Cum schimbi aplicațiile implicite pentru orice, în Windows 10 și Windows 8.1

Windows 8.1 și Windows 10 ne oferă o modalitate foarte diferită de a seta aplicațiile implicite pentru lucruri cu ar fi verificarea sau trimiterea de e-mail-uri, vizionarea de clipuri video, redarea de muzică, vizionarea de fotografii, ș.a.m.d. Nu mai folosim vechiul Panou de control ca în trecut, în Windows 7. Acum putem să folosim noua aplicație Setări din Windows 10 sau Setări PC din Windows 8.1. Iată cum poți să schimbi aplicațiile implicite pentru orice fel de activitate, protocol sau tip de fișiere, în Windows 10 și Windows 8.1:

NOTĂ: Secțiunile despre Windows 10 din acest ghid au fost create pentru Windows 10 Creators Update, actualizare ce va fi disponibilă pentru toți utilizatorii de Windows 10, în mod gratuit, în primăvara lui 2017. Versiunile anterioare de Windows 10, de dinainte de 2017, nu includ aceleași caracteristici.

Unde găsim setările pentru aplicațiile implicite, în Windows 10

Dacă folosești Windows 10, trebuie să deschizi aplicația Setări. O metodă rapidă de a face acest lucru este să deschizi Meniul Start și apoi să apeși pe scurtătura care arată ca o rotiță dințată, din partea stângă.

Apoi, în aplicația Settings (Setări), deschide categoria de setări pentru Apps (Aplicații).

În partea stângă a ferestrei, aapasă pe Default apps (Aplicații implicite).

Aici este panoul unde poți să configurezi aplicațiile implicite pentru următoarele categorii de aplicații: e-mail, hărți, player de muzică, vizualizator foto, player video și browser web. După cum vei vedea mai târziu în acest ghid, aici găsești și legături către panourile de unde se schimbă aplicațiile implicite pentru diferitele tipuri de fișiere și pentru protocoale.

Cum găsim setările pentru aplicațiile implicite, în Windows 8.1

În Windows 8.1, prima dată, trebuie să ďeschizi Setările PC. Dacă nu știi cum, acest ghid te va ajuta: Șase moduri de a accesa Setările PC. Dacă te grăbești, o metodă rapidă de a le deschide este să apeși tastele Windows + I pe tastatură și apoi să apeși pe scurtătura Modificare setări pentru PC.

Apoi, apasă pe Căutare și aplicații.

Aici vei găsi mai multe sub-categorii de setări. Printre ele, o vei găsi și pe cea care ne interesează: Implicite. Apasă pe ea.

Aici vei putea seta aplicațiile implicite pentru navigarea pe internet, email, redarea de muzică și video, vizionarea de fotografii, vizionarea calendarului și a hărților.

Cum se schimbă aplicațiile implicite în Windows 10 și Windows 8.1

Deși există destule diferențe între aplicația Settings (Setări) din Windows 10 și Setările PC din Windows 8.1, procedura pentru schimbarea aplicațiilor implicite este aceeași în ambele sisteme de operare.

În partea dreaptă a ferestrei Settings (Setări) din Windows 10, sau a Setărilor PC din Windows 8.1, vei găsi o listă cu categorii de aplicații și cu aplicațiile implicite setate pentru fiecare grup. Lista este denumită "Choose default apps" sau "Alegeți aplicațiile implicite". Iată cum arată în Windows 10:

Și iată cum arată în Windows 8.1:

Atât în Windows 10 cât și în Windows 8.1, dacă o categorie nu are o aplicație implicită, vei vedea afișat un semn plus urmat de "Choose a default" ("Alege o aplicație implicită"), în loc de numele aplicației implicite asociate.

Pentru a schimba una dintre aplicațiile implicite, apasă pe aplicația implicită existentă sau pe semnul plus dinaintea ei. Va fi afișată o listă cu alegerile disponibile. Această listă diferă de la categorie la categorie și în funcție de ce aplicații sunt instalate pe sistemul tău. Iată cum arată această listă în Windows 10:

Iată cum arată aceeași listă în Windows 8.1:

Atât în Windows 10 cât și în Windows 8.1, dacă nu există aplicații instalate care pot reda o categorie de conținut ori efectua un anumit tip de activitate, ori dacă vrei să folosești altă aplicație decât cele disponibile, vei avea și opțiunea de a căuta altă aplicație în Magazin.

Tot ce trebuie să faci este să alegi aplicația pe care vrei să o setezi ca implicită, din lista de opțiuni disponibile.

Citește pagina următoare a acestui ghid, pentru a afla cum resetezi aplicațiile implicite la cele recomandate de către Microsoft, cum să schimbi aplicațiile implicite pentru fiecare tip de fișiere și cum se modifică aplicațiile implicite folosite pentru fiecare tip de protocol.