12 motive să nu cumperi un smartphone cu Android

12 motive să nu cumperi un smartphone cu Android

Smartphone-urile cu Android au diverse forme și dimensiuni, diferite configurații hardware și opțiuni de conectivitate. Și totuși, au ceva în comun: sunt nașpa. Și nu neapărat prin comparație cu iPhone-urile. Majoritatea sunt greu de utilizat, pentru că sistemul de operare Android este haotic și dezvoltarea aplicațiilor nu este reglementată. După ani de chinuri cu Android, am înțeles adevăratul scop al acestui sistem de operare open-source: este menit să te enerveze până ajungi să cumperi un iPhone. Iată douăsprezece motive pentru care chiar și cele mai recente smartphone-uri cu Android 12 sunt nașpa:

Reclamă

Software

Android este un sistem de operare open-source și, din această cauză, beneficiază de o comunitate imensă de dezvoltatori și programatori gata să inoveze și să creeze conținut deosebit. Pe de altă parte, Android „beneficiază”, de asemenea, de o lipsă completă de reglementare și de interes pentru bune practici. Acest lucru duce la un haos generalizat, în care fiecare producător își personalizează după cum îl taie capul software-ul pentru smartphone-uri. Întâi de toate, să clarificăm un aspect important:

1. Nu există smartphone-uri cu Android (cu excepția gamei Google Pixel)

Unul din principalele motive pentru care telefoanele cu Android sunt atât de nasoale este că, de fapt, nu există telefoane cu Android. Cu excepția telefoanelor OG Google Pixel, smartphone-urile cu „Android” au versiuni și implementări diferite ale sistemului de operare original. Majoritatea aduc modificări masive interfeței cu utilizatorul și au nume complet neinspirate (One UI? MIUI? ColorOS?).

Interfața curată din Android 12 (stânga) versus One UI (dreapta)

Interfața curată din Android 12 (stânga) versus One UI (dreapta)

Aceste personalizări de dragul personalizării sunt adesea stupide, inutile și pline de probleme, deoarece interfața clasică din Android 12 este foarte bine gândită. Unul dintre efectele fragmentării acestui sistem de operare de către producătorii de telefoane este și al doilea motiv pentru care smartphone-urile cu Android sunt nașpa:

2. Propagarea lentă a actualizărilor sistemului de operare

În fiecare an, Google lansează conștiincios câte o versiune de Android cu îmbunătățiri semnificative față de cea anterioară. Dar, în timp ce smartphone-urile Google Pixel primesc actualizările din prima zi, toate celelalte smartphone-urile cu Android primesc actualizarea luni sau chiar ani după lansarea inițială.

Asta are două cauze: în primul rând, gama largă de configurații hardware ale telefoanelor inteligente obligă producătorii să testeze temeinic fiecare nouă versiune de Android înainte să o lanseze pe dispozitivele respective. În al doilea rând, producătorii au nevoie de timp pentru a distruge orice plăcere de a utiliza un dispozitiv cu Android, aplicând personalizările menționate mai sus interfeței de utilizare pe un sistem de operare perfect. Tot ce poți spera (dacă nu deții un smartphone Pixel) este să nu treacă mai mult de câteva luni până când ultima versiune de Android devine disponibilă pe dispozitivul tău, dar chiar și așa, s-ar putea să ai probleme.

Reclamă

3. Actualizările (sau lipsa lor)

Însă nu-ți face griji, nu apuci să te obișnuiești cu așteptarea unei noi versiuni de Android pe smartphone-ul tău. Și asta pentru că majoritatea smartphone-urilor cu Android nu primesc prea multe actualizări majore ale sistemului de operare. În timp ce un utilizator de iPhone poate beneficia de 6 ani de actualizări (am un iPhone SE din 2017 pe care l-am achiziționat cu iOS 9.3 și tocmai a primit ultima actualizare iOS, 15.3), telefoanele cu Android primesc maxim trei (de obicei, două) actualizări majore ale sistemului de operare înainte de a deveni incompatibile (cu unele excepții). Practic, smartphone-ul tău cu Android are șanse să-ți moară mai repede ca hamsterul. Și, deși smartphone-ul ar putea fi perfect din punct de vedere al hardware-ului în doi ani, te alegi cu o interfață de utilizare învechită și cu posibile probleme de securitate.

The iPhone SE (2016) are ultimul iOS, în timp ce Samsung A51 (2019) nu a fost încă actualizat la ultima versiune, Android 12

The iPhone SE (2016) are ultimul iOS, în timp ce Samsung A51 (2019) nu a fost încă actualizat la ultima versiune, Android 12

PONT: Dacă ai neșansa de a fi posesorul unui smartphone cu Android, iată cum afli ce versiune de Android ai pe el.

4. Ecosistemul de aplicații de pe Android e varză

Da, Google Play Store oferă aproximativ 3 milioane de aplicații (la sfârșitul lui 2021), dar câte dintre ele sunt compatibile cu dispozitivul tău? Și, dintre acestea, câte merg fără să se închidă neașteptat la fiecare câteva minute? Aplicațiile pentru Android sunt remarcabil de proaste comparativ cu cele echivalente de pe iOS, iar asta este și din cauză că Apple are reglementări mai stricte când vine vorba de funcționalitatea și calitatea aplicațiilor.

