Recenzie ASUS X302LA - Un laptop mediu pentru utilizatorul obișnuit

Rating

Orice producător de laptopuri are o linie de produse îndreptată către utilizatorii obișnuiți, acei utilizatori care nu au nevoie de performanță de neegalat sau de cele mai recente design-uri revoluționare. Acești utilizatori caută performanță de medie la un preț ușor accesibil. Iar acest lucru este exact ce oferă linia "X" de laptopuri de la ASUS. Dispozitivele ASUS X sunt construite pentru multitasking ocazional și activități media. Prețul lor este mai scăzut decât cele din gamele superioare cu performanțe ridicate de la ASUS și sosesc de asemenea în culori atractive. Ne-a făcut mare plăcere să primim unul dintre aceste laptopuri în test, anume ASUS X302LA. L-am avut în teste pentru aproximativ o săptămână de rulat teste și folosit în mod curent. Citește această recenzie pentru a afla ce am descoperit despre ASUS X302LA.

Despachetarea lui ASUS X302L A

Asus X302LA este împachetat într-o cutie de carton, neagră pe toate fețele și purtând logo-ul ASUS pe partea din față și cel mai recent motto al lor, "IN SEARCH OF INCREDIBLE". Modelul laptopului este imprimat pe fața laterală a cutiei.

ASUS X302LA, laptop, review, recenzie, performanta, teste, benchmark

Cutia de carton are forma stilizată a unei valize și odată ce este deschisă, laptopul apare primul, împreună cu încărcătorul și cu documentele obișnuite.

ASUS X302LA, laptop, review, recenzie, performanta, teste, benchmark

Specificații hardware

Pentru acest laptop, poți alege pentru echiparea cu unul dintre cele 4 CPU-uri disponibile, toate bazându-se pe un chipset Intel. Acestea sunt, în ordinea performanței de la scăzut la ridicat, Intel Core i3 4030U, i35010U, i5 5200U și i7 5500U. Versiunea pe care noi am primit-o pentru teste este cea cu cele mai scăzute performanțe, cea echipată cu Intel Core i3 4030U. Pentru toate aceste versiuni, ASUS a ales același chipset video, anume chipsetul video integrat Intel HD Graphics 5500. Cantitatea de memorie RAM instalată este de 6 GO de memorie DDR3 la 1600 MHz.

În ceea ce privește spațiul de stocare, ASUS oferă o gamă largă de configurații, de la un singur hard disk de 500 GO la un hard disk de 2 TO și un drive SSD de 24 GO sau chiar un singur SSD de 128 GO. Modelul nostru este cel echipat cu un singur hard disk de 2 TO, cu 5400 rpm.

Pentru ecran, poți alege între 2 versiuni: ambele ecrane sunt de 13,3" în diagonală cu un aspect de 16:9, dar rezoluția poate fi 1366x768 pixeli sau 1920x1080 pixeli (Full-HD).

ASUS X302LA, laptop, review, recenzie, performanta, teste, benchmark

Pe partea de conectivitate, primești o placă de rețea wireless capabilă să se conecteze la rețele 802.11b/g/n, dar fără suport pentru rețele 802.11ac, un standard mai puțin prezent în modelele de buget. Primești de asemenea o placă de rețea ethernet LAN, al cărui port este foarte isteț mascat pe muchia îngustă a acestui model. Un chip-ul Bluetooth 4.0 este de asemenea prezent.

ASUS X302LA, laptop, review, recenzie, performanta, teste, benchmark

Pe latura dreaptă sunt disponibile două porturi USB 2.0, iar pe latura stângă un port USB 3.0. De asemenea, sunt prezente un port VGA și un port HDMI pentru conectarea unui ecran extern, un cititor de carduri de memorie SD și un port audio combo.

ASUS X302LA, laptop, review, recenzie, performanta, teste, benchmark

Bateria care alimentează întregul sistem este una cu 2 celule și 38 Wh.

