Cum te conectezi și lucrezi cu un server FTP în File/Windows Explorer

Unul din serviciile mai puțin cunoscute, oferite de Windows Explorer și de File Explorer este posibilitatea de a se conecta la servere FTP. Pe aceste servere poți să faci operațiile obișnuite de a copia, muta, șterge, crea sau redenumi fișiere. În acest ghid îți vom arăta cum să folosești Windows Explorer și File Explorer pentru a te conecta rapid la orice fel de server FTP.

NOTĂ: Atât Windows Explorer din Windows 7, cât și File Explorer din Windows 8.1 funcționează în același fel din punct de vedere al conexiunilor FTP. Din această cauză, în acest articol vom folosi capturi de ecran realizate în Windows 8.1.

Cum te conectezi la un server FTP

Deschide Windows Explorer sau File Explorer și în bara de adresă introdu ftp:// urmat de adresa IP a serverului FTP. Iată un exemplu pentru cum ar trebui să arate adresa: ftp://192.168.2.1. Desigur, poți să folosești și numele de domeniu al serverului, dacă îl cunoști. Acesta arată în felul următor: ftp.exemplu.ro

Windows Explorer, File Explorer, FTP, server, conectare, utilizare, Windows

Apoi trebuie să introduci detalii precum numele tău de utilizator și parola, ce vor fi folosite pentru a te conecta la serverul FTP. Scrie-ți numele de utilizator și parola, iar dacă intenționezi să te mai conectezi la acest server în viitor, bifează căsuța Salvare parolă. Astfel Windows va ține minte aceste date, deci nu va mai trebui să le introduci de fiecare dată. Dacă serverul FTP în cauză suportă conexiunile anonime, poți să bifezi căsuța Logon anonim.

Când ai introdus toate datele necesare, apasă pe Log on.

Windows Explorer, File Explorer, FTP, server, conectare, utilizare, Windows

Acum File/Windows Explorer se conectează la serverul FTP și dacă nu întâmpină probleme, vei vedea folderele și fișierele de pe server, ca și cum acestea ar fi pe calculatorul tău.

Windows Explorer, File Explorer, FTP, server, conectare, utilizare, Windows

Cum gestionezi fișierele de pe un server FTP

După ce te-ai conectat, poți să lucrezi pe serverul FTP ca și cum ar fi calculatorul tău. În funcție de viteza conexiunii la server, e posibil să dureze puțin până când conținutul anumitor foldere este afișat.

Este bine de reținut că atâta timp cât ții fereastra de File/Windows Explorer cu serverul FTP deschis, conexiunea rămâne activă. Pentru a închide conexiunea, trebuie doar să închizi fereastra de File/Windows Explorer.

Dacă vrei să navighezi prin folderele de pe calculatorul tău, poți să o faci într-o nouă fereastră de File/Windows Explorer, sau chiar și în aceași, dar e bine să știi că nu vei avea scurtături să treci înapoi la serverul FTP. Ca să revii la acesta, trebuie să apeși pe săgețile de lângă butoanele Înapoi și Înainte. Aici vei găsi o listă cu toate locațiile vizitate anterior și poți să revii cu ușurință la serverul FTP, fără a fi nevoie să te conectezi la el din nou.

Windows Explorer, File Explorer, FTP, server, conectare, utilizare, Windows

Operațiile cu fișiere și foldere se fac în mod normal. File/Windows Explorer traduce fiecare clic sau buton apăsat în comanda FTP potrivită.

Windows Explorer, File Explorer, FTP, server, conectare, utilizare, Windows

Există totuși o diferență importantă: nu vei vedea previzualizările fișierelor de pe serverul FTP, ci numai iconițele reprezentative tipurilor de fișiere.

Concluzii

Chiar dacă nu are aceași servicii și nu e atât de ergonomic precum aplicațiile dedicate gestionării conexiunilor FTP, File/Windows Explorer este totuși un program decent pentru această sarcină. Dacă vei lucra mult cu servere FTP, îți recomandăm să creezi o unitate de rețea în File/Windows Explorer sau să folosești o aplicație special creată pentru această sarcină.