11 motive pentru care să nu-ți iei un telefon cu Android

11 motive pentru care să nu-ți iei un telefon cu Android

Smartphone-urile cu Android au diverse forme și dimensiuni, diferite configurații hardware și opțiuni de conectivitate. Și totuși, multe dintre au ceva în comun: sunt nașpa. Nu îți vine adesea să spui „telefonul ăsta este prost” când te uiți la al tău? Și nu vorbesc de rău dispozitivele cu Android doar prin comparație cu iPhone; multe dintre ele sunt în mod obiectiv proaste, pentru că sistemul de operare Android este haotic și dezvoltarea aplicațiilor nu este reglementată într-un mod coerent. După ani de chinuri cu Android, am înțeles că adevăratul scop al acestui sistem de operare este să te enerveze până decizi să treci la un iPhone. Iată unsprezece motive pentru care s-ar putea ca până și cele mai noi telefoane cu Android să nu fie pe placul tău:

Reclamă

Software

Android este un sistem de operare open-source și, din această cauză, beneficiază de o comunitate imensă de dezvoltatori și programatori gata să inoveze și să creeze conținut deosebit. Pe de altă parte, Android „beneficiază”, de asemenea, de o lipsă completă de reglementare și de interes pentru bune practici. Asta duce la un haos generalizat, în care fiecare producător își personalizează software-ul pentru smartphone-uri după cum îl taie capul. Mai întâi, să clarificăm lucrurile:

1. Nu există cu adevărat smartphone-uri cu Android (cu excepția gamei Google Pixel)

Unul din principalele motive pentru care telefoanele cu Android sunt atât de nasoale este că, de fapt, nu există telefoane cu Android. Da, este o problemă reală: să găsești un smartphone cu Android echivalează cu încercarea de a găsi un unicorn. Cu excepția telefoanelor OG Google Pixel, care nu se complică, practic fiecare smartphone cu „Android” se crede special și se laudă cu o compilare, o versiune și o implementare ușor diferită a sistemului de operare original. Este un alt mod de a spune că majoritatea au interfețe de utilizare modificate la greu și nume neinspirate, precum One UI (creat de Samsung), HyperOS (cunoscut odinioară sub numele de MIUI, creat de Xiaomi) și ColorOS (creat de OPPO). Suntem la un concurs Masterchef? Comandăm pizza sau vorbim despre interfața de pe Android? 🙂

Interfața curată de pe Android 14 (stânga) versus One UI 6.1 (dreapta)

Interfața curată de pe Android 14 (stânga) versus One UI 6.1 (dreapta)

Și știi care este partea cea mai rea? Aceste personalizări sunt adesea stupide și pline de probleme, stricând frumusețea interfeței originale Android. Concurența haotică dintre diferiții producători seamănă cu reuniunea unei familii disfuncționale, unde toată lumea discută despre cine are un Android mai bun... ceea ce mă duce la următorul motiv pentru care smartphone-urile cu Android sunt enervante:

2. Propagarea lentă a actualizărilor sistemului de operare

În fiecare an, Google lansează conștiincios câte o versiune de Android, uneori cu îmbunătățiri semnificative față de cea anterioară. Dar, deși smartphone-urile Google Pixel primesc actualizările din prima zi, toate celelalte smartphone-urile cu Android primesc actualizarea luni sau chiar ani după lansarea inițială.

Google Pixel sunt singurele telefoane cu Android care primesc actualizările la timp

Google Pixel sunt singurele telefoane cu Android care primesc actualizările la timp

A trecut ceva vreme de când m-am întrebat de ce modelul meu Samsung S21+ nu este un telefon bun. Acum știu: în timp ce colegul meu, Ciprian, a primit Android 14 (și One UI 6.0) pe Galaxy S23 la sfârșitul lui octombrie 2023, eu l-am primit aproape patru luni mai târziu. Și asta se întâmplă la Samsung, care se descurcă mai bine la actualizări decât majoritatea celorlalți producători de Android. Nici nu vreau să mă gândesc la bietele suflete care trebuie să aștepte un an sau mai mult înainte de a primi orice actualizare majoră de Android pe telefoanele lor. Uneori, chiar cred că este ca atunci când aștepți să primești și tu o clătită de la bunica ta - durează o veșnicie.🙂

Din păcate, toată această încurcătură are două cauze:

  1. Numărul mare de configurații hardware diferite obligă producătorii să testeze temeinic fiecare nouă versiune de Android înainte să o lanseze pe dispozitivele respective.
  2. Producătorii nu se pot abține din a-și impune stilul propriu, așa că au nevoie de timp pentru a distruge experiența Android, aplicând personalizările de interfață, menționate mai sus, pe un sistem de operare perfect funcțional.

