Aplicația Fișiere - Gestionarul de fișiere pentru Windows Phone 8.1

Având în vedere numeroasele solicitări ale utilizatorilor de Windows Phone pentru un gestionar de fișiere, Microsoft a decis să dezvolte și să lanseze aplicația Fișiere. Fișiere este un instrument simplu dar eficient pentru gestionarea fișierelor, care vă permite să executați operațiile uzuale de gestionare a fișierelor pe telefonul vostru cu Windows Phone 8.1. În acest articol vom prezenta caracteristicile principale, interfața cu utilizatorul, dar și limitările aplicației.

Caracteristicile funcționale

Puteți descărca aplicația Fișiere de aici.

Principalele caracteristici ale acestei aplicații sunt:

 • Vizualizarea spațiului disponibil în stocarea internă a telefonului și, acolo unde există suport pentru carduri, a spațiului de pe card-ul SD inserat;
 • Accesarea fișierelor stocate pe telefon și pe SD card (acolo unde există suport pentru carduri);
 • Crearea, redenumirea și ștergerea de fișiere;
 • Navigarea printre și căutarea de fișiere;
 • Sortarea fișierelor după nume, dată sau spațiul ocupat;
 • Mutarea, copierea, redenumirea și ștergerea de fișiere;
 • Partajarea fișierelor.

Lista vorbește de la sine: Fișiere este o aplicație foarte utilă pentru dispozitivele Windows Phone. Are o interfață ușor de utilizat, o bună integrare funcțională cu sistemul de operare, dar sunt și unele limitări. Haideți să aflăm despre toate acestea în continuare.

Turul interfeței

Vom continua cu un tur al interfeței aplicației Fișiere:

La pornire este prezentat un raport despre utilizarea spațiului de stocare, care vizează atât memoria internă a telefonului, cât și spațiul de pe cardul SD (unde există). Aici veți observa bara sau barele care reprezintă grafic spațiul folosit (se oferă valori numerice atât pentru spațiul folosit cât și pentru cel disponibil). În partea inferioară, dacă apăsați cele trei puncte (...) veți afișa toate opțiunile disponibile pentru acest ecran: căutați (1), reîmprospătați (2), trimiteți feedback (3) și opțiunea despre (4).

Butonul reîmprospătați (2) este foarte important peste tot unde este prezent în aplicație, deoarece sistemul de fișiere nu se actualizează automat cînd facem modificări la fișiere sau directoare.

Opțiunea trimiteți feedback va afișa un formular prin intermediul căruia puteți trimite observațiile și problemele privind utilizarea aplicației (folosind selectorul (1) puteți alege subiectul mesajului dintre lansați fișiere, răsfoiți în foldere, copiați sau mutați conținut, partajați conținutul, ștergeți/redenumiți conținut, căutați în conținut sau faceți altceva). Puteți adăuga o evaluare Evaluați-vă experiența (2) și comentarii (3). De asemenea, puteți atașa jurnalele aplicației (4) dacă raportați o problemă mai complexă, de exemplu. Formularul are două butoane: trimiteți (5) și anulați (6).

La final, opțiunea despre va afișa versiunea aplicației.

La afișarea unei liste de fișiere și/sau directoare fără a selecta ceva, pe bara aplicației se vor afișa următoarele butoane: folder nou (1), selectați (2), sortați (3), căutați (4). Pentru că am descris mai sus ce opțiuni sunt cuprinse în meniul ascuns din partea inferioară a ecranului, (5, 6 și 7), ne vom concentra acum doar asupra schimbării dinamice a elementelor din interfață, în funcție de context.

Haideți să vedem ce se schimbă pe bara aplicației la selectarea unui fișier sau a unui director. Dacă selectați un fișier, vor fi disponibile următoarele butoane: ștergeți (1), mutați în (2), copiați în (3), și partajați (4). Apăsând pe cele trei puncte (5) veți afișa un meniu cu două comenzi adiționale: selectați toate fișierele (6) și redenumiți (7).

