Managerul de activități - Care sunt aplicațiile care consumă cele mai multe resurse?

Fila Istoric aplicații din Managerul de activități inclus în Windows 10 și Windows 8.1 colectează și raportează statistici de utilizare despre aplicațiile și programele care rulează pe calculatorul sau dispozitivul tău. De exemplu, poți să verifici la perioade regulate cât de mult procesor a fost consumat sau câte date au fost transmise prin rețea, în ultima lună. Poate că nu este cea mai atrăgătoare caracteristică din Windows, însă cu siguranță poate fi utilă, mai ales pentru aceia dintre noi care folosim dispozitive mobile precum laptopuri, tablete sau dispozitive 2-în-1. Identificarea unei aplicații care consumă multe resurse te poate ajuta să economisești baterie, iar dezactivarea unei aplicații care descarcă multe date de pe internet poate însemna o factură mai mică. Iată cum lucrezi cu această caracteristică a Managerului de activități :

NOTĂ: Informațiile din acest ghid se aplică atât pentru Windows 8.1, cât și pentru Windows 10. Deoarece fereastra Managerului de activități arată și funcționează identic în ambele sisteme de operare, vom folosi doar capturi de ecran din Windows 10.

Cum accesezi Istoricul aplicații din Managerul de activități

Pentru a vedea care este consumul de resurse al unei aplicații, va trebui să deschizi Managerul de activități. Pentru lista compeltă cu diferitele metode de realizare a acestui lucru simplu, citește acest articol: 10 metode de a deschide Managerul de activități în Windows 10 și în Windows 8.1.

După ce ai deschis Managerul de activități , apasă pe fila "Istoric aplicații".

Înainte de a trece la modificarea setărilor, ar trebui să știi că fila Istoric aplicații afișează cinci coloane:

 • Nume - Numele aplicației.
 • Timp CPU - Volumul de utilizare a procesorului pentru respectiva aplicație.
 • Rețea - Volumul de utilizare al rețelei pentru acea aplicație, exprimat în MO.
 • Rețea contorizată - Volumul de utilizare pentru rețelele marcate ca fiind contorizate.
 • Actualizări dale - Volumul de utilizare al rețelei pentru actualizarea dalei active a unei aplicații.

Cum vezi datele istorice de utilizare pentru toate procesele

În mod implicit, fila Istoric aplicații afișează datele de utilizare doar pentru aplicațiile Windows universale. Ca să obții tot ce îți poate oferi această filă, apasă pe Opțiuni și apoi pe "Afișare istoric pentru toate procesele".

Managerul de activități va afișa acum toate aplicațiile, programele și procesele de fundal care rulează pe calculatorul sau dispozitivul tău cu Windows 10 sau Windows 8.1. Această opțiune îți dă cea mai bună și mai detaliată imagine - un istoric complet cu toate procesele care au rulat, precum și resursele pe care le-au folosit.

Cum personalizezi datele afișate de fila Istoric aplicații

Aplicațiile și procesele sunt, în mod implicit, ordonate alfabetic. Poți să rearanjezi datele afișate selectând oricare dintre antetele celorlalte coloane.

Deși vizualizarea implicită îți oferă o imagine destul de bună despre câte resurse consumă aplicațiile tale, o poți îmbunătăți adăugând și mai multe coloane. Dă clic dreapta sau apasă lung pe un antet al unei coloane și vei vedea o listă cu tipurile de date pe care le poți adăuga vizualizării. Poți să debifezi coloanele existente pentru a le ascunde și poți și să adaugi oricare dintre următoarele coloane la vizualizare:

 • Rețea necontorizată - Consumul de rețea pe rețele care nu sunt marcate ca fiind contorizate.
 • Descărcări - Volumul de descărcări realizate de aplicația selectată.
 • Încărcări - Volumul de încărcări realizate de aplicația selectată.

După ce coloanele pe care le-ai selectat au fost afișate, le poți rearanja trăgând pur și simplu de antetele lor.

Cum resetezi datele înregistrate de Istoric aplicații din Managerul de activități

Atunci când te uiți la istoricul datelor aplicațiilor, poate să fie dificil de înțeles cât de repede crește consumul de resurse de rețea al anumitor aplicații. Poți să vezi că Digi Play a consumat gigaocteți întregi de date, dar acest lucru s-a întâmplat într-o perioadă lungă de timp, așa că s-ar putea să nu fie neapărat ceva rău. Însă dacă au trecut doar câteva minute de când ai început să monitorizezi datele, s-ar putea să nu fie deloc bine.

