Recenzie Microsoft Lumia 640 XL - Un smartphone pentru utilizatorii business

Rating:
4 out of 5 stars

Microsoft Lumia 640 XL este unul dintre cele două smartphone-uri care vin cu Windows Phone 8.1 Update 2 instalat. Acest smartphone se dorește a fi un înlocuitor pentru Lumia 1320 și este un phablet ce costă până în 1000 de lei, la liber. Microsoft nu au mai lansat un phablet de ceva vreme și eram curioși să aflăm mai multe despre noul model. Lumia 640 XL strălucește când vine vorba de bateria generoasă și specificațiile camerei sale principale. Dar cum este de fapt experiența reală de utilizare a acestui produs? Haideți să aflăm din acest review:

Specificații hardware și ambalaj

Cutia pentru Microsoft Lumia 640 XL este asemănătoare cu ceea ce folosește Microsoft pe cele mai recente smartphone-uri din seria Lumia. Telefonul este afișat în mai multe poze atât pe fața cât și pe spatele cutiei.

Când deschideți cutia, veți vedea imediat smartphone-ul Lumia 640 XL.

În cutie veți găsi și bateria, încărcătorul, manualul de utilizare în mai multe limbi și certificatul de garanție. Nu sunt incluse căști în pachet și nici un cablu USB. Am fost dezamăgiți de acest fapt.

Microsoft Lumia 640 XL este disponibil în două variante: 4G LTE și Dual Sim 3G. Noi am testat varianta cu 4G. În ceea ce privește culorile, acest smartphone este disponibil în alb, albastru, negru și oranj. Noi am primit versiunea oranj în teste.

Lumia 640 XL are un ecran LCD IPS de 5.7" cu o rezoluție de 1280x720 pixeli și tehnologia ClearBlack, protejat de Gorilla Glass 3. Din păcate, acesta nu include senzori tactili super senzitivi, disponibili pe Lumia-urile mai scumpe. Smartphone-ul vine cu un procesor cu patru nuclee Qualcomm Snapdragon 400 la 1200MHz și 1 GO de memorie RAM. Are un spațiu de stocare de 8 GO ce poate fi extins cu ajutorul unui card MicroSD. Bateria are o capacitate foarte generoasă de 3000 mAh. Camera principală de pe Lumia 640 XL are 13 megapixeli și optică Carl ZEISS, bliț cu LED și autofocus. Din păcate nu include și tehnologia PureView și nici nu are nici stabilizare optică a imaginii. Camera frontală este de 5 megapixeli și poate înregistra clipuri video FULL-HD. În ceea ce privește conectivitatea, smartphone-ul oferă suport pentru USB 2.0, Bluetooth 4.0 și rețelele wireless ce folosesc standardele 802.11 b/g/n. Din păcate, Lumia 640 XL detectează și lucrează doar cu rețele wireless la frecvența de 2.4 GHz. Nu este capabil să lucreze cu rețele wireless la 5 GHz iar standardul modern 802.11ac nu este nici el suportat. În ceea ce privește dimensiunile, Lumia 640 XL este un smartphone destul de mare: are o lungime de 157,9 mm, o lățime de 81,5 mm, o grosime de 9 mm și o greutate de 171 grame.

Dacă doriți să aruncați o privire peste specificațiile sale detaliate, mergeți la această pagină: Specificații detaliate pentru Microsoft Lumia 640 XL LTE.

Microsoft Lumia 640 XL are specificații foarte bune pentru prețul cerut. Hardware-ul cu care vine ar trebui să facă față oricărei aplicații și oricăror jocuri. Un neajuns este faptul că nu vine cu o pereche de căști și nici cu un cablu USB.

Construcție și design

Microsoft Lumia 640 XL are un capac spate care poate fi schimbat foarte ușor. Construcția generală a acestui dispozitiv este mult mai solidă decât cea a predecesorului său Lumia 1320, care ni s-a părut a fi un smartphone foarte fragil. Datorită coperților, puteți accesa foarte ușor sloturile pentru SIM-uri și pentru cardul MicroSD. De asemenea, puteți înlocui cu ușurință bateria acestui smartphone.

