12 metode de a deschide Defragmentare disc în Windows

Instrumentul Optimizare și defragmentare unități din Windows are o istorie îndelungată. În versiunile mai vechi, precum Windows 7, era numit Defragmentare disc. Deși are un nume nou în Windows 10, unealta este practic aceeași și are un rol important în menținerea sănătății și performanței sistemului tău. Fișierele sunt create, schimbate și șterse mereu în Windows. Rezultatul este că spațiul de stocare alocat fiecărui fișier devine haotic și unealta Optimizare și defragmentare unități este aceea care pune fișierele într-o ordine mai bună, astfel încât data viitoare când vei avea nevoie de ele, ele să fie găsite și deschise rapid. Iată cum deschizi instrumentul Optimizare și defragmentare unități în Windows:

NOTĂ: Acest tutorial se referă la Windows 10, Windows 7 și Windows 8.1. Unele metode merg în toate cele trei versiuni de Windows, altele doar într-una sau două. Pentru fiecare metodă menționăm versiunea Windows în care merge. Dacă nu știi ce versiune de Windows ai, citește acest tutorial: Ce versiune de Windows am pe calculatorul meu?

1. Deschide Optimizare și defragmentare unități folosind Meniul Start (în Windows 10 și Windows 7)

Optimizare și defragmentare unități este disponibil în Windows 10, în Meniul Start. Apasă pe butonul Start, derulează în jos prin lista de aplicații și deschide folderul Instrumente de administrare Windows. Acolo găsești comanda rapidă Optimizare și defragmentare unități.

Comanda rapidă pentru Optimizare și defragmentare unități în Windows 10

În Windows 7, deschide Meniul Start, fă clic pe Toate programele și deschide folderul Instrumente de sistem, unde este localizată comanda rapidă pentru Defragmentare disc.

Comanda rapidă pentru Defragmentare disc în Windows 7

2. Deschide Defragmentare disc folosind Căutare (toate versiunile de Windows)

În Windows 10 și Windows 7, poți căuta cuvântul "defragmentare", după care să apeși pe rezultatul de căutare Optimizare și defragmentare unități în Windows 10 sau Defragmentare disc în Windows 7.

Caută Optimizare și defragmentare unități în Windows 10

În Windows 8.1 scrie "dfrgui" în ecranul de Start. Scrierea activează funcția de căutare. În rezultatele care apar, apasă pe dfrgui.

Caută dfrgui în Windows 8.1

3. Fixează Defragmentare disc în bara de activități, în meniul Start sau în ecranul Start (toate versiunile Windows)

Dacă folosești frecvent Optimizare și defragmentare unități, locurile convenabile unde poți să fixezi aplicația pentru acces rapid sunt bara de activități, Meniul Start sau ecranul Start (în Windows 8.1).

Găsește comanda rapidă Optimizare și defragmentare unități în Meniul Start în Windows 10, așa cum am arătat mai devreme. Apoi dă clic dreapta sau apasă și ține apăsat pe ea. În meniul care se deschide, alege "Fixare la Start" sau mergi la Mai multe și alege "Fixare în bara de activități."

Fixează Optimizare și defragmentare unități la Start sau în bara de activități

În Windows 7, deschide Meniul Start, fă clic pe Toate programele, mergi la folderul Instrumente de sistem și fă clic dreapta pe comanda rapidă Defragmentare disc. În meniul care apare, alege dintre "Fixare la bara de activități" și "Fixare la meniul Start."

Fixează Defragmentare disc la Meniul Start sau la bara de activități în Windows 7

În Windows 8.1 utilizează căutarea pentru a găsi Defragmentare disc, cum am indicat mai sus în acest tutorial. Fă clic dreapta sau apasă și ține apăsat pe rezultatul căutării dfrgui. În meniul care apare, alege "Fixare la Start."

Fixare Optimizare și defragmentare unități la Start în Windows 8.1

De acum înainte, poți deschide Optimizare și defragmentare unități apăsând pe comanda rapidă pe care ai fixat-o.

4. Deschide Defragmentare disc din Explorer/Windows Explorer (toate versiunile Windows)

Deschide Explorer în Windows 10 sau Windows 8.1, sau Windows Explorer în Windows 7, și selectează unitatea pe care vrei să o defragmentezi. Fă clic dreapta sau apasă lung pe numele său. În meniul contextual, selectează Proprietăți.

Deschide Proprietăți pentru o unitate de stocare în Windows

În fereastra de proprietăți a unității, mergi la Instrumente. În Windows 10 sau Windows 8, apasă pe Optimizare.

Deschide Optimizare și defragmentare unitate din proprietățile partiției

În Windows 7, apasă butonul "Defragmentare acum…" pentru a deschide Defragmentare disc.

