Recenzie Nokia Lumia 1520 - Cel mai puternic phablet cu Windows Phone

Rating:
4 out of 5 stars

Lansat odată cu modelul mai ieftin Lumia 1320 în octombrie 2013, Nokia Lumia 1520 este primul phablet de la Nokia. Este un telefon Windows Phone foarte puternic, care se remarcă prin forma sa monobloc, prin ecranul luminos dar și calitatea fotografiei. După ce am testat Lumia 1320 în urmă cu câteva săptămâni, am avut recent ocazia de a testa Lumia 1520 și iată ce am aflat:

Specificații hardware și ambalaj

Primul lucru pe care îl veți remarca la Nokia Lumia 1520 sunt dimensiunile. Acest phablet are un ecran IPS LCD de 6" (152.4 mm), full HD (1920x1080 pixeli) cu tehnologie ClearBlack, protejat de Corning Gorilla Glass 2. Ca la cele mai multe telefoane Lumia, avem și aici senzori tactili super-sensilbili care permit utilizarea telefonului chiar și atunci când purtăm mănuși. Chiar dacă este mai puternic decât Lumia 1320, Lumia 1520 este mai subțire și mai ușor, are o greutate de doar 206 g. Dimensiunile sunt impresionante: 162.8 x 85.4 x 8.7 mm. Altfel spus, un ecran mare pe un dispozitiv subțire, dar foarte puternic. Vorbind despre autonomie, capacitatea bateriei de 3400 mAh este foarte bine asortată de Nokia cu nevoile acestui phablet. Puterea de procesare este remarcabilă și este dată de un procesor Qualcomm Snapdragon 800 cu patru nuclee, tactat la 2,2 GHz. Dispozitivul este forate rapid și agil, se mișcă foarte bine chiar și în cele mai pretențioase jocuri. Comparativ cu Lumia 1320, Lumia 1520 încorporează o cantitate dublă de memorie RAM (2GB) și este oferit cu două variante de stocare: 16 și 32 GB, fiecare extensibilă cu până la 64 GB prin carduri MicroSD. Înainte de a continua cu acest review, să aruncăm o privire asupra celor două camere de pe acest dispozitiv: camera principală are un senzor de 20 MP PureView cu auto focus, optică ZEISS și bliț Dual LED. Captura video este excelentă la 1080p (Full HD, 1920 x 1080 pixeli) cu 30 de cadre pe secundă. Camera secundară are un cadru larg. Rezoluția este de 1.2 MP la dimensiunea de 1280 x 960 pixeli, cu înregistrare video HD, această cameră fiind disponibilă pentru funcționalitatea de apel video. La fel ca Lumia 1320, avem conectivitate 4G LTE și pe Lumia 1520. Dacă doriți să vedeți specificațiile complete ale acestui phablet, puteți accesa pagina oficială aici: Specificații detaliate pentru Nokia Lumia 1520.

Pentru cei curioși, în cutie, pe lângă telefon veți găsi garanția, o broșură cu instrucțiuni de utilizare, încărcătorul, un cablu USB și o pereche de căști:

Pentru unboxing includem și acest videoclip:

Construcție și design

Nokia 1520 vine în patru culori: galben, roșu, alb și negru. Are un format monobloc, fără capace sau coperte detașabile.

Privind telefonul din față, pe latura stângă vom găsi suporturile NanoSIM și MicroSD, care se pot extrage cu ușurință folosind cheița metalică din pachet.

Pe partea dreaptă avem, de sus în jos, butoanele de volum, cel pentru pornire/oprire și cel pentru camera foto:

Partea superioară are în spate 5 fante pentru cele 4 microfoane. Acestea sunt folosite la înregistrare și includ tehnologia Nokia Rich Recording pentru înregistrări audio de foarte bună calitate, chiar și într-un mediu gălăgios. Mufa pentru căști este și ea prezentă în partea superioară:

Pe muchia inferioară, sub difuzorul din spate-jos se găsește portul microUSB, pe care îl putem folosi pentru încărcare sau pentru conectarea la un calculator:

