Recenzie Nokia Lumia 1020 - Smartphone-ul pentru pasionații de fotografie

Rating:
3 out of 5 stars

Am fost foarte încântat de specificațiile Nokia Lumia 1020 din clipa în care a fost lansat deoarece mi se părea că are potențialul de a înlocui o cameră foto obișnuită. Câteva luni mai târziu am reușit să fac rost de acest telefon pentru câteva zile și l-am putut testa în amănunt. Haideți să vedem care sunt punctele forte ale acestui smartphone foarte special, dar și slăbiciunile sale.

Specificații Hardware și Ambalaj

Telefonul Nokia Lumia 1020 are același ambalaj ca și celelalte telefoane din gama Lumia.

În cutie veți găsi telefonul, încărcătorul, un cablu micro-USB, o pereche de căști, manualul și garanția. În funcție de sursa de unde l-ați achiziționat, veți putea găsi broșuri adiționale.

În ceea ce privește configurația hardware, Lumia 1020 este foarte similar cu predecesorii săi din această gamă: are un procesor cu două nuclee Qualcomm Snapdragon S4 la 1.5GHz, un cip grafic Qualcomm Adreno 225, 2 GO de memorie RAM și o baterie de 2000 mAh. Ecranul este un AMOLED de foarte bună calitate, cu o dimensiune de 4.5", rezoluția de 1280 × 768, Gorilla Glass 3 și tehnologia ClearBlack. Telefonul cântărește 158 de grame, fiind mai ușor decât Lumia 920 - predecesorul său direct. Acest telefon iese în evidență atunci când te uiți la camera sa dorsală: are 41 de Megapixeli, lentile Carl Zeiss, stabilizare optică a imaginii, bliț cu Xenon, un LED pentru filmare, autofocus și multe alte specificații pe care nu le înțeleg, din cauza lipsei mele de cunoștințe din sfera fotografiei. Citind întreaga listă de specificații este destul de evident că aceasta este una din cele mai avansate camere pentru telefoane. Este capabilă de a face fotografii în formatul RAW, fără pierdere de informații și calitate și oferă controale avansate pentru realizarea fotografiilor, asemeni camerelor profesioniste. În plus, camera dorsală poate înregistra video HD la 1080p, cu un sunet stereo de foarte bună calitate, fără distorsiuni. În schimb, camera frontală a Lumia 1020 nu este nici pe departe la fel de excepțională: are doar 1.3 Megapixeli și realizează fotografii la rezoluția de 1280x960 și clipuri video 720p. Din punct de vedere al specificațiilor există câteva mici neajunsuri, cum ar fi lipsa un card microSD ceea ce înseamnă că maximul spațiului disponibil sunt cei 32 GO cu care vine telefonul. De asemenea, Lumia 1020 nu oferă încărcarea wireless precum alte modele Lumia iar bateria sa nu poate fi înlocuită.

Lista completă a specificațiilor sale poate fi găsită aici: Specificații detaliate pentru Nokia Lumia 1020.

De asemenea, puteți afla mai multe despre experiența de despachetare, urmărind acest clip:

Construcție și design

Lumia 1020 este disponibil în trei culori: alb, negru și galben. Ca multe alte telefoane din această gamă, are o construcție solidă din policarbonat și nu poate fi demontat. Nu pare a fi genul de telefon care se strică la prima lovitură sau cădere. Totuși camera sa iese mult în relief și are multe componente ce se mișcă. De aceea este și cea mai sensibilă parte a telefonului. Din această cauză am fost mai atent decât de obicei cu acest telefon, pentru a evita căderile accidentale și posibila stricare a camerei.

Deși are o cameră foarte mare, Lumia 1020 nu este un telefon greu, așa cum este predecesorul său - Lumia 920. Lumia 1020 cântărește 158 de grame versus cele 185 de grame ale Lumia 920. Nu este greu de cărat nici măcar pentru persoanele cu mâini mai mici.

Totuși, atunci când îl veți căra pentru primele dăți în buzunarul de la pantaloni, vi se va părea ciudat să simțiți camera cum apasă pe picior. De aceea, cel mai probabil îl veți pune în buzunar doar cu camera către partea exterioară a buzunarului. O altă experiență neobișnuită este atunci când faceți poze pentru prima dată. Veți simți mecanismele camerei cum se mișcă înăuntrul telefonului și veți auzi cum se mișcă în timp ce faceți focus pe un anumit element din poză. Este o experiență care îți aduce aminte de o cameră foto clasică și nu de un smartphone. Ecranul telefonului Lumia 1020 este de o foarte bună calitate. Nivelurile de alb și negru sunt excelente, la fel și unghiurile de vizionare ori contrastul imaginii. Culorile arată foarte bine pe ecranul acestui telefon.