Aplicația Facebook pentru Android (stânga) versus aceeași aplicație pe iPhone (dreapta)

Aplicația Facebook pentru Android (stânga) versus aceeași aplicație pe iPhone (dreapta)

Însă, dacă e să fim complet sinceri, dezvoltarea unei aplicații pentru dispozitive cu Android este un coșmar, deoarece aplicația trebuie să ruleze pe configurații hardware și pe sisteme de operare foarte variate. Crearea unei aplicații care merge atât pe Samsung J3 (2017), ce rulează Android 5, cât și pe Pixel 6, care are Android 12, reprezintă o sarcină colosală, deci nu este de mirare că multe aplicații nu sunt compatibile cu o gamă largă de dispozitive și sisteme de operare. Partea și mai proastă este că reglementările relaxate ale aplicațiilor din Google Play Store înseamnă că, de multe ori, găsești acolo câteva aplicații care sunt de-a dreptul malware. Asta ca să nu mai pomenesc de faptul că fiecare producător de smartphone-uri are și magazinul propriu, unde găsești conținut și mai dubios. Și riscul crește când vine vorba de instalarea aplicațiilor din alte surse (sideloading).

5. Pentru multe aplicații, nu te poți baza pe copiile de rezervă

În acest context, nu este deloc surprinzător că multe aplicații dezvoltate pentru Android nu au metode de backup pe care te poți baza. Unele smartphone-uri cu Android își fac un backup al conținutului în Google Drive, altele folosesc propriul serviciu de stocare în cloud, dar nu fac copii de rezervă complete.

Fiecare producător de smartphone-uri cu Android folosește o soluție diferită de backup în cloud

Fiecare producător de smartphone-uri cu Android folosește o soluție diferită de backup în cloud

Dacă ești pasionat de jocuri și vrei să-ți schimbi smartphone-ul, pregătește-te să fii dezamăgit, deoarece multe din salvările, realizările și setările tale din jocuri nu vor fi transferate pe noul tău dispozitiv.

6. Magazinul Google Play este plin de aplicații care au reclame agresive

Bine, o să zici, dar Google Play Store are un număr enorm de aplicații gratuite! Da, știu argumentul ăsta. Dar nimic nu este cu adevărat gratuit, nu-i așa? Vei plăti cu frustrare, timp și multe apăsări pentru a scăpa de invazia de reclame enervante din multe aplicații gratuite disponibile în Google Play Store.

Unele aplicații au TOATE reclamele

Unele aplicații au TOATE reclamele

Hardware

În timp ce software-ul este haos, când vine vorba de hardware, smartphone-urile cu Android sunt ca o loterie. Ca să-l cităm pe Forrest Gump, ele sunt ca o cutie de bomboane de ciocolată, deci nu știi niciodată cu ce te alegi când cumperi un dispozitiv nou.

7. Utilizatorii devin cobai fără voia lor

Inovația este grozavă, pentru că dă naștere la concepte uimitoare și ne face să așteptăm cu entuziasm noile lansări de produse. Dar să inovezi fără să testezi intern produsul înainte de lansare sau să îl lansezi știind că are probleme este extrem de dăunător pentru încrederea pe care clientul o are în brandul tău. Să luăm ca exemplu ecranul pliabil. Este cu adevărat o realizare tehnică incredibilă și o soluție excelentă la faptul că un dispozitiv portabil mic tinde să aibă un ecran și mai mic.

Galaxy Fold

Galaxy Fold

Samsung a explorat culmi neatinse până acum și a lansat primul smartphone mainstream cu ecran pliabil, Galaxy Fold. Un design interesant, un smartphone care ți-ar uimi colegii de muncă și prietenii… pentru o zi sau două, până când nu-i mai funcționează ecranul. Și, deși garanția acoperă acest defect, nu acoperă dezamăgirea, timpul sau frustrarea ta în această situație.

Reclamă

8. Smartphone-urile cu Android au toate mărimile… în afară de mic

La fel ca chelia mea, telefoanele cu Android s-au tot mărit în ultimul deceniu. Și, în timp ce Apple nu discriminează persoanele cu mâinile mici, practic toți producătorii de smartphone-uri cu Android ignoră de peste cinci ani acest segment consistent de piață. Ultimul smartphone vârf de gamă cu adevărat compact a fost OnePlus X, lansat în 2015!

Doar Pixel 4a este aproape la fel de compact ca un iPhone în această comparație

Doar Pixel 4a este aproape la fel de compact ca un iPhone în această comparație

Deși nu poate fi considerat sub nicio formă performant, Palm Phone este unul dintre puținele smartphone-uri mici cu Android lansate în ultimii câțiva ani. Acesta se duce însă în cealaltă extremă: având doar 96,6 x 50,6 x 7,4 mm, este atât de minuscul încât mi-ar trebui probabil degețele la degete ca să-l folosesc.

