Recenzie ASUS ROG G771JM - Un laptop de gaming performant, marca Republic Of Gamers

Rating:
4 out of 5 stars

Este timpul să facem o nouă vizită la ASUS Republic of Gamers! Compania taiwaneză a lansat un nou laptop de gaming din seria ROG. Din punct de vedere hardware, laptopul are o configurație excelentă și am vrut să vedem cât de bine se descurcă. După două săptămâni de joc și de lucru pe ASUS ROG G771JM suntem gata să vă dăm verdictul nostru. Dacă sunteți în căutarea unui laptop puternic pentru jocuri, citiți mai departe ca să aflați dacă merită să cumpărați ASUS ROG G771JM.

Despachetarea ASUS ROG G771JM

ASUS ROG G771JM vine într-o cutie vopsită în culorile Republic of Gamers, roșu și negru. Odată ce deschideți cutia, veți vedea logo-ul ROG pe capacul laptopului și veți găsi alături de el alimentatorul și cablul de alimentare.

Pe lângă laptop veți mai găsi certificatul de garanție și un ghid de utilizare.

Nimic neașteptat în ceea ce privește ambalarea. Singurul lucru care sare în ochi este logo-ul ASUS Republic of Gamers de pe capac.

Specificații hardware

Modelul ASUS ROG G771JM testat de noi a venit echipat cu un procesor Intel Core i7 4710HQ. ASUS oferă laptopul și în versiunea cu procesor Intel Core i5 4200H. Intel Core i7 4710HQ are o frecvență de bază de 2.5GHz și poate urca până la 3.5GHz folosind tehnologia Turbo Boost a celor de la Intel. Este unul dintre cele mai rapide procesoare mobile de la Intel, cu o memorie cache de 6MB și un procesor grafic integrat Intel HD Graphics 4600. Compania ASUS a ales să folosească chipsetul Intel HM87 Express în acest laptop.

Procesorul este acompaniat de 16GB de memorie DDR3, două module de câte 8GB în dual channel la o frecvență de 1600MHz.

Dat fiind că vorbim de un laptop de gaming, avem parte de ceva putere și pe partea grafică. Placa video dedicată este o nVidia GeForce GTX 860M cu 4GB memorie GDDR5 care lucrează la o frecvență de 1253 MHz. GPU-ul funcționează la 1020 MHz și folosește o lățime de bandă de 128 biți. GTX 860M suportă efecte grafice DirectX 11 și Shader Model 5.0, care ar trebui să vă deservească în majoritatea jocurilor pe care le veți juca.

ASUS ROG G771JM are un ecran luminos și clar, cu o diagonală de 17.3 inci și rezoluție full HD. Tipul panoului folosit este IPS.

Stă bine și la partea de stocare a datelor, având la dispoziție un SSD de 256GB fabricat de Samsung și un HDD de 1TB de la Hitachi cu o viteză de 7200 RPM. ASUS oferă acest laptop în mai multe versiuni, iar stocarea variază cam așa:

 • 750GB HDD cu o viteză de 5400 RPM
 • 1TB HDD cu o viteză de 5400 RPM
 • 1.5TB HDD cu o viteză de 5400 RPM
 • 750GB HDD cu o viteză de 7200 RPM
 • 1TB HDD cu o viteză de 7200 RPM
 • 256GB SSD
 • 128GB SSD

SSD-ul a fost detectat de către Windows 8.1 ca fiind unul cu conectare SATA 3, dar la o căutare mai detaliată pe Internet, pare a fi unul pe PCI Express. Înclinăm să credem că este într-adevăr pe PCI Express, dată fiind viteza mare obținută în teste. HDD-ul se conectează prin SATA 3, iar transferul de date se realizează foarte rapid.

Un lucru care ni s-a părut interesant este că ASUS a echipat G771JM cu un Blu-Ray Writer, asta în condițiile în care majoritatea producătorilor de laptopuri și renunță la unitățile optice și tot mai puțină lume folosește așa ceva.

În cazul în care faceți multe fotografii, de exemplu, și aveți multe date de transferat de pe carduri de memorie, aveți la dispoziție și un cititor de carduri SD/MMC, pe partea stângă.

Inginerii ASUS au lucrat cu Bang & Olufsen la sistemul audio al acestui laptop. Rezultatul este un sistem audio foarte bun pentru un laptop. Acesta are inclus și un webcam HD și un microfon.

ASUS ROG G771JM are o baterie de 5200 mAh cu 6 celule și alimentatorul scoate 19V cu o putere de 120W. Dacă plănuiți să cărați laptopul cu voi, țineți minte că este destul de mare: 415 x 280 x 35.6mm. Cu tot cu baterie cântărește 3.4 kg.

ASUS ROG G771JM oferă o gamă destul de largă de porturi, astfel încât să puteți conecta majoritatea perifericelor de care aveți nevoie. Conectivitatea wireless este asigurată de o placă de rețea Intel(R) Dual Band Wireless-AC 7260 cu suport pentru Wireless Display, împreună cu un modul Bluetooth v4.0. Folosirea standardului 802.11ac este un avantaj destul de mare în cazul jocurilor online, ajutând la diminuarea latențelor.

