Cum folosești aplicația Skype pentru desktop Windows

Având în vedere că ne apropiem cu pași repezi de momentul lansării Windows 10, Microsoft a anunțat, în această perioadă, că va abandona în totalitate versiunea aplicației moderne Skype. Ideea din spatele acestei decizii este încercarea de a simplifica experiența utilizatorului cu ajutorul unei aplicații de tip VoIP singulare care funcționează atât pe dispozitive cu ecran tactil cât și pe cele care se folosesc cu maus și tastatură. Microsoft a mai anunțat și că, după 07 iulie, tuturor utilizatorilor care vor încerca să deschidă aplicația construită pentru interfața modernă din Windows 8 sau 8.1 li se va cere să treacă la versiunea pentru Desktop. Prin urmare, pentru a vă ajuta să treceți de la o aplicație la cealaltă cu ușurință, am decis să realizăm o serie de articole care vă vor arăta cum să utilizați Skype pentru desktop. În acest tutorial, vom încerca să vă ajutăm să înțelegeți principalele elemente de interfață ale versiunii pentru Desktop, astfel încât să continuați să rămâneți în contact cu prietenii, familia și colegii, fără nici un fel de problemă.

Notă: Poți utiliza aplicația Skype pentru desktop doar dacă ești logat în Windows 8.1 sau Windows 10 cu contul de Microsoft sau cu contul tău obișnuit de Skype. Dacă vrei să afli mai multe despre conturile de Microsoft, citește acest ghid: Întrebări simple: Ce este Windows Live ID sau Contul Microsoft.

Cum să descarci și să instalezi aplicația Skype pentru desktop Windows

Atât utilizatorii de Windows 8.1 și cât și cei de Windows 10 trebuie să deschidă browserul web preferat și să acceseze pagina oficială de descărcare. Pe această pagină web trebuie doar să apeși butonul mare de culoare verde denumit Descărcați Skype pentru desktop Windows.

După ce se încheie procesul de descărcare, execută programul de instalare. Optimizează-ți instalarea Skype astfel încât să fie instalate doar caracteristicile pe care dorești să le ai. Aceasta înseamnă să alegi limba, dacă dorești să instalezi serviciul Skype apelare prin apăsare sau dacă dorești Bing ca motor de căutare prestabilit și MSN ca pagină de pornire.

Mai apoi, vei ajunge la fereastra de Autentificare și te vei putea înregistra fie cu contul tău Skype fie cu contul Microsoft. În timpul conectării este posibil să primești o notificare de blocare din partea Paravanului de protecție Windows. Aici, ar trebui să permiți accesul la Internet pentru aplicația Skype.

După ce te conectezi la Skype, se va deschide o mică fereastră în care vei fi întrebat dacă dorești ca Skype pentru desktop să devină aplicația implicită pentru efectuat apeluri. Trebuie să apeși Da.

În final, Skype îți va arăta fereastra pentru sunet și setările camerei. Verifică cu atenție pentru a te asigura că totul este în regulă, iar apoi alege-ți imaginea de profil. Și asta e tot...

Cum pornești aplicația Skype pentru desktop Windows

În Windows 8.1, dacă ești pe Desktop, trebuie să accesezi butoanele speciale și să apeși pe Căutare. Scrie cuvântul "Skype" și apoi apasă pe rezultatul corespunzător al căutării, adică Skype pentru desktop.

Dacă te afli pe ecranul de Start din Windows 8.1, poți și să apeși pe dala Skype pentru desktop pentru a porni aplicația.

Alternativ, poți deschide meniul Aplicații și să cauți scurtătura Skype pentru desktop. Trebuie să navighezi prin meniul Aplicații până când vei vedea scurtătura Skype pentru desktop (după cum se poate vedea în imaginea de mai jos), și apoi să apeși pe aceasta. De asemenea, trebuie să reții faptul că de fiecare dată când pornești aplicația Skype pentru desktop, Windows 8.1 va trece imediat pe Desktop.

În Windows 10, trebuie doar să tastezi cuvântul "Skype" în caseta de căutare a Cortanei de pe bara de activități și apoi să apeși pe Skype pentru desktop.

Poți, de asemenea, să cauți aplicația Skype pentru desktop în Windows 10 cu ajutorul unei comenzi vocale către asistentul virtual Cortana. Dacă ai un microfon activat pe calculatorul tău, apasă în caseta căutare Cortana, selectează pictograma microfon și spune-i Cortanei să pornească Skype. Pentru moment, Windows 10 este încă în faza de testare și nu este disponibil și în limba română, deci va trebui să îii spui în limba engleză expresia: "launch Skype".

De asemenea, poți deschide meniul Start și să apeși pe dala Skype pentru desktop.

Alternativ, în Windows 10, poți naviga în meniul Start: deschide All apps (Toate aplicațiile) și apoi caută aplicația Skype pentru desktop în lista ordonată alfabetic.

Cum să folosești aplicația Skype pentru desktop Windows?