ASUS a gândit acest laptop pentru utilizatorul business și casual, având portabilitatea ca scop bine determinat. Laptopul este compact și ușor, așa că dimensiunile lui sunt reduse: 38 cm în lungime, 23,4 cm în lățime și 2,5 cm în înălțime. Greutatea sa este de 1,59 kg, așa că este foarte facil de transportat.

Sistemul de operare care vine preinstalat este Windows, însă în funcție de modelul cumpărat, poate fi versiunea 8.1, 8.1 Pro, 10 Home sau 10 Pro. Dacă ați cumpărat laptopul cu versiunea 8.1 sau 8.1 Pro, îl puteți upgrada la versiunea 10 Home sau 10 Pro, în funcție de versiunea originală, în mod gratuit.

Setul complet de specificații hardware poate fi găsit pe saitul oficial ASUS, pe pagina dedicată a laptopului: ASUS X302LA Specificatii hardware.

Experiența de utilizare a ASUS X302LA

Primul lucru care se evidențiază atunci când folosești un laptop este designul acestuia, iar în acest caz, putem afirma fără rezerve: iubim designul pe care ASUS i l-a oferit lui X302LA. Este construit din linii atrăgătoare, materialele utilizate oferă o senzație plăcută la atingere, iar dimensiunile și greutatea acestuia îl fac ușor de manevrat. Ecranul se închide peste tastatură, unind muchiile cu atât de multă precizie încât linia care le separă este aproape ascunsă.

ASUS X302LA, laptop, review, recenzie, performanta, teste, benchmark

Al doilea aspect care îți captează atenția este ecranul. În timp ce dispozitivul pe care l-am primit noi pentru teste era echipat cu ecranul de rezoluție mai scăzută (1366 x 768 pixeli), imaginea și-a păstrat cu toate acestea nivelul crescut de detalii.

ASUS X302LA, laptop, review, recenzie, performanta, teste, benchmark

Tastele care alcătuiesc tastatura sunt spațiate generos și oferă o experiență plăcută în timpul tehnoredactării. Am apreciat de asemenea și contrastul între tastele negre și culoarea metalului șlefuit al carcasei. Oferă o imagine plăcută privirii. Tastele sunt silențioase și senzația mecanică la apăsare este foarte scăzută.

ASUS X302LA, laptop, review, recenzie, performanta, teste, benchmark

Butonul de pornire/oprire din partea din dreapta-sus a tastaturii are un design tare plăcut și se integrează perfect cu tastatura.

ASUS X302LA, laptop, review, recenzie, performanta, teste, benchmark

Touchpad-ul nu are nicio caracteristică ieșită din comun și oferă sensibilitatea la care se așteaptă oricine. Suprafața sa este ușor coborâtă față de suprafața carcasei din jur. Toată suprafața touchpad-ului poate fi apăsată pentru a obține un clic stânga, în timp ce colțul din dreapta-jos al touchpad-ului funcționează ca un clic dreapta.

ASUS X302LA, laptop, review, recenzie, performanta, teste, benchmark

Laptopul este echipat cu tehnologia SonicMaster, oferind sunet clar din difuzoare.

Vei găsi și o cameră web VGA instalată deasupra ecranului, dar așa cum te poți aștepta de la un model accesibil, calitatea camerei web este scăzută, iar aceasta nu este recomandată pentru nimic altceva în afară de conversații video ocazionale.

Pentru că este un model cu performanțe scăzute, unii dintre voi se vor aștepta ca bateria, odată încărcată la maxim, să țină laptopul în funcțiune mai mult timp. În realitate, faptul că am reușit să obținem doar 3 ore și jumătate de funcționare ne-a surprins și pe noi. Pe de altă parte, cu doar 2 celule și 38Wh, bateria nu are prea multe surprize de oferit.

Laptopul ASUS X302LA este un laptop bine construit, într-o carcasă rezistentă și compactă care este ușor de manevrat. Toate componentele din care este alcătuit au performanțe scăzute, ceea ce îl face o alegere potrivită pentru utilizatorii începători.

Descoperă: Productivitate Recenzii
Spune-ți părerea: Vezi comentarii Comentează