Eliminarea software-ului nedorit (Bloatware, Crapware) cu PC Decrapifier, SlimComputer sau Decrap

Sunt sigur că sunt mulți oameni care au auzit de programele care promit să elimine toate acele aplicații ce vin preinstalate pe un calculator nou. Unelte precum PC Decrapifier, SlimComputer sau Decrap au fost recomandate de multe bloguri și "experți". Dar... funcționează ele cu adevărat? Sunt într-adevăr eficiente în eliminarea tuturor aplicațiilor software nedorite din calculatorul tău? Află din această analiză.

Bloatware, Crapware, Software de care nu ai nevoie

Această problemă a primit multe nume. Dar, oricum i-ai spune, rămâne o practică tristă dar foarte comună. De fiecare dată când achiziționezi un calculator nou (desktop sau laptop), producătorul acestuia îl vinde cu niște aplicații preinstalate, majoritatea nefiind de folos utilizatorilor.

Acest software preinstalat este foarte posibil să te enerveze cu atenționări pentru cumpărarea unei licențe sau pentru instalarea de unelte adiționale. Alteori, acest software oferă puțin din punct de vedere al funcționalității și are un impact negativ asupra performanței sistemului tău. Pentru a-ți face o imagine mai bună despre cât de mult este influențată performanța, îți recomand această veche dar detaliată analiză: The Crapware Con. Din păcate, este disponibilă numai în limba engleză.

Cum scapi de bloatware sau crapware? O soluție recomandată de multe saituri web și bloguri este să utilizezi o aplicație precum PC Decrapifier, SlimComputer sau Decrap.

Cel puțin în teorie, aceste programe îți vor scana calculatorul după programe de acest gen, bare de unelte, legături rapide către reclame sau oferte de evaluări. Apoi, te vor ajuta să le elimini, într-o manieră mai mult sau mai puțin automată.

PC Decrapifier – Cum funcționează?

PC Decrapifier este o aplicație gratuită pe care o poți descărca și rula direct, fără a fi necesară instalarea ei. Ea începe prin a scana calculatorul după o listă predefinită de software nedorit. Apoi, afișează toate programele despre care crede că ar putea fi nedorite și le clasifică în trei liste diferite:

  • Recommended (Recomandate): programele afișate în această listă sunt dezinstalate de foarte mulți utilizatori.
  • Questionable (Discutabile): aceste programe sunt dezinstalate de o parte din utilizatorii PC Decrapifier. E posibil ca ele să nu fie programe nedorite.
  • Everything Else (Restul): sunt programele și aplicațiile despre care PC Decrapifier nu are destule informații. Acest instrument nu știe dacă ele sunt crapware sau nu.

În continuare, poți să navighezi prin aceste liste și poți selecta programele nedorite pe care le vrei dezinstalate automat. După ce ai terminat de făcut selecția, apasă butonul Remove Selected (Elimină programele selctate), din partea de jos a ferestrei PC Decrapifier.

bloatware, crapware, aplicatii, nedorite, dezinstalare, curatare, calculator, Windows

Pe ecranul următor, vei vedea o listă cu tot ce va fi eliminat din calculator. În partea de jos a ferestrei, poți să alegi și dacă PC Decrapifier va crea un punct de restaurare înainte de a începe procesul de dezinstalare. Această abordare este una bună și vă recomandăm să creați un punct de restaurare.

bloatware, crapware, aplicatii, nedorite, dezinstalare, curatare, calculator, Windows

SlimComputer – Cum funcționează?

SlimComputer, cel puțin în concept, este foarte asemănător cu PC Decrapifier. SlimComputer este un instrument pe care trebuie să îl descarci și apoi să îl instalezi pentru a-l putea folosi.

 

bloatware, crapware, aplicatii, nedorite, dezinstalare, curatare, calculator, Windows

SlimComputer scanează calculatorul după o listă de bloatware cunoscut. Dacă sunt identificate astfel de programe, le poți dezinstala automat. Dacă nu, poți merge la secțiunea Uninstaller (Dezinstalator) și poți elimina manual programele de care nu ai nevoie.

bloatware, crapware, aplicatii, nedorite, dezinstalare, curatare, calculator, Windows

Decrap – Cum funcționează?

Decrap este un alt program care spune despre sine că este un instrument de eliminare a programelor crapware. La fel ca PC Decrapifier și SlimComputer, el începe prin a analiza calculatorul după programe cunoscute ca fiind nedorite.

bloatware, crapware, aplicatii, nedorite, dezinstalare, curatare, calculator, Windows

Odată ce a terminat analiza, Decrap afișează toate programele nedorite în liste separate: Automaticallz Starting Software (Software ce pornește automat), Desktop Items (Elemente de pe Desktop), Drivers and other important software (Drivere și alte softuri importante), Start Meniu Items (Elemente din Meniul Start), Third Party Software (Software provenit din terțe părți) și Windows Related Software (Software Windows). Cu două excepții, Drivers and other important software (Drivere și alte softuri importante) și Windows Related Software (Software Windows), toate celelate liste sunt selectate automat pentru dezinstalare.

