scriere pe care o doriți. La locația fișierelor temporare vă recomandăm să lăsați selectată opțiunea Implicit . Când sunteți gata, apăsați pe OK .

Creator DVD Windows
Creator DVD Windows

Dacă ați terminat toate modificările apăsați pe butonul Următorul .

Reclamă

Cum să personalizezi meniul DVD

Personalizarea meniului DVD este pasul următor, înainte de scrierea efectivă a DVD-ului. Creator DVD Windows va arăta implicit pe fundalul meniului DVD, imagini aleator alese din imaginile și/sau videoclipurile pe care le-ați adăugat la compilație.

Pe partea dreaptă a ferestrei putem alege din mai multe "Stiluri meniu" disponibile.

Creator DVD Windows
Creator DVD Windows

În meniul de sus, avem din nou submeniul Fișier care ne permite să Salvăm proiectul curent și butonul Examinare care ne permite să vedem exact cum va arăta proiectul scris pe DVD.

Creator DVD Windows
Creator DVD Windows

Fereastra Examinare arată precum captura de ecran de mai jos.

Creator DVD Windows
Creator DVD Windows

Dacă vreți să schimbați textul din meniul DVD, apăsați pe butonul Text meniu din meniul de sus.

Creator DVD Windows
Creator DVD Windows

În fereastra deschisă puteți selecta tipul de font folosit, culorile meniurilor și le puteți schimba numele. Ca exemplu, puteți înlocui Redare cu Start sau Pornește . Puteți face același lucru cu Titlul DVD , butonul de Scene și Note .

Când editați textul meniului, veți vedea o actualizare instantanee a imaginilor din partea dreaptă. Totuși, dacă vreți să vedeți exact cum va arăta meniul DVD, trebuie să apăsați pe butonul Examinare . Când ați terminat de editat, apăsați pe butonul "Modificare text" pentru a face modificările permanente.

Creator DVD Windows
Creator DVD Windows

În meniul principal se găsește și butonul "Particularizare meniu" . Apăsați pe el dacă vreți să modificați stilul meniului.

Creator DVD Windows
Creator DVD Windows

Aici puteți alege tipul de font și culoarea meniului și, în funcție de stilul meniului ales anterior, puteți adăuga un videoclip în prim plan sau în fundal. De asemenea, puteți adăuga muzică pentru fundalul meniului DVD și puteți alege un stil de butoane pentru scene din lista cascadă de selecții predefinite.

Pentru a adăuga un videoclip la meniu, apăsați pe butonul răsfoire, alegeți fișierul dorit și apăsați pe Adăugare . Faceți același lucru pentru muzică, dacă doriți acest lucru.

Când ați terminat puteți salva stilul meniului apăsând pe butonul "Salvare ca stil nou" din meniul de sus. Apoi puteți apăsa pe "Modificare stil" pentru a face schimbările permanente.

Creator DVD Windows
Creator DVD Windows

Ultimul buton din meniul de sus este "Expunere diapozitive" . Apăsați pe acesta dacă doriți să modificați setările "expunerii de diapozitive" din proiectul curent.

Creator DVD Windows
Creator DVD Windows

Puteți adăuga muzică la prezentare, organiza muzica (adăugare, eliminare, mutare), puteți alege perioada de afișare a imaginilor de la 3 până la 30 de secunde și puteți alege efectele de tranziție dintre imagini. De asemenea, puteți activa sau dezactiva opțiunea de a schimba lungimea expunerii pentru a se potrivi cu lungimea muzicii și apoi folosirea efectelor de mutare și apropiere pentru imagini. Când sunteți gata apăsați pe butonul "Modificare expunere diapozitive" .

Creator DVD Windows
Creator DVD Windows

Dacă totul este cum v-ați dorit, apăsați pe butonul Inscripționare .

Creator DVD Windows
Creator DVD Windows

Finalizarea procesului de inscripționare a DVD-ului

Întâi, compilația va fi codată în formatul potrivit și abia apoi va fi scrisă pe DVD. În funcție de mărimea fișierelor pe care le-ați adăugat în proiect, va dura mai mult sau mai puțin timp până la terminarea procesului, De obicei, codarea durează mult mai mult decât inscripționarea efectivă a DVD-ului. De exemplu, compilația pe care am folosit-o pentru acest tutorial conține 8 fotografii și un videoclip de 30 de secunde și 30 de MO. Procesul de codare și inscripționare a durat exact 10 minute. După ce DVD-ul este gata, Creator DVD Windows vă va întreba dacă doriți încă o copie. Dacă doriți apăsați pe butonul respectiv, daca nu apăsați pe butonul Închide .

Creator DVD Windows
Creator DVD Windows

Dacă apăsați pe Închide , Creator DVD Windows se va deschide din nou și puteți salva proiectul sau ieșiți din program.

Ce este de făcut în caz de probleme

Dacă întâmpinați una dintre următoarele probleme, probabil ca un filtru incompatibil le-a cauzat:

 • Nu puteți pune un videoclip în fundalul sau în primplanul meniului, în secțiunea de particularizare
 • Videoclipurile apar invers sau distorsionate când le examinați în Creator DVD Windows
 • Videoclipurile nu se văd și nu se aude muzică
 • Creator DVD Windows se blochează
 • Fișierele audio rulează prea repede și sunt distorsionate
 • Fișierele audio se aud, dar partea video nu se vede.

În acest caz, mergeți la meniul Opțiuni descris în primul capitol. Lângă fila DVD-Video veți găsi fila Compatibilitate.

Apăsați pe ea pentru a vedea dacă aveți vreun filtru video care ar putea interfera cu procesul de inscripționare al Creator DVD Windows. Pentru a dezactiva filtrele active, pur și simplu deselectați bifa din dreptul acestora.

Creator DVD Windows
Creator DVD Windows

Aceste setări nu vor afecta alte aplicații, ci doar vor garanta că alte programe nu vor interfera cu procesul de inscripționare al Creator DVD Windows.

Concluzii

După cum vedeți, Creator DVD Windows nu este greu de utilizat. Dispune de niște opțiuni de personalizare decente care ar trebui să susțină nevoile utilizatorului începător - mediu pentru inscripționarea de DVD-uri. Dacă ați folosit această aplicație, nu ezitați să ne împărtășiți experiența dumneavoastră.

Descoperă: Productivitate Ghiduri Programe Windows