Cum o dezactivezi pe Cortana permanent în Windows 11 & Windows 10

Cum o dezactivezi pe Cortana permanent în Windows 11 & Windows 10

Cortana este inclusă pe orice calculator sau dispozitiv cu Windows 11 sau Windows 10. Este o asistentă personală care îți poate oferi multe informații ajustate nevoilor tale și una care te poate ajuta să faci tot felul de lucruri mai rapid și mai ușor decât le-ai face singur. Însă, Cortana reprezintă și o facilitate bazată pe deschiderea ta în a oferi informații personale, lucru care nu este pe placul celor atenți la confidențialitatea lor. Așa că, dacă nu vrei ca ea să se amestece în “viața ta personală” și nu vrei să o folosești pe Cortana chiar deloc, iată cum o dezactivezi de tot:

Reclamă

NOTĂ: Acest ghid este valabil pentru Windows 11 și Windows 10. Pașii pe care trebuie să-i faci sunt identici în ambele sisteme de operare. Deoarece Cortana nu este disponibilă în limba română, pornim de la presupunerea că folosești Windows în una din limbile suportate de ea. Noi am ales limba engleză, deci instrucțiunile din acest ghid conțin denumiri în această limbă.

Cum dezactivezi Cortana din Registrul Windows

Pentru a dezactiva Cortana pe PC-ul sau dispozitivul tău cu Windows 11 sau Windows 10, trebuie să adaugi o cheie specială în Registrul Windows. Este o cheie ce poartă numele AllowCortana și trebuie să aibă valoarea 0. Această cheie de registru îi va spune sistemului de operare că aplicația Cortana nu are permisiunea să funcționeze pe PC-ul sau dispozitivul tău. Există două metode de a face acest lucru. Prima este să adaugi cheia în Registrul Windows manual - dacă vrei asta, fă pașii din următoarea secțiune a acestui ghid. Cea de-a doua metodă este să descarci și să instalezi fișierul DisableCortana.reg pe care l-am pregătit pentru tine, urmând pașii din a treia secțiune a acestui tutorial.

Cum dezactivezi Cortana manual din Registrul Windows

Pentru a dezactiva Cortana din Windows 11 sau Windows 10, trebuie să adaugi o cheie specială în Registrul sistemului de operare. Așa că începe prin a deschide Registry Editor: o cale rapidă este să folosești Căutarea pentru a găsi regedit și să apeși pe rezultatul relevant.

Deschiderea Registry Editor în Windows 11

Deschiderea Registry Editor în Windows 11

Când te întreabă Windows dacă ești de acord ca Registry Editor să facă modificări dispozitivului tău, apasă pe Yes (Da).

Permite Registry Editor să facă modificări pe PC

Permite Registry Editor să facă modificări pe PC

În Registry Editor, mergi la această cale: Computer\HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows.

Navigare în Registrul Windows

Navigare în Registrul Windows

Apoi, dă clic dreapta sau apasă și menține apăsat pe folderul Windows și, în meniul contextual, selectează New > Key (Nou > Cheie).

Crearea unei noi chei/folder în Registrul Windows

Crearea unei noi chei/folder în Registrul Windows

Denumește noua cheie/folder Windows Search și selecteaz-o.

Denumirea cheii Windows Search

Denumirea cheii Windows Search

În dreapta ferestrei Registry Editor, dă clic dreapta sau apasă și menține apăsat pe un spațiu liber. Apoi, în meniul contextual, selectează New (Nou) și apasă pe DWORD (32-bit) Value.

Crearea unei noi chei DWORD în Windows Search

Crearea unei noi chei DWORD în Windows Search

Dă numele “AllowCortana” noii chei.

Denumirea noii chei: AllowCortana

Denumirea noii chei: AllowCortana

Acum, dă dublu clic pe cheia AllowCortana și, dacă nu are deja valoarea 0 (zero), seteaz-o tu să fie egală cu 0 (zero).

Setarea valorii AllowCortana la zero

Setarea valorii AllowCortana la zero

Acum poți închide Registry Editor. Cortana este dezactivată și nu mai poate fi utilizată pe PC-ul tău, dar Windows 11 sau Windows 10 încă s-ar putea să o mai lanseze la pornirea sistemului. Așa că ai grijă să urmezi și pașii din antepenultima secțiune a acestui tutorial pentru a o dezactiva și de la pornire.

Reclamă

Cum dezactivezi Cortana folosind fișierul nostru DisableCortana.reg

Să intri în Registrul Windows și să adaugi sau să modifici valori nu este ceva cu care unii utilizatori se simt confortabil, deoarece necesită atenție și este ușor să faci greșeli. De aceea, ne-am gândit că ar fi o idee bună să creăm și un fișier registru simplu pe care să poți să-l descarci și să îl instalezi pe PC-ul sau dispozitivul tău. Pentru asta nu ai nevoie de alte cunoștințe și este mult mai sigur.

Începe prin a descărca această arhivă ZIP pe care am pregătit-o pentru tine, numită TurnOffOnCortana.zip. O poți descărca oriunde vrei tu pe calculator. De exemplu, pe Desktop.

