Cum montezi și cum scoți imagini ISO folosind File Explorer

De când a fost introdus în Windows 8, File Explorer (ori Explorer , cum este denumit în versiunea în limba română) a fost capabil să monteze și să scoată imagini de disc ISO, fără a mai fi nevoie de a instala programe specializate provenite din terțe părți. Această caracteristică există acum și în Windows 8.1 și în Windows 10. După cum vei afla din acest ghid, este și foarte ușor de folosit. Hai să vedem cum folosești Explorer pentru a monta sau a scoate (demonta) orice imagine de disc stocată ca un fișier ISO:

Ce este o imagine de disc în format ISO?

O imagine de disc este un fișier care stochează întregul conținut al unui disc optic. Acest disc poate fi un CD, un DVD sau un disc Blu-Ray. Conținutul său poate fi orice: un joc, un film, un album audio, o colecție aleatoare de fișiere, etc. Cel mai popular format pentru stocarea imaginilor de disc este ISO. Când ai un fișier cu extensia ".iso", ai o imagine a unui disc.

În Windows 7 și alte versiuni vechi de Windows, trebuie să instalezi software din terțe părți pentru a putea folosi imagini de disc ISO. Dar, în Windows 8, Windows 8.1 și în Windows 10, nu mai este nevoie să faci asta. Toți ce-ți trebuie este doar aplicația Explorer care vine cu Windows.

Odată ce ai montat o imagine de disc, îi poți vedea conținutul ca și cum ar fi discul fizic pe care-l clonează și poți lucra cu el în același mod.

Cum montezi o imagine de disc ISO în Explorer?

Dacă nu ai instalat niciun program din terțe părți pentru a lucra cu fișiere ISO, atunci montarea unei imagini de disc în Explorer este foarte rapidă. Mai întâi deschide Explorer și navighează la locația fișierului ".iso" cu care vrei să lucrezi. Selectează-l printr-un clic sau o apăsare pe fișier.

Cu fișierul ISO încă selectat, deschide interfața panglică din Explorer și apasă pe fila Gestionare din partea de sus a ferestrei. Apoi, apasă pe butonul Montare din secțiunea Gestionare.

Ca alternativă, poți face și clic dreapta ori poți apăsa și ține apăsat pe fișierul ISO. În meniul de clic dreapta, apasă pe opțiunea Montare.

Dacă ai instalat software din terțe părți care lucrează cu fișiere ISO și nu vrei să folosești programul respectiv pentru a monta fișierul cu care vrei să lucrezi, atunci dă clic dreapta pe fișierul ISO ori apasă și ține apăsat pe el. Apoi, în meniul contextual, apasă pe Deschidere cu , urmat de Windows Explorer.

Indiferent de metoda aleasă pentru a monta fișierul ISO, rezultatul final e același: imaginea de disc este deschisă în Explorer , ca și cum ar fi discul fizic pe care-l clonează. De asemenea, dacă ai facilitatea de Redare implicită activată, meniul Redare implicită al discului va fi afișat, cerând să alegi o acțiune.

Acum poți copia fișiere de pe imaginea de disc, le poți executa, șamd. Fișierele din imaginea ISO funcționează ca și cum ar fi pe discul fizic clonat.

Cum scoți (demontezi) o imagine montată de disc ISO, folosind Explorer?

Când ai terminat lucrul cu imaginea de disc ISO, vei dori să o scoți (demontezi). Pentru a face asta, deschide Explorer și mergi la secțiunea Acest PC. Alege unitatea unde este montată imaginea de disc și apasă pe fila Gestionare đin interfața panglică, de sus. Apasă butonul Scoatere din secțiunea Media.

O metodă alternativă este să faci clic dreapta ori să apeși și să ții apăsat pe unitatea unde ai montat fișierul ISO. În meniul contextual dă clic sau apasă pe Scoatere.

Fișierul ISO este scos (demontat) imediat, fără să mai fie afișată nicio alertă ori mesaj pe ecran.

Concluzie

Ne bucură faptul că acum nu mai trebuie să instalăm aplicații pentru a lucra cu imaginile de disc ISO. În sfârșit, Windows ne oferă uneltele de care avem nevoie pentru a lucra cu astfel de fișiere. Sperăm că ghidul nostru este suficient de complet pentru a învăța cum să lucrezi cu fișiere ".iso " în Windows 8.1 și Windows 10. Dacă ai întrebări ori probleme, nu ezita să le împărtășești folosind formularul de comentarii de mai jos.