Economisim baterie în Windows Phone dacă folosim un fundal de ecran închis?

Windows Phone oferă multe opțiuni pentru o customizare vizuală unică și personală, mai ales dacă ne uităm la cea mai recentă versiune - Windows Phone 8.1. Una din întrebările pe care le-am avut a fost dacă culoarea de fundal aleasă pentru ecran are vreun impact asupra autonomiei. Ne ține bateria un timp diferit în funcție de ce culoare de fundal folosim? Pentru a răspunde la această întrebare, am testat patru telefoane Windows Phone cu dimensiuni și configurații hardware diferite. Iată ce am aflat?

Procedura de testare

Am folosit următoarele telefoane cu Windows Phone:

  • Nokia Lumia 525 - are un ecran de 4" IPS LCD, cu o rezoluție de 480x800 pixeli.
  • Nokia Lumia 625 - are un ecran de 4.7" IPS LCD, cu o rezoluție de 480x800 pixeli.
  • Nokia Lumia 720 - are un ecran de 4.3" WVGA IPS, cu o rezoluție de 480x800 pixeli.
  • Lumia 1020 - are un ecran de 4.5" AMOLED RGBG PenTile ClearBlack, cu o rezoluție de 1280×768 pixeli.

Cu această ocazie vrem să mulțumim Nokia România pentru că ne-au oferit o parte din telefoanele folosite în aceste teste.

Am folosit configurarea implictă a fiecărui telefon și culorile implicite. Apoi, am instalat aplicația de testare WP Bench ce include un test pentru baterie. Ne-am asigurat că fiecare telefon folosit în teste avea ultima versiune a sistemului de operare disponibilă pentru el.

Am schimbat doar culoarea de fundal a ecranului de la închis la deschis și am executat 3 teste consecutive de baterie, pe fiecare telefon, pentru fiecare culoare de fundal. După aceea am calculat timpul mediu obținut de fiecare telefon, pe fiecare tip de fundal și am centralizat totul într-un mod cât mai vizual.

Haideți să vedem ce rezultate am obținut:

În funcție de telefon, puteți economisi energie până la 8%

În graficele de mai jos vedeți timpul mediu obținut de fiecare telefon în testul de baterie al aplicației WP Bench. Acest test stresează la maxim fiecare telefon și-l face să se descarce foarte rapid. În condiții normal de utilizare, niciun telefon nu se va descărca atât de repede.

Graficul de mai jos ne arată că putem economisi baterie atunci când folosim un fundal închis în Windows Phone.

Pentru a avea o înțelegere și mai bună a economisirilor obținute pe fiecare telefon, vedeți și tabelul de mai jos.

Concluzia noastră este că pe telefoanele Windows Phone cu ecrane mai mici, cum ar fi Nokia Lumia 525, economisirea de energie este destul de insignifiantă. Pe acest telefon am economisit doar 0.69% din baterie față de atunci când am folosit un fundal deschis.

Dar, pe măsură ce dimensiunea ecranului crește, economiile devin din ce în ce mai consistente. De exemplu, pe un Lumia 720, am economisit 6% baterie în timp ce pe Lumia 1020 am economisit 8%. O îmbunătățire importantă a autonomiei!

Ce spun testele voastre?

Dacă v-am făcut curioși, vă rugăm să faceți și voi acest test pe telefoanele voastre cu Windows Phone și să ne împărtășiți rezultatele. Observați și voi o economisire de energie dacă schimbați culoarea fundalului?