Prezentare Windows 8.1: Ce este tehnologia Smart Files din OneDrive?

Windows 8.1 aduce multe schimbări și noi caracteristici. Unele dintre cele mai importante modificări au fost aduse serviciului OneDrive și modului în care funcționează acesta. OneDrive în Windows 8.1 folosește o tehnologie numită Smart Files, ce ajută utilizatorii să economisească spațiu dar oferă în același timp acces la toate fișierele lor. În acest tutorial, vom vedea ce sunt aceste Smart Files (Fișiere Inteligente) și cum funcționează în Windows 8.1

Smart Files înseamnă economie de spațiu pe disc

Dacă accesați proprietățile folderului OneDrive sau ale oricărui subfolder al lui, în Windows 8.1, veți vedea că dimensiunea sa de pe disc tinde să fie mai mică decât cea reală. De exemplu, în imaginea de mai jos puteți să vedeți că OneDrive-ul meu utilizează mai puțini GO decât dimensiunea sa reală.

Windows 8.1, OneDrive, smart files, fisiere, foldere

Această lucru este posibil datorită caracteristicii smart files.

Cum este posibilă o astfel de economie a spațiului pe disc?

Dacă navigați prin conținutul OneDrive, veți vedea listate toate fișierele și folderele dvs.. De asemenea, veți observa că în File Explorer există o nouă coloană de date ce este afișată doar când accesați OneDrive. Această coloană este numită Disponibilitate și afișează următoarele valori: Numai online și Disponibil offline.

Windows 8.1, OneDrive, smart files, fisiere, foldere

Dacă deschideți aplicația OneDrive (folosind dala ei de pe ecranul Start) veți vedea că unele fișiere sau foldere au o pictogramă specială în partea din dreapta-jos, reprezentând un calculator și un nor. Veți vedea doar numele lor și pictograma corespunzătoare tipului lor.

Windows 8.1, OneDrive, smart files, fisiere, foldere

Când este afișată această pictogramă, înseamnă că fișierul sau folderul este disponibil offline, adică când nu aveți disponibilă o conexiune la internet. Fișierele și folderele fără această pictogramă sunt disponibile numai online, atunci când sunteți conectați la internet. Ce înseamnă asta?

Disponibil offline vs. Numai online

Fișierele disponibile offline sunt fișiere normale, descărcate complet pe hard-disk. Ele sunt disponibile oricând și nu au limitări de niciun fel.

Fișierele marcate numai online sunt doar niște înlocuitori ale fișierelor, ce includ unele din proprietățile și metadatele fișierelor originale dar nu și conținutul lor. Ele afișează pictogramele corespunzătoare tipului lor, precum și unele metadate. Totuși, conținutul fișierelor nu se află pe hard-disk ci pe serverele Microsoft.

Atunci când ai nevoie de fișierele „numai online” acestea pot fi folosite ca și cum ar fi fișiere normale. Ce este special la ele este faptul că, înainte de a le utiliza, Windows 8.1 le va descărca de pe OneDrive, pentru a le face disponibile pentru editare.

De exemplu, când am deschis un fișier text mare, Windows 8.1 a afișat o bară de descărcare ce mi-a spus cât va dura până este finalizat procesul.

Windows 8.1, OneDrive, smart files, fisiere, foldere

Când s-a terminat descărcarea, am putut folosi fișierul la fel ca orice altul. De asemenea, starea lui s-a schimbat din numai online în disponibil offline.

Cum schimbi disponibilitatea unui fișier sau folder în OneDrive

Disponibilitatea fișierelor sau folderelor din OneDrive poate fi modificată atât din File Explorer cât și din aplicația OneDrive.

În File Explorer, mergeți la fișierul sau folderul pe care doriți să îl schimbați și faceți clic dreapta pe el. Apoi selectați una din opțiunile următoare:

  • Disponibil offline – dacă fișierul este marcat ca fiind numai online.

  • Disponibil doar online – dacă fișierul este marcat ca fiind disponibil offline.

Windows 8.1, OneDrive, smart files, fisiere, foldere

În aplicația OneDrive, faceți clic dreapta sau apăsați și tineți apăsat pe fișierul sau folderul respectiv. Un meniu contextual este afișat în partea de jos a ecranului. Apăsați Disponibil offline sau Disponibil doar online și confirmați alegerea făcută, pentru a-i modifica disponibilitatea.

Windows 8.1, OneDrive, smart files, fisiere, foldere

OneDrive va schimba disponibilitatea elementului selectat.

Concluzie

După cum puteți vedea, Smart Files este o caracteristică utilă din Windows 8.1 ce poate ajuta la economisirea de spațiu pe hard-disk pentru utilizatorii care au nevoie de el. Cred că este apreciată în mod special de utilizatorii de tablete sau ultrabook-uri, acestea având în general tendința să aibă hard-disk-uri mici. Totuși, există un neajuns important – e necesar să ai acces constant la Internet dacă vrei să poți să lucrezi cu fișierele de pe OneDrive. Fără o conexiune la Internet, veți putea lucra doar cu fișierele disponibile offline.