Recenzia Celui Mai Popular Telefon cu Windows Phone - Nokia Lumia 520

Rating:
4 out of 5 stars

Ne-a plăcut tare mult Nokia Lumia 620 și, când am auzit de Nokia Lumia 520, eram foarte curioși să-l testăm. Între timp, Lumia 520 a devenit și cel mai bine vândut terminal cu Windows Phone 8 și am vrut să aflăm motivele din spatele acestei popularități. Am obținut un telefon de test, pe care l-am utilizat o săptămână și acum sunt gata să sumarizez concluziile mele, prin această recenzie. Își merită acest telefon popularitatea de care dă dovadă?

Specificații Hardware și Ambalaj

Nokia Lumia 520 are destule componente hardware comune cu Lumia 620: o cameră de 5 megapixeli, același procesor Qualcomm Snapdragon S4 cu două nuclee la 1.0 GHz, 8 GO spațiu de stocare, 512 MO de memorie RAM și un slot pentru carduri de memorie MicroSD. Deși este mai ieftin, Nokia Lumia 520 este mai ușor, având 124 grame vs. cele 127 grame ale Lumia 620, are un ecran ușor mai mare (4" în loc de 3.8"), este mai subțire - 9.9mm vs. 11mm, are o baterie ușor mai bună - 1430 mAh în loc de 1300 mAh, plus un chip pentru radio FM, inexistent pe Lumia 620.

În ceea ce privește dezavantajele față de Lumia 620, există câteva: camera foto nu are bliț, ecranul este mai slab și folosește un panel IPS cu o rezoluție de 480x800 pixeli. Aici găsiți specificațiile detaliate pentru Nokia Lumia 520. Pachetul include toate componentele standard pentru un smartphone: telefonul, carcasa, bateria, căștile, un cablu USB, încărcătorul și documentația telefonului. Dacă doriți un clip ce prezintă despachetarea telefonului, găsiți unul mai jos.

Construcție și design

Nokia Lumia 520 este foarte ușor și confortabil de ținut în mână ori în buzunar, chiar dacă este vorba de un buzunar mai îngust. Copertele arată foarte bine și pot fi schimbate cu ușurință. Ele vin în 5 culori și le puteți viziona pe toate în poza de mai jos.

Singura problemă este faptul că acestea pică foarte ușor atunci când scapi telefonul pe jos. O căzătură ceva mai serioasă poate strica foarte rapid telefonul. Poziția butoanelor este similară cu toate celelalte telefoane Nokia Lumia, ceea ce este foarte bine. Poți închide sau deschide telefonul foarte rapid, folosind un singur deget, și orice buton răspunde rapid la comenzile primite.

Ecranul telefonului este poate cea mai slabă componentă a telefonului, cu niveluri de alb și negru nu foarte grozave. Alt fapt ușor negativ este că adună rapid urmele atingerilor cu degetul, parcă mai rapid decât celelalte telefoane testate de noi până acum. Ecranul de pe Lumia 620 este superior. Dar, chiar și așa, ecranul de pe Lumia 520 este OK, mai ales dacă-l comparați cu alte telefoane ieftine, în special telefoane cu Android. Există și un plus la acest capitol și anume faptul că puteți regla senzitivitatea la atingere astfel încât să-l folosiți chiar și atunci când purtați mănuși. Nu multe telefoane ieftine se pot lăuda cu asta.

Vizibilitatea ecranului este bună dacă există o lumină cel mult medie ca intensitate. Într-o zi foarte însorită vă va fi totuși dificil să deslușiți ceea ce este afișat pe ecran. Per ansamblu, sunt mulțumit de calitatea construcției telefonului dar și de design-ul său. Este foarte greu să găsiți ceva mai bun, la nivelul său de preț.

Experiența de utilizare a telefonului Nokia Lumia 620

Experiența de utilizare ca telefon este similară cu cea de pe Lumia 620. Calitatea convorbirilor este decentă dar puterea semnalului este ceva mai slabă decât pe alte telefoane mai scumpe. Totuși, nu am identificat probleme majore din acest punct de vedere. Din cauza carcasei de plastic, convorbirile pot fi auzite cu ușurință de persoanele aflate în apropiere. De aceea recomand să micșorați puțin volumul sunetului atunci când vorbiți la telefon. Calitatea audio este decentă pentru a asculta muzică ori a vedea filme pe telefon. Egalizatorul nu este disponibil deși există o secțiune de setări audio avasate în lista de setări. Jack-ul audio pentru căști este ceva mai bun decât cel de pe Lumia 620. Cu Lumia 520 nu am avut probleme din cauza faptului că acesta nu intra rapid și corect în telefon. Drept urmare, nu au existat probleme cu sunetul, atunci când am folosit căștile.

