Cum setezi un server proxy în Chrome, Firefox, Internet Explorer, Microsoft Edge și Opera

Cum setezi un server proxy în Microsoft Edge

Microsoft Edge folosește setările de server proxy din Windows 10. Pentru a le schimba, urmează instrucțiunile din acest ghid: Cum setezi utilizarea unui server proxy în Windows 10. Dacă dorești, poți să accesezi setările de server proxy și din Microsoft Edge. În fereastra Microsoft Edge apasă pe butonul cu trei puncte din colțul drepta-sus care deschide meniul Setări și altele. În meniu, selectează Setări.

Deschide Setări în Microsoft Edge

Ți se arată o serie de setări de bază pentru Microsoft Edge.

Apasă Complex în partea stângă a meniului, derulează în jos și apasă pe Deschideți setările proxy.

Deschide setări complexe și setări proxy în Microsoft Edge

Se deschide aplicația Setări, unde poți să setezi serverul de proxy folosit de Windows 10, Microsoft Edge și alte aplicații instalate.

Cum setezi un server proxy în Opera

La fel ca Google Chrome, Opera nu oferă o setare proprie de server proxy. Folosește în schimb setările de proxy din Internet Explorer sau Windows. Poți să deschizi procesul de setare din Opera și ajungi la fereastra Opțiuni internet din Windows. Dacă lucrezi pe Windows 10, cea mai rapidă cale de a seta serverul proxy este să folosești acest ghid: Cum setezi utilizarea unui server proxy în Windows 10. Setările de proxy din Windows 10 se aplică la sistemul de operare și la aplicații, inclusiv la Opera. Dacă folosești Windows 7 sau Windows 8.1, apasă butonul de meniu Particularizare și control Opera din colțul stânga-sus. În meniu apasă Setări.

Deschide Setări în Opera

Apasă pe secțiunea Avansat din coloana din stânga ca să deschizi setările avansate. Apoi derulează până ajungi la secțiunea Sistem. Pentru a deschide setările de proxy, apasă pe linia Deschide setările de proxy.

Deschide setările de proxy în Opera

În fereastra Opțiuni internet selectează fila Conexiuni și apasă pe Setări LAN.

Fila Conexiuni din Opțiuni internet în Windows

Apare fereastra Setări pentru rețeaua locală (LAN). Aici poți să setezi un server proxy: fie cu un script de configurare automat, fie cu un server proxy cu o adresă IP și un port specific.

Când ai terminat setările, apasă OK întâi în fereastra Setări pentru rețeaua locală (LAN) și apoi în fereastra Opțiuni internet.

Setări pentru rețeaua locală (LAN) în Windows

Setările de server proxy se aplică acum pentru Opera și Internet Explorer, cât și aplicațiilor Windows care folosesc setările de proxy din Internet Explorer.

Cum oprești folosirea unui server proxy

Dacă ți-ai schimbat dispozitivul tău cu Windows sau conexiunea la rețea astfel încât nu mai ai nevoie de un server proxy, poți să îl dezactivezi cu ușurință.

Pentru Internet Explorer, Google Chrome, Microsoft Edge și Opera, deschide fereastra Opțiuni internet așa cum am arătat în prima parte din acest tutorial. Apoi selectează fila Conexiuni. Aici apasă pe butonul Setări LAN din partea de jos a filei. Anulează selecția pentru Detectare automată a setărilor și Utilizare script automat de configurare, în funcție de setările de proxy folosite și apoi apasă OK în ferestrele Setări pentru rețeaua locală (LAN) și Opțiuni internet.

În Firefox, folosește aceeași procedură ca la setarea serverului de proxy. În fereastra Setări privind conexiunea, selectează Fără proxy și apoi OK.

De ce ai setat un server proxy?

Acum că știi să setezi un server proxy în toate browserele majore pentru Windows, poți să folosești ce browser vrei cu ce server proxy dorești. De ce ai setat un server proxy? Este o decizie personală sau este impus de administratorul de rețea? Scrie-ne motivul tău pentru a seta un server proxy într-un comentariu mai jos.