Nokia Lumia 920 - Recenzia unui fan Windows Phone 8

Rating:
3 out of 5 stars

Nouă ne place platforma Windows Phone și credem că are șanse să devină un competitor solid pentru iOS și Android. Până acum am testat câteva telefoane cu Windows Phone 8 și abia așteptam să fac rost de un Nokia Lumia 920. L-am folosit vreme de câteva săptămâni și acum sunt gata să împărtășesc detalii despre experiența de testare. Este atât de bun pe cât spun alții că este? Merită cumpărat de utilizatorii români? Haideți să aflăm răspunsurile la aceste întrebări, prin intermediul acestei recenzii.

Specificații Hardware și Ambalaj

Dacă comparăm specificațiile tehnice ale Nokia Lumia 920, observăm imediat că seamănă mult cu HTC 8X și Samsung Ativ S: are un procesor Qualcomm Snapdragon cu două nuclee, ce funcționează la 1.5 GHz (la fel ca HTC 8X și Samsung Ativ S), 1GB de memorie RAM (la fel ca HTC 8X și Samsung Ativ S), spațiu de stocare de 32GB (la fel ca Samsung Ativ S dar de două ori mai mult decât HTC 8X), un ecran de 4.5" cu o rezoluție de 1280x768 pixeli (HTC 8X are un ecran de 4.3" iar Samsung Ativ S unul de 4.8"), o cameră principală Nokia PureView cu un senzor de 8.7 megapixeli și o cameră secundară frontală cu un senzor de 1.3 megapixeli. Lista completă a specificațiilor tehnice poate fi găsită aici: Nokia Lumia 920 Specificații. Deși specificațiile tehnice îl fac să pară asemeni concurenților săi principali, Nokia Lumia 920 iese în evidență de la prima atingere, din cauza mărimii și greutății sale neobișnuite. Cele 185 de grame îl fac cel mai greu smartphone de pe piață. De asemenea, grosimea sa de 10.7 mm îl face un telefon masiv. În comparație, HTC 8X are doar 130 de grame și o grosime de 10.12 mm. Samsung Ativ S cântărește 135 de grame și are o grosime de doar 8.7 mm. Prietena mea și apoi sora mea, au folosit telefonul și amândouă nu au fost încântate de greutate și mărimea sa. Mi-au spus că telefonul ăsta a fost făcut doar pentru bărbați. Eu am folosit atât Nokia Lumia 920 - versiunea vândută de AT&T în SUA cât și versiunea europeană vândută de Vodafone România. Cutia telefonului Nokia Lumia 920, vândut de Vodafone România, include: un ghid de start, informații despre produs și siguranță în utilizare, o cheie de acces SIM, încărcătorul și cablul de conectare USB precum și o pereche de căști. În SUA, căștile nu sunt incluse în pachet.

Am vorbit destul despre ambalaj și specificații. Haideți să trecem la lucruri mai importante.

Construcție și design

În poza de mai jos vedeți Nokia Lumia 920 (dreapta) lângă un HTC 8X (mijloc) și Nokia Lumia 800 (stânga). Noul Lumia iese ușor în evidență prin dimensiunile sale.

După ce l-am folosit câteva zile, orice alt telefon mi se părea ușor și confortabil. Nu am fost plăcut impresionat de dimensiunile sale și mi-a fost greu să mă adaptez la greutatea sa. Am găsit Nokia Lumia 920 foarte inconfortabil atunci când îl căram în buzunar, așa cum orice alt bărbat obișnuiește să poarte telefonul. Chiar mă deranja când mergeam și simțeam nevoia să îl pun în ghiozdan, geantă, oriunde numai să nu-i simt greutatea. Totuși există și aspecte pozitive legate de construcția și design-ul său. Spre deosebire de HTC 8X, Nokia Lumia 920 are o poziționare foarte bună a butoanelor. Este ușor să-l deblochezi cu un singur deget și nu sunt probleme atunci când vrei să faci capturi de ecran. În plus, ecranul răspunde bine chiar și atunci când folosești mănuși, datorită setărilor sale legate de senzitivitate.