Dispozitivul înglobează tehnologia de încărcare fără fir Qi, aspect remarcabil, pentru că nu crește grosimea telefonului. Pe ansamblu, dacă veți ține telefonul în mână, veți avea o experiență plăcută. Greutatea este distribuită uniform, materialul din care este făcută carcasa este foarte bine finisat, cu margini rotunjite, nelăsând deloc impresia de plastic ieftin. După părerea mea, butoanele de volum ar fi fost și mai potrivite dacă ar fi fost ceva mai proeminente, dar în afara acestui aspect minor nu am remarcat probleme de design. Calitatea ecranului este foarte bună, la fel ca la mai toate dispozitivele Lumia din gama de vârf. Vizibilitatea este bună, chiar și afară, dar va trebui să ajustați setările pentru strălucire suplimentară când folosiți phablet-ul la exterior în zilele însorite. Contrastul este remarcabil de bun, și aici se observă tehnologia ClearBlack. Unghiul de vizualizare este larg și confortabil chiar și atunci când priviți ecranul împreună cu prietenii în timp ce vă jucați sau vizionați fotografii sau filme.

Experiența de utilizare a telefonului Nokia Lumia 1520

Ca și perechea sa mai accesibilă ca preț Lumia 1320, Lumia 1520 este printre cele mai grele telefoane inteligente de pe piață. Acest dispozitiv de 206 grame ar putea fi dificil de transportat și de apucat, mai ales dacă aveți mâini mai mici. Am întrebat mai multe persoane despre percepția lor privind acest telefon și aproape fiecare persoană mi-a răspuns că vede Lumia 1520 mai degrabă ca pe o mini-tabletă cu funcționalitate de telefon inclusă decât invers. În timp ce phablet-ul nu o să vă încapă prea ușor în buzunarele pantalonilor (și va fi imposibil de scos de acolo în timp ce sunteți la volan, de exemplu), suntem convinși că îi veți găsi locul binemeritat fie într-o poșetă, în cazul doamnelor, fie într-un buzunar al sacoului/vestei/hainei. Pot confirma că tastarea de text sau formarea unui număr cu aceeași mână cu care susțineți telefonul poate fi dificilă dacă nu chiar imposibilă, așa cum am arătat și în recenzia pentru Lumia 1320.

Pe de altă parte, tastarea va fi confortabilă chiar și pentru cei cu degete ceva mai groase:

Calitatea sunetului a fost bună în timpul convorbirilor telefonice. Nu am întâmpinat niciun fel de probleme. În ceea ce privește calitatea sunetului atunci când se ascultă muzică, trebuie să spun că este loc de mai bine. Experiența este aceeași cu cea de pe Lumia 925. Am testat ascultând stream-uri radio premium de pe Digitally Imported (di.fm) și de asemenea folosind fișiere.mp3 și.wma de calitate, folosind pentru ascultare căștile-dop care in cu Lumia 1520, dar de asemenea și cu căștile de studio Audio-Technica ATH-T400. Egalizorul grafic cu 7 benzi ar putea fi extins, dar momentan ultima (și cea mai înaltă) gamă audio ajustabilă este aceea din jurul frecvenței de 7000 Hz. Pentru cei interesați, reamintim că urechea umană poate auzi sunete de la 50 la cel puțin 16000 Hz. Acestea fiind spuse, spectrul audio este bogat și redat cu claritate, fără distorsiuni, ceea ce este mulțumitor pentru ascultarea de muzică fără pretenții ori podcasturi dar insuficient pentru audiofili. Înregistrarea video la exterior, cu camera pincipală are culori naturale, vii, iar detaliile sunt foarte bune chiar și într-o zi cu cer schimbător:

:

Fotografiile pe care le-am făcut în natură cu camera principală sunt clare și au culori naturale. Aș spune că este o cameră foarte bună pentru exterior, cât și pentru interior, dacă suntem atenți la reglaje. Acesta este, de altfel, unul dintre principalele atuuri ale telefoanelor Lumia de un anumit nivel.

În ce privește camera frontală de 1,3 MP, aceasta vă va servi destul de bine pentru apeluri video, dar aceasta este singura funcționalitate pentru care vă recomandăm să o folosiți. La utilizare moderată, bateria ține două zile, ceea ce, luând în calcul sistemul de operare, Windows Phone 8 GDR 3 cu Lumia Black, este o performanță foarte bună. Ne așteptăm ca bateria să dureze și mai mult pe aceste telefoane inteligente odată cu trecerea la Windows Phone 8.1 în a doua jumătate a anului.