Dacă selectați mai multe fișiere sau foldere, butoanele de la 1 la 5 rămân la fel, și veți avea acces la opțiunea de deselectare, tradusă puțin derutant astfel: goliți-le pe toate (6). Opțiunea redenumiți este dezactivată, ceea ce înseamnă că nu veți putea redenumi simultan grupuri de fișiere.

Vom compara acum ce se întâmplă când aveți deja un director selectat cu ce se afișează dacă mai selectați încă unul sau mai multe. Selectarea unui singur fișier în listă va afișa următoarele comenzi active: ștergeți (1), partajați (2), selectează toate fișierele (3) și redenumiți (4). Butoanele pentru mutarea și copierea folderelor sunt inactive, ceea ce înseamnă că mutarea sau copierea directoarelor în alte locații nu este posibilă.

Dacă selectați două sau mai multe directoare, se va dezactiva și comanda redenumiți.

Dar ce se întâmplă dacă faceți o selecție mixtă ? Dacă selectați mai multe fișiere și unul sau mai multe directoare, vor fi dezactivate aceleași butoane ca atunci când se selectează mai multe directoare.

Pe parcursul utilizării acestei aplicații, am realizat o listă cu limitări ale aplicației, pe care o oferim ca feedback pentru Microsoft.

Limitările aplicației Files/Fișiere pentru Windows Phone

Iată limitările descoperite de noi:

 • Aplicația Fișiere este disponibilă doar pentru Windows Phone 8.1 și inițial a fost publicată doar în limba engleză. Acum avem traducerea în română, dar unele elemente pot fi îmbunătățite. Ne referim aici de exemplu la comanda de deselectare goliți-le pe toate, care poate deruta utilizatorii, mai ales la selectarea unor foldere.
 • Nu puteți copia sau muta directoare în alte locații, ceea ce face gestionarea în masă a fișierelor ceva mai complicată, dar trebuie să ținem cont că folosim un dispozitiv mobil și că asemenea operații vor fi necesare foarte rar.
 • Nu se pot partaja simultan mai mult de 100 de fișiere. Din aceleași motive ca mai sus, este puțin probabil să avem nevoie de un astfel de număr de fișiere pentru partajare.
 • Sistemul de fișiere nu este reîmprospătat automat. Am testat cu două telefoane Lumia și am găsit aceeași problemă pe ambele.
 • Dacă telefonul este conectat la un PC cu Windows prin USB, fișierele copiate/mutate/redenumite și directoarele nu sunt actualizate în File Explorer-ul din Windows. Cel mai bine este să nu utilizați această aplicație atunci când navigați pe telefon de pe un PC cu Windows.
 • Nu puteți crea un director nou în timpul operațiilor de copiere/mutare a fișierelor.
 • Nu puteți redenumi grupuri de fișiere/directoare simultan.
 • Calea de navigare din partea superioară folosește text foarte mic și o miniatură greu de atins pentru Acasă, rădăcina sistemului de fișiere, ceea ce face dificilă utilizarea normală pentru utilizatorii cu degete groase.
 • Opțiunea Proprietăți (Properties) este disponibilă doar pentru directoare, nu și pentru fișiere.
 • Aplicația Fișiere nu este integrată cu OneDrive, ceea ce înseamnă că nu o puteți folosi pentru naviga conținutul contului vostru de OneDrive. Sperăm că în viitor cele două aplicații vor fi integrate pentru a avea o experiență de gestionare a fișierelor cât mai bună și mai completă.

Concluzii

În acest articol am prezentat caracteristicile funcționale și interfața aplicației Fișiere, un utilitar care aduce ceva ce lipsea din sistemul de operare Windows Phone. Odată familiarizați cu aspectul aplicației, cu ceea ce poate sau nu poate face, vă rugăm să ne spuneți cum vă place. Corespunde nevoilor voastre? Merge bine pentru voi? Ce alte limitări ați descoperit?