Întrebări simple: Ce este OneDrive?

Dacă folosești un calculator cu Windows 8.1 sau Windows 10, o tabletă Microsoft Surface, o consolă de jocuri Xbox One sau un Windows Phone, cu siguranță ai întâlnit termenul OneDrive. Același lucru este valabil și dacă folosești Microsoft Office 2013, Microsoft Office 2016 sau Office 365. Te-ai întrebat ce este OneDrive și ce face el? Dacă vrei un răspuns la această întrebare, acest articol îți va explica totul:

Ce este OneDrive?

OneDrive este serviciul Microsoft de stocare al fișierelor în "cloud", disponibil gratuit pentru toți posesorii unui cont Microsoft. OneDrive oferă utilizatorilor o metodă simplă de a stoca, sincroniza și partaja orice fel de fișiere, cu alți oameni și dispozitive, pe Internet. Xbox One, Windows 8.1, Windows 10 și Windows Phone folosesc OneDrive pentru sincronizarea setărilor de sistem, a personalizărilor vizuale, a temelor, setărilor din aplicații și chiar și filele, istoricul și parolele salvate în Internet Explorer sau în Microsoft Edge.

Fișierele stocate în OneDrive pot fi accesate direct dintr-un navigator web sau, dacă folosești Windows 8.1 sau Windows 10, direct din sistemul de operare. Alte metode de a îți accesa fișierele din OneDrive includ aplicații pentru Windows, Windows Phone, Xbox cât și pentru Mac OS X, iOS sau Android. Aceste aplicații pot fi descărcate de pe saitul web oficial OneDrive: Descărcați OneDrive.

Până în ianuarie 2014, OneDrive se numea SkyDrive. Până la lansarea Windows 8, serviciul se numea Windows Live SkyDrive. Poți să găsești mai multe informații despre istoria acestui serviciu și numele sale anterioare, pe Wikipedia: Istoric OneDrive. Din păcate, pagina Wikipedia nu este disponibilă și în limba română.

Ce oferă OneDrive în termeni de spațiu de stocare?

În prezent, OneDrive oferă utilizatorilor săi 5 GO de spațiu de stocare gratuit. Utilizatorii mai vechi au putut să revendice 15 sau chiar 25 de GO de spațiu gratuit. Există mai multe metode de a suplimenta spațiul gratuit oferit de OneDrive. De exemplu, dacă recomanzi acest serviciu prietenilor tăi, poți să primești încă 10 GO de spațiu de stocare gratuit în OneDrive. Vei găsi mai multe metode de suplimentare a spațiului gratuit oferit de OneDrive, în acest ghid: 6 metode de a adăuga mai mult spațiu de stocare la OneDrive.

Poți să stochezi orice tip de fișiere în OneDrive, atâta timp cât ele nu sunt mai mari de 10 GO fiecare. Această restricție a dimensiunii este valabilă indiferent de modul în care încarci fișierele.

Dacă ai nevoie de spațiu de stocare adițional, OneDrive îți oferă câteva opțiuni de abonare pe care le poți cumpăra contra unei plăți lunare:

  • OneDrive de bază - 50 GO pentru 7,99 lei/lună
  • OneDrive + Office 365 Personal pentru 1 utilizator - 1 TO pentru 29,99 lei/lună. Acest abonament include o licență de Office 365 , pentru un utilizator .
  • OneDrive + Office 365 Personal pentru 5 utilizatori - 1 TO pentru fiecare, pentru 42,99 lei/lună. Acest abonament include o licență de Office 365 , ce poate fi instalat și folosit de maxim 5 utilizatori simultan.

Vei găsi toate abonamentele disponibile aici: Abonamente OneDrive.

Cum accesezi OneDrive?

OneDrive este punctul central pentru stocarea și partajarea fișierelor online atunci când folosești serviciile și aplicațiile Microsoft. Singura metodă de a-l accesa "independent" este să folosești un navigator web. Pur și simplu deschide saitul web OneDrive , scrie detaliile contului tău Microsoft și conectează-te.

După ce te-ai conectat, îți vei putea vedea toate fișierele pe care le-ai salvat în cloud și le poți deschide direct din navigatorul web.

Dacă folosești Windows 10, merită să menționăm și faptul că poți să fixezi OneDrive la Meniul Start , pentru acces mai rapid.

OneDrive poate fi accesat de pe multe tipuri de calculatoare și dispozitive: calculatoare și tablete Windows, calculatoare Mac, console de jocuri Xbox, smartphone-uri Android, iPhone și Windows Phone. Lista completă de aplicații este disponibilă aici: Descărcați aplicații OneDrive, pentru orice dispozitiv.

Colaborarea și partajarea online cu OneDrive

Una dintre cele mai utile opțiuni oferite de OneDrive este faptul că permite colaborarea pe documente (Word, Excel, PowerPoint, OneNote) cu alte persoane.

Poți crea documente direct din navigatorul web. Ai acces la Microsoft Office Online , o versiune "de bază" a suitei Microsoft Office. Microsoft Office Online oferă acces la instrumente de editare simple, utilizate la crearea documentelor.

De asemenea poți să creezi documente în Microsoft Office 2010, 2013 sau 2016 și să le salvezi direct în OneDrive.

Dacă preferi alte metode, poți crea documente în orice suită Office și apoi să le încarci în OneDrive.

Partajarea de documente și colaborarea atunci când folosești OneDrive sunt foarte ușoare: dai clic sau apeși pe butonul Partajare din bara de unelte superioară și alegi metoda de partajare pe care o preferi.

Dacă vrei, poți să citești un ghid detaliat despre cum funcționează partajarea, aici: Cum partajăm fișiere și foldere folosind situl OneDrive.

O altă opțiune utilă din OneDrive este faptul că îți permite să îți accesezi de la distanță fișierele stocate pe un alt calculator al tău care rulează pe Windows 7, Windows 8.1 sau Windows 10. Dacă te interesează modul în care funcționează această opțiune, citește acest ghid: Cum îți accesezi fișierele de pe un dispozitiv Windows folosind OneDrive.

OneDrive – Punctul ce conectează toate produsele și serviciile Microsoft

Unul dintre aspectele cheie ale OneDrive este faptul că este integrat puternic cu cele mai importante produse Microsoft: Windows 10, Windows 10 Mobile, Windows 8.1, Windows Phone 8.1, Microsoft Office și Xbox One. Acest serviciu este utilizat de aceste platforme drept punctul central pentru partajarea fișierelor în cloud, sincronizarea setărilor de sistem și a setărilor din aplicații, memorarea parolelor și istoricului de navigare, dar nu numai.

OneDrive este serviciul care îți oferă puterea de a accesa toate lucrurile de mai sus în orice moment, din orice loc. Nu contează dacă folosești un calculator, o tabletă, o consolă de jocuri sau un smartphone.

Concluzie

După cum vezi, OneDrive este un serviciu puternic. Oferă destul spațiu de stocare gratuit pentru un utilizator obișnuit, iar utilizarea sa este facilă, pe o multitudine de dispozitive. Dacă ai întrebări despre el, nu ezitați să ni le spui. Poți să folosești formularul de comentarii de mai jos.