Internet Explorer 10: Ghid de utilizare a principalelor elemente din interfață

Windows 8 oferă o serie de aplicații noi sau îmbunătățite, dintre care Internet Explorer 10 iese în evidență. Acest tutorial este primul dintr-o serie de articole și tutoriale pe tema celui mai recent browser oferit de Microsoft, serie ce sperăm să fie folositoare cititorilor noștri. Vom începe prin a descrie principalele elemente din interfața Internet Explorer 10, varianta pentru desktop, și modul lor de utilizare.

Cum deschideți Internet Explorer 10

Internet Explorer 10 este foarte ușor de găsit în Windows 8. Icoana pentru aplicația Internet Explorer 10 se află pe ecranul Start, care se deschide automat când pornești calculatorul sau când apeși tasta Windows. Printr-un singur click pe icoană, se deschide versiunea modernă a Internet Explorer, ce ocupă tot ecranul. Modul prin care puteți seta varianta de Desktop a Internet Explorer 10 ca variantă implicită va fi descris într-un tutorial viitor.

De asemenea, îi găsiți scurtătura în bara de activități pe Desktop.

În mod evident, în Windows 7 doar versiunea pentru desktop a Internet Explorer este disponibilă. Totuși versiunea 10 nu este integrată în sistemul de operare și trebuie să o descărcați prin Windows Update sau de pe pagina oficială de descărcare.

Odată ce deschideți Internet Explorer 10, fereastra sa va fi asemănătoare cu imaginea de mai jos.

Este ușor de remarcat că interfața Internet Explorer 10 a fost îmbunătățită, mai ales când o comparăm cu versiuni mai vechi ale navigatorului. Trebuie să recunosc că această nouă înfățisare, simplă și nepretențioasă, a Internet Explorer 10 îmi place.

O altă noutate este colaborarea mult mai organică dintre Bing și Internet Explorer 10, care este ilustrată de imaginile de fundal și de dungile gri închis ce conțin butoane Bing, pe care le voi numi, de acum înainte, "cadrul Bing". Imaginile de fundal sunt întotdeauna frumoase și se schimbă frecvent. Utilizatorii au posibilitatea de a afla informații despre o anumită fotografie, de a parcurge seria întreagă de fotografii disponibile folosind butoanele-săgeată din partea dreaptă de jos a cadrului Bing, și de a dezactiva cadrul Bing, apăsând butonul Ecran complet.

Veți observa că pagina de pornire implicită a Internet Explorer 10 estewww.bing.com. Bineînțeles, dispuneți de opțiunea de a schimba această pagină de pornire.

Ca și în cazul predecesorului său, Internet Explorer 9, culoarea ferestrei Internet Explorer 10 se schimbă în funcție de culoarea folosită de tema de Windows pe care ați aplicat-o.

Butoanele din partea stângă de sus a ecranului

Vom începe cu descrierea butoanelor din partea stânga-sus a ecranului. Săgețile sunt folosite pentru a naviga Înapoi și Înainte printre paginile web pe care le-ați vizualizat pe parcursul sesiunii curente. Dacă ați vizitat numai un singur site, atunci butoanele nu for putea fi folosite, evident.

Următorul element din interfața Internet Explorer 10 este Bara de activități (altfel cunoscută sub numele de bară de adrese). Aici puteți introduce adresele site-urilor pe care doriți să le accesați (de exemplu, www.digitalcitizen.ro). La fel ca și alte navigatoare de Internet, puteți folosi această bară pentru a căuta informații. Dacă scrieți un termen de căutare și dați Enter, Internet Explorer 10 va căuta automat pe Bing, sau orice alt motor de căutare implicit pe care l-ați setat, și va returna o pagină cu rezultatele căutării.

Datorită aparentei simbioze dintre Bing și Internet Explorer 10 și datorită faptului că pagina de pornire implicită a Internet Explorer 10 este www.bing.com, aveți la dispoziție o multitudine de opțiuni când vine vorba de căutările online, pe care le găsiți sub forma butoanelor de pe cadrul Bing. Sunt relativ ușor de înțeles și tot ce vă rămâne de făcut este să le folosiți.

Incluse în Bara de activități sunt câteva simboluri care funcționează ca și butoane. De la stânga la dreapta, acestea sunt:

  • Butonul-lupă este folosit pentru Căutare. Dacă Bing Suggestions (Sugestiile Bing) sunt activate, îți vor fi oferite sugestii de căutare pe măsură ce tastezi cuvântul pe care îl cauți. Dacă dai click pe oricare din sugestii, Bing va deschide o pagină cu rezultate.
  • Urmează o săgeată orientată în jos. Dacă dai click pe ea, vei accesa o lisă cu site-urile vizitate recent și cele preferate.
  • Al treilea buton este folosit pentru Reîmprospătarea paginii curente.
  • Butonul X, numit Oprire, este folosit pentru a opri încărcarea sau reîmprospătarea unei pagini de Internet.

Cum să deschideți o nouă filă cu Internet Explorer 10

În Internet Explorer 10, să deschizi o filă nouă este simplu și eficient. În dreapta Barei de activități se pot observa filele care sunt deja deschise. Alături de ultima filă deschisă este icoana Filă nouă. Dacă vreți să deschizi o nouă filă, dați clic pe această icoană, încercuită în imaginea de mai jos.

Când se deschide o filă nouă, veți vedea o listă cu site-urile vizitate cel mai frecvent.

Puteți să dați click pe unul din ele, dacă doriți să accesați acel site, sau să introduceți o adresă în Bara de activități.

Butoanele din dreapta-sus: Pagina de pornire, Preferințe, Instrumente

În ultima parte a acestui tutorial, ne vom ocupa de ultimele 3 butoane din partea dreaptă de sus a ferestrei Internet Explorer 10 și butonul din cadrul Bing situat paralel cu ele.

Dând click primului buton, veți fi redirecționat spre Pagina de pornire pe care ați setat-o. Dacă nu ați setat o altă pagină de pornire, veți fi redirecționat spre www.bing.com.

Al doilea buton, având formă de stea, este o cale directă spre Preferințe, Fluxuri și Istoric. Dacă dați click, un meniu cu 3 file este afișat, fiecare filă având un anumit tip de informație.

Al treilea buton, cu formă de roată zimțată, accesează meniul Instrumente. Odată ce-i dați click, aveți acces la meniurile de configurare: puteți imprima, adăuga un site la ecranul de Start, da zoom, accesa setările de siguranță, vizualiza descărcările, gestiona programele de completare, și să vă configurați opțiunile de Internet.

Și ultimul este butonul Preferințe (Preferences) din cadrul Bing.

Dând click pe el, veți putea seta și modifica opțiunile de căutare cu Bing.

Ce urmează?

Prezentul tutorial este doar începutul seriei noastre de tutoriale pe tema Internet Explorer 10. Vom continua să publicăm articole până când vom putea afirma că am acoperit subiectul într-o manieră exhaustivă.

Dacă aveți întrebări despre Internet Explorer 10, nu ezitați să folosiți formularul de mai jos. Pentru alte subiecte relevante, nu uitați să citiți articolele recomandate mai jos.