Recenzie Nokia Lumia 525 – Este un smartphone mai bun decât Lumia 520?

Rating:
4 out of 5 stars

Compania Nokia a lansat un succesor pentru cel mai popular telefon cu Windows Phone – Lumia 520. Noul model este numit Nokia Lumia 525 și este aproape identic cu predecesorul său, atât ca design cât și ca specificații hardware. Există doar două diferențe notabile: Lumia 525 dispune de 1 GO de memorie RAM în loc de 512 MO și are un design foarte lucios. Din moment ce Lumia 520 a avut un foarte mare succes, am fost foarte curioși să aflăm dacă Lumia 525 este un telefon bun. Citiți această recenzie pentru a vedea ce am aflat în testele noastre.

Specificații Hardware și Ambalaj

Nokia Lumia 525 și Nokia Lumia 520 au aproape aceleași specificații hardware și aproximativ aceeași construcție. Lumia 525 include o cantitate dublă de memorie RAM, ceea ce este excelent. 1 GO de RAM este util în anumite scenarii. Ambele folosesc un procesor de 1 GHz Qualcomm Snapdragon cu două nuclee, au 8 GO de memorie internă și slot microSD ce suportă carduri de până la 64 de GO. Lumia 525 folosește aceeași cameră de 5MP fără bliț, capabilă să realizeze fotografii la rezoluții de până la 2592 x 1936 pixeli și înregistrări video la calitate HD (720p la 30 fps). La fel ca predecesorul său, Lumia 525 nu dispune de o cameră frontală. Ambele smartphone-uri utilizează același ecran IPS LCD de 10.16 cm cu sticlă rezistentă la zgârieturi și o rezoluție de 800 x 480 pixeli, plus aceeași baterie de 1430 de mAh.

Puteți găsi specificațiile hardware complete aici: Specificații detaliate pentru Nokia Lumia 525.

În interiorul cutiei veți găsi aceleași elemente comune: telefonul, documentația și garanția, bateria, încărcătorul, cablul USB și un set de căști audio.

Pentru a vă face o idee mai bună despre experiența despachetării, am creat un scurt clip video pentru Nokia Lumia 525, pe care îl puteți urmări mai jos.

Pentru a vă face o idee mai bună despre experiența despachetării, am creat un scurt clip video pentru Nokia Lumia 525, pe care îl puteți urmări mai jos.

Construcție și design

Nokia Lumia 525 poate fi folosit cu ușurință folosind o singură mână. Pe smartphone-urile cu ecrane mai mari, nu puteți face acest lucru. Deoarece telefonul nu are un ecran mare, se potrivește perfect în orice buzunar sau poșetă. La fel ca fratele său, Lumia 525 este disponibil în mai multe culori, chiar dacă mai puține decât predecesorul său: negru, alb, galben și portocaliu. Lumia 520 dispune și de coperte roșii sau albastre, ce nu sunt disponibile pentru Lumia 525. În această recenzie noi am testat modelul galben. Trebuie să menționez faptul că Nokia Lumia 525 are numai coperte lucioase, în timp ce 520 are coperte mate. Personal, le prefer pe cele mate, dar unii utilizatori pot fi de altă părere. Un avantaj al coperților mate este faptul că policarbonatul mat nu are aceeași tendință de a aduna praf și zgârieturi precum cel lucios.

Butoanele sunt poziționate pe partea dreaptă a telefonului, ceea ce este foarte bine. În partea dreaptă jos avem butonul pentru cameră, apoi butonul de pornire și, spre partea de sus, butoanele de volum. Spațiul dintre ele face să fie ușor de găsit butonul pe care îl căutați, chiar dacă nu vă uitați la telefon. În comparație cu Lumia 520, butoanele de pe Lumia 525 parcă sunt puțin mai tari/rigide.

Schimbarea coperților, introducerea cardului SIM sau a unui card de memorie se realizează destul de ușor. Trebuie doar să fiți puțin atenți la scoaterea coperții, astfel încât să nu o stricați. Deși coperțile nu dau senzația de rezistență, ele nu cad ușor și cred că pot rezista la mici căzături fără probleme. Un lucru bun este faptul că design-ul și calitatea construcției Nokia Lumia 525 urmează exemplul predecesorului său. Când cumperi un telefon cu un preț accesibil, primești ceea ce plătești, dar în acest caz cred că primești ceva mai mult decât ce plătești. Lumia 525 este unul din cele mai bine construite smartphone-uri din zona lui de preț, la fel cum este și predecesorul său.

