Ce se întâmplă când elimini Internet Explorer din Windows?

Ce se întâmplă când elimini Internet Explorer din Windows?

Internet Explorer reprezintă o componentă atât de importantă pentru Windows încât, pentru mult timp, nu a fost posibilă eliminarea sa din acest sistem de operare. Lucrurile nu mai stau la fel iar versiunile moderne de Windows permit dezinstalarea sa, în cazul în care nu îl folosești. Dar, ce se întâmplă când alegi să faci acest lucru? Mai funcționează bine Windows? Vei mai putea să navighezi pe internet? Aplicațiile Windows universale vor mai funcționa corect atunci când vor avea nevoie să descarce date de pe internet? Am făcut câteva experimente, am analizat cât am putut și am descoperit care sunt lucrurile care sunt lucrurile care se întâmplă atunci când elimini Internet Explorer din Windows 10 sau din Windows 8.1:

Reclamă

Cum elimini Internet Explorer din Windows

Internet Explorer este inclus în toate versiunile moderne de Windows, inclusiv în Windows 8.1 și în Windows 10. De aceea, adăugarea sau eliminarea sa se realizează din secțiunea Caracteristici Windows din Panoul de control. Nu vom intra în detalii despre pașii necesari deoarece am discutat acest subiect aici: Cum adaugi sau elimini caracteristici și programe Windows.

Totuși, dacă te grăbești, trebuie să știi că pentru a elimina Internet Explorer din Windows 10 sau 8.1, trebuie să deschizi Panoul de control, să mergi la Programe și Caracteristici și apoi să elimini Internet Explorer din lista de Caracteristici Windows.

Windows
Windows

De asemenea, dacă vrei să afli mai multe detalii despre ce reprezintă fiecare caracteristică Windows pe care o poți adăuga sau elimina, acest articol îți va oferi toate informațiile de care ai nevoie: Ce sunt caracteristicile Windows ce pot fi adăugate sau eliminate?.

Ce se întâmplă atunci când dezinstalezi Internet Explorer din Windows sau din Windows 8.1?

În primul rând, hai să discutăm puțin despre Windows 10, pur și simplu pentru că este cel mai folosit sistem de operare din ziua de azi. Până la apariția lui Windows 10, browser-ul web oficial al Microsoft a fost întotdeauna Internet Explorer.

Dar Microsoft a decis să renunțe la acest browser, iar ultima sa versiune a fost Internet Explorer 11, browser-ul web implicit din Windows 8.1. În Windows 10 însă, Microsoft a inclus un nou browser web numit Microsoft Edge, pe care compania l-a scris de la zero.

În Windows 10, există două browsere web diferite disponibile în mod implicit: Microsoft Edge și Internet Explorer 11. Totuși, cu excepția cazului în care modifici setările standard, browser-ul implicit folosit este Microsoft Edge. Internet Explorer 11 este încă prezent, dar numai pentru că poate fi necesar anumitor utilizatori ai Microsoft, în special cei din mediul corporate, pentru rularea de aplicații web și afișarea de conținut care folosește tehnologii vechi. În Windows 10, Microsoft Edge nu poate fi oprit, dezinstalat sau dezactivat în orice alt fel, așa cum poți să vezi și tu în acest Microsoft Community Answer.

Reclamă

Eliminarea Internet Explorer va aduce niște schimbări în Windows 8.1 și Windows 10. În experimentul nostru, am observat următoarele:

  1. Toate scurtăturile care duc la Internet Explorer sunt eliminate din Windows. Acest lucru înseamnă că nu vei găsi nicio scurtătură către el și nu există o metodă de a rula Internet Explorer. Dacă nu este instalat niciun alt navigator web și vei încerca să deschizi o adresă web URL, nu se va întâmpla nimic. Totuși, acest lucru nu ar trebui să fie o problemă în Windows 10, deoarece ai ai la dispoziție oricum Microsoft Edge.
  2. Internet Explorer nu mai poate fi folosit ca program implicit pentru deschiderea anumitor tipuri de fișiere, precum HTML, sau protocoale precum HTTP sau FTP. În secțiunea Programe implicite din Panoul de control, vei observa că Internet Explorer nu mai este disponibil și nu vei mai putea configura valori implicite pentru el.
Windows
Windows
  1. Dacă folosești Windows 8.1, pentru a putea naviga pe internet, va trebui să ai un alt browser web instalat. Este preferabil să fi instalat unul înainte de a elimina Internet Explorer. Dacă nu ai un alt navigator web, îți rămân două opțiuni: reinstalarea Internet Explorer sau folosirea Magazinului Windows pentru a găsi și instala un nou browser web. Din fericire, aceasta nu este o problemă în Windows 10, pentru că ai la dispoziție Microsoft Edge.
Windows
Windows
  1. Toate aplicațiile Windows universale care au nevoie de acces la internet pentru a afișa date vor continua să funcționeze. Chiar dacă o anumită aplicație este doar un "ambalaj" pentru un sait web, ea va continua să funcționeze și să redea paginile web.
Windows
Windows
  1. Eliminarea Internet Explorer din Windows poate părea a fi o idee bună când ai nevoie de mai mult spațiu liber pe disc. Pentru a afla dacă acesta ar putea fi un motiv bun pentru eliminarea Internet Explorer, am măsurat cât spațiu de stocare este obținut în urma eliminării sale. Rezultatul a fost nesemnificativ: doar 300 MO de spațiu eliberați.
Windows
Windows

Concluzie

După cum ai putut vedea din micul nostru experiment, este în regulă să elimini Internet Explorer din Windows 10, pur și simplu pentru că locul său a fost deja luat de către Microsoft Edge. De asemenea, este rezonabil să elimini Internet Explorer din Windows 8.1, dar numai când ai un alt browser web instalat. Aplicațiile Windows universale vor continua să funcționeze, chiar dacă ele nu sunt altceva decât un ambalaj pentru un sait web sau altceva similar. Dacă ai făcut același experiment ca noi și tu, și ai descoperit și alte lucruri care se schimbă în Windows atunci când elimini Internet Explorer, nu ezita să ni le spui și nouă, în comentariile de mai jos.

Descoperă: Productivitate Ghiduri Internet Explorer Programe Recomandate Rețea și Internet Windows