Veți putea folosi acest telefon și în timp ce purtați mănuși deoarece senzitivitatea ecranului este excelentă. În plus vizibilitatea nu are de suferit când îl folosiți afară, în lumină naturală. Aranjamentul butoanelor este foarte bun, ca pe toate telefoanele Lumia. Veți debloca telefonul, schimba volumul ori porni camera foarte rapid, folosind doar un deget. De asemenea, realizarea de capturi de ecran este foarte rapidă. Când făceam fotografii am observat adeseori că eram îngrijorat să nu scap pe jos telefonul. Datorită dimensiunii mari a camerei, există riscul să scăpați pe jos telefonul în timp ce faceți poze. De aceea vă recomand să folosiți găurica din partea de jos a telefonului pentru a introduce un șnur de prindere în jurul încheieturii, așa cum se face la camerele foto. Dacă faceți poze în locuri ori poziții mai dificile, un astfel de șnur vă va oferi siguranța că nu scăpați pe jos telefonul. Per total am fost mulțumit de calitatea construcției acestui smartphone. Oferă ceea ce mă aștept de la un dispozitiv premium și nu am nimic important de reproșat.

Experiența de utilizare a telefonului Nokia Lumia 1020

Calitatea conversațiilor telefonice este bună pe Nokia Lumia 1020. Nu am avut probleme cu puterea semnalului și nici cu calitatea audio a conversațiilor. I-am auzit bine pe interlocutori și ei m-au auzit fără probleme. Calitatea audio în ceea ce privește redarea de clipuri video ori de melodii este și ea bună. Nu sună mai bine decât alte smartphone-uri dar nici mai slab. Deși Lumia 1020 oferă câteva unelte precum Dolby Headphones și o listă lungă de egalizatoare de sunet, ele nu fac o diferență prea mare în ceea ce privește calitatea sunetului.

Dacă doriți o calitate audio extraordinară va trebui să căutați alte telefoane și nu Lumia 1020. Unde strălucește acest telefon este camera foto. Aceasta vine cu aplicații speciale pentru realizarea de fotografii, ce oferă controale avansate, precum cele oferite de camerele foto profesionale. Dacă învățați cum să configurați fiecare parametru, veți realiza fotografii excelente.

Dacă veți folosi mereu setările Auto nu veți realiza fotografii ieșite din comun. Doar fotografii ce sunt puțin mai bune decât pe alte telefoane mai puțin dotate. Dacă doriți rezultate demne de Lumia 1020 și specificațiile sale impresionante, trebuie să învățați fotografie și cum se configurează fiecare parametru. Lumia 1020 are o listă lungă de caracteristici foto avansate precum un nou sistem de stabilizare optică a imaginilor, posibilitatea de a captura simultan o poză RAW de o dimensiune foarte mare cât și o poză mai mică de 5 Megapixeli cu detalii foarte bune, culori naturale și puțin zgomot. Acest smartphone este visul oricărui om pasionat de fotografie. O altă caracteristică ce vă va plăcea este capacitatea Lumia 1020 de a înregistra clipuri cu sunet stereo de foarte bună calitate, fără distorsiuni. Toți mergem la concertele trupelor noastre preferate și facem din când în când înregistrări ale melodiilor care ne plac foarte mult. Pe un smartphone obișnuit, sunetul înregistrat este distorsionat de bașii intenși din timpul concertelor și vocea artiștilor nu se aude foarte clar. Asta nu se întâmplă și cu Lumia 1020 - cu acest telefon puteți realiza înregistrări audio cu o calitate mult peste media celorlalte smartphone-uri. La capitolul baterie, Lumia 1020 nu iese cu nimic special în evidență. Aceasta va rezista o zi de muncă în scenarii de utilizare normală. Dacă nu-l folosiți foarte mult, va ține 24 de ore, până la 30-32. Personal mă așteptam ca bateria să fie mai generoasă din moment ce blițul și camera consumă mai multă energie decât camerele de pe alte telefoane.

Aplicațiile Nokia pentru Windows Phone 8

Colecția de aplicații Nokia crește atât în ceea ce privește numărul de aplicații incluse cât și în ceea ce privește calitatea lor. Sper că și alți producători de telefoane cu Windows Phone vor urma exemplul Nokia cât mai curând.

