Cum folosim OneDrive pentru accesa fișierele din cloud pe Windows Phone

În ultimele luni, serviciul OneDrive de la Microsoft a fost constant consolidat ca bază a serviciilor cloud pentru consumeri, oferind utilizatorilor posibilitatea de a gestiona și partaja fișiere, documente, imagini și videoclipuri. Odată cu Windows Phone 8.1, aplicația OneDrive este parte a sistemului de operare și nu se poate dezinstala, pentru că o serie de alte aplicații depind de ea. Haideți să vedem cum se poate utiliza această aplicație în Windows Phone 8.1.

Ce e nou în OneDrive pentru Windows Phone?

Am spus deja că aplicația este parte a sistemului de operare. Ca la orice aplicație integrată, sperăm că nu va avea nevoie prea curând de actualizări majore, pentru că ar fi nevoie de actualizarea întregului sistem de operare.

Pe lângă bug-uri rezolvate și creșterea performanței, actualizările recente pentru OneDrive au adus o serie de caracteristici noi, iar noua funcționalitate este remarcabilă:

 • Aplicația este integrată cu contul Microsoft folosit pe telefon, nemaifiind nevoie de autentificare separată.
 • Estetica este mai bună pe telefoanele inteligente cu ecrane mai mari.
 • Este permisă încărcarea simultană a mai multor fotografii, clipuri sau fișiere.
 • Gestionarea și vizualizarea imaginilor folosește designul imersiv, modern.
 • Deschiderea fișierelor de pe OneDrive în alte aplicații de pe telefon este posibilă acum.
 • Partajarea fișierelor din alte aplicații pe OneDrive este acum disponibilă prin sistemul de partajare nativ din Windows Phone.
 • Posibilitatea de sortare a fișierelor și folderelor la navigarea prin OneDrive.

Ce se poate face cu aplicația OneDrive în Windows Phone 8.1?

Sunt foarte multe lucruri care se pot face cu aplicația OneDrive:

 • Crearea și redenumirea de foldere, mutarea sau ștergerea fișierelor stocate în contul personal.
 • Fixarea de comenzi rapide către foldere pe ecranul Start al telefonului.
 • Navigarea printre fișierele din contul personal OneDrive dar și printre fișierele partajate de alte persoane cu dumneavoastră.
 • Căutare de fișiere stocate în OneDrive.
 • Acces rapid la documente deschise recent.
 • Descărcarea și deschiderea de documente.
 • Vizualizarea imaginilor direct din aplicația OneDrive sau din alte aplicații instalate.
 • Încărcarea simultană a mai multor fișiere, fotografii sau videoclipuri de pe telefonul dumneavoastră cu Windows.
 • Partajarea de fișiere și foldere prin invitarea altor persoane sau prin partajarea de legături web care pot fi copiate și lipite oriunde sau chiar publicate pe rețele sociale.
 • Redarea fișierelor audio și video de pe spațiul de stocare OneDrive direct din aplicație. Detalii despre formatele video suportate sunt disponibile aici.

Ce nu se poate face (deocamdată) cu aplicația OneDrive în Windows Phone 8.1

Ne place foarte mult opțiunea de a fixa comenzi rapide la ecranul Start, care - pentru folderele cu imagini - creează implicit o dală de dimensiuni medii cu imaginea-copertă a folderului și numele acestuia, sau o dală simplă dacă nu există imagini în folder.

Ne-am dori ca într-o versiune ulterioară dala principală a aplicației OneDrive să afișeze o valoare estimativă a spațiului de stocare disponibil în contul OneDrive.

Revenind la ceea ce lipsește aplicației OneDrive în prezent, am observat următoarele:

 • Utilizatorul nu poate crea/urca pe OneDrive documente Office din interiorul aplicației.
 • Crearea de liste de redare pentru fișierele audio sau video, acestea putând fi redate doar individual.

Cum navigăm prin OneDrive pe Windows Phone

La deschiderea aplicației, aceasta va afișa pivotul files, care este lista-rădăcină a folderelor din contul OneDrive personal. Poate conține și fișiere, deși recomandăm să aranjați conținutul folosind subfoldere dedicate pe care puteți să le creați în interiorul folderelor din rădăcină.

Bara aplicației din partea inferioară a ecranului conține câteva comenzi utile, iar dacă afișați meniul ascuns apăsând cele trei puncte de la dreapta, (cunoscute și ca butonul mai multe în alte articole publicate de noi) veți descoperi mai multe opțiuni pentru lucrul cu fișierele și folderele:

Următorul ecran (pivot) de pe acest ecran este lista cu fișiere recente, care pot fi manipulate folosind comenzile din imaginea următoare:

Al treilea (și ultimul) pivot se numește partajate și va afișa o listă de fișiere și foldere care sunt partajate cu dumneavoastră de către alte persoane:

Concluzie

În acest articol am evidențiat elementele de noutate din aplicația OneDrive pentru Windows Phone 8.1, dar și principalele funcționalități ale acesteia.

Așteptăm să ne spuneți cum folosiți aplicația și ce părere aveți despre noua versiune folosind formularul de mai jos pentru a ne scrie.