Tot ce poți spera (dacă nu deții un smartphone Pixel) este să nu treacă mai mult de câteva luni până când ultima versiune de Android devine disponibilă pe dispozitivul tău, dar chiar și așa, s-ar putea să ai probleme.

Reclamă

3. Suportul software frustrant

Însă nu-ți face griji, nu apuci să te obișnuiești cu așteptarea unei noi versiuni de Android pe smartphone-ul tău. Și asta pentru că majoritatea smartphone-urilor cu Android nu primesc prea multe actualizări majore ale sistemului de operare. În timp ce utilizatorii de iPhone beneficiază de 5-6 ani de actualizări (am un iPhone 12 mini din 2020, achiziționat cu iOS 14.1 și tocmai a primit ultima actualizare iOS, versiunea 17.3.1), telefoanele cu Android primesc maxim două sau trei actualizări majore ale sistemului de operare înainte de a deveni incompatibile (cu unele excepții, precum noile smartphone-uri Samsung Galaxy).

iPhone-urile primesc actualizări ale sistemului de operare pentru mult mai mult timp decât modelele Android

iPhone-urile primesc actualizări ale sistemului de operare pentru mult mai mult timp decât modelele Android

Practic, există o șansă considerabilă ca asistența software a smartphone-ului tău cu Android să dureze mai puțin timp decât un hamster. Și, deși hamsterul tău poate fi în rai, smartphone-ul tău poate fi perfect în regulă din punct de vedere hardware peste doi ani, dar sistemul său Android geriatric se va zbate ca un motor de drujbă într-o mașină sport.

Această problemă este și mai mare în cazul telefoanelor cu Android mai ieftine. Deoarece marjele lor de profit sunt mai mici, producătorii au tendința de a oferi o asistență software mai slabă, pentru perioade mai scurte de timp, și de a se concentra mai ales pe modelele lor mai scumpe, care sunt mai profitabile. Dacă ești curios, iată practicile de actualizare a telefoanelor de la fiecare producător important de Android.

4. Ecosistemul de aplicații de pe Android este (încă) varză

Da, Magazinul Google Play oferă aproximativ 2,5 milioane de aplicații (la sfârșitul lui 2023), dar câte dintre ele sunt compatibile cu dispozitivul tău? Și, dintre acestea, câte merg fără să se blocheze din când în când? Aplicațiile pentru Android sunt remarcabil de proaste comparativ cu cele echivalente de pe iOS, iar asta este și din cauză că Apple are reglementări mai stricte când vine vorba de funcționalitatea și calitatea aplicațiilor. Între timp, atitudinea de laissez-faire a Google în ceea ce privește Magazinul Play este ca o invitație pentru pisica ta de a-ți organiza sertarul cu șosete - haos.

Aplicația Disney+ pe Android (stânga) versus aceeași aplicație pe iPhone (dreapta)

Aplicația Disney+ pe Android (stânga) versus aceeași aplicație pe iPhone (dreapta)

Totuși, ca să fim sinceri, este un coșmar să dezvolți o aplicație pentru dispozitivele cu Android, deoarece aplicația trebuie să ruleze pe configurații hardware și pe sisteme de operare foarte variate. Crearea unei aplicații care merge atât pe Samsung Galaxy S10 (fabricat în 2019), ce rulează Android 12, cât și pe Pixel 8, care are Android 14, nu este o sarcină ușoară, așa că este de înțeles că multe aplicații nu sunt compatibile cu o gamă largă de dispozitive și sisteme de operare. Partea și mai proastă este că reglementările relaxate ale aplicațiilor din Magazinul Google Play înseamnă că, de multe ori, găsești acolo câteva aplicații care sunt de-a dreptul malware. Am menționat că fiecare producător de smartphone-uri are și magazinul propriu, unde găsești conținut și mai dubios? Și riscul crește când vine vorba de instalarea aplicațiilor din alte surse (sideloading).

Reclamă

5. Lipsește un sistem fiabil de backup pentru aplicații

În acest context, nu este deloc surprinzător că multe aplicații dezvoltate pentru Android nu au metode de backup, pe care să te poți baza. Unele smartphone-uri cu Android își fac un backup al conținutului în Google Drive, iar altele folosesc propriul serviciu de stocare în cloud. Problema este că niciuna dintre ele nu pare să înțeleagă conceptul de a face o copie de rezervă completă.

