Ce îmbunătățiri de performanță oferă Windows Phone 8.1 față de 8.0?

Windows Phone 8.1 aduce multe caracteristici noi, aplicații noi dar și suport pentru noi dispozitive, din ce în ce mai diverse. Multe situri și bloguri de tehnologie au scris despre aceste lucruri și pe bună dreptate. Dar, foarte puține s-au spus despre performanțele oferite de Windows Phone 8.1 pe dispozitivele existente. De aceea am decis să luăm patru telefoane Nokia Lumia, să executăm mai multe teste și să măsurăm diferențele de performanță dintre Windows Phone 8.1 și 8.0. Iată ce am aflat:

Ce telefoane cu Windows Phone am folosit în testele noastre?

Am avut la dispoziție următoarele telefoane, unele dintre ele primite prin ambabilitatea Nokia România: Nokia Lumia 525, Nokia Lumia 620, Nokia Lumia 625 și Lumia 1320.

Mai întâi am executat toate testele și măsurătorile noastre pe versiunea 8.0.10532.166 - ultima actualizare oferită de Microsoft pentru Windows Phone 8.0. După aceea am actualizat toate cele patru telefoane la Windows Phone 8.1.

Pe Lumia 625 am avut versiunea 8.10.14147.180 iar pe celelalte am avut versiunea 8.10.12393.890. Acestea erau cele mai noi versiuni disponibile la momentul testării pentru telefoanele folosite de noi.

Ce teste am realizat

Am folosit Multibench 2 și WP Bench pentru a măsura performanțele generale oferite de fiecare versiune a sistemului de operare, atunci când folosește resurse hardware precum: procesorul, memoria RAM, spațiul de stocare și cipul grafic.

După aceea, am folosit testul Sunspider pentru a vedea dacă există îmbunătățiri legate de performanța navigării pe internet cu Internet Explorer.

Pentru a măsura dacă există diferețe importante în ceea ce privește durata de viață a bateriei, am folosit testul pentru baterie din aplicația WP Bench.

La final, pentru a măsura cât de repede pornește fiecare telefon, am folosit un cronometru obișnuit.

Windows Phone 8.0 vs. Windows Phone 8.1 - Performanță procesor

Mai întâi am măsurat performanțele în lucrul cu procesorul, oferite de fiecare versiune de Windows Phone.

Testul pentru procesor oferit de aplicația MultiBench 2 ne-a arătat că există diferențe foarte mici de performanță între cele două sisteme de operare. În general, Windows Phone a fost cu 2 - 2.5% mai rapid decât predecesorul său, în lucrul cu procesorul. Singura excepție a fost Lumia 1320, unde Windows Phone 8.1 a fost cu 1.7% mai lent în lucrul cu procesorul.

Testul WP Bench ne-a arătat diferențe mai mari în rezultatele obținute. În testul pentru procesor al acestei aplicații este important să se obțină un scor cât mai mic. Scorurile obținute de Windows Phone 8.1 au fost cu 8% mai bune pe Lumia 525 și cu 19% mai bune pe Lumia 620. Singurul telefon pentru care nici această aplicație nu găsit îmbunătățiri este Lumia 1320. Pe acest dispozitiv, Windows Phone 8.1 a fost cu 4% mai lent în lucrul cu procesorul.

Windows Phone oferă ceva îmbunătățiri de performanță în lucrul cu procesorul. Dar, aceste îmbunătățiri și magnitudinea lor depind de aplicațiile folosițe dar și de fiecare dispozitiv în parte. Pentru unele dispozitive cum ar fi Lumia 1320, performanțele vor scădea totuși. Din fericire diferențele măsurate de noi sunt suficient de mici pentru a nu fi resimțite în utilizarea zilnică.

Windows Phone 8.0 vs. Windows Phone 8.1 - Spațiul de stocare

Am măsurat viteza cu care s-au făcut transferuri către și dinspre spațiul de stocare al fiecărui telefon, pe cele două versiuni de Windows Phone.

Exceptând Lumia 1320, MultiBench 2 a arătat îmbunătățiri pentru toate dispozitivele. Cea mai mare diferență pozitivă a fost măsurată pe Lumia 625, unde transferurile de date au fost cu 18% mai rapide în Windows Phone 8.1. Din fericire, pe Lumia 1320, diferențele au fost prea mici pentru a fi observabile de utilizatorii obișnuiți.

Testul WP Bench ne-a arătat același trend pozitiv. Dar, diferențele măsurate de această aplicație au fost mai mici - până la 8% pe Lumia 525 și 9% pe Lumia 1320.

Windows Phone 8.1 oferă transferuri de date mai rapide în lucrul cu spațiul de stocare disponibil. Îmbunătățirile variază în funcție de dispozitiv și de aplicațiile folosite.

Windows Phone 8.0 vs. Windows Phone 8.1 - Performanță memorie

Următorul set de măsurători a fost legat de performanțele obținute în lucrul cu memoria RAM de pe fiecare telefon. Aici rezultate au variat destul de mult în funcție de testul folosit.
MultiBench 2 ne-a spus că Windows Phone 8.1 nu oferă performanțe mai bune în lucrul cu memoria RAM. Transferurile de date către și dinspre memoria RAM au fost aproximativ cu 4% mai lente în Windows Phone 8.1.