Ecranul folosește Gorilla Glass 2 și, la fel ca restul telefonului, este foarte rezistent. Am scăpat telefonul pe scări dintr-un accident și nu a avut nici o problemă. A continuat să funcționeze ca și cum nimic nu s-a întâmplat. În plus, nu am observat nici un fel de zgârieturi pe suprafața telefonului. Din punct de vedere al rezistenței, greutatea și mărimea telefonului sunt un plus. Nokia Lumia 920 îți lasă impresia că este, de departe, cel mai rezistent smartphone la ora actuală.

Experiența de utilizare a telefonului Nokia Lumia 920

După ce am folosit HTC 8X pentru o lună, atunci când am folosit Nokia Lumia 920 nu am fost deloc încântat de calitatea semnalului de telefonie mobilă și nici de calitatea audio a convorbirilor telefonice. Apoi, când am ajuns să folosesc Samsung Ativ S, am devenit și mai nemulțumit de Nokia Lumia 920. Din punctul ăsta de vedere, Nokia Lumia 920 oferă o experiență mediocră. Ambii săi competitori oferă un semnal mai bun și o calitate mai bună a convorbirilor telefonice. Simțeam că folosesc un telefon relativ ieftin și nu vârful de gamă al Nokia. Am observat probleme similare și cu telefoanele din precedenta generație Nokia Lumia. Sper că ele vor fi rezolvate măcar în următoarea generație de telefoane a Nokia. Totuși, calitatea sunetului atunci când ascultați muzică ori vizionați clipuri video, este bună. Nu mi-a fost dor nici măcar o clipă de tehnologia Beats Audio a HTC 8X. Calitatea ecranului este și ea bună - foarte comparabilă cu HTC 8X. Totuși, nivelul de negru nu este tocmai ideal. Ca și pe HTC 8X, negrul nu este chiar negru, mai ales în colțurile ecranului, ci o formă de gri închis. Nokia Lumia 920 aduce totuși îmbunătățiri față de predecesorii săi. De exemplu, ecranul Nokia Lumia 920 este mai vizibil atunci când îl folosiți afară, în lumina soarelui, decât este cel de pe Nokia Lumia 800. Camera principală, din spatele telefonului, cu tehnologia Nokia PureView, este excelentă. Calitatea fotografiilor și a clipurilor video bate orice alt telefon cu Windows Phone 8. Unii spun chiar că Nokia Lumia 920 are cea mai bună cameră dintre toatele smartphone-urile existente la ora actuală. Culorile sunt mult mai naturale decât cele obținute cu camera inclusă pe HTC 8X. De asemenea, zgomotul de fond este mai redus atunci când faceți poze în condiții de iluminare redusă. Aceste complimente nu sunt valabile și pentru camera frontală a telefonului. Aceasta are un senzor de doar 1.3 megapixeli și a fost concepută pentru a fi folosită în conversații video, pe telefon. Scopul ei este să folosească cât mai puțină lățime de bandă atunci când este folosită și nu acela de a realiza fotografii și videoclipuri de calitate.

Aplicațiile Nokia pentru Windows Phone 8

Aplicațiile Nokia pentru Windows Phone sunt în continuare cele mai bune aplicații oferite de un producător de telefoane. Nokia a investit mult în dezvoltarea lor și asta se vede. Ele reușesc să aducă valoarea adăugată ecosistemului Windows Phone și sunt un diferențiator important pentru Nokia. Utilizatorii Nokia Lumia 920 se vor bucura de acces la întreaga suită, ce include aplicații foarte utile precum Nokia Maps, Nokia Drive sau Nokia City Lens. Din păcate pentru români, Nokia City Lens nu este utilă la noi în țară. Dar, dacă plecați în concediu prin Europa ori prin America, va deveni rapid aplicația dvs. preferată.

Pe Magazinul Windows Phone veți găsi mai multe aplicații Nokia ce nu sunt instalate pe telefon. Una din favoritele mele este Ringtone Maker, ce permite crearea rapidă de tonuri de apel personalizate.