Smartphone-urile și aplicațiile Android folosesc diferite soluții de backup în cloud

Smartphone-urile și aplicațiile Android folosesc diferite soluții de backup în cloud

Dacă ești pasionat de jocuri și vrei să-ți schimbi smartphone-ul, pregătește-te să fii dezamăgit, deoarece multe din salvările, realizările și setările tale din jocuri nu vor fi transferate pe noul tău dispozitiv, decât dacă jocurile respective sunt bazate pe cloud.

6. Magazinul Google Play este plin de aplicații cu reclame agresive

Știu ce vei spune: „Dar Magazinul Google Play are o tonă de aplicații gratuite!” Da, am mai auzit acest argument. Dar nimic nu este cu adevărat gratuit, nu-i așa? Este ca și cum ai primi gratis un cățeluș - la început, este drăguț, dar îți dai seama repede că te așteaptă o adevărată aventură. Vei plăti cu frustrare, timp și multe apăsări pentru a scăpa de invazia de reclame enervante din multe aplicații gratuite, disponibile în Magazinul Google Play.

Unele aplicații au TOATE reclamele

Unele aplicații au TOATE reclamele

Hardware

În timp ce software-ul este haos, când vine vorba de hardware, smartphone-urile cu Android sunt ca o loterie. Ca să-l citez pe Forrest Gump, ele sunt ca o cutie de bomboane de ciocolată, deci nu știi niciodată cu ce te alegi atunci când cumperi un dispozitiv nou.

7. Utilizatorii devin cobai fără voia lor

Inovația este minunată! Ea dă naștere la concepte uimitoare și ne face să așteptăm cu entuziasm noile lansări de produse. Însă inovația în detrimentul consumatorului nu este inovație, ci experimentare. Să luăm ca exemplu ecranul pliabil. Este cu adevărat o realizare tehnică incredibilă și o soluție excelentă pentru a avea un dispozitiv portabil mic, cu un ecran și mai mare.

Samsung Galaxy Z Fold 5

Samsung Galaxy Z Fold 5

Poate că telefoanele Samsung sunt supraevaluate, dar acum câțiva ani, această companie a explorat culmi neatinse până acum și a lansat primul smartphone mainstream cu ecran pliabil, Galaxy Z Fold. De atunci, au apărut noi versiuni cu designuri interesante și o mulțime de caracteristici noi și atractive - smartphone-uri care-ți pot uimi colegii și prietenii. Pentru o vreme... până când li se rup balamalele, ecranele nu mai funcționează corect sau li se desprind foliile de protecție. Și, deși garanția acoperă o parte din aceste probleme, repararea unor astfel de telefoane este problematică și, de obicei, durează mult timp. Garanția nu acoperă cu siguranță dezamăgirea, timpul și frustrarea ta.

Reclamă

8. Același smartphone, specificații diferite

Uneori, să cumperi un smartphone cu Android este ca și cum ai naviga printr-un labirint tehnologic. Pe lângă faptul că în fiecare an sunt lansate sute de modele, poți găsi chiar și același smartphone, cu același nume, de la același producător, dar, surpriză, surpriză - au mai multe configurații hardware diferite. Și nu mă refer la lucruri simple, precum dimensiunea spațiului de stocare. Vorbesc despre chipset, dimensiunea memoriei RAM și prezența sau absența unor caracteristici vitale, precum NFC. Teoretic, fiecare regiune primește aceeași variantă, dar cum comerțul nu mai ține de mult cont de granițe, poți să te trezești că ai cumpărat un telefon cu specificații diferite de cele pe care le voiai. Să luăm ca exemplu Samsung Galaxy S24. Acesta poate avea fie un chipset Qualcomm Snapdragon (în SUA, Canada și China), fie un chipset Exynos (peste tot în restul țării). Este ca și cum te-ai juca alba-neagra cu chipseturi.

Samsung Galaxy S24

Samsung Galaxy S24

Prin urmare, dacă locuiești în Europa și cumperi un Galaxy S24, nu primești același telefon ca cineva care-l cumpără în America. Iar experiența poate fi chiar extrem de diferită. Această problemă nu este valabilă doar pentru Samsung, ci și pentru alți producători importanți.

