Recenzie ASUS X302LA – Un laptop mediu pentru utilizatorul obișnuit

Rating:

Aplicații preinstalate pe ASUS X302LA

X302LA are instalate câteva aplicații și unelte software provenite din terțe părți. Nu veți găsi prea multe programe instalate din fabrică în afară de câteva drivere și unelte dedicate modelului, dar veți găsi destul de multe aplicații moderne Windows, precum portalul de jocuri Wildtangent, aplicația iHeart Radio, aplicația Netflix sau aplicația TripAdvisor.

Lista mai mult sau mai puțin completă de programe desktop pe care le veți găsi instalate este următoarea:

  • ASUS WebStorage : serviciul cloud proprietar ASUS, instalat pe majoritatea dispozitivelor lor.

  • ASUS Live Update: o unealtă care te ajută să-ți păstrezi laptopul actualizat, în ceea ce privește driverele și aplicațiile dedicate.

ASUS X302LA, laptop, review, recenzie, performanta, teste, benchmark
  • Splendid Utility : un program utilitar folosit pentru a optimiza culorile ecranului, în funcție de activitatea pentru care folosiți laptopul.

ASUS X302LA, laptop, review, recenzie, performanta, teste, benchmark
  • Foxit PhantomPDF: un editor PDF în versiune de evaluare.

  • Intel Control Center: un utilitar proiectat să ajute cu stabilitatea sistemului, optimizarea performanței și controlul soluției de răcire și a zgomotului produs de aceasta.

  • McAfee LiveSafe: un utilitar antivirus pe care nu îl recomandăm ; îl puteți dezinstala și înlocui cu o altă soluție antivirus mai bună.

  • Skype: serviciul pentru conferințe video deja cunoscut de către toată lumea.

Unele dintre aceste programe nu fac altceva decât să încetinească sistemul, așa că puteți scăpa fără probleme de cele pe care știți că nu le veți folosi niciodată.

Performanța în teste sintetice

V-am prezentat opiniile noastre personale despre ASUS X302LA. L-am folosit pentru câteva zile și ne-a plăcut senzația pe care ne-a lăsat-o. Dar pentru a vă putea oferi opinia noastră obiectivă, am rulat de asemenea o serie de teste sintetice pe acest laptop, pentru a observa cum se descurcă în situații de utilizare intensivă.

Primul test pe care l-am rulat a fost testul de pornire. Am folosit utilitarul Bootracer pentru a măsura timpul necesar pentru a porni și rezultatele s-au situat undeva între 43 și 46 de secunde, ceea ce este o performanță considerabilă pentru un laptop fără un drive SSD prezent.

ASUS X302LA, laptop, review, recenzie, performanta, teste, benchmark

Am continuat testele cu PCMark 8. Acest software pentru testare sintetică rulează câteva tipuri de teste care variază de la navigarea pe Internet la vizualizare de clipuri video, trecând prin editare de fotografii și câteva jocuri obișnuite. Scorul obținut de X302LA la testul Home accelerated a fost de 2515 puncte.

ASUS X302LA, laptop, review, recenzie, performanta, teste, benchmark

Am rulat de asemenea și testul Creative accelerated , cu un rezultat de 2844 de puncte.

ASUS X302LA, laptop, review, recenzie, performanta, teste, benchmark

Ambele scoruri obținute în PCMark 8 indică faptul că ASUS X302LA nu este un laptop cu performanțe ridicate. În schimb, s e va descurca decent în cazul utilizării obișnuite, ca navigarea pe Internet sau vizualizarea clipurilor video de calitate medie.

Chiar dacă este evident că acesta nu este un laptop destinat jocurilor, am vrut să vedem cum se va descurca și din acest punct de vedere. Așa că următorul test pe care l-am rulat a fost 3DMark Vantage. Am testat capabilitățile grafice ale acestui laptop și nu am fost impresionați de performanțele acestuia nici aici, dar acesta a fost un lucru de așteptat, dat fiind că este echipat cu un cip grafic integrat Intel standard. A reușit să obțină un scor scăzut de 3916 puncte. Acest rezultat arată că dacă sunteți în căutarea unui sistem de gaming, laptopul acesta nu este ceea ce căutați.

ASUS X302LA, laptop, review, recenzie, performanta, teste, benchmark

În timpul utilizării lui ASUS X302LA, nu am observat deloc încălzirea excesivă a vreunei zone a carcasei. Așa că am vrut să vedem exact cât de mult se încinge procesorul în cazul utilizării extreme. Pentru aceasta, am folosit utilitarul Prime95 pentru a stresa procesorul și utilitarul Core Temp pentru a măsura temperatura în timpul acestei utilizări excesive. Bănuielile noastre inițiale au fost confirmate: nu am reușit să ridicăm temperatura procesului mai mult de 60 de grade Celsius, nici după o oră de chin. Acesta este un aspect pozitiv – nimănui nu-i place un laptop care i se încinge în brațe.

ASUS X302LA, laptop, review, recenzie, performanta, teste, benchmark

Testele care vizează rata de transfer a hard disk-ului ne-au arătat de asemenea performanțe uzuale, nici prea ridicate, dar nici prea scăzute. Cu alte cuvinte, chiar cele la care te aștepți de la acest tip de hardware.

ASUS X302LA, laptop, review, recenzie, performanta, teste, benchmark

Ultimul test pe care l-am rulat pe ASUS X302LA a fost testul de durată a bateriei și pentru aceasta am folosit software-ul PowerMark. Acest laptop a reușit să se păstreze în funcțiune pentru 3 ore și jumătate. Nu este un rezultat grozav, dată fiind performanța mai scăzută a componentelor din interiorul laptopului. Pe de altă parte, cu așa o capacitate scăzută a bateriei, acest lucru a fost de asemenea de așteptat.

ASUS X302LA, laptop, review, recenzie, performanta, teste, benchmark

Performanța ASUS X302LA în testele sintetice n-a fost una prea bună, scorurile pe care le-a obținut fiind scăzute. Acest dispozitiv este în mod cert construit pentru scenarii de utilizare ocazională, ca navigarea pe internet, sarcini Office, conferințe video prin Skype și așa mai departe. Nu este potrivit pentru sarcini intensive, ca jocurile video sau editare de clipuri video. Acest laptop își va face treaba, atâta vreme cât nu i se cere prea mult.

Notă produs 3/5

V erdict

Dacă ești în căutarea unui dispozitiv hardware de top, ASUS X302LA nu este pentru tine. Este îndreptat către utilizatorii care nu sunt exigenți și se află în căutarea unui laptop pe care-l pot folosi pentru a naviga seara pe Internet sau pe care să-l poată lua cu ei în vacanță, în locul sistemului obișnuit business, puternic, dar prea greu. Nu se va descurca prea bine sub stres și va sacada în cazul unui multitasking excesiv. Însă ca avantaje, îl poți găsi cu mult spațiu de stocare disponibil (2 TO înseamnă ceva), se păstrează rece indiferent de situație și pe deasupra, este ușor de transportat și arată foarte bine. A, și până nu uităm: este un dispozitiv accesibil ca preț!