Prezentare Windows 8.1: Ce este nou la Biblioteci?

Windows 8.1 aduce câteva schimbări interesante pentru conceptul de biblioteci, lansat odată cu Windows 7. Cea mai evidentă schimbare este faptul că rolul lor scade și, în mod implicit, bibliotecile nu mai sunt vizibile ca secțiune separată în File Explorer. În afară de acest lucru, mai sunt și alte schimbări subtile dar importante, pe care le vom detalia în acest articol.

Schimbarea nr. 1 – Bibliotecile sunt ascunse în File Explorer

Așa cum am menționat în introducere, File Explorer nu mai afișează secțiunea Biblioteci. A fost înlocuită de SkyDrive.

Dar noua secțiune Acest PC? Afișează foldere precum Documente, Muzică, Imagini. Sunt ele de fapt biblioteci? Din nefericire nu. Scurtăturile din Acest PC duc, pur și simplu, la folderele standard ale utilizatorului, nu la bibliotecile standard.

Această schimbare are efect și asupra dialogului Salvare ca, afișat ori de câte ori vrei să îți salvezi fișiere dintr-un program Windows. Din moment ce secțiunea Biblioteci este acum ascunsă, nu mai poți să îți salvezi lucrul ușor în bibliotecile tale.

Din fericire, întreaga problemă poate fi rezolvată relativ ușor. Pentru a aduce înapoi secțiunea Biblioteci, nu trebuie decât să urmezi pașii menționați în acest articol: Prezentare Windows 8.1: Cum afișezi Bibliotecile în File Explorer.

Schimbarea nr. 2 – Bibliotecile nu mai includ folderele publice

În Windows 8.1, dacă accesezi proprietățile oricărei biblioteci, vei observa o altă modificare importantă: nu mai conțin folderele publice.

De exemplu, în trecut, biblioteca Imagini conținea folderul Imagini al utilizatorului, localizat în "C:\Utilizatori\Contul tău de utilizator\Imagini" și folderul de Imagini public localizat în "C:\Utilizatori\Public\Imagini".

În Windows 8.1, ea conține doar folderul Imagini, localizat în "C:\Utilizatori\Contul tău de utilizator\Imagini".

Această schimbare este subtilă și nu va avea impact asupra majorității utilizatorilor, deoarece foarte puțini utilizatori folosesc folderul Public pentru a partaja conținut cu alți utilizatori ai calculatorului sau alți utilizatori din rețea. Dacă vreți să aflați mai multe despre acest folder și modul în care poate fi el folosit, citiți acest tutorial: Întrebări simple: Ce este folderul Public & Și cum se folosește?

Lucruri ce rămân la fel în Windows 8.1

Deși bibliotecile sunt ascunse în Windows 8.1, rolul lor și beneficiile lor rămân aceleași, în cazul în care decideți să le reafișați. Modul în care lucrează ele rămâne același, iar conținutul lor este în continuare indexat de Windows 8.1, astfel încât să ofere rezultate rapide în căutări.
De asemenea, aplicațiile Windows 8.1 precum Fotografii sau caracteristici precum Istoric fișiere continuă să funcționeze bine cu Bibliotecile.

Concluzie

Personal, nu îmi plac modificările aduse Bibliotecilor în Windows 8.1. Este adevărat că unii oameni nu le folosesc. Oferirea unei metode de a le ascunde este de apreciat. Dar, bibliotecile sunt utile și oferă avantaje din punct de vedere al productivității, ce le justifică utilizarea și promovarea în File Explorer. Totuși, este posibil să fiu minoritar în ceea ce privește părerea mea pe acest subiect. Folosiți Bibliotecile? Ce părere aveți despre modificările apărute în Windows 8.1?