Dacă vrei să resetezi datele și să începi numărătoarea de la zero, apasă pe "Ștergere istoric de utilizare".

Tot istoricul va fi șters și datele din coloane vor începe toate de la zero. Dacă le monitorizezi cu atenție, vei putea acum să vezi cum unele dintre aplicațiile tale încep să consume date.

Cum folosești Istoric aplicații pentru a afla mai multe detalii despre procese

Hai să spunem că ai monitorizat Istoricul aplicații și ai găsit un anumit proces care pare să consume megaocteți ca și cum ar fi semințe de floarea soarelui la un meci cu Steaua. Vei vrea probabil să afli dacă acest consum de resurse chiar este necesar și dacă poți să îl oprești. Problema este că nu toate procesele poartă denumiri prietenoase și ușor de recunoscut. Dacă te afli într-o astfel de situație și ai de-a face cu un proces misterios, încearcă să dai clic dreapta pe el sau să apeși lung pe el și vei vedea cum este afișat un meniu cu câteva opțiuni ce te pot ajuta.

Apasă pe Proprietăți pentru a deschide fereastra de Proprietăți a acelui proces. Apoi, mergi la fila Detalii pentru a vedea o listă cu informații despre acea aplicație. S-ar putea să poți să afli cine a creat-o. Dacă vezi un nume precum Microsoft, Intel sau un alt nume de încredere precum producătorul antivirusului tău, este probabil vorba despre un proces important sau poate chiar esențial pentru sistemul tău.

Dacă aceste informații nu îți sunt de ajutor, încearcă opțiunea de Căutare online din Managerul de activități. Ea va deschide browserul tău web implicit și va căuta procesul respectiv pe internet, folosind motorul de căutare Bing. Rezultatele căutării ar trebui să te ajute să identifici cine și ce face acel proces și de ce consumă atât de multe date.

Metode utile de a lucra cu fila Istoric aplicații din Managerul de activități

Pe măsură ce te obișnuiești să monitorizezi aplicațiile din Windows 8.1 sau din Windows 10 în fila Istoric aplicații , vei ajunge să știi care dintre ele consumă cele mai multe date. În principiu, uită-te după aplicații precum acestea:

 • Consumatoare de procesor - Vei vrea să urmărești aplicațiile consumatoare de procesor deoarece ele îți termină destul de rapid bateria. Evident, orice aplicație pe care o folosești mult consumă timp de procesor. Chiar și Google Chrome, poate să adune destul de mult timp de procesor dacă stai foarte mult timp online. Aplicațiile pe care trebuie să le urmărești sunt de obicei aplicații mari și cu cerințe mari, precum jocurile sau aplicațiile multimedia.
 • Consumatoare de rețea - Un consum accelerat de baterie poate fi enervant, dar depășirea traficului de rețea te poate costa bani. Vei vrea să urmărești orice aplicație care lucrează pe internet. Acestea includ browserele web precum Opera, Google Chrome, Microsoft Edge sau Firefox.
 • Și mai rele decât browserele web sunt însă aplicațiile care redau materiale video HD. Poate că nu îți dai seama dar atunci când te uiți la ultimul episod din Urzeala Tronurilor online, întregul fișier video este descărcat pe dispozitivul tău. Astfel ajungi să adungi gigaocteți întregi de date consumate în doar câteva ore. La fel ca Jon Snow, nu vei ști nimic.

Concluzie

Deși fila Istoric aplicații poate că nu are același vino-încoace universal precum filele Procese sau Performanță , pentru un utilizator mobil de Windows 8.1 sau Windows 10 cu o baterie slabă sau cu un abonament mobil limitat, această filă s-ar putea să devină chiar cea mai importantă din Managerul de activități. Dându-ți acces la toate aplicațiile care consumă resurse fără rost, te poate ajuta să previi folosirea lor ineficientă, prelungindu-ți durata de viață a bateriei și evitând facturile dureroase. Dacă ai întrebări legate de Managerul de activități din Windows 8.1 sau Windows 10, nu ezita să ne întrebi, în comentariile de mai jos.