Împreună cu camera PureView, aplicațiile Nokia reprezintă cele mai importante elemente de diferențiere față de competitori. Fără aceste aplicații, Nokia Lumia 920 ar fi avut foarte puține argumente în favoarea sa. Telefonul Nokia Lumia 920 vândut de Vodafone România include și câteva aplicații în limba germană, instalate pentru clienții Vodafone Germania. Din păcate, aceste aplicații sunt inutile în România și utilizatorii trebuie să le dezinstaleze manual. Cel mai probabil telefonul vândut de ei este adus din Germania.

Performanța în teste sintetice

Nokia Lumia 920 este un telefon rapid ce oferă o experiență de utilizare fluidă, fără blocări nedorite, indiferent de câte aplicații folosiți. Pentru a compara performanța oferită, am făcut câteva teste cu MultiBench 2 și WP Bench. MultiBench 2 a arătat că diferența de performanță dintre Nokia Lumia 920 și HTC 8X este minoră (în general sub 1%). În testele pentru procesor și grafică, HTC 8X a fost puțin mai rapid în timp ce Nokia Lumia 920 a fost mai rapid în testele pentru transfer de date și memorie.

În testele pentru procesor, realizate cu WP Bench, Nokia Lumia 920 a fost cu 2.62% mai rapid decât HTC 8X.

WP Bench a confirmat că Nokia Lumia 920 este mai rapid decât HTC 8X în ceea ce privește transferul de date (cu 3.42%) și atunci când folosește memoria RAM (cu 4.40% mai rapid). În testele grafice, cele două telefoane au obținut același scor.

După aceea am testat performanța telefonului în navigarea web, folosind testul Sunspider. Acesta a arătat o diferență foarte mică, de doar 2% în favoarea HTC 8X.

Cum vedeți, testele sintetice arată diferențe minore între HTC 8X și Nokia Lumia 920. În condiții de utilizare normale nu veți simți nici o diferență între cele două telefoane. Ambele sunt la fel de rapide. Există totuși o zonă unde veți observa diferențe importante: timpul necesar pentru pornirea telefonului și încărcarea sistemului de operare. Nokia Lumia 920 pornește mult mai repede decât HTC 8X - în 40 de secunde în loc de 50 de secunde.

Nokia Lumia 920 are o baterie de 2000 mAh care, cel puțin în teorie, este mai bună decât bateria de 1800 mAh inclusă pe HTC 8X. În condiții de utilizare normală nu veți observa diferențe importante între cele două telefoane. Amândouă țin aproximativ o zi. Bateria de pe Nokia Lumia 920 va rezista o zi și jumătate doar dacă folosiți foarte puțin telefonul. Testul pentru baterie inclus în WP Bench a arătat că bateria Nokia Lumia 920 ține puțin mai mult decât HTC 8X.

A rezistat doar 8 minute în plus.

Notă produs
3/5

Verdict

Nokia Lumia 920 are multe aspecte pozitive cât și negative. Pe toată durata utilizării mi s-a părut a fi un telefon dezechilibrat, ce va ferici doar anumiți utilizatori. În primul rând, mărimea și greutatea sa nu vor fi pe placul multor oameni. Nu-mi imaginez că va fi cumpărat vreodată de femei. Nu încerc să fiu misogin dar nu am văzut nici o femeie căruia să-i placă acest telefon. Vor fi inclusiv destui bărbați pentru care telefonul este pur și simplu prea greu și inconfortabil. Totuși există și destul aspecte pozitive - camera principală este de departe cea mai bună cameră testată de mine pe un telefon. De asemenea, aplicațiile Nokia sunt unice și de foarte bună calitate. Ele aduc valoare tuturor utilizatorilor, ceea ce nu se poate spune și despre aplicațiile create de alți producători de telefoane mobile. În plus față de HTC 8X, Nokia Lumia 920 pornește mai repede și are o baterie puțin mai bună. La final, mă tem că nu pot recomanda oricui acest telefon. Doar utilizatorii care sunt conștienți de plusurile și minusurile sale vor fi încântați de Nokia Lumia 920. Dacă greutatea și mărimea telefonului nu reprezintă o problemă și doriți performanță, o cameră foarte bună și aplicații de calitate, Nokia Lumia 920 este o alegere excelentă.