Fișierul turnoffoncortana.zip

Fișierul turnoffoncortana.zip

Extrage conținutul fișierului turnoffcortana.zip și, înăuntrul lui, vei găsi două fișiere registrul: primul se numește DisableCortana.reg, iar cel de-al doilea se numește EnableCortana.reg. Dacă vrei să dezactivezi Cortana, dă dublu clic pe fișierul registru DisableCortana.reg.

Executarea fișierului DisableCortana.reg

Executarea fișierului DisableCortana.reg

Windows s-ar putea să afișeze o atenționare de securitate care te întreabă dacă ești sigur că vrei să rulezi acest fișier. Fișierul este sigur, crede-ne pe cuvânt, așa că apasă pe Run (Executare).

Permite executarea fișierului DisableCortana.reg

Permite executarea fișierului DisableCortana.reg

Apoi, dacă este activat Control Cont Utilizator pe PC-ul sa dispozitivul tău cu Windows, ești întrebat dacă permiți acestui fișier să facă modificări pe PC. Apasă pe Yes (Da).

Permite Registry Editor să facă modificări

Permite Registry Editor să facă modificări

Apoi, Registry Editor vrea să știe dacă ești sigur că vrei să adauge informațiile din fișier în Registrul Windows. Apasă pe Yes (Da).

Acceptarea adăugării informațiilor noi în Registrul Windows

Acceptarea adăugării informațiilor noi în Registrul Windows

După ce informațiile (cheia AllowCortana despre care am vorbit în prima secțiune a acestui ghid), Registry Editor te anunță. Apasă pe OK.

Informațiile au fost adăugate în Registrul Windows

Informațiile au fost adăugate în Registrul Windows

Cortana este dezactivată și nu o mai poți folosi pe PC. Totuși, Windows 11 sau Windows 10 s-ar putea încă să îi mai încarce procesul la pornirea sistemului. Pentru a dezactiva și acest lucru, urmează și pașii din secțiunea următoare a acestui tutorial.

Reclamă

Cum dezactivezi Cortana de la a porni o dată cu Windows

Deși Cortana este acum dezactivată și inaccesibilă utilizatorului de pe calculatorul sau dispozitivul tău, sistemul de operare tot s-ar putea să încarce procesul Cortana la pornire. Pentru a te asigura că nu o face, oprește-l urmând pașii din acest tutorial, valabili și pentru Windows 11, și pentru Windows 10: Vizualizează și oprește aplicațiile de pornire cu Managerul de activități din Windows 10. Dacă nu ai timp să citești și acel ghid, pașii, pe scurt, sunt aceștia:

Deschide Task Manager (Managerul de activități) (Ctrl + Shift + Esc) și apasă pe More details (Mai multe detalii) pentru a afișa toate filele și setările disponibile în el. Apoi, mergi la fila Startup (Pornire), selectează Cortana în lista de aplicații și apasă pe Disable (Dezactivare) pentru a o opri din a porni o dată cu Windows.

Dezactivarea pornirii Cortanei o dată cu Windows

Dezactivarea pornirii Cortanei o dată cu Windows

Acum închide Task Manager (Managerul de activități) și mergi la ultimul pas, în următoarea secțiune a acestui ghid.

Repornește Windows și vezi cum este fără Cortana

Ultimul pas al procesului este să îți repornești PC-ul cu Windows 11 sau Windows 10. După ce faci acest lucru, sistemul de operare reîncarcă informațiile noi din Registrul său. Acestea includ cheia de registru AllowCortana (cu valoarea zero) pe care ai creat-o sau ai adăugat-o în unul din primele capitole ale acestui tutorial. Dacă ai urmat și pașii din secțiunea anterioară, Windows oprește și pornirea procesului ei o dată cu sistemul.

Deci, Cortana este acum efectiv dezactivată. Nu o poți folosi și procesul Cortanei nu mai rulează în fundal. Dacă încerci să o deschizi, primești un mesaj foarte simplu precum cel de mai jos:

Cortana este dezactivată

Cortana este dezactivată

Cum reactivezi Cortana în Windows 11 și Windows 10

Dacă, mai târziu, te răzgândești și vrei să o reactivezi pe Cortana pe PC-ul sau dispozitivul tău cu Windows, tot ce trebuie să faci este să schimbi valoarea cheii AllowCortana din Registru la 1 (unu) sau să execuți celălalt fișier registru din arhiva ZIP.

Activarea Cortanei în Windows 11

Activarea Cortanei în Windows 11

Repornește Windows 11 sau Windows 10 și Cortana este pregătită să te servească din nou.

De ce ai dezactivat-o pe Cortana?

Așa cum ai văzut în acest ghid, este nevoie de doar câțiva pași și de câteva minute pentru a opri Cortana pe PC-ul tău cu Windows 11 sau Windows 10. Din păcate, nu poți face acest lucru prin simpla activare sau dezactivare a unui comutator. Urmează pașii pe care ți i-am arătat și scapi imediat de Cortana. Dacă știi și alte metode de a face același lucru, nu ezita să ne spui într-un comentariu, mai jos.

Descoperă: Productivitate Cortana Ghiduri Programe Recomandate Windows