Experiența de utilizare a telefonului Nokia Lumia 525

Calitatea audio în timpul conversațiilor este una medie. Nu am observat probleme semnificative legate de puterea semnalului sau de claritatea conversațiilor mele. Totuși, deoarece coperta telefonului este realizată din plastic și este detașabilă, sunetul nu este foarte bine direcționat și, ca urmare, persoanele din apropiere îți pot auzi conversațiile. O altă consecință a coperții de plastic a telefonului este faptul că sunetele emise prin difuzor nu se aud foarte bine. Dacă dai volumul la maxim și încerci să asculți o melodie sau orice conține sunete de frecvență joasă, sunetul va ieși distorsionat. Totuși, dacă folosești căștile telefonului, lucrurile stau mult mai bine. Vă recomand să le folosiți în cazul în care ascultați muzică sau vizionați un clip video. Diferența de calitate este foarte evidentă. Ecranul Lumia 525 nu este unul impresionant, iar nivelurile de negru și de alb nu sunt extraordinare. Face față relativ bine când este folosit în exterior, dar dacă încerci să îl folosești într-un mediu foarte luminos, vă recomand să utilizați o temă cu culori de evidențiere închise. Îmi place că este posibilă setarea senzorilor ecranului pentru o sensibilitate mărită, ceea ce înseamnă că poate fi folosit și dacă porți mănuși. Majoritatea smartphone-urilor ieftine nu au pretenții din acest punct de vedere. Trecând la calitatea camerei foto, nu am prea multe de spus decât că este aceeași cameră de pe Lumia 520. Nu se compară cu camerele de pe telefoanele Nokia Lumia mai scumpe. Nu folosește tehnologia Pureview și nu dispune de lentile optice deosebite. În condiții normale de iluminare se descurcă destul de bine. Totuși, dacă încerci să faci fotografii în lumină slabă, rezultatele nu sunt satisfăcătoare. Camerei îi lipsește blitzul, ce este esențial în astfel de medii. Partea pozitivă este că Nokia oferă multe aplicații specializate pentru fotografiere, acestea putând îmbunătăți experiența foto.

Dacă vorbim de puterea bateriei, Lumia 525 rezistă aproximativ o zi și câteodată chiar mai mult.

Este experiența utilizatorului îmbunătățită de memoria RAM suplimentară?

Mai există un aspect despre care simt nevoia să vorbesc: impactul pe care-l are cantitatea dublă de memorie RAM de pe Lumia 525 versus Lumia 520. În timp ce mă foloseam ambele telefoane în paralel, nu am observat niciun fel de diferență în activități precum navigarea pe Internet, ascultarea de muzică ori vizionarea de clipuri video. Activitățile de zi cu zi sunt la fel de fluide pe ambele telefoane. Testele de performanță despre care vom vorbi mai târziu confirmă același lucru. Asta se datorează faptului că sistemul de operare Windows Phone 8 este foarte bine optimizat și lucrează foarte bine și cu cantități mici de memorie RAM. Dar lucrurile se schimbă când folosești aplicații și jocuri cu un necesar mare de memorie. Pentru a vedea cum se descurcă cele două telefoane, am instalat și jucat două jocuri mari, cu efecte grafice foarte bune: Asphalt 8: Airborne și Fifa 14. În timp ce jucam aceste jocuri, Lumia 525 a avut un avantaj datorită memoriei RAM suplimentare. Încărcarea jocurilor a fost mai rapidă și experiența de joc a fost în general mai fluidă. Dacă veți folosi telefonul pentru jocuri, atunci Lumia 525 este o alegere mai bună decât predecesorul său.

Aplicațiile Nokia pentru Windows Phone 8

Nokia oferă multe aplicații create exclusiv pentru gama Lumia. Nu voi intra în detalii, deoarece am vorbit mult despre ele în recenziile mai vechi despre telefoanele Nokia Lumia. Dar aș vrea să subliniez că în Magazin, utilizatorii Lumia 525 vor găsi aplicații bune pentru camera foto ce vor îmbunătăți calitatea fotografiilor și a înregistrărilor video. Vă recomand să le încercați.

