Deși sunt menite să ajute și să sporească productivitatea, notificările din Windows pot deveni ușor copleșitoare. Ceea ce începe ca o modalitate de a fi anunțat de e-mailurile importante, întâlnirile pe care nu trebuie să le ratezi sau mesajele de la prieteni și familie se poate transforma ușor într-o sursă de distragere a atenției. Prea multe notificări într-un timp prea scurt, asociate cu sunete deranjante care dau uneori un fals sentiment de urgență, te pot scoate cu ușurință din starea ta de echilibru. Pentru a restabili ordinea în ceea ce poate deveni cu ușurință un haos al notificărilor, trebuie să știi cum funcționează notificările și cum să le gestionezi cu ușurință. Acest tutorial îți oferă toate informațiile de care ai nevoie pentru a-ți transforma notificările din Windows 11 în ajutoarele prietenoase care ar trebui să fie:
Unde găsești notificările în Windows 11?
Primul pas în configurarea notificărilor din Windows 11 pentru a se potrivi cerințelor tale este să știi cum le accesezi cu ușurință. Acestea apar întotdeauna în colțul din dreapta jos al desktopului. Toate notificările au următoarele caracteristici: în partea de sus, vezi pictograma și numele aplicației care trimite notificarea, precum și opțiunile pentru Setări și pentru închiderea (X) notificării. De asemenea, vezi (o parte din) conținutul notificării. Pentru a interacționa cu o notificare, apasă pur și simplu pe ea. Windows 11 va deschide apoi aplicația care a trimis notificarea respectivă, unde poți vedea mai multe detalii și efectua acțiuni suplimentare în funcție de ceea ce dorești.
Cele mai multe probleme apar atunci când notificările dispar înainte de a le vedea sau când le-ai dezactivat pentru a-ți păstra concentrarea. Spre deosebire de Windows 10, unde aveai mereu o pictogramă în bara de activități, localizarea Centrului de notificări nu este exact intuitivă în Windows 11. Pentru a accesa notificările, va trebui să apeși pe ora și data afișate în colțul din dreapta jos al desktopului. Notificările vor fi afișate deasupra calendarului tău.
Deși pentru unii oameni ar putea fi enervant să învețe din nou unde să găsească un instrument, asocierea notificărilor la calendar este o soluție aparent naturală pentru a reține unde să le găsești.
Dacă nu-ți place să dai prea multe clicuri și nici nu vrei să înveți din nou un sistem de operare, este suficient să apeși tastele Windows + N pentru a face să apară Calendarul/Centrul de notificări în partea dreaptă a ecranului. Dacă apeși în afara ferestrei sale, Centrul de notificări dispare și vezi din nou desktopul.
Ce tipuri de notificări afișează Windows 11?
Acum că știi unde și cum să le găsești, trebuie, de asemenea, să ai o imagine clară a tipurilor de notificări pe care ți le oferă Windows 11. Acestea se împart în două categorii principale:
- Notificări de sistem - includ solicitări de securitate și de întreținere, actualizări de setări, precum și alte acțiuni demne de luat în seamă, cum ar fi decizii cu privire la ce să faci cu un dispozitiv nou conectat.
- Notificări de aplicații - sunt specifice aplicațiilor pe care le-ai instalat pe calculator. Acestea includ aplicații de mesagerie, aplicații de gestionare a echipei, actualizări de e-mail, mementouri pentru calendar și sarcini și multe altele.
Cum gestionezi și interacționezi cu notificările din Windows 11
Există mai multe acțiuni pe care le poți întreprinde pentru fiecare notificare în parte. Poți să vezi notificarea în întregime, să o ignori, să limitezi numărul de notificări pe care le primești sau să accesezi setările pentru aplicația specifică care trimite notificarea. Un lucru important de reținut este faptul că este posibil ca butoanele evidențiate în captura de ecran de mai jos să nu apară decât dacă treci cu mouse-ul sau cu degetul peste o notificare.
Pentru notificările care solicită să vezi mai multe sau să răspunzi, Centrul de notificări îți permite să deschizi rapid linkuri sau aplicații cu o simplă apăsare sau atingere, să trimiți răspunsuri rapide la mesaje, să arhivezi sau să marchezi e-mailuri sau să efectuezi alte acțiuni, cum ar fi amânarea unei reporniri a sistemului.
