2 pași pentru dezactivarea completă a Cortanei, în Windows 10

Cortana

Cortana este o unealtă foarte utilă pe orice PC sau dispozitiv cu Windows 10, un asistent personal care îți poate da multe informații utile și care te poate ajuta să faci o grămadă de lucruri mai repede și mai ușor decât ai putea singur. Dar, Cortana este și o caracteristică dependentă de dorința ta de a îi oferi informații personale despre tine, lucru care nu este pe placul utilizatorilor atenți la confidențialitatea lor. Dacă și tu ești o astfel de persoană și nu vrei să mai folosești Cortana pe PC-ul sau dispozitivului tău cu Windows 10, iată cum poți să o dezactivezi complet:

NOTĂ: Capturile de ecran din acest articol sunt realizate în Windows 10 cu Anniversary Update. Windows 10 Anniversary Update este disponibil în mod gratuit, pentru toți utilizatorii de Windows 10, începând cu 2 august 2016. De asemenea, deoarece Cortana nu este disponibilă în limba română, la realizarea acestui ghid am plecat de la premisa că folosești Cortana pe un sistem cu Windows 10 în limba engleză.

Pasul 1. Adaugă o cheie specială în Registrul Windows

Pentru a putea dezactiva Cortana pe PC-ul sau dispozitivul tău cu Windows 10, va trebui să adaugi o cheie personalizată în Registrul Windows 10. Este vorba de o cheie care va purta numele de AllowCortana (în lb. română: PermiteCortana ) și care va avea o valoare egală cu zero. Această cheie de registru îi va spune sistemului Windows 10 că nu are permisiunea de a rula Cortana.

A umbula prin Registrul Windows 10 , să adaugi sau să modifici valori nu este ceva ce majoritatea utilizatorilor ar trebui să facă, deoarece este destul de periculos. Dacă nu ești foarte atent, poți să îți faci PC-ul sau dispozitivul cu Windows 10 să nu mai funcționeze corect. De aceea, ne-am gândit că ar fi o idee bună să creăm un fișier simplu de registru pe care să îl poți descărca și executa pe PC-ul/dispozitivul tău.

La finalul acestui ghid, vei găsi o arhivă ZIP mică, numită TurnOffOnCortana.zip. Descarc-o oriunde pe calculatorul tău. Chiar și pe desktopo e OK, după cum vezi în imaginea de mai jos.

Cortana, Windows 10, dezactivare, opreste

În interiorul arhivei ZIP, vei găsi două fișiere de registru: primul se numește DisableCortana.reg (DezactivareCortana) iar cel de-al doilea poartă numele de EnableCortana.reg (ActivareCortana).

Cortana, Windows 10, dezactivare, opreste

Dacă vrei să dezactivezi complet Cortana, dă dublu clic pe fișierul registru DisableCortana.reg.

Cortana, Windows 10, dezactivare, opreste

Windows 10 va afișa o avertizare de securitate în care te va întreba dacă ești sigur că vrei să execuți acest fișier. Fișierul este sigur, pe cuvântul nostru, așa că apasă pe Run (Rulare).

Cortana, Windows 10, dezactivare, opreste

Apoi, dacă opțiunea de Control Cont Utilizator este activă, vei fi întrebat și dacă ești de acord ca fișierul să poată să facă modificări pe PC. Și de această dată, apasă pe Yes (Da).

Cortana, Windows 10, dezactivare, opreste

Registry Editor (Editor de registru) va vrea să știe dacă ești sigur că vrei să adaugi informația din fișier în Registrul Windows 10. Apasă pe Yes (Da).

Cortana, Windows 10, dezactivare, opreste

După ce a adăugat informația (adică acea cheie AllowCortana despre care am vorbit la început), Registry Editor (Editor registru) te va anunța despre acest lucru. Apasă pe OK și mergi mai departe, la următoarea secțiune a acestui ghid.

Cortana, Windows 10, dezactivare, opreste

Pasul 2. Repornește Windows

Cel de-al doilea și ultimul pas al acestui proces este să îți repornești PC-ul sau dispozitivul cu Windows 10.

După ce faci acest lucru, va reîncărca toate informațiile din Registrul Windows 10 , inclusiv cea pe care tocmai ai adăugat-o: cheia AllowCortana cu valoarea zero. Apoi, dezactivează Cortana și locul ei de pe bara ta de activități va fi luat de câmpul de căutare din Windows.

Cortana, Windows 10, dezactivare, opreste

Cum reactivezi Cortana din nou în Windows 10

Dacă te răzgândești și vrei să activezi Cortana din nou pe PC-ul sau dispozitivul tău cu Windows 10, tot ce trebuie să faci este să rulezi celălalt fișier de registru pe care l-am inclus în arhiva ZIP de la finalul acestui articol.

Extrage fișierul EnableCortana.reg și urmează aceiași pași ca în secțiunile anterioare din acest articol. Cheia de registru AllowCortana va lua valoarea 1 și va avea ca rezultat reactivarea Cortanei.

Cortana, Windows 10, dezactivare, opreste

Concluzie

După cum vezi, este nevoie de doar câțiva pași și de câteva minute pentru a scăpa de Cortana de pe PC-ul sau dispozitivul tău cu Windows 10. Din păcate, nu poți să faci acest lucru doar prin activarea sau dezactivarea unui comutator. Noi sperăm ca fișierele registru pe care le găsești la finalul acestui articol să facă acest proces mai simplu și mai ușor pentru tine. Folosește-le și vei obține ceea ce vrei imediat. Dacă știi și alte metode de a face asta, nu ezita să ne lași un comentariu mai jos.

Descoperă: Productivitate Cortana Ghiduri Programe Recomandate Sistem și Securitate Windows