
Recent, câțiva priteni ne-au întrebat ce este ClearBlack și de ce credem noi că această tehnologie este așa extraordinară. Din nefericire, nu le-am putut spune decât că ecranele ClearBlack de pe telefoanele noastre Lumia arată foarte bine. "Negrul e negru" și poți vedea ce e afișat pe ecran chiar și atunci când ești afară, în lumină puternică. După cum vă puteți imagina, ne-am simțit foarte frustrați de explicațiile noastre. Așa că am început să căutăm pe Internet mai multe informații despre tehnologia Nokia ClearBlack. Iată ce am aflat:
De ce a fost nevoie de tehnologia ClearBlack?
Înainte de a intra în ceva detalii mai tehnice despre tehnologia ClearBlack, credem că este foarte important să vedem ce oferă ea și de ce este extraordinară.
În ultima decadă sau cam așa ceva, smartphone-urile și alte dispozitive mobile precum tabletele, au devenit din ce în ce mai importante pentru noi. În prezent, folosim aceste dispozitive aproape oriunde am fi și este foarte important ca ele să fie utilizabile în orice condiții. Lăsând la o parte hardware-ul dintr-un smartphone sau tabletă, unul dintre componentele esențiale, din punct de vedere al utilizării, este ecranul. Una dintre provocările cele mai mari pentru producători este ca ecranele de pe dispozitivele lor să fie vizibile chiar și atunci când ești afară. La început, producătorii creau ecrane cu niveluri de luminozitate din ce în ce mai ridicate, dar acest lucru a dus la o răspântie. De fiecare dată când mărești luminozitatea ecranului, trebuie să îi oferi din ce în ce mai multă energie. Asta înseamnă că nu poți merge înainte decât până la un anumit punct, când pur și simplu nu mai poți să pui o baterie mai mare pe un smartphone elegant. Când ajungi aici, trebuie să cauți alte metode, mai bune, de a construi un ecran. Acesta a fost punctul în care Nokia a început să lucreze la tehnologia ClearBlack.
ClearBlack reușește să îmbunătățească performanțele unui ecran din punct de vedere al utilizării, fără a face compromisuri când vine vorba de consumul său de energie.
Cum funcționează tehnologia ClearBlack?
Un ecran cu ClearBlack folosește un afișaj ce a fost creat să elimine reflexiile. Sigur, majoritatea producătorilor deja foloseau ecrane tratate anti-reflexie cu mult înainte ca tehnologia ClearBlack să fie creată. Dar Nokia a vrut să găsească o metodă de a crește și mai mult performanța ecranelor sale. Așa că au lucrat la alte metode de a elimina reflexiile, și au ajuns să cerceteze lumina polarizată.
După cum este menționat pe blogul Lumia Conversations, tehnologia ClearBlack funcționează într-o manieră similară cu ochelarii cu sticlă polarizată. Sticla polarizată blochează reflexiile, făcând mult mai ușor să vezi lucrurile în mediile cu multă lumină. De aceea, aproape orice pescar sau schior poartă astfel de ochelari.
Totuși, această comparație nu este chiar cea mai fericită, deoarece ClearBlack folosește niște niveluri de polarizare mult mai sofisticate. Lumina care intră și iese dintr-un ecran ClearBlack este procesată de mai multe ori înainte de a ajunge la ochii tăi. Nu vom intra în detalii foarte tehnice, deoarece nu acesta este scopul acestui articol. Totuși, dacă vrei să știi detaliile funcționării tehnologiei ClearBlack, aruncă o privire la imaginea de mai jos, sau citește explicațiile oferite de Nokia, aici: How Nokia's ClearBlack display delivers unbeaten results.
Cum arată ecranele cu ClearBlack?
Oare ajută să vorbești despre un astfel de subiect fără a face și o comparație vizuală? Nu credem, așa că ne-am gândit că ar fi o idee bună să facem și câteva fotografii cu ecrane ClearBlack, alături de ecrane fără ClearBlack.
În imaginea de mai jos poți vedea cum arată două ecrane ClearBlack (de pe un Nokia Lumia 930 și un Nokia Lumia 820) în comparație cu alte tipuri de ecrane (Xiaomi Mi 4, Xiaomi Redmi 2 și Samsung Galaxy S).
Trebuie să menționăm că am deschis aceeași pagină web pe fiecare smartphone și toate au fost setate pe luminozitate maximă. După cum poți vedea, primele două smartphone-uri - Lumia 930 și Lumia 820 - au ecrane mult mai luminoase, datorită tehnologiei ClearBlack pe care o folosesc.
Și pentru a demonstra ce spuneam mai devreme despre "negrul este negru", uită-te la următoarea fotografie. Am creat o imagine complet neagră și apoi am deschis-o pe aceste două smartphone-uri: Lumia 930 cu ClearBlack și Xiaomi Redmi 2, fără ClearBlack. Poți vedea diferențele? Ecranul ClearBlack pur și simplu reflectă mult mai puțină lumină nedorită decât celălalt. Ecranul ClearBlack este mai negru decât cea mai neagră vrajă din cea mai întunecată noapte din Mordor! 🙂
Concluzie
ClearBlack este o tehnologie extraordinară, ce îmbunătățește performanțele ecranelor, într-un mod foarte elegant. Și ca să terminăm pe aceeași notă pe care am început: "negrul este negru" și ecranele ClearBlack arată foarte bine, indiferent că stai într-o încăpere sau că ești pe afară.