WP Bench ne-a oferit în schimb o altă poză: Windows Phone 8.1 a avut transferuri de date mai rapide către și dinspre memoria RAM. În acest test, Windows Phone 8.1 a fost cu aproximativ 6% mai rapid.

Testele pentru lucrul cu memoria RAM nu ne-au oferit o poză clară. Singura concluzie pe care o putem trage este că, în lucrul cu memoria RAM, diferențele de performanță dintre cele două versiuni de Windows Phone sunt foarte mici, indiferent dacă sunt sau nu pozitive.

Windows Phone 8.0 vs. Windows Phone 8.1 - Performanță grafică

După aceea am testat performanța grafică a celor două sistem de operare.

Evaluarea MultiBench 2 ne-a spus că Windows Phone 8.1 a fost mai performant pe toate dispozitivele exceptând Lumia 525. Cele mai mari îmbunătățiri au fost observat pe Lumia 625 - aproximativ 11%.

WP Bench a arătat îmbunătățiri pentru Lumia 525 și Lumia 625 în timp ce pentru celelalte telefoane, scorurile obținute au fost identice între cele două versiuni de Windows Phone. Cea mai mare îmbunătățire a fost observată pe Lumia 525 - aproximativ 8%.

În ceea ce privește performanța grafică, Windows Phone 8.1 este la fel de rapid ca și Windows Phone 8.0. Pe unele dispozitive, precum Lumia 625, veți observa o ușoară îmbunătățire a performanței grafice în Windows Phone 8.1.

Windows Phone 8.0 vs. Windows Phone 8.1 - Navigarea pe internet

Sunspider este un alt test unde este importantă obținerea unui scor cât mai mic. Nici aici nu am găsit un trend anume.

Pe unele telefoane, cum ar fi Lumia 525 și Lumia 1320, Windows Phone 8.1 a avut performanțe ceva mai bune în navigarea pe internet. Cea mai mare îmbunătățire a fost măsurată pe Lumia 1320 - 6%.

Pe Lumia 620 și Lumia 625, Windows Phone 8.1 a avut performanțe mai slabe în navigarea pe internet. Cele mai slabe rezultate au fost înregistrate pe Lumia 625, unde Windows Phone 8.1 a fost cu 22% mai lent decât Windows Phone 8.0.

În ceea ce privește performanța în navigarea pe internet, Windows Phone 8.1 ne-a oferit rezulte destul de neclare. Pe unele dispozitive, a fost puțin mai rapid în timp ce pe altele a fost mai lent decât Windows Phone 8.0.

Windows Phone 8.0 vs. Windows Phone 8.1 - Timpul de pornire

La măsurarea timpului necesar pentru a porni fiecare smartphone, versiunea 8.1 a livrat îmbunătățiri bune. Cea mai mare a fost observată pe Lumia 1320, unde procedura de pornire a durat cu 5 secunde (15%) mai puțin.

Windows Phone 8.1 livrează timpi de pornire mai rapizi pentru toate dispozitivele Windows Phone.

Windows Phone 8.0 vs. Windows Phone 8.1 - Baterie

Am folosit testul WP Bench care stresează fiecare dispozitiv la maxim și măsoară cât durează bateria. Din nefericire testul nu a funcționat corect și a dat erori pe Lumia 1320, neputând fi executat cu succes. Problema a avut loc atât pe Windows Phone 8.0 cât și pe Windows Phone 8.1. Se pare că este o incompatibilitate între acest telefon și aplicația WP Bench.

Pe dispozitivele pe care le-am testat, rezultatele au fost din nou mixte. Pe Lumia 525, Windows Phone 8.1 a rezistat cu 23 de minute (11%) mai puțin. Pe Lumia 620, Windows Phone 8.1 a rezistat cu 11 minute (6%) mai mult, iar pe Lumia 625 a rezistat cu 9 minute (4%) mai mult.

Nu am putut observa un trend clar în privința duratei de viață a bateriei. Pe anumite dispozitive, Windows Phone 8.1 va face ca bateria să dureze mai mult, iar pe altele va dura mai puțin.

Sumar

Atunci când comparăm cele două versiuni, Windows Phone 8.1 livrează îmbunătățiri semnificative de performanță în ceea ce privește următoarele aspecte: transferuri de date către și dinspre spațiul de stocare și timpii de pornire ai telefonului. Când vine vorba de performanța grafică, lucrurile sunt aproape neschimbate după trecerea la noua versiune.

În ceea ce privește performanța procesorului, a memoriei RAM, a navigării pe Internet și a duratei de viață a bateriei, veți observa îmbunătățiri pe anumite dispozitive, iar pe altele o degradare a performanței.

Înainte să închideți articolul, nu ezitați să împărtășiți experiența voastră cu Windows Phone 8.1. Ați observat modificări semnificative ale performanței pe telefonul vostru, după actualizare? Spuneți-ne în secțiunea de comentarii de mai jos.