Camera foto produce rezultate medii. În mod evident, nu se poate compara cu telefoanele mai scumpe din seria Nokia Lumia, pentru că nu are tehnologia Pureview și nici bliț. De aceea, în condiții de iluminare slabă și foarte slabă, fotografiile făcute cu acest telefon nu sunt deloc grozave. Am observat că, dacă folosiți aplicațiile Fotografiere inteligentă și Nokia Panorama, veți obține rezultate cu mult mai bune decât cele obținute cu aplicația Cameră foto. Vă recomand să le folosiți.

În ceea ce privește bateria, această vă poate ține chiar și trei zile dacă nu utilizați prea mult telefonul. Dacă nu vă jucați jocuri și nu vizionați clipuri video, care consumă multe resurse, bateria poate ține aproximativ 2 zile, în condiții de utilizare normală. Altfel, dacă stați mai mult pe net, vă jucați jocuri și faceți lucruri care consumă resurse, încărcarea zilnică este un obicei cu care va trebui să vă obișnuiți.

Aplicațiile Nokia pentru Windows Phone 8

De la ultima recenzie a unui telefon din seria Nokia Lumia, colecția de aplicații exclusive a fost extinsă și îmbunătățită. De exemplu, aplicația App Highlights a fost înlocuită de App Social - o aplicație mai bună pentru descoperirea de aplicații, jocuri și conținut pentru telefon. Noua aplicație folosește și feedback-ul primit de la utilizatori pentru a crea liste de recomandări.

De asemenea, noi jocuri au fost adăugate colecției, oferind încă un motiv utilizatorilor de a verifica această colecție în mod regulat. Caracteristica de Verificare stocare este și ea inclusă pe Nokia Lumia 520 și este la fel de utilă și ușor de folosit ca și pe celalalte telefoane Lumia.

Cum ne-au obișnuit până acum, Nokia continuă cu success eforturile lor de a îmbogăți ecosistemul Windows Phone cu aplicații și servicii care oferă valoarea adăugată utilizatorilor.

Performanțe în teste sintetice

Prima rundă de teste a fost făcută cu MultiBench 2. Această aplicație evaluează performanța procesorului, cât de rapid se efectuează transferurile de date, cât de rapidă este memoria RAM și cât de bun este chipul grafic. Mai jos puteți vedea scorurile obținute. Nokia Lumia 520 a avut rezultate similare cu celelalte telefoane ieftine cu Windows Phone 8: Lumia 620, HTC 8S și Lumia 720.

WP Bench a evaluat aceleași componente, dar folosind algoritmi diferiți de testare. Această aplicație a arătat că există totuși ceva diferențe între performanțele Lumia 520 și competitorii săi apropiați. De exemplu, procesorul său este cu 5% mai lent decât cel al HTC 8S.

Mai jos vedeți rezultatele pentru testele de grafică, stocare și memorie. Diferențele între Lumia 520 și 620 sunt suficient de mici încât să nu fie sesizate de un utilizator obișnuit atuci când folosește telefonul. Din nou, HTC 8S a avut o performanță mai bună în testele de stocare a datelor și de memorie.

Apoi am testat rapiditatea navigării pe internet, folosind testul Sunspider. Cum vedeți în graficul de mai jos, rezultatele obținute de Lumia 520 sunt foarte similare cu ale competitorilor săi.

Timpul de start al telefonului este unul bun - 41 de secunde. Mai bun decât al competitorilor săi direcți - HTC 8S și Lumia 620.

La final am rulat și testul de baterie din aplicația WP Bench. Nokia Lumia 520 a rezistat 3 ore și 7 minute.

Un rezultat bun, peste cel obținut de Lumia 620.

Notă produs
4/5

Verdict

Nokia Lumia 520 este un smartphone excelent când punem în balanță prețul său și ceea ce oferă. Popularitatea sa este binemeritată. Chiar este foarte greu să găsiți la același preț un telefon atât de ușor, micuț dar și performant. Windows Phone 8 merge chiar bine pe acest telefon, fără blocări dese, ceea ce nu se întâmplă pe telefoanele ieftine cu Android. Dacă doriți un smartphone la un preț redus, care oferă o experiență de utilizare simplă, rapidă și fără frustrări, vă recomand să încercați Nokia Lumia 520.