9. Smartphone-uri lansate doar în anumite regiuni sau țări

Cam în ultimul deceniu, ne-am obișnuit să vedem cum producătorii lansează smartphone-uri selectiv în anumite regiuni sau țări. Am ajuns să înțeleg că aceste decizii sunt luate în funcție de o multitudine de factori, printre care se numără și cererea de pe piață, compatibilitatea rețelei, parteneriate, concurență și lanțul de aprovizionare și logistică. Poate chiar și pe baza preferințelor oamenilor din anumite regiuni... Totuși, nu pot să înțeleg de ce unii producători din zilele noastre au început să lanseze și unele smartphone-uri cu Android exclusiv pentru o regiune sau o țară. Și da, de obicei este vorba de China, dacă te întrebi. Să luăm Xiaomi, de exemplu - care face printre cele mai bune telefoane cu Android din lume. Seria Xiaomi 14 este dotată cu un hardware de top și câteva caracteristici excelente. Dar, din anumite motive, Xiaomi 14 Pro nu pare să ajungă pe scena internațională. În schimb, se pare că Xiaomi vrea să-l vândă doar pe piața chineză. Despre ce este vorba? Oare Vestul nu este la fel de atractiv ca Estul?

Xiaomi 14 Pro ar putea fi un telefon cu Android destinat exclusiv Chinei

Xiaomi 14 Pro ar putea fi un telefon cu Android destinat exclusiv Chinei

O altă abordare, folosită de OnePlus și de alți producători, este de a introduce inițial anumite modele de smartphone-uri în China și de a le pune la dispoziția publicului mondial abia după câteva luni. Se pare că zilele în care SUA și Europa erau primele care aveau acces la cele mai noi dispozitive sunt de domeniul trecutului.

10. (In)eficiență

În comparație cu iPhone-urile, smartphone-urile cu Android sunt mai puțin eficiente, atât când vine vorba atât de gestionarea resurselor, cât și în ceea ce privește consumul de energie. iPhone-urile au baterii mai mici, dar în viața de zi cu zi, bateria rezistă la fel de mult ca la un smartphone obișnuit cu Android. Cei de la Apple au mai mult control asupra hardware-ului și software-ului, deci știu exact cât consumă fiecare aplicație. Astfel, ei sunt capabili să ajusteze durata de viață a bateriei și să eficientizeze sistemul de operare în funcție de aceste date. Pe Android, unde fiecare face ce vrea, se creează haos și confuzie, deci este imposibil să existe același nivel de control.

Deși nu ți-ai da seama, iPhone (stânga) este mai cumpătat decât un telefon cu Android (dreapta) la capitolul baterie

Deși nu ți-ai da seama, iPhone (stânga) este mai cumpătat decât un telefon cu Android (dreapta) la capitolul baterie

11. Brandurile vin și pleacă

Fanii Apple sunt pur și simplu speciali. Își iubesc cu tărie iPhone-urile, cu toate defectele lor. Și, sincer, îi pot înțelege. Pe vremuri, iubeam telefoanele HTC. Acestea erau smartphone-uri elegante și puternice, care depășeau efectiv orice alt Android de pe piață, așa cum James Bond ar învinge orice bărbat normal, de 40 de ani. Iar apoi au dispărut. HTC mai produc încă smartphone-uri, dar nu și-au mai revenit după eșecul de a lansa un smartphone bun timp de câțiva ani, după ce Google a achiziționat o parte din afacerea lor.

HTC U23 Pro 5G, lansat în 2023

HTC U23 Pro 5G, lansat în 2023

La fel și cu HUAWEI. Încă dețin și folosesc un HUAWEI P30, care este un smartphone genial, dar după ce i s-a interzis accesul la serviciile Google, HUAWEI a primit o lovitură masivă, care i-a afectat direct produsele. Și deși îmi iubesc P30-ul, nu cred că voi mai cumpăra vreodată un alt telefon HUAWEI. Și asta este ideea: spre deosebire de Apple, multe branduri excelente, de pe piața de smartphone-uri cu Android, pot să devină irelevante, să fie cumpărate sau pur și simplu să dispară, lăsând în urmă fani nostalgici ca mine. Iar lista nu se oprește aici: își mai amintește cineva de LG sau de Nokia?

Ce te frustrează cel mai mult la smartphone-urile cu Android?

Dacă a greși este omenește, dispozitivele cu Android sunt cât se poate de umane când vine vorba de imperfecțiuni. Dar ele sunt, de asemenea, dispozitive uimitoare, care ne oferă acces la cunoștințele combinate ale întregii omeniri. Așa că, deși am evidențiat o parte dintre problemele pe care le au, nu putem contesta că au un impact pozitiv asupra vieților noastre. Tu ce crezi? Faci parte din echipa Android și te bucuri de smartphone-ul tău bizar cu Android? Sau împărtășești sentimentele dulci-amărui, expuse în acest articol? Există caracteristici care-ți plac sau displac în mod special? Spune-mi în comentarii; sunt curios despre experiența ta cu smartphone-uri în general (inclusiv cu iPhone-uri).

Descoperă: Smartphone Android Blog Hardware și sunete Recomandate