O placă de rețea Realtek PCIe GBE Family Controller asigură conectivitatea prin cablu și este așezată în partea stângă, lângă mini Display Port.

Puteți, de asemenea, să conectați și monitoare suplimentare la laptop, grație porturilor HDMI și mini Display Port. Aveți și patru porturi USB 3.0, câte două pe fiecare laterală a laptopului. Pe partea dreaptă se găsește și un slot Kensington împreună cu un port pentru microfon și căști.

Puteți găsi specificațiile oficiale aici: ASUS ROG G771JM - Specificații.

Experiența de utilizare a ASUS ROG G771JM

Am folosit laptopul timp de aproape două săptămâni, în diferite scenarii de utilizare, și s-a descurcat foarte bine. Design-ul este unul specific gamei ROG, cu o textură neagră mată a carcasei și accente roșii. Literele de pe taste sunt roșii iar laptopul are un aspect foarte sobru per ansamblu. Am apreciat faptul că G771JM nu este la fel de butucănos precum alte laptopuri ROG pe care le-am văzut în trecut.

Ecranul de tip mat este binevenit și el, diminuând neplăcerile cauzate de eventuale reflexii. Unghiurile de vizualizare sunt bune iar culorile arată bine și sunt bine definite.

Un aspect ciudat a fost faptul că tastatura iluminată nu se aprindea decât după ce ne autentificam în sistemul de operare. Pare a fi o problemă de drivere, sperăm că ASUS o va rezolva cât de repede posibil.

Tastatura este una silențioasă și răspunde foarte bine la comenzi, dar ne întrebăm de ce ASUS nu a folosit mai mult din spațiul disponibil și a îngrămădit tastele. Cel puțin tastele numerice ar fi trebuit separate cumva de restul tastaturii, existând destul spațiu liber în lateral care putea fi utilizat. Pentru un laptop de 17 inci, tastatura pare îngrămădită și devine ușor incomodă.

Calitatea sunetului difuzoarelor Bang & Olufsen ICE power este foarte bună, una dintre cele mai bune pe care le-am întâlnit până acum pe un laptop.

Webcam-ul și microfonul asigură și ele o experiență de calitate în timpul convorbirilor video. Per ansamblu, laptopul ne-a făcut o impresie bună, fiind un sistem pentru gaming de calitate. Cu toate acestea, țineți minte că este un laptop de 17 inci, deci nu foarte comod de folosit pe genunchi.

Sesiunile de joacă au fost plăcute în cele mai multe cazuri, singurul inconvenient, dacă-l putem numi așa, este încălzirea părții stângi a laptopului, în dreptul aerisirii. Dar asta este normal pentru un astfel de sistem.

Bateria nu este cea mai fericită alegere, fiind una de 6 celule, care se descarcă destul de repede. Vă sfătuim să țineți laptopul în priză în timpul jocurilor, dat fiind că am obținut o autonomie maximă de o oră și jumătate în teste sintentice și jocuri.

Aplicații preinstalate pe ASUS ROG G771JM

Să povestim despre acest subiect sensibil pentru mulți producători de laptopuri - aplicațiile preinstalate. Este un aspect care de multe ori vă încetinește laptopul în timp ce bagă niște bani în anumite buzunare :).

Oricât de mult ne-a plăcut hardware-ul din G771JM, nu putem spune același lucru despre partea software. În afară de drivere, ASUS a inclus o listă lungă de aplicații, multe dintre ele inutile:

 • ASUS LiveUpdate - o aplicație pentru gestionarea actualizărilor de sistem. Este similară cu Windows Update și nu prea avem nevoie de ea.

 • ASUS WinFlash - o aplicație pentru actualizarea BIOS-ului. Vă recomandăm să o păstrați și să o folosiți periodic.
 • ASUS Color Enhancement - o aplicație pe care o puteți folosi pentru a schimba setările de culoare ale ecranului.

 • ASUS WebStorage - un serviciu de stocare a fișierelor în cloud, oferit de ASUS, care oferă 5GO spațiu de stocare.

 • Cyberlink MediaStory - o aplicație care vă ajută să realizați colaje audio/video din poze și înregistrări.

 • Twitter - aplicația oficială pentru Windows 8.1 a rețelei de socializare.
 • Fresh Paint - o aplicație pentru pictură. Poate fi distractivă pentru copii sau cei pasionați de pictură și desen.
 • Music Maker Jam - o aplicație pentru Windows 8.1 care vă ajută să realizați diferite mixaje audio.
 • Line - o aplicație de mesagerie pe care vă recomandăm să o testați înainte de a decide dacă o păstrați sau nu. Poate vă este utilă.
 • Flipboard - o aplicație populară pentru citit știri, prin care vă puteți crea propriile reviste din știrile pe care le citiți. Testați-o și decideți dacă vreți să o păstrați.
 • Netflix - din păcate acest serviciu, deși este excelent, nu este disponibil în România. Vă recomandăm să dezinstalați aplicația pentru că nu vă ajută cu nimic.
 • Zinio - o aplicație pentru citit reviste.
 • WildTangent Games - un portal de unde puteți descărca jocuri gratuite ori cu plată.
 • McAfee LiveSafe - Internet Security - o soluție de securitate de la McAfee. Din păcate, ultima noastră experiență cu produsele lor a fost foarte slabă și vă recomandăm să folosiți o altă soluție de securitate.

