Întrebări simple: Ce este OneDrive? De ce ar trebui să îl folosești?

Dacă folosești un PC sau un laptop cu Windows 10, o tabletă Microsoft Surface, sau o consolă Xbox One, atunci cu siguranță te-ai întâlnit deja cu OneDrive. Același lucru este valabil dacă folosești Office 365 sau un smartphone cu Android. Te-ai întrebat ce este OneDrive și ce face? Vrei să știi care sunt beneficiile utilizării OneDrive? Citește acest articol, deoarece îți explică tot ce trebuie să știi:

Ce este OneDrive?

OneDrive este un serviciu de stocare oferit de Microsoft pentru păstrarea fișierelor în "cloud". Este disponibil gratuit tuturor celor care dețin un cont Microsoft. OneDrive oferă utilizatorilor o metodă simplă de a stoca, sincroniza și partaja diverse tipuri de fișiere, cu alți oameni și cu alte dispozitive, prin internet. Windows 10, Windows 8.1, dar și Xbox One, folosesc OneDrive și pentru a sincroniza setări de sistem, opțiuni de personalizare vizuală, teme, setări pentru aplicații și chiar și file din Microsoft Edge, istoric de navigare și parole salvate.

Logoul OneDrive

Poți să accesezi fișierele stocate în spațiul tău OneDrive direct dintr-un browser web sau, dacă folosești Windows, direct din sistemul de operare. Alte căi de a accesa fișierele din OneDrive includ aplicații pentru Windows, Xbox, macOS, iOS și Android.

Spațiu OneDrive văzut într-un browser web

Notă istorică: Până în ianuarie 2014, OneDrive se numea SkyDrive. Înainte de acel moment, până la lansarea Windows 8, se numea Windows Live SkyDrive. Poți să găsești mai multe informații despre istoria acestui serviciu, precum și despre denumirile sale anterioare, pe Wikipedia: OneDrive History.

Ce oferă OneDrive din punct de vedere al spațiului de stocare?

Când am publicat acest articol, OneDrive oferea 5 GO de spațiu de stocare gratuit. Utilizatorii mai vechi ai serviciului au putut să obțină 15 sau chiar și 25 de GO de spațiu gratuit. Există câteva metode prin care poți să adaugi mai mult spațiu de stocare gratis la OneDrive-ul tău. De exemplu, dacă recomanzi acest serviciu prietenilor tăi, poți să primești până la 10 GO de spațiu gratuit în OneDrive. Găsești mai multe metode de creștere a spațiului din cloud, în acest ghid: 6 metode de a adăuga mai mult spațiu de stocare la OneDrive.

Opțiuni de gestionare spațiu în OneDrive

Poți să stochezi orice tip de fișiere în OneDrive, atâta timp cât ele nu sunt mai mari de 15 GO fiecare. Această limitare a dimensiunilor fișierelor este validă indiferent de modul în care alegi să încarci fișierele.

Dacă ai nevoie de spațiu suplimentar, OneDrive oferă câteva abonamente de stocare pe care le poți achiziționa contra unei sume de bani lunară:

  • OneDrive Basic - 50 GO pentru $1.99/lună
  • OneDrive + Office 365 Personal pentru 1 utilizator - 1 TO pentru 299,99/an sau $29.99/lună. Acest abonament include o licență pentru Office 365.
  • OneDrive + Office 365 pentru acasă pentru 6 utilizatori - 6 TO (1 TO pentru fiecare utilizator) pentru 429,99 lei/an sau 42,99 lei/lună. Acest abonament include o licență pentru Office 365, ce poate fi instalat și folosit de maxim 6 utilizatori simultan.
Abonamente gratuite și plătite pentru OneDrive

Găsești toate abonamentele disponibile, aici: Abonamente OneDrive.

De ce ai vrea să folosești OneDrive?

Sunt multe motive pentru care ai vrea să folosești OneDrive, mergând de la accesul facil la spațiul tău de stocare din cloud, de pe orice dispozitiv, până la cât de ușor este să partajezi lucruri din OneDrive-ul tău, ori la faptul că OneDrive este o soluție excelentă pentru backup. Iată câteva dintre motivele pentru care noi credem că ar trebui să folosești OneDrive:

OneDrive este gratuit, poate să salveze copii de rezervă ale fișierelor tale și le poate și sincroniza

În primul rând, să începi să folosești OneDrive nu te costă absolut nimic: este gratis pentru oricine, atâta timp cât îți este de ajuns spațiul gratuit de 5 GO pe care ți-l oferă. Acesta este un punct bun de plecare pentru oricine își dorește să stocheze fișiere în cloud.

