Primul cyborg atestat de autorități vine în București, la IMWorld 2017

Primul cyborg atestat de autorități vine în București, la IMWorld 2017

Termenul de cyborg nu este folosit prea des în limbajul nostru de zi cu zi. Îl întâlnești doar în cărți ori filme SF, precum Ghost In The Shell, iar oameni care-și îmbunătățesc corpul folosind membre artificiale nu sunt ceva ce întâlnești pe stradă în mod obișnuit. Expo-conferința IMWorld 2017 aduce în prim plan nu doar acest termen ci și primul om recunoscut oficial drept cyborg. Află cine este această persoană, cum și-a îmbunătățit trupul, ce efect a avut asupra lui și de ce vine la IMWorld 2017, din această știre:

Reclamă

Neil Harbisson - prima persoană cu "pașaport de cyborg"

Neil Harbisson este prima persoană din lume care a fost recunoscută oficial de autorități, ca fiind un cyborg. Ce înseamnă asta? Este la fel ca în universul Ghost In The Shell: Neil și-a extins simțurile umane cu ajutorul tehnologiei, implantându-și o antenă care-i raportează informații auditive despre lumea care-l înconjoară.

Neil Harbisson, IMWorld 2017
Neil Harbisson, IMWorld 2017

Neil s-a născut în Marea Britanie cu o boală rară - acromatopsie - care constă în incapacitatea de a distinge culorile. El și-a petrecut copilăria și adolescența în Catalonia, Spania, văzând totul doar în alb și negru. În 2004, cu ajutorul unei echipe de la Colegiul de Artă din Dartington, Marea Britanie, Neil Harbisson și-a implantat o antenă în craniu, cu ajutorul căreia percepe culorile prin sinestezie. Mai exact, fiecărei culori îi sunt asociate unde sonore în funcție nu doar de culoare, dar și de saturație, intensitate ș.a.m.d.

Neil poate percepe prin unde sonore culori vizibile și invizibile, inclusiv infraroșii și ultraviolete. Antena sa folosește și conexiuni Bluetooth, care îi permit să primească apeluri telefonice direct în cortex prin dispozitive externe, cum ar fi telefoanele mobile.

Un cyborg nu folosește tehnologie, el este tehnologie

Neil Harbisson spune că, pe parcursul timpului, a ajuns să-și asimileze identitatea de cyborg și simte că atât mintea, cât și trupul său sunt părți ale unui tot cibernetic. Din perspectiva sa, el nu folosește tehnologia, ci este tehnologie.

Reclamă

Dacă vrei să înțelegi mai bine cum simte Neil culoarea și cum vede lumea din jurul său, urmărește acest clip.

În 2010, împreună cu Moon Ribas, Neil a fondat Fundația Cyborg, o organizație internațională care urmărește să promoveze cyborgism-ul ca mișcare socială și artistică. Crezul lor este că, dacă nu vrem ca tehnologia să devină mai inteligentă decât oamenii, oamenii au nevoie să devină tehnologie. Adăugarea de simțuri artificiale corpurilor noastre, ne va permite să ne extindem percepția realității, să acumulăm mai multe cunoștințe și să devenim mai inteligenți.

Neil Harbisson va vorbi pe scena principală de la IMWorld 2017

Neil va fi prezent pe scena principală a celei de-a 6 ediții a Internet & Mobile World, din București, din 4-5 octombrie 2017, la Romexpo. Alături de el, pe scena principală a IMWorld 2017 vor urca alți 15 vorbitori internaționali. Printre aceștia se regăsesc:

  • Milan Lakhani de la Konica Minolta, al cărui subiect este "Transformarea digitală prin lentilele inovației".
  • Erik Kruse de la Ericsson va fi protagonistul sesiunii "Societatea în rețea - într-o lume conectată, totul e posibil".
  • Martijn Aslander, Technology Philosopher, va vorbi despre "Cum trăim într-o nouă epocă a Renașterii".

Dacă vrei să afli mai multe despre eveniment și cum îți iei bilete, împreună cu un cod de reducere, citește acest articol: Internet & Mobile World 2017: Ce este, când are loc, cine vorbește și de unde îți iei bilete?

Echipa noastră va fi prezentă la eveniment. Dacă vrei să facem cunoștință și să stăm de vorbă, dă-ne un semn pe orice mediu preferi: e-mail, Facebook, un comentariu pe sait, etc. Ne-ar plăcea să ne întâlnim.

Descoperă: Divertisment Blog Știri