Totuși, ai grijă înainte de a apăsa Next (Următorul). Am descoperit o problemă foarte neplăcută la Decrap: acest instrument selectează automat pentru dezinstalare aproape tot ce este instalat pe calculatorul tău. Și prin asta chiar vrem să spunem totul: dacă nu ești atent până și Internet Explorer este selectat pentru a fi dezinstalat.

bloatware, crapware, aplicatii, nedorite, dezinstalare, curatare, calculator, Windows

Dacă vrei să folosești Decrap, îți recomandăm să selectezi manual ce programe vrei să fie dezinstalate din calculatorul tău.

Aplicațiile Bloatware / Crapware pe care le-am folosit pentru teste

Pentru a putea testa eficiența acestor două programe, am instalat următoarele aplicații, incluse de obicei cu anumite modele de calculatoare: CyberLink PowerDVD, Adobe Reader, Magic Desktop, WeatherBug, DVD Menu Pack for HP MediaSmart Video, HP Advisor, Asus FancyStart, Picasa 3.9, Norton Security Scan, AVG Security Toolbar, Ask Toolbar și Ask Toolbar Updater.

Chiar dacă unele din aceste programe (de ex. Adobe Reader) pot fi utile unor utilizatori, alții le consideră nenecesare sau nedorite.

După instalarea aplicațiilor menționate mai sus, am rulat fiecare utilitar pentru a vedea ce elemente identifică drept bloatware și dacă le elimină.

Funcționează PC Decrapifier, SlimComputer și Decrap?

Răspunsul este simplu și surprinzător: "Nu! Nu funcționează!". Sunt la fel de utile ca majoritatea aplicațiilor bloatware deja instalate pe noul tău calculator.

Am aflat că niciunul dintre aceste programe nu sunt bune la a identifica programele crapware:

  • PC Decrapifier a identificat doar trei elemente – Ask Toolbar, WeatherBug și DVD Menu Pack for HP MediaSmart Video.
  • SlimComputer nu a identificat nici un element ca fiind crapware.
  • Decrap a identificat totul ca fiind bloatware, inclusiv programe din Windows precum Internet Explorer.

Singurul lucru la care am putut folosi aceste unelte a fost să lansăm manual executabilele de instalare ale programelor de care nu aveam nevoie și să le dezinstalăm noi, manual. Și poți face asta din Windows, fără să trebuiască să instalezi aplicații adiționale, urmând pașii din acest tutorial: A dispărut Adăugare sau Eliminare Programe? Unde îl găsim?.

Poți spune că am folosit o listă prea scurtă de aplicații nedorite, bloatware/crapware. Nu considerăm că aceasta ar fi o problemă.

Adevărata problemă este faptul că aceste programe folosesc o listă predefinită de elemente considerate bloatware, sau nu folosesc nici una. De exemplu, PC Decrapifier include numai 50 de aplicații în lista sa cu cele mai des eliminate aplicații. Nu am putut găsi o listă similară și pentru SlimComputer, dar suntem convinși că folosește una. Cât despre Decrap, faptul că aproape tot ce e instalat pe un calculator este considerat ca fiind bloatware e destul ca să ne dovedească că el nu folosește niciun fel de listă.

Dacă astfel de liste nu sunt actualizate periodic și nu includ aplicațiile bloatware instalate de toți marii producători de calculatoare, atunci nu vor funcționa bine.

Deci... Cum elimini aplicațiile crapware, bloatware?

După această experiență, nu recomandăm folosirea utilitarelor care promit să elimine toate aceste aplicații nedorite (crapware/bloatware) instalate pe calculatorul tău. Ele pur și simplu nu funcționează, cel puțin nu atâta timp cât nu este investit foarte mult efort în menținerea acestor produse și în păstrarea unor liste de aplicații crapware actualizate constant.

Singura cale de a elimina aplicațiile de care nu ai nevoie este să le dezinstalezi manual din Windows, sau să folosești programe de dezinstalare avansate, pentru a elimina și toate elementele ce pot rămâne în urmă. Poți găsi câteva sugestii pentru niște aplicații bune, în acest articol: Analiză comparativă: Dezinstalatoare de software – IObit vs Ashampoo vs Revo.

Descoperă: Productivitate Programe Recomandate Sistem și Securitate Windows