Când vine vorba de o experiență plăcută de navigare pe internet, viteza conexiunii tale joacă un rol foarte important. Viteza poate fi redusă dacă tot ce trebuie să faci e să trimiți mesaje pe e-mail, fără atașări ori dacă ai nevoie să utilizezi o aplicație de chat text. Cerințele vor crește însă dacă redai muzică în flux sau fișiere video. Pentru a evalua viteza conexiunii tale la internet pe telefonul tău cu Windows 10 Mobile, am început să testăm o serie de aplicații. Aceste aplicații pot fi utilizate pentru a verifica dacă furnizorul de servicii de internet (ISP) oferă lățimea de bandă promisă. De asemenea, le poți utiliza pentru a rezolva o problemă cu conexiunea ta. Iată care sunt cele mai bune aplicații gratuite pentru testarea vitezei conexiunii tale la internet pe smartphone-urile cu Windows 10 Mobile:
1. Network Speed Test
Network Speed Test este una dintre cele mai populare și mai apreciate aplicații din Magazin. Dezvoltată de Microsoft Research, aplicația îți va utiliza locația și îți va accesa conexiunea la internet pentru a măsura viteza de descărcare (Download speed), viteza de încărcare (Upload speed) și întârzierea rețelei (Network Delay). Tot ce trebuie să faci este să apeși Start și să aștepți afișarea rezultatelor.
Aplicația va rula și câteva teste adiționale pentru a măsura parametri precum Max jitter și Packet loss. Jitter este definit ca o variație în întârzierea pachetelor recepționate. Rețelele congestionate sau configurarea necorespunzătoare pot crește această întârziere. Pe de altă parte, parametrul Packet loss (Pierdere pachete) măsoară numărul de pachete de date care circulă prin rețea și nu reușesc să ajungă la destinație. Acest lucru apare dacă rețeaua este congestionată și se măsoară ca procentul de pachete pierdute raportat la numărul de pachete trimise. Deși acești parametrii pot părea avansați, ei te pot ajuta să găsești un furnizor potrivit.
Dacă glisezi la dreapta, vei accesa ecranul network care conține informații cu privire la rețeaua curentă, precum tipul conexiunii ( Connection type), numele rețelei ( Network name), Internet status și numele gazdei ( Host name).
O funcție utilă a aplicației îți permite să salvezi performanțele anterioare ale rețelei în ecranul history (istoric). Glisează din ecranul network pentru ajunge la el. Un dezavantaj este faptul că istoricul nu oferă informații cu privire la rețeaua utilizată când testezi mai multe sisteme, și este posibil să nu le poți deosebi între ele.
Per total, aplicația arată bine, este bine pusă la punct, ușor de înțeles și rapidă. Se poate dovedi foarte utilă, ajutându-te să îți faci o idee cu privire la lățimea de bandă reală pe care o ai la dispoziție.
2. Speedtest.net
O altă aplicație interesantă pentru testarea vitezei conexiunii este Speedtest.net. Se crede că este cea mai precisă aplicație de acest tip din Magazinul Windows. Măsoară trei parametri de bază: vitezele de descărcare ( Download), încărcare (Upload) și Ping. Spre deosebire de aplicația anterioară Speedtest.net oferă grafice în timp real pentru a demonstra uniformitatea rețelei, nu doar un număr care reflectă capacitatea maximă a rețelei.
Aplicația îți permite să urmărești performanțele anterioare, dar spre deosebire de Network Speed Test, apăsarea fiecărui rezultat salvat va deschide un raport detaliat al testului, ceea ce îți permite să distingi între rețele când testezi mai multe sisteme.
Aplicația este foarte populară, nu doar pe dispozitivele cu Windows 10 Mobile, și oferă rezultate similare celor din Network Speed Test. Este de asemenea ușor de utilizat și arată bine. Nu măsoară parametri precum Max jitter sau Packet loss, dar nu credem că este un neajuns semnificativ pentru utilizatorul obișnuit.
3. SpeedChecker
SpeedChecker este o altă aplicație interesantă pentru testarea vitezei rețelei tale. Similar celorlalte aplicații, măsoară vitezele de descărcare ( Download), încărcare (Upload) și Ping. Testele durează ceva mai mult pentru a fi efectuate, comparativ cu aplicațiile anterioare, dar nu credem că este un dezavantaj major.
Utilizând rezultatele curente ale unui test, aplicația va estima durata medie de descărcare a unui fișier mp3 și al unui fișier video.
Îți permite să urmărești performanțele anterioare în ecranul History (Istoric) și creează, de asemenea, grafice pentru uniformitatea rețelei. Dar, spre deosebire de graficele oferite de Speedtest.net, acestea nu sunt în timp real.
Aplicația arată bine, oferă foarte multe date, dar ceea ce ni se pare ciudat este faptul că rezultatele variază semnificativ față de cele oferite de aplicațiile anterioare pentru aceeași rețea. Încearcă aplicația și tu și spune-ne ce crezi.
4. Free Speed Test
Free Speed Test este o aplicație destul de complexă și oferă rezultate similare celor din Network Speed Test și Speedtest.net. Măsoară parametri precum viteza de descărcare ( Download), încărcare (Upload) și Ping, dar și Jitter sau Packet loss. Creează grafice în timp real ca și Speedtest.net și măsoară cantitatea de date utilizată pentru a rula testul.
Aplicația afișează rezultatele anterioare împreună cu locația, data și ora rulării testului.
Ceea ce este interesant la această aplicație este faptul că îți permite să vizualizezi un clasament al țărilor în funcție de vitezele maxime, un clasament al furnizorilor de internet, producători și telefoane.
Ne place mult această aplicație și o recomandăm cu încredere. Măsoară atât parametrii de bază cât și avansați, creează grafice în timp real, oferă rezultate precise și oferă clasamente mondiale ale vitezelor maxime și ale furnizorilor de internet. Nu agreăm însă foarte mult modul în care sunt afișate rezultatele anterioare și designul învechit al aplicației.
5. Speed Test
Speed Test este o aplicație destul de simplă și foarte ușor de înțeles. Măsoară parametri precum viteza de descărcare ( Download), încărcare (Upload) și latența rețelei (Latency).
Aplicația localizează rețeaua, afișând-o pe hartă împreună cu coordonatele sale.
Ca de obicei, poți vizualiza rezultatele anterioare ale testelor într-un mod similar aplicațiilor deja prezentate. Istoricul afișează și numele rețelei testate pentru a putea compara rezultatele când testezi mai multe rețele.
Ne place această aplicație mai ales pentru simplitatea acesteia și interfața cu aspect plăcut. Oricine o poate utiliza și întelege.
Concluzie
Toate aplicațiile prezentate sunt ușor de utilizat de orice tip de utilizator. Depinde de tine să îți analizezi opțiunile și să alegi aplicația care ți se potrivește cel mai bine. Deși toate aplicațiile prezentate sunt de încredere, Speedtest.net, Free Speed Test și Network Speed Test sunt cele mai bune. Încearcă aplicațiile sugerate de noi și spune-ne care îți place cel mai mult. Dacă sunt și alte aplicații despre care crezi că ar trebui să se afle în lista noastră, împărtășește-le cu noi în comentariile de mai jos.