Deschide Defragmentare disc din proprietățile partiției

5. Deschide Defragmentare și optimizare unități din Panoul de control (toate versiunile Windows)

Deschide Panoul de control și caută "defragmentați". Apasă pe Defragmentați și optimizați unitățile din rezultatele căutării în Windows 10 sau Windows 8.1. În Windows 7 apasă pe Defragmentare unitate hard din rezultatele căutării.

Caută termenul defragmenta în panoul de control din Windows 10

Alternativ, poți deschide Sistem și securitate. Apoi, în Windows 10 și Windows 8.1, apasă pe comanda rapidă "Defragmentați și optimizați unitățile" din secțiunea Instrumente de administrare.

Deschide Defragmentați și optimizați unitățile în panoul de control din Windows 10

În Windows 7, dă clic pe comanda rapidă "Defragmentare unitate hard" din Instrumente de administrare.

Deschide defragmentare disc din panoul de control în Windows 7

6. Deschide Defragmentare și Optimizare unități folosind Cortana (doar în Windows 10)

Cortana nu este încă disponibilă pentru limba română. Prezentăm așadar această metodă folosind Cortana în limba engleză. Dacă ai activat Cortana pe PC-ul tău cu Windows 10, poți cere aplicației să deschidă Defragmentare și Optimizare unități pentru tine. Activează Cortana spunând "Hey Cortana" sau apăsând pe butonul de microfon în câmpul de căutare. Apoi spune "Open defragment" (deschide defragmentare). Cortana execută comanda și arată "Opening Defragment and optimize drives".

Deschide Defragmentare și optimizare unități folosind Cortana

Același rezultat poate fi obținut folosind propoziția "Open optimize" (deschide optimizare).

7. Creează o comandă rapidă pe desktop sau în alte locuri (toate versiunile Windows)

Dacă metoda ta preferată de a deschide aplicațiile este o comandă rapidă pe desktop, poți crea una pentru Defragmentare și optimizare unități (Windows 10 & Windows 8.1) sau Defragmentare disc (Windows 7). Folosește expertul Creare comandă rapidă urmând acest tutorial: Creează scurtături către aplicații, fișiere, foldere și pagini web, în Windows. În acest expert scrie locația dfrgui.

Creează comandă rapidă pentru Defragmentare și Optimizare Unități în Windows

8. Folosește fereastra Executare (toate versiunile Windows)

Apasă Win + R pe tastatură pentru a deschide fereastra Executare. În câmpul Deschidere scrie "dfrgui" și apasă Enter sau OK.

Deschide Defragmentare și Optimizare Unități din fereastra Executare

9. Deschide Defragmentare disc din Linia de comandă sau PowerShell (toate versiunile Windows)

De asemenea, poți folosi Linia de comandă sau PowerShell. În oricare dintre aceste aplicații, scrie dfrgui în linia de comandă și apasă ENTER.

Deschide Defragmentare și Optimizare Unități din Windows PowerShell

10. Deschide Defragmentare și Optimizare Unități folosind Manager de activități (toate versiunile Windows)

Poți deschide utilitatea de defragmentare folosind Manager de activități. Deschide Manager de activități (o metodă rapidă este de a apăsa CTRL + SHIFT + ESC). În Windows 8.1 și Windows 10 poți vedea doar vizualizarea compactă a Managerului de activități. În acest caz, apasă pe Mai multe detalii în colțul din stânga jos ale Managerului de activități. În meniul Fișier apasă pe "Creare activitate nouă" în Windows 10 și Windows 8.1, sau pe "Activitate nouă (Execută…)" în Windows 7. În fereastra care apare scrie dfrgui în câmpul Deschidere și apasă ENTER sau OK.

Deschide Defragmentare și Optimizare Unități din Managerul de activități

11. Deschide Defragmentare disc folosind bara de adrese în Fișier/Windows Explorer (toate versiunile Windows)

Windows Explorer din Windows 7 sau Explorer din Windows 8.1 și Windows 10 sunt metode convenabile pentru a deschide utilitarul de defragmentare. Scrie dfrgui în bara de adrese și apasă ENTER pe tastatură.

Deschide Defragmentare și Optimizare Unități din Explorer

12. Deschide Defragmentare și Optimizare Unități rulând fișierul său executabil (toate versiunile Windows)

Fișierul executabil pentru instrumentul de defragmentare poate fi găsit în subfolderul System32 din fișierul Windows. Trebuie să identifici fișierul dfrgui.exe și apoi să dai dublu clic pe el.

Execută dfrgui.exe din Explorer

Tu cum preferi să deschizi instrumentul de defragmentare de disc?

Ți-am oferit o paletă largă de opțiuni pentru a începe defragmentarea, astfel încât să poți alege metoda cea mai potrivită pentru nevoile tale. Care este metoda ta preferată de a începe Defragmentarea și Optimizarea unităților sau Defragmentare disc? Scrie-ne într-un comentariu mai jos.