Microsoft investește 1 milion de dolari în educația digitală din România

Săptămâna aceasta, Microsoft România a anunțat lansarea programului de educație Alt Viitor, care se concentrează pe competențe digitale și programare. Acest program aduce sub aceeași umbrelă patru asociații experimentate și inovatoare care au construit proiecte durabile în sistemul educațional din România, iar valoarea totală a investiției este de 1 milion de dolari. Află mai multe despre acest program, din această știre:

Ce este programul Alt Viitor?

Alt Viitor este un proiect educațional finanțat de Microsoft România, care va fi dezvoltat și derulat pe perioada a doi ani, de câteva organizații nonprofit din România: Coder Dojo București & Școala de Valori, Asociatia E Civis, Fundația EOS, Asociația Centrul pentru Educație și Dezvoltare Profesională Step by Step. Acest program dorește să dezvolte competențele digitale ale elevilor din România și să le ofere instrumentele esențiale pentru dezvoltarea lor și o integrare cât mai bună în piața muncii.

Alt Viitor, Microsoft

În cadrul programului, fiecare organizație nonprofit își va pune în valoare expertiza și va aborda problema din perspectivă proprie, toate acțiunile prevăzute având drept scop realizarea obiectivului comun: dezvoltarea competențelor digitale și pregătirea elevilor români din ciclul gimnazial și liceal, astfel încât să își poată construi un viitor productiv și sustenabil, adaptat cerințelor pieței muncii a viitorului.

Proiectele care fac parte din program se vor adresa unei populații de 11.000 de elevi din toată țara și se vor derula pe parcursul a doi ani. Acestea vor aborda subiecte precum: bazele programării folosind Minecraft Education, Java, Scratch, gândire critică și analitică, precum și teoria generală a tehnologiei informației. Fundația EOS va lucra în educarea cadrelor didactice la nivel național, pentru a le pregăti în predarea disciplinei "Informatică și TIC" din programa școlară de gimnaziu.

De ce este nevoie de programul Alt Viitor?

Digitalizarea are un impact puternic pe piața muncii, la nivelul competențelor de care este și va fi nevoie în economie și în societate. O foarte mare parte din locurile de muncă de astăzi necesită deja un nivel de bază al abilităților digitale.

Conform Raportului "Future of Jobs" al Forumului Economic Mondial, abilitățile de care va fi nevoie pentru a fi competitiv în viitor au cunoscut modificări esențiale, iar în top 3 sunt: rezolvarea de probleme complexe, gândirea critică (analitică) și creativitatea. Dezvoltarea de competențe digitale prin predarea de ore de programare în școli le dezvoltă copiilor tocmai aceste trei abilități necesare pentru viitorul lor.

Nevoia unei strategii care să adreseze cât mai direct creșterea competențelor digitale este una stringentă în România, care se clasează în mod constant pe ultimele locuri conform datelor DESI (Raportul de țară privind Indicele Economiei și Societății Digitale). Mai mult, studiile arată că nevoia de specialiști în domeniul IT&C va crește substanțial în toate sectoarele economiei, iar până în 2020 se va înregistra un deficit de 500.000 de profesioniști în domeniu la nivel european, în timp ce în România, numărul de absolvenți ai facultăților cu profil tehnic (STEM) a înregistrat o scădere față de raportarea precedentă.

Este de dorit ca un număr tot mai important de elevi să aleagă să urmeze o facultate în domeniul tehnologiei. Tocmai de aceea, integrarea și folosirea creativă a tehnologiilor digitale în cadrul procesului de învățare au devenit o politică prioritară asumată la nivel European dar și național. UE și statele membre, printre care și România, prin introducerea programării în programa gimnazială, își asumă nevoia de a opera modificări în ceea ce privește educația. Programul "Alt Viitor" susține acestă inițiativă curajoasă, completând pe de o parte activitatea școlară, iar pe de altă parte, oferind suport profesorilor ca să poată preda noile noțiuni.

Tu ce părere ai despre inițiativa Microsoft România?

Nouă ne place foarte mult inițiativa Microsoft România și faptul că investesc bani serioși în viitorul educației copiilor din România. Organizațiile cu care lucrează în acest program au experiență și pasiune în domeniu și abia așteptăm să vedem ce rezultate vor obține. Înainte de a închide această știre, spune-ne ce crezi despre programul Alt Viitor. Vrei să-ți înscrii copilul la proiectele care vor face parte din acest program?

Descoperă: Productivitate Blog Știri
Spune-ți părerea: Vezi comentarii Comentează