Atunci când vei deschide aplicația Skype pentru desktop, vei vedea ceva similar cu imaginea de mai jos. Este vorba despre o interfață împrospătată cu o mulțime de noi caracteristici și îmbunătățiri. Skype a reajustat structura interfeței, în special între contacte și conversații, fapt care oferă acestei aplicații o imagine bine echilibrată și eficientă.

Interfața grafică a aplicației Skype pentru desktop are o bară laterală pe partea din stângă a ferestrei principale. Această zonă încapsulează toate caracteristicile Skype utilizate în mod obișnuit: Bara de stare, Bara de căutare, Bara de instrumente Skype, Lista de contacte și Lista de conversații recente.

Să vedem cum pot fi folosite toate aceste caracteristici. Partea de jos a barei laterale conține două file diferite care stau la baza tuturor conversațiilor tale. Prima dintre ele este lista de Contacte. Aici poți vedea toate persoanele cu care ești în legătură, precum și statusul lor actual. Dacă apeși pe un contact, poți începe să conversezi cu acea persoană, dacă este de acord să răspundă apelului tău.

După cum poți vedea, în partea din dreapta sus a listei de contacte, ai trei opțiuni în ceea ce privește organizarea:

  • Toți - această opțiune afișează o listă cu toate contactele tale, indiferent dacă acestea sunt conectate sau neconectate.
  • Skype - dacă folosești acest filtru special vor fi afișate doar contactele din Skype. Acest lucru este deosebit de util dacă adaugi, de exemplu, contactele tale de pe Facebook și vrei să se diferențieze între ele.
  • Online Veți vedea o listă doar cu persoanele care sunt online pe Skype în acel moment.

De asemenea, ai posibilitatea să adaugi anumite persoane în lista de Favoriți. Astfel, aceste contacte vor fi afișate în partea de sus a listei de contacte, fapt care face conversația cu ei mult mai ușoară pentru tine. Dacă nu ai nici un contact care este marcat ca Favorit, atunci această coloană nu va fi afișată.

Pentru a adăuga o persoană în lista de Favoriți, trebuie să dai clic dreapta pe contactul pe care vrei să îl adaugi și apoi să selectezi Adaugă la favoriți.

În cele din urmă, a doua dintre file este lista cu conversații Recente. Aici poți vedea de unde vin cele mai recente mesaje din conversațiile tale. În mod evident, această coloană va fi goală până când vei începe să conversezi cu alte persoane.

Cum poți gestiona contactele și cum să apelezi telefoane în aplicația Skype pentru desktop Windows

Înainte de a putea vorbi despre adăugarea contactelor, trebuie să îți explicăm modul în care poți folosi funcția de Căutare. În interiorul casetei Caută trebuie să introduci numele, contul Skype, contul Microsoft sau adresa de email a persoanei pe care vrei să o găsești. La început, aplicația Skype pentru desktop va căuta printre persoanele din lista ta proprie. Astfel, în cazul în care acestea fac parte din lista ta de Contacte, va fi afișat istoricul conversațiilor tale cu acea persoană.

Dacă vrei să găsești o persoană care nu face parte din lista ta de contacte, va trebui să tastezi adresa sa de mail sau contul Skype în caseta Caută și apoi să apeși Căutați pe Skype. Această acțiune implică o căutare avansată, care va afișa toate rezultatele care se potrivesc cu textul din caseta Caută, din baza de date Skype.

Dacă vrei să adaugi un contact nou, mai întâi faci o căutare pentru acea persoană (cum ai văzut mai sus), și apoi apeși pe profilul ei. Această acțiune va deschide automat o fereastră de conversație cu acea persoană. Apoi, în coloana din dreapta ferestrei, va trebui să apeși pe butonul Adaugă la prieteni.

Skype va trimite o cerere de contact, care îți va permite să realizezi apeluri vocale, apeluri video sau să trimiți mesaje instantanee către acea persoană.

Sub bara de căutare, în interiorul Barei de instrumente Skype, vei putea accesa funcția Sună telefoane. Dacă deții credit Skype, poți apela pe oricine vrei, direct pe telefonul lui/ei, din aplicația Skype pentru desktop. Pentru a face acest lucru, apasă pe pictograma Sună telefoane și apoi scrie numele sau numărul de telefon al persoanei cu care vrei să vorbești. În final, trebuie pur și simplu să apeși pe butonul Sună.

Concluzie

Având în vedere dispariția aplicației moderne Skype, fiecare dintre noi va fi direcționat spre versiunea Desktop a acestui program de tip VoIP și va trebuie să ne reobișnuim cu interfața clasică. Aplicația este destul de ușor de utilizat, iar acest tutorial te va ajuta să ai o trecere lină între cele două versiuni. Înainte de a închide această pagină, spune-ne dacă ai folosit deja Skype pentru desktop și ce crezi despre acesta? Există caracteristici care lipsesc și care ai dori să apară într-o versiune viitoare a acestei aplicații?