Atunci când apeși cele trei puncte din partea de sus a notificării, chiar lângă butonul X, vei avea la dispoziție câteva opțiuni rapide.
- Dezactivați toate notificările pentru… - o opțiune utilă atunci când îți distrage atenția un anumit set de mesaje.
- Accesați setările de notificare - gestionează setările notificărilor pentru aplicația pentru care ai accesat opțiunile respective.
- Setări asistență pentru concentrare - configurează și pornește Asistența pentru concentrare pentru a limita distragerile.
Cum gestionezi toate notificările din Windows 11 cu setările globale
Există câteva setări pe care le poți aplica tuturor notificărilor primite în Windows 11. Acestea îți permit să configurezi rapid modul general de gestionare a notificărilor și apoi să îl personalizezi pe parcurs. Pentru a accesa aceste opțiuni, deschide Setări (apasă tasta Windows și apoi dă clic sau apasă pe pictograma rotiță dințată pentru Setări).
Asigură-te că este selectată fila Sistem din meniul din stânga al ferestrei Setări, apoi apasă pe Notificări în partea dreaptă.
În Sistem > Notificări, în partea de sus a ferestrei, sunt afișate setările globale ale Windows 11 aplicate tuturor notificărilor primite. Prima și cea mai agresivă opțiune este oprirea sau pornirea tuturor notificărilor prin alternarea comutatorului Notificări.
Dacă nu vrei să blochezi toate notificările, dar urmărești să le faci mai puțin invazive și mai ușor de gestionat, apasă oriunde pe opțiunea Notificări sau dă clic pe săgeata în jos de lângă comutatorul Activat/Dezactivat. În mod implicit, toate notificările, mementourile și apelurile primite sunt setate pentru a fi afișate și a emite un sunet.
Iată ce opțiuni de personalizare sunt disponibile pentru a modifica setările implicite:
- Afișați notificările în ecranul de blocare - permite afișarea notificărilor atunci când ecranul este blocat. Poți împiedica asta apăsând pentru a scoate bifa din dreptul acestei opțiuni.
- Afișați alarme și apeluri VoIP sosite pe ecranul de blocare - la fel ca opțiunea anterioară, aceasta permite afișarea apelurilor VoIP și a altor întâlniri sau mementouri pentru sarcini în ciuda faptului că ecranul este blocat.
- Permiteți notificărilor să redea sunete - deși atrage foarte ușor atenția, poate deveni deranjant să auzi un sunet de fiecare dată când primești o notificare nouă. Poți deselecta această opțiune pentru a păstra un mediu de lucru liniștit.
Cum limitezi distragerile cu ajutorul Asistenței pentru concentrare din Windows 11
Asistența pentru concentrare este un set de opțiuni care îți permite să gestionezi notificările din Windows 11 în ansamblu, pentru a limita distragerile și a te ajuta să îți concentrezi atenția asupra sarcinilor importante. Având ca scop creșterea productivității, Asistența pentru concentrare limitează distragerile prin reducerea numărului de notificări care apar pe ecranul tău.
Există trei modalități de accesare și configurare a Asistenței pentru concentrare. Prima este din setările pentru Notificări, apăsând pe Asistență pentru concentrare.
O poți accesa și din Centrul de notificări, apăsând pe Setări asistență pentru concentrare.
Alternativ, o poți accesa din opțiunile oricărei notificări, apăsând pe butonul cu trei puncte.
După ce ai accesat Setări asistență pentru concentrare, poți să o activezi și să o configurezi, selectând ce notificări ar trebui să fie afișate atunci când este activată.
Poți opta pentru:
- Dezactivat - dezactivează Asistența pentru concentrare prin apăsarea casetei din stânga sa.
- Doar prioritate - prin selectarea acestei opțiuni, permiți doar notificărilor prioritare să te deranjeze în timp ce lucrezi sau te joci.
- Doar alarme - atunci când este activată, această opțiune permite doar alarmelor să apară și să te întrerupă.