Aplicațiile Nokia pentru Windows Phone 8

Nokia Lumia 1520 vine cu actualizarea Lumia Black preinstalată. Aceasta oferă utilizatorilor cele mai bune caracteristici funcționale specifice smartphone-urilor de vârf de la Nokia. La pornire veți găsi preinstalate următoarele aplicații Nokia: Nokia Care, Cinemagraph, Creative Studio, Nokia Music, Nokia Pro Cam, Nokia Screen Beamer și Nokia StoryTeller.

Am remarcat totodată prezența pe acest telefon a setului de aplicații Bing: Finance, News, Sports, și Weather. Sunt prezente de asemenea HERE Drive+ și HERE Maps pe lângă Microsoft Office și OneNote.

Performanțe în teste sintetice

Ca în toate recenziile noastre, am rulat teste și măsurători iar rezultatele sunt cele care au condus la titlul ales pentru acest articol - Lumia 1520 este cu adevărat un phablet foarte puternic. Trebuie să recunosc, nu știu ce a trucuri au avut în mânecă inginerii Nokia, dar performanțele grafice și rata de transfer pentru datele de pe stocarea internă sunt uimitoare. Să începem cu MultiBench 2, unde am avut rezultate incredibile pentru performanță, arătând că hardware-ul pentru grafică de pe Lumia 1520 este cu 30% mai performant decât cel de pe Lumia 1320.

Comparativ cu Lumia 1320, performanța memoriei RAM folosită pe Lumia 1520 este cu 87% mai mare, iar viteza de transfer este și ea cu 22% mai mare:

Și WP Bench arată un procesor foarte rapid, mult mai rapid decât toate telefoanele testate de noi anterior:

Dacă am calificat drept uluitoare viteza de transfer pe și spre stocarea internă pentru Lumia 1320 (62,36 MB/s), am vrea să vedem reacția voastră față de cei 79.26 MB/s măsurați pe Lumia 1520. Aceasta este o creștere cu 27% a performanței, care va contribui cu siguranță la viteza jocurilor și la redarea media de pe stocarea internă fără sincope.

La final, testul Sunspider arată că pe Lumia 1520 performanța la navigarea cu Internet Explorer este cu 23% mai rapidă decât pe Lumia 1320:

Spre finalul acestei recenzii am măsurat și timpul de pornire pentru Lumia 1520. Rezultatul înregistrat pentru intervalul de la pornirea dispozitivului până la afișarea ecranului Start. Pornind în 30 de secunde, Nokia Lumia 1520 a fost puțin mai rapid decât Lumia 1020 și 1320:

În testul pentru baterie, Lumia 1520 are aceleași rezultate cu 1320, cu o mică diferență de 2 minute adiționale. Chiar și așa, phabletul Lumia 1520 are performanțe superioare, luând în calcul performanțele mult mai bune față de 1320, obținute în aceleași limite ale consumului de energie.

În concluzie, Lumia 1520 este un phablet mare și puternic, cu rezultate și performanțe deosebite. Odată în plus, putem sublinia că am testat cel mai puternic telefon Windows Phone de până acum și că ne bucurăm că am avut ocazia de a vi-l prezenta.

Notă produs
4/5

Verdict

Nokia Lumia 1520 este un telefon mare și puternic cu o bună durată de viață a bateriei, cameră performantă și o putere de procesare impresionantă. Toate acestea sunt susținute de transferuri foarte rapide spre și dinspre stocarea internă. Dacă vi se pare scump, nu uitați că aveți de-a face cu un phablet de top, cu performanțe foarte ridicate. Celor care au nevoie de un instrument puternic pentru afaceri, dar și celor care sondează piața pentru un dispozitiv cu caracteristicile unui telefon combinate cu cele ale unei tablete le recomandăm să testeze acest telefon. Încercați să îl țineți în mână și să vedeți dacă greutatea și dimensiunile nu vă deranjează. În afară de aceste aspecte nu vedem nici un motiv pentru care Nokia Lumia 1520 să nu vă placă. Nouă ni se pare dispozitivul ideal pentru cei care-și doresc un phablet.