Palm Phone este cu adevărat mic

Palm Phone este cu adevărat mic

9. Același smartphone, specificații diferite

Uneori, poate fi derutant să achiziționezi un smartphone cu Android. Pe lângă faptul că în fiecare an sunt lansate sute de modele, poți chiar găsi același smartphone, cu același nume, de la același producător, dar cu elemente de hardware diferite. Și nu mă refer la dimensiunea spațiului de stocare, ci la chipset, dimensiunea memoriei RAM și prezența sau absența unor funcții vitale, precum NFC. Teoretic, fiecare regiune primește aceeași variantă, dar cum comerțul nu mai ține de mult cont de granițe, poți să te trezești că ai cumpărat un telefon ce are specificații diferite de cele pe care le doreai. De exemplu, Huawei P20 Pro avea fie 8 GB RAM (în China), fie 6 GB RAM (oriunde altundeva).

Huawei P20 Pro

Huawei P20 Pro

Samsung are o istorie lungă de a plasa două chipseturi complet diferite pe același model de smartphone, în funcție de regiunea în care este vândut. Și, deși au încercat să blocheze din software dispozitivele în regiunile respective, blocarea este mai mult un inconvenient și poate fi depășită foarte ușor.

10. (In)eficiență

În comparație cu iPhone-urile, smartphone-urile cu Android sunt mai puțin eficiente, atât când vine vorba atât de gestionarea resurselor, cât și în ceea ce privește consumul de energie. iPhone-urile au baterii mai mici, dar în viața de zi cu zi, bateria rezistă la fel de mult ca la un smartphone obișnuit cu Android. Cei de la Apple au mai mult control asupra hardware-ului și software-ului, deci știu exact cât consumă fiecare aplicație. Astfel, ei sunt capabili să ajusteze durata de viață a bateriei și să eficientizeze sistemul de operare în funcție de aceste date. Pe Android este imposibil să existe același nivel de control, nu există niciun fel de standardizare la nivel de software sau hardware.

iPhone-ul (stânga) este mai cumpătat ca un telefon Android (dreapta) la capitolul baterie

iPhone-ul (stânga) este mai cumpătat ca un telefon Android (dreapta) la capitolul baterie

11. Autentificarea facială este îngrozitoare

Este 2022, iar smartphone-urile cu Android nu sunt încă capabile să ofere autentificare facială decentă. Sistemul de recunoaștere facială al multora dintre ele poate fi păcălit cu ușurință dacă-i arăți o poză a utilizatorului. Smartphone-urile moderne folosesc un sistem mai complicat, cu imagistică în infraroșu, dar funcția este destul de lentă și nu merge grozav.

Autentificarea facială pe un iPhone (stânga) versus un smartphone Samsung(dreapta)

Autentificarea facială pe un iPhone (stânga) versus un smartphone Samsung(dreapta)

Problema devine și mai evidentă prin comparație cu funcția Face ID de pe un iPhone. Recunoașterea facială de pe iPhone este foarte rapidă și sigură, iar în curând, te va putea identifica chiar și cu masca pe față. În plus, Face ID poate fi folosit și pentru a confirma achiziții și a accesa informații private.

12. Brandurile vin și pleacă

Fanii Apple sunt pur și simplu speciali. Își iubesc cu tărie iPhone-urile, cu toate defectele lor. Și, sincer, îi pot înțelege. Pe vremuri, iubeam HTC. A produs smartphone-uri elegante și puternice, care surclasau pur și simplu orice alt Android de pe piață. Iar apoi au dispărut. Încă mai produc smartphone-uri, dar nu și-au mai revenit după eșecul de a lansa un smartphone bun timp de câțiva ani și după ce Google a achiziționat o parte din afacerea lor.

Elegantul HTC One M8

Elegantul HTC One M8

La fel și cu Huawei. Încă dețin și folosesc un Huawei P30, care este un smartphone genial, dar după ce i s-a interzis accesul la serviciile Google, Huawei a primit o lovitură masivă care i-a afectat direct produsele. Și deși îmi iubesc P30-ul, nu cred că voi cumpăra un alt dispozitiv Huawei pentru a-l înlocui. Și asta este ideea: spre deosebire de Apple, multe branduri excelente de pe piața de smartphone-uri cu Android pot deveni irelevante, fi cumpărate sau pot pur și simplu să dispară, lăsând în urmă fani nostalgici ca mine.

Ce urăști cel mai mult la smartphone-urile cu Android?

Dacă a greși este omenește, dispozitivele cu Android sunt foarte umane. Dar sunt, de asemenea, o tehnologie uimitoare, ce ne dă acces la cunoștințele combinate ale întregii omeniri. Așa că, deși am evidențiat problemele pe care le au, părerea mea este că ele au un impact pozitiv asupra vieților noastre. Tu ce crezi? Îți place să folosești smartphone-uri cu Android sau nu le mai suporți? Există caracteristici care-ți plac sau displac în mod special? Spune-mi în comentarii, sunt curios despre experiența ta cu smartphone-uri în general (inclusiv iPhone-uri).

Descoperă: Smartphone Android Blog Hardware și sunete Recomandate