Din nefericire, Lumia 640 XL nu are butoane hardware pentru cameră, Înapoi, Acasă și Căutare. Pentru un smartphone cu două camere destul de capabile, lipsa unui buton hardware pentru activarea camerei este un neajuns. Ecranul de pe Microsoft Lumia 640 XL este de foarte bună calitate. Cu siguranță mai bun decât al predecesorului său. Tehnologia ClearBlack îl ajută să ofere niveluri de negru și alb foarte bune. De asemenea, contrastul și reproducerea culorii sunt bune, unghiurile de vizionare sunt decente iar senzorul pentru lizibilitate la soare își face treaba foarte bine. Nu veți avea probleme în a folosi telefonul afară, în lumina soarelui. Cum am menționat mai devreme, ecranul nu este unul super senzitiv și nu-l puteți folosi atunci când purtați mănuși.

Butoanele de pe partea dreaptă a smartphone-ului sunt ușor de accesat chiar dacă dispozitivul este destul de mare. Totuși acestea sunt destul de rigide și trebuiesc apăsate ceva mai tare pentru a răspunde la comenzi.

Considerând prețul foarte accesibil pentru un phablet, suntem mulțumiți de calitatea construcției oferită de Microsoft Lumia 640 XL. Punctul său forte este ecranul de foarte bună calitate iar cel slab este lipsa butoanelor hardware, mai ales lipsa butonului pentru activarea camerei.

Experiența de utilizare a smartphone-ului Microsoft Lumia 640 XL

Convorbirile telefonice pe Microsoft Lumia 640 XL sunt de foarte bună calitate. Vocea persoanei cu care vorbești se aude tare și clar iar cealaltă persoană va auzi și ea foarte bine. Semnalul este bun și nu am avut niciun fel de probleme în convorbirile telefonice efectuate cu acest telefon. Difuzorul oferit de Lumia 640 XL este destul de puternic pentru un smartphone. Dacă vă place să ascultați muzică sau să vedeți filme fără căști, nu veți fi dezamăgiți. Ecranul mare este foarte bun mai ales pentru vizionarea de filme. Noi am luat o pereche de căști oarecare și le-am folosit pe acest smartphone. Am fost plăcut impresionați de calitatea sunetului. De asemenea, facilitățile pentru lucrul cu sunetul, cum ar fi egalizatorul și virtual surround, își fac simțită prezența într-un mod pozitiv. Sistemul de operare se mișcă foarte bine pe Lumia 640 XL. Nu am întâmpinat niciun fel de încetiniri și toate aplicațiile folosite au mers foarte bine. Singura cu care am avut probleme a fost testul MultiBench 2 care inițial nu se încheia corect. După câteva încercări, aplicația și-a revenit și a mers foarte bine. Jocurile merg de asemenea bine pe acest smartphone datorită dotărilor sale hardware destul de solide. Utilizatorii de business vor aprecia facilități precum stabilirea de conexiuni VPN, posibilitatea de a crea spații de lucru ori de a își proiecta ecranul pe televizoare sau monitoare cu suport pentru standardul Miracast. Ecranul de verificare rapidă (Glance screen) este și el un plus. Mulți utilizatori de Windows Phone apreciază această facilitate care este disponibilă și pe Lumia 640 XL.

Singurul neajuns important găsit în materie de software este faptul că butoanele software pentru Înapoi, Acasă și Căutare sunt uneori greu de accesat și apăsat. Acestea nu par să funcționeze foarte bine în toate scenariile iar butoanele hardware sunt mult mai bune. Din păcate, acestea nu sunt disponibile pe Lumia 640 XL.

Bateria de 3000 mAh este chiar impresionantă, atât în teste, cum veți vedea mai târziu, dar și în utilizarea de zi cu zi. Dacă nu folosiți foarte intens acest smartphone, bateria va ține chiar și două zile. Dacă-l folosiți destul de intens, atunci ar trebui să vă ofere o zi de autonomie fără probleme. În plus, bateria poate fi schimbată foarte ușor dacă cumpărați una de rezervă.

Per total, experiența smartphone oferită de Microsoft Lumia 640 XL este foarte bună pentru gama sa de preț. Primiți un ecran de foarte bună calitate, sunet bun, un sistem de operare care se mișcă foarte bine și o durată de viață a bateriei foarte bună. Un neajuns sunt butoanele software care nu merg întotdeauna foarte bine.