De asemenea, în Windows 10, Microsoft configurează OneDrive ca locul implicit de salvare al documentelor. Dacă îl lași, OneDrive poate să îți salveze automat copii de rezervă ale fișierelor tale în cloud și le sincronizează automat cu celelalte dispozitive pe care ai instalat și configurat OneDrive. În cazul în care hard-disk-ul sau unitatea ta SSD se strică, documentele tale vor fi disponibile în continuare în OneDrive-ul tău, astfel evitând posibilitatea de a pierde fișiere importante.

OneDrive poate să protejeze folderele importante de pe PC-urile tale

Poți inclusiv să setezi OneDrive să îți încarce automat fișierele (fotografii și clipuri video) de pe smartphone-ul cu Android sau de pe iPhone-ul tău, astfel încât să nu riști să le pierzi vreodată.

OneDrive este disponibil pe toate dispozitivele tale, de birou sau mobile

OneDrive este omniprezent în Windows 10, acesta fiind cel mai utilizat sistem de operare din lume. Acest lucru înseamnă și că nu trebuie să faci nimic special pentru a avea OneDrive pe PC-ul sau dispozitivul tău, dacă el rulează Windows 10. OneDrive este și el acolo și tot ce trebuie să faci pentru a îl accesa este să deschizi folderul OneDrive.

Folderul OneDrive din Windows 10

În plus, Microsoft a muncit mult la a face OneDrive disponibil pe toate platformele de calcul importante. A dezvoltat aplicații OneDrive pentru Windows, macOS, iOS și Android. Poți să instalezi aplicațiile OneDrive pe toate dispozitivele tale și poți apoi să îți accesezi și sincronizezi fișierele din cloud, de oriunde ai fi.

Aplicația OneDrive pentru iOS (în stânga) și Android (în dreapta)

Dacă ai nevoie de oricare dintre aplicațiile OneDrive, le poți descărca de pe saitul web oficial: Descărcare OneDrive.

OneDrive îți dă posibilitatea de a partaja fișiere cu oricine vrei

Tot ce se află în OneDrive-ul tău este păstrat tot timpul online într-un serviciu de stocare din cloud, iar acest lucru înseamnă că partajarea de fișiere este foarte ușoară. În OneDrive, tot ce trebuie să faci este să dai câteva clicuri sau să apeși pe câteva lucruri și fișierele tale sunt partajate direct cu persoana sau persoanele pe care le alegi, sau primești legături web pe care le poți partaja în orice mediu online, lipindu-le. Cei care vor apăsa pe legăturile web primesc acces instantaneu la fișierele asociate cu ele, în orice browser web pe care îl folosesc.

Partajarea de fișiere și foldere în OneDrive

OneDrive poate să îți sincronizeze setările pe diferite dispozitive cu Windows

Dacă folosești dispozitive cu Windows 10 (sau Windows 8.1) sau o consolă de gaming Xbox One și le configurezi să utilizeze același cont Microsoft, ele pot să facă backup și să sincronizeze nu doar fișierele tale ci și lucruri precum setări sau opțiuni de personalizare.

Faptul că dispozitivele tale își sincronizează setările și detaliile de personalizare prin OneDrive-ul tău, înseamnă că poți să beneficiezi de o experiență de lucru identică sau similară pe toate dispozitivele tale.

OneDrive este o soluție excelentă pentru orice tip de backup

OneDrive a devenit una dintre soluțiile accesibile financiar de pe piața de stocare în cloud. Este mai ieftin decât ce oferă mulți alți distribuitori de stocare în cloud și ar trebui să prezinte mai multă încredere decât mulți alții.

Opțiuni de salvare automată disponibile în OneDrive pentru Windows 10

Drept urmare, OneDrive se poate dovedi a fi o soluție de backup excelentă, deoarece îndeplinește criteriile esențiale ce definesc o soluție de backup de calitate: are un preț accesibil, oferă mult spațiu de stocare, este disponibil pe toate platformele, este bine integrat cu Office 365 și Windows 10, iar compania care îl oferă are experiență multă în ceea ce privește serviciile bazate pe cloud.

Tu ești utilizator de OneDrive?

Ai folosit OneDrive mult timp? Noi ne-am obișnuit să avem OneDrive la dispoziție tot timpul și deja nu ne mai putem imagina cum ar fi să ne folosim calculatoarele și dispozitivele fără el. Ne-ar face plăcere să auzim ce părere ai tu despre OneDrive și ce oferă el, așa că nu ezita să scrii un comentariu în secțiunea de mai jos.