Recenzie Nokia Lumia 1320 - Un phablet accesibil cu Windows Phone

Rating:
3 out of 5 stars

Nokia și-a făcut intrarea în lumea "phablet-urilor" cu două modele: Lumia 1320 și Lumia 1520. Recent am primit în teste modelul mai accesibil ca preț - Lumia 1320 - și am fost foarte curioși să aflăm dacă Windows Phone funcționează bine pe un smartphone așa de mare. L-am testat pentru aproximativ o săptămână și suntem gata să vă spunem concluziile noastre:

Specificații Hardware și Ambalaj

În ceea ce privește specificațiile, Lumia 1320 impresionează mai ales prin dimensiunile sale. Are un ecran ClearBlack de 6", cu tehnologiea LCD IPS și o rezoluție de 1280 x 720. La fel ca majoritatea modelelor Lumia, ecranul este super sensibil ceea ce înseamnă că este ușor de utilizat chiar și atunci când purtați mănuși. Acest Windows Phone are o grosime de 9.8mm și cântărește 220g, ceea ce este destul de mult. Bateria este aproape la fel de mare ca smartphone-ul însuși și are o capacitate impresionantă de 3400 mAh. Lumia 1320 dispune de un procesor Qualcomm cu două nuclee la 1.7 GHz, are 1 GO de RAM și 8 GO de spațiu de stocare ce poate fi extinsă cu un card microSD. Dispune de o cameră dorsală de 5 MP cu bliț, ce poate înregistra clipuri video full-HD și o cameră frontală de 0.3 MP. Un alt aspect pozitiv este faptul că Lumia 1320 funcționează cu rețelele 4G LTE. Dacă vreți să aflați tot ce are de oferit, puteți găsi specificațiile hardware complete aici: Specificații detaliate pentru Nokia Lumia 1320.

În interiorul pachetului veți găsi elemntele obișnuite: telefonul, documentația și garanția, încărcătorul, cablul USB și un set de căști audio.

Pentru a vă face o idee mai bună despre experiența despachetării, urmăriți clipul video de mai jos.

Construcție și Design

Nokia Lumia 1320 a împrumutat design-ul coperții detașabile de la fratele său mai mic - Nokia Lumia 625. Coperțile detașabile sunt disponibile în culorile roșu, galben, alb și negru. În teste noi am folosit versiunea albă pe care o puteți vedea mai jos.

Coperta nu se desprinde ușor dacă smartphone-ul cade accidental. De asemenea, scoaterea ei poate fi o aventură. Trebuie să fiți atent la felul în care o scoateți: întotdeauna folosiți marginea din partea inferioară a ecranului, unde se află butoanele software. Altfel, scoaterea coperții va fi greu de realizat și riscați să o stricați. Când scoateți coperta veți fi surprinși să aflați că bateria nu se înlocuiește la fel de ușor ca la alte Lumia. Acest lucru poate fi un aspect negativ pentru utilizatorii care obișnuiesc să cumpere baterii de rezervă pentru smartphone-ul lor. Totuși, după cum veți vedea mai târziu, acest smartphone s-ar putea să nu aibă nevoie de baterie de rezervă, deoarece bateria sa rezistă destul de mult.

Coperta de plastic nu este de o calitate tocmai ridicată și nu dă senzația că ar fi destul de rezistentă. Pare destul fragilă și am avut mereu senzația că sunt gata să o stric dacă nu sunt atent când o scot și o pun înapoi. Calitatea ecranului este bună. Nu am avut probleme legate de vizibilitate, nici măcar la folosirea în aer liber, cu excepția momentelor din zi cu soare puternic. Singurul lucru pe care ar trebui să îl rețineți este că, pentru a obține cele mai bune rezultate în termeni de vizibilitate, e preferabil să personalizați setările de afișare disponibile în Windows Phone.

De asemenea, nivelurile de negru și alb sunt destul de bune pentru a nu fi o problemă în utilizarea sistemului de operare Windows Phone.

Experiența de utilizare a telefonului Nokia Lumia 1320

Din cauza dimensiunilor sale, Nokia Lumia 1320 este cel mai greu smartphone de pe piață. La 220 de grame, pentru mulți oameni s-ar putea să fie prea greu pentru a fi transportat comfortabil. Personal, am avut probleme în a mă acomoda cu el. Nu mi s-a părut niciodată confortabil de ținut în buzunare. De asemenea, utilizarea lui folosind o singură mână este imposibilă. Trebuie să folosești ambele mâini dacă vrei să scrii ceva. Dacă insiști să scrii cu o singură mână, cum am încercat eu de câteva ori, vei observa rapid că partea inferioară a degetului mare va apăsa pe tasta de ștergere sau pe altele din acea zonă, făcând imposibilă trimiterea rapidă de mesaje text.