Singurul neajuns în ceea ce privește aplicațiile este faptul că sunt prea multe aplicații de fotografie pentru Lumia 1020. Fiecare face ceva diferit și până înțelegi ce face fiecare aplicație, la ce este bună și când trebuie folosită, îți va lua ceva timp și multe experimente ratate. Trebuie să te înarmezi cu răbdare și să testezi totul în detaliu pentru a învăța ce să folosești și când, pentru a realiza fotografii cât mai bune. Aplicația principală Nokia Pro Cam, ce se deschide când apeși pe butonul pentru cameră, are nevoie de ceva timp pentru a procesa fiecare poză realizată, ceea ce înseamnă că nu poți face o nouă poză foarte rapid, până nu se termină procesarea precedentei. Cred că Lumia 1020 ar fi avut de câștigat dacă primea un procesor și un spațiu de stocare mai rapide decât predecesorii săi. Procesarea pozelor ar fi fost mai rapidă.

Performanțe în teste sintetice

Înainte de a încheia această recenzie, am măsurat performanțele telefonului în câteva teste sintetice. Pentru început, am folosit aplicația de testare MultiBench 2. În testele pentru procesor și grafică, Lumia 1020 a avut performanțe similare cu alte telefoane premium cu Windows Phone 8. În aceste teste HTC 8X a fost cel mai rapid telefon, cu 6% mai rapid decât Lumia 1020 în testul pentru grafică și 2% mai rapid în testul pentru procesor.

În testele pentru memorie și transferuri de date, telefonul cel mai rapid a fost deja bătrânul Lumia 920: cu 14% mai rapid decât Lumia 1020 în testul pentru memorie și cu 11% mai rapid în cel pentru transferuri de date.

După aceea am folosit aplicația pentru testare WP Bench. În testul pentru procesor, Lumia 1020 a fost cu doar 5% în urma Lumia 920 - cel mai rapid telefon în acest test.

Testele pentru grafică au arătat din nou că Lumia 1020 este la fel ca celelalte telefoane din zona sa de preț. Testul pentru spațiul de stocare a măsurat transferuri cu o viteză medie de 45.62 MO/secundă iar cel pentru memoria RAM a măsurat transferuri de 38.69 MO/secundă.

Rezultatele Lumia 1020 în aceste teste sunt cu aproximativ 8% mai slabe decât cele obținute de Lumia 920 - cel mai rapid telefon în aceste teste. După aceea, am măsurat performanța oferită în testul Sunspider pentru navigarea pe Internet. Lumia 1020 a fost cu doar 2% mai lent decât cel mai rapid telefon testat de noi - HTC 8X.

Deși aceste teste ne spun că Lumia 1020 este ușor mai lent în teste decât alte telefoane, în utilizarea de zi cu zi nu veți observa vreo diferență. Atât sistemul de operare Windows Phone 8 cât și aplicațiile instalate merg la fel de rapid pe Lumia 1020 ca și pe celelalte telefoane cu configurații similare din punct de vedere hardware. Singura mea nemulțumire este că acest telefon nu are un hardware mai puternic, în afara camerei foto. La ora actuală este cel mai scump telefon Windows Phone de pe piață și parcă merită un hardware puțin mai puternic, nu doar o cameră mai bună. În ceea ce privește timpul de pornire al telefonului, Lumia 1020 este foarte rapid - va încărca ecranul Start în doar 32 de secunde.

Nu în ultimul rând, am testat și bateria folosind testul dedicat din aplicația WP Bench. Acest test solicită telefonul la maxim și măsoară în cât timp se consumă bateria.

Lumia 1020 a rezistat 3 ore și 22 de minute la o utilizare extrem de intensă, ceea ce este un rezultat mai bun decât al telefoanelor concurente cu Windows Phone 8. Doar telefoanele ieftine cu o configurație hardware mai slabă, ce consumă mult mai puțină energie, au rezistat mai mult decât Lumia 1020.

Notă produs
3/5

Verdict

Nokia Lumia 1020 este un telefon de nișă care nu este pentru oricine. În primul rând este cel mai scump smartphone cu Windows Phone 8 dar și cel cu cea mai bună cameră foto, indiferent de platforma folosită. Dacă sunteți interesat de fotografie și doriți să înlocuiți camera foto point-and-shoot cu un smartphone, atunci Nokia Lumia 1020 este o alegere excelentă. Dar trebuie să știți fotografie și să aveți răbdarea să învățați toate aplicațiile speciale și toate setările disponibile. Dacă faceți poze utilizând doar setările automate, atunci merită să cumpărați un smartphone cu un preț mai accesibil, gen Nokia Lumia 925.