- Afișați un rezumat a ceea ce am ratat când asistența pentru concentrare era activată - această opțiune funcționează independent de primele trei, de unde și panoul separat în care se află. Atunci când Asistența pentru concentrare este dezactivată, notificările din Windows 11 îți vor oferi un rezumat al tuturor actualizărilor pe care le-ai ratat în timp ce lucrai.
Asistența pentru concentrare are, de asemenea, reguli automate care o activează în funcție de anumiți parametri.
Parametrii din care poți alege atunci când creezi reguli automate pentru Asistența pentru concentrare sunt:
- Intervale de timp predefinite
- Dacă îți duplici sau nu ecranul
- Dacă joci un joc
- Folosirea aplicațiilor în modul full screen
- Prima oră după ce sistemul tău de operare Windows a efectuat o actualizare a unei caracteristici.
Pentru fiecare dintre acești parametri, poți alege cum să utilizezi Asistența pentru concentrare, folosind aceleași moduri evidențiate mai devreme - Doar prioritate sau Doar alarme.
Cum activezi sau dezactivezi Asistența pentru concentrare în Windows 11
În secțiunea anterioară, am arătat cum configurezi Asistența pentru concentrare în Windows 11. Atunci când dorești s-o activezi rapid, nu trebuie decât să apeși pe partea din zona de notificare ce conține pictogramele de sunet și de rețea pentru a accesa Setările rapide. Apoi, apasă pe butonul Asistență pentru concentrare până când activezi opțiunea pe care o dorești. Cele două opțiuni disponibile în acest mod sunt de a avea afișate doar notificările prioritare sau de a permite doar alarmelor să-ți întrerupă activitatea.
Nu uita să dezactivezi Asistența pentru concentrare atunci când nu mai ai nevoie de o concentrare totală și să verifici notificările pe care este posibil să le fi ratat!
Cum să cureți Centrul de notificări din Windows 11
Pentru a-ți menține productivitatea la un nivel ridicat, este necesar să elimini dezordinea. O modalitate simplă de a-ți păstra ecranul curat și de a nu fi nevoit să cauți printre notificările pe care le-ai adunat pentru a le găsi pe cele importante este să le ștergi pe măsură ce verifici acțiunile cerute de fiecare mesaj.
Pentru a șterge o anumită notificare din Centrul de notificări din Windows 11, apasă pur și simplu pe butonul X din colțul său din dreapta sus.
Atunci când primești o notificare cu butoane de acțiune, apasă butonul Îndepărtare.
În Centrul de notificări, dacă ai primit prea multe notificări de la aceeași aplicație, apasă pe butonul X din dreapta numelui aplicației, deasupra tuturor notificărilor acesteia. Acest lucru va șterge toate actualizările primite de la acea aplicație specifică.
Pentru a respinge toate notificările, apasă pe butonul Goliți tot din colțul din dreapta sus al Centrului de notificări. Acest lucru va șterge tot ce ai primit până în acel moment.
SFAT: Pentru a facilita trierea notificărilor, îți recomandăm să atribui priorități diferite fiecărui tip de actualizare și să le afișezi în funcție de importanța lor. Astfel, îți va fi mai ușor să te ocupi mai întâi de notificările urgente și să nu respingi din greșeală elemente importante. Pentru a afla cum să-ți personalizezi eficient notificările și a transforma Centrul de notificări din Windows 11 într-un ajutor care să-ți sporească productivitatea, urmărește-ne și citește următorul nostru ghid pe această temă.
Notificările din Windows 11, un ajutor flexibil pentru stimularea productivității
Sistemul de notificări din Windows 11 poate fi un instrument util pe care să îl adaugi la procesul tău zilnic pentru a îmbunătăți productivitatea și pentru a fi la curent cu sarcinile și evenimentele viitoare. Această funcție poate fi ajustată pentru a te ajuta să sortezi și să prioritizezi sarcinile astfel încât să se potrivească stilului tău de lucru.
Cum folosești notificările din Windows 11? Te ajută să îți atingi obiectivele sau uneori ți se pare că sunt mai mult o distragere a atenției decât un ajutor? Spune-ne experiența ta în comentarii!