Totuși, sunt utilizatori pe care nu îi va deranja dimensiunea și nici greutatea sa. Calitatea conversațiilor telefonice a fost bună și am fost în general mulțumit. De asemenea, puterea semnalului a fost decentă aproape în toate locurile în care am fost. Nu am observat nimic neobișnuit în această privință. Calitatea sunetului este de asemenea medie la ascultarea de muzică sau la rularea clipurilor video pe acest smartphone. Un mic neajuns este faptul că Lumia 1320 nu funcționează cu rețelele wireless pe frecvența de 5 GHz. De la un smartphone atât de mare, cu 4G LTE, mă așteptam să includă această caracteristică. Camera este aproape identică cu cea folosită pe Lumia 625 - însemnând că realizează fotografii mai de calitate medie. De asemenea, nu ajută nici faptul că acest smartphone setează ca implicit aplicația Cameră din Windows Phone. În condiții de lumină slabă și în zilele înnorate, veți fi dezamăgiți de calitatea imaginilor. Totuși, clipurile video la 1080p înregistrate cu el au fost decente și am fost în general mai mulțumit de calitatea videoclipurilor decât cea a fotografiilor. După cum era de așteptat, camera frontală de 0.3 MP este de slabă calitate și ar trebui folosită doar pentru conversații video. Bateria de pe Nokia Lumia 1320 este surprinzător de bună. În scenarii de utilizare moderată, ea va rezista aproximativ o zi și jumătate, ceea ce este excelent, mai ales când iei în considerare cât de mare este ecranul. Totuși, dacă îl veți folosi intens, nu va ține mai mult de o zi, la fel ca majoritatea smartphone-urilor.

Aplicațiile Nokia pentru Windows Phone 8

Nokia Lumia 1320 vine cu actualizarea Lumia Black preinstalată. Aceasta înseamnă că aveți acces la ultimele caracteristici exclusive Nokia, inclusiv Ecranul Glance ce afișează ceasul și notificările atunci când telefonul se află în repaus.

Singurul lucru ciudat la acest smartphone este faptul că folosește aplicația implicită Cameră din Windows Phone și nu aplicația exclusivă Nokia Camera, ca pe alte Nokia Lumia. Totuși, dacă mergeți în Magazin, veți putea descărca și instala aplicația respectivă. Utilizarea aplicațiilor Nokia pentru cameră va avea ca efect realizarea de fotografii ceva mai bune și veți avea și acces la mai multe controale manuale, ceea ce este întotdeauna un plus.

Performanțe în teste sintetice

Ca întotdeauna în recenziile noastre, am rulat mai multe teste pentru a evalua și compara performanța oferită de Nokia Lumia 1320. În testele de procesor din MultiBench 2, Lumia 1320 a fost cu aproximativ 40% mai rapid decât modelele anterioare, beneficiind de un procesor mai puternic. Suntem foarte curioși să îl comparăm cu Lumia 1520 și să vedem cum se descurcă față de fratele său mai scump. În testul grafic, a obținut rezultate mai bune cu 4% față de Lumia 1020, ceea ce este foarte bine, luând în considerare că ecranul este mult mai mare.

Lumia 1320 a obținut de asemenea rezultate mai bune decât predecesorii săi la transferul de date și la viteza de lucru cu memoria RAM.

WP Bench confirmă aceste lucruri. Procesorul de pe Lumia 1320 a fost cu 30% mai rapid decât pe Lumia 920 - cel mai rapid smartphone pe care l-am testat până acum cu acest benchmark.

Acest smartphone a reușit să obțină rezultate excelente și în celelalte teste. De exemplu, a transferat date pe spațiul de stocare la o viteză extraordinară de 62.36 MO/s și la lucrul cu memoria RAM a transferat date la o viteză de 48.79 MO/s, devenind astfel cel mai rapid Windows Phone pe care l-am testat până acum. Scorul grafic confirmă de asemenea faptul că acest telefon se va descurca foarte bine în toate jocurile disponibile astăzi pentru Windows Phone.

Conform Sunspider, Lumia 1320 este cu 23% mai rapid decât Lumia 1020 în ceea ce privește performanța la navigarea pe web cu Internet Explorer.

Mai departe, am măsurat timpul mediu de pornire al acestui smartphone până la afișarea ecranului Start: 31 de secunde, fiind din nou cel mai rapid Windows Phone pe care l-am testat până acum.

Testele de baterie pe care le-am realizat cu WP Bench au arătat încă un rezultat foarte bun. Lumia 1320 a rezistat mai mult decât toate celelate telefoane Windows Phone pe care le-am testat: 4 ore și 6 minute.

Singurul aspect negativ a fost faptul că WP Bench a avut probleme de stabilitate la executarea pe acest smartphone, blocându-se de 3 ori în 4 execuții. A fost un aspect enervant și cel mai probabil acest benchmark are nevoie de o actualizare pentru a merge bine pe Lumia 1320. După cum puteți vedea din toate testele pe care le-am realizat, din punct de vedere al performanței, Lumia 1320 își depășește toți predecesorii din ecosistemul Windows Phone.

Notă produs
3/5

Verdict

Acordarea unui verdict pentru Nokia Lumia 1320 este o alegere dificilă. Acest smartphone oferă o performanță și o durată a bateriei foarte bune. Totuși, camera foto este mai degrabă medie și nu se compară cu camerele de pe alte telefoane la același nivel de preț. Ecranul este imens și telefonul la fel. De asemenea, este cel mai greu smartphone de pe piață, ceea ce îl face dificil de utilizat pentru majoritatea oamenilor. Dacă vă aflați în căutarea unui phablet accesibil, cu Windows Phone, atunci luați în considerare Nokia Lumia 1320. Dar, înainte de a-l cumpăra, mai întâi testați-l într-un magazin ori cumpărați-l dintr-un magazin cu o politică generoasă de returnare, cum ar fi eMAG. Acest dispozitiv nu este pentru toată lumea și, deși are multe caracteristici pozitive, are și câteva probleme ce v-ar putea convinge să alegeți fratele său mai scump - Nokia Lumia 1520.