Vă recomandăm să testați aplicațiile preinstalate și să decideți ce păstrați și ce nu. Altfel, riscați să vă umpleți sistemul de operare cu software inutil care îl va încetini.

Performanța în teste sintetice

Am pus laptopul la muncă atât în jocuri cât și într-o serie de teste sintetice.

Prima dată am folosit Bootracer ca să vedem cât de rapid se încarcă sistemul de operare. În testele noastre, ASUS ROG G771JM a pornit, în medie, în 25 de secunde. Ca să ne înțelegem, acesta este timpul total de pornire măsurat de Bootracer de la apăsarea butonului de pornire până la încărcarea tuturor driverelor și programelor de la start-up. Ca idee, timpul mediu scurs până la afișarea ecranului Start a fost de aproximativ 5 seconde. Restul timpului era ocupat de încărcarea driverelor și programelor preinstalate. Aici s-a simțit cu siguranță SSD-ul.

Următorul test a implicat simularea unor scenarii de utilizare zilnică, precum navigarea pe internet, muncă de birou, editare de imagini sau videoconferințe. Pentru asta am folosit testul Home din PCMark 8. Am rulat testul pe baterie ca să vedem cât de mult rezistă. Am obținut un scor de 3149 iar bateria s-a consumat după o oră și 39 de minute.

Pentru simularea unor scenarii mai avansate, am folosit testul Creative. Rezutatele au fost la fel de bune, cu un scor de 3467 și o autonomie de o oră și 40 de minute.

Cel mai solicitant test, Extreme, a obținut un scor de 9163.

Testul din jocul Metro 2033, de exemplu, a fost unul dintre cele mai solicitante, având o medie de 18 cadre pe secundă cu toate detaliile la maxim.

Testul din jocul Thief a atins o medie de 23.9 cadre pe secundă cu toate efectele vizuale la maxim.

Da, știm, nu vă cumpărați un laptop de jocuri ca să rulați benchmarkuri pe el, ci ca să vă jucați.

Am rulat mai multe jocuri pe ASUS ROG G771JM, precum Crysis 2, Crysis 3, Hitman Absolution, World of Warcraft: Warlords of Draenor, The Elder Scrolls V: Skyrim sau Battlefield 4 și rezultatele au fost bune. Am rulat jocurile cu opțiunea vsync activă pentru a evita efectele de tearing, iar framerate-ul a scăzut sub 50 doar în zone cu foate mulți inamici și foarte multe texturi diferite. Cel mai mic număr de cadre/secundă a fost de aproximativ 20, în zone foarte populate din World of Warcraft: Warlords of Draenor, cu toate efectele la maxim.

Deși placa video este nVidia GeForce GTX 860M, magistrala este limitată la 128 biți, drept pentru care, în jocuri solicitante veți întâmpina unele încetiniri cu toate efectele grafice active.

Am folosit și Powermark pentru a vedea cât de rapid se consumă bateria în scenarii de utilizare moderată și am obținut o autonomie de oră și 29 de minute.

Am folosit CrystalDiskMark pentru a testa viteza SSD-ului și a HDD-ului, iar rezultate au fost foarte bune, în special în ceea ce privește SSD-ul.

HDD-ul s-a descurcat bine și el, având o viteză de 7200 rpm.

Sistemul de răcire al lui G771JM's s-a descurcat foarte bine în teste. Pentru a stresa procesorul am folosit Prime95 pentru aproximativ o oră, iar temperatura nu a trecut de 85 de grade Celsius.

Am testat și placa video, folosind FurMark, iar temperatura ei nu a trecut de 80 de grade Celsius.

Aerisirea este situată pe partea stângă a laptopului și zona respectivă se încălzește destul de tare în timpul jocurilor. Din fericire, căldura este suportabilă și sistemul de răcire își face treaba bine și rapid, imediat după ce laptopul revine la un nivel mediu de utilizare.

Notă produs
4/5

Verdict

Magazine

ASUS ROG G771JM este un laptop puternic pentru jocuri, marca ASUS Republic Of Gamers, care oferă performanțe de-a dreptul excelente, la un preț pe măsură. Este un sistem care se adresează gamerilor cu dare de mână, care sunt dispuși să plătească ceva mai mult pentru brandul ROG cât și calitatea construcției. Pentru prețul plătit, veți primi stocare generoasă și rapidă, memorie destulă pentru orice joc și putere grafică foarte bună. Singurul minus în afară de prețul ridicat este greutatea - aproape trei kilograme și jumătate. Dacă sunteți fani ASUS și ROG, este clar un laptop excelent. Dacă sunteți doar în căutarea unui laptop bun pentru jocuri dar aveți un buget limitat, vă sfătuim să căutați alternative mai ieftine.