Vrei să deschizi un fișier .pdf cu Google Chrome în locul aplicației implicite setate de Windows? Folosește Deschidere Cu (Open With). Vrei să vezi conținutul unui fișier înainte de a-l rula? Folosește Deschidere Cu. Poate ai observat opțiunea Deschidere cu în majoritatea meniurilor clic dreapta din Windows și File Explorer, dar știi ce este și cum funcționează cu adevărat? Citește ghidul nostru pentru a înțelege complet această caracteristică:
Ce este Deschidere Cu? Ce înseamnă asta?
Deschidere Cu este o opțiune din Windows care îți permite să deschizi un fișier cu un program ales de tine. Programul respectiv poate fi diferit de aplicația implicită setată în Windows pentru deschiderea fișierelor de acel tip. Opțiunea Deschidere Cu se accesează dând clic dreapta (sau apăsând și ținând apăsat) pe fișierul pe care vrei să-l deschizi. În meniul clic dreapta, vei vedea opțiunea Deschidere cu. Atunci când alegi sau ții cursorul pe Deschidere cu, este afișat un submeniu cu mai multe opțiuni. Iată cum arată acest meniu în Windows 10:
Iar aici, o poți vedea în acțiune în Windows 11:
Deși arată puțin diferit în cele două sisteme de operare, opțiunile disponibile pentru funcția Deschidere Cu sunt și funcționează la fel. Pentru simplitate, voi folosi capturi de ecran realizate în Windows 11 pentru restul ghidului. Dacă folosești Windows 10, nu-ți face griji, totul funcționează la fel, chiar dacă lucrurile ar putea arăta ușor diferit.
Cum folosești Deschidere Cu?
În meniul Deschidere cu, apar întotdeauna una sau mai multe aplicații. Prima din listă este aplicația implicită setată pentru a deschide fișiere de tipul fișierului tău. De exemplu, în imaginea de mai jos, încerc să deschid un fișier .pdf. Prima opțiune este Adobe Acrobat DC, deoarece este aplicația implicită setată să deschidă fișiere .pdf pe PC-ul meu. Apoi, văd și browsere web precum Google Chrome în meniul Deschidere cu, deoarece și acestea sunt capabile să deschidă fișiere de acest tip. Dacă dau clic pe oricare dintre aplicațiile enumerate, fișierul se va deschide în aplicația pe care am ales-o.
Dacă nu ești mulțumit de opțiunile din meniul Deschidere cu, poți alege „Căutați în Microsoft Store”.
Această acțiune deschide pagina de căutare din Microsoft Store și caută aplicații ce pot deschide fișiere de același tip. În cazul meu, este vorba de fișiere .pdf. Acest lucru ar putea fi de ajutor atunci când trebuie să deschizi un fișier cu o extensie necunoscută. Pentru mai multe informații pe această temă, citește 3 metode de a afla cum deschizi fișiere cu extensii necunoscute.
Revenind la meniul Deschidere cu, o idee mai bună este să apeși pe „Alegeți altă aplicație”. Asta pentru că Windows afișează apoi mai multe aplicații disponibile care pot lucra cu fișierul pe care vrei să-l deschizi. Prima în listă este aplicația prestabilită, apoi aplicația recomandată de Microsoft și apoi alte aplicații instalate pe PC-ul tău.
Derulează lista până când vezi aplicația pe care vrei s-o folosești pentru a deschide fișierul, selectează-o și apasă pe OK. Poți extinde și mai mult lista Deschidere cu apăsând pe Mai multe aplicații.
SFAT: Selectarea unei aplicații din listă, bifarea opțiunii „Utilizați întotdeauna această aplicație pentru a deschide fișiere…” și apăsarea butonului OK modifică aplicația implicită folosită de Windows pentru a deschide fișiere de tipul respectiv.
Acum forțezi Windows să afișeze toate aplicațiile despre care presupune că pot lucra cu fișierul tău. Însă această listă extinsă va include aplicații care nu funcționează cu adevărat cu tipul fișierului tău. Dacă aplicația pe care vrei s-o folosești pentru a deschide fișierul nu este afișată nici în lista extinsă, dar o ai instalată pe computer, apasă pe „Căutați o altă aplicație pe acest PC”.
Această acțiune afișează dialogul Deschidere cu, prin care poți naviga pe PC și selecta fișierul executabil al aplicației pe care vrei s-o folosești pentru a-ți deschide fișierul. Apoi, apasă pe Deschidere.
Fișierul tău este deschis în aplicația selectată.
Este Deschidere Cu o opțiune așa folositoare?
Opțiunea Deschidere Cu este foarte utilă în anumite situații. Este deosebit de folositoare atunci când vrei să citești conținutul unui fișier în loc să îl execuți. De exemplu, dacă dai dublu clic pe un fișier .reg sau .key, acesta este executat de către Registry Editor (Editor registru). Dacă trebuie să citești conținutul unui fișier .key pentru a te asigura că nu conține nimic dăunător, folosește Deschidere cu și selectează o aplicație precum Notepad. Acum poți vedea ce se află în interior înainte de a executa fișierul cu un dublu clic.
Același lucru este valabil și pentru certificatele de securitate, cum ar fi cele din imaginea de mai sus. Le poți vedea conținutul cu Deschidere Cu înainte de a le executa cu Windows. Sau, dacă ești dezvoltator de software, este posibil să ai nevoie de Deschidere Cu pentru a deschide o mostră de cod stocată într-un fișier .py în Python, de exemplu, fără a schimba aplicația implicită pentru editarea codului pe care o folosești în mod regulat, care poate fi diferită de IDLE de la Python.
Pentru ce tipuri de fișiere folosești Deschidere Cu?
După cum ai văzut în acest ghid, Deschidere Cu este simplă de înțeles și foarte utilă. Înainte de a închide, spune-mi ce fișiere intenționezi să deschizi folosind această funcție Windows. Fișiere .key pentru Windows Registry (Registrul Windows)? Sau poate scripturi și mostre de cod? Comentează folosind opțiunile de mai jos.