De asemenea, Nokia oferă una dintre cele mai bune aplicații de navigare ghidată GPS de pe piață: HERE Drive. Puteți descărca hărți pe Lumia 525 și veți avea acces la un serviciu de navigare bun chiar și atunci când nu sunteți conectat la Internet. Pentru unii utilizatori, această aplicație poate fi un motiv suficient de bun pentru achiziționarea unui Lumia 525 în locul unui alt telefon cu care se află în competiție directă.

Nokia Lumia 525 oferă și o secțiune audio în lista de setări disponibile. Când am deschis-o, mă așteptam să găsesc un egalizator și alte setări audio. Singura disponibilă este posibilitatea de a opri soneria atunci când întorci telefonul cu ecranul în jos. Este păcat că Nokia a ales să ofere mai puține setări audio pe Lumia 525 față de majoritatea smartphone-urilor sale. Sper că lucrurile se vor schimba într-o viitoare actualizare.

Performanțe în teste sintetice

Pentru a compara nivelul de performanță oferit de Lumia 525 față de competitorii săi, am rulat o serie de teste sintetice. Am început prin a rula MultiBench 2. După cum puteți vedea în graficul de mai jos, Nokia Lumia 525 a obținut rezultate decente în testele de grafică și procesor, rezultate ce sunt foarte apropiate de cele ale competitorilor săi direcți. Nu a existat o diferență notabilă față de predecesorul său – Lumia 520.

Testul pentru memorie a arătat un mic avantaj de aproximativ 2% pentru Lumia 525 vs. Lumia 520. Dacă vă așteptați ca diferența să fie mai mare, ar trebui să știți că acest test evaluează cât de rapid este transferată informația către și din memoria telefonului. Cantitatea de RAM nu influențează aceste viteze.

Cea de-a doua baterie de teste sintetice a fost WP Bench. Testul de procesor a arătat că Lumia 525 a fost cu 3% mai rapid decât Lumia 520.

Testele de stocare și memorie nu au arătat diferențe semnificative între Lumia 525 și competitorii săi, cu excepția testului grafic unde a obținut cel mai mic scor dintre toate telefoanele Windows Phone pe care le-am testat. Mi s-a părut ciudat, dat fiind faptul că experiența mea în timpul jocurilor a fost mai bună decât pe Lumia 520.

Mergând mai departe, am măsurat timpul de care are nevoie telefonul să pornească și să afișeze ecranul Start. Timpul mediu de pornire pe care l-am măsurat a fost de 42 de secunde, cu o secundă mai mult decât Lumia 520.

Apoi am comparat performanța în navigarea pe Internet, folosind testele Sunspider. În acest test, rezultatele Lumia 525 a fost foarte similare cu cele ale competitorilor săi. Deși scorul a fost puțin mai bun decât pe Lumia 520, nu veți observa nici o diferență când veți naviga pe web pe smartphone-ul dvs. Ea este mult prea mică.

Testul final pentru Nokia Lumia 525 a fost cel de baterie. Acest telefon folosește aceeași baterie detașabilă de 1430 mAh, utilizată și de Lumia 520. Totuși, testul de baterie a arătat că Lumia 525 este capabil să reziste ceva mai mult decât predecesorul său, chiar și atunci când este stresat la maxim. În WP Bench, Lumia 525 a stat pornit pentru 3 ore și 29 de minute – cu 22 de minute mai mult decât Lumia 520.

Notă produs
4/5

Verdict

Nokia Lumia 525 este un urmaș demn pentru Lumia 520, cu un aspect mai strălucitor și o cantitate dublă de memorie RAM. Lumia 525 este capabil să ofere aceeași bună experiență de utilizare ca și predecesorul său. Cei care doresc să se joace cât mai multe jocuri îl vor prefera predecesorului său, deoarece memoria suplimentară este simțită mai ales atunci când joci jocuri pretențioase ori când rulezi aplicații ce necesită mai multă memorie. Dacă vreți să cumpărați un smartphone bun fără a cheltui mulți bani, Nokia Lumia 525 este o alegere excelentă.