Recenzie Nokia Lumia 530 - Este un succesor bun pentru Lumia 520?

Rating:
2 out of 5 stars

Ne place foarte mult Lumia 520. Este un smartphone foarte accesibil ca preț și oferă o experiență de utilizare surprinzător de bună. Vă imaginați cât de curioși am fost când Microsoft au anunțat lansarea Nokia Lumia 530. Am vrut să îl testăm cât mai repede pentru a afla mai multe despre acest model. Am avut ocazia de a îl folosi timp de 10 zile și astăzi suntem gata să împărtășim cu voi concluziile noastre. Citiți acest review pentru a afla mai multe despre Lumia 530.

Specificații hardware și ambalaj

Ambalajul pentru Nokia Lumia 530 este asemănător cu al celorlalte telefoane vândute de Microsoft cu Windows Phone 8.1 preinstalat. Cutia este mică, compactă și foarte colorată.

Înăuntrul ei veți găsi telefonul, bateria, încărcătorul, câteva manuale de utilizare în mai multe limbi și garanția. Din păcate nu sunt incluse căști și nici un cablu USB.

Pentru mai multe detalii legate de experieța de despachetare, nu ezitați să urmăriți clipul de mai jos:

În ceea ce privește specificațiile hardware, Lumia 530 este diferit de predecesorul său și nu întotdeauna în mai bine. O schimbare pozitivă este procesorul cu patru nuclee, la 1.2 GHz, Qualcomm Snapdragon 200, care este mai bun decât procesorul cu două nuclee de pe Lumia 520. Deși are aceeași cantitate de memorie RAM (512 MO), Lumia 530 vine cu doar jumătate din spațiul de stocare oferit de Lumia 520 - 4 GO în loc de 8 GO. Ecranul are 4" pe ambele telefoane dar asemănările se opresc aici. Lumia 530 nu are un ecran IPS LCD, super senzitiv, cu ajustarea automatată a luminozității, ci un ecran TFT LCD cu control manual al luminozității și atingere multi-punct. Asta înseamnă că pe Lumia 530 avem un ecran de o calitate mai slabă, ce nu poate fi folosit în timp ce purtăm mănuși, așa cum putem folosi Lumia 520. Rezoluția oferită de Lumia 530 este de 854 x 480 pixeli în loc de 800 x 480. Din păcate, pixelii în plus sunt folosiți doar pentru a afișa bara de navigare software ce înlocuiește butoanele hardware de pe Lumia 520. Camera foto este altă zonă unde Lumia 530 este diferit într-un mod mai puțin pozitiv. Deși are tot 5 megapixeli, camera dorsală are focus fix în loc de autofocus. Din această cauză nu veți putea face fotografii macro pe Lumia 530. De asemenea, camera nu oferă niciun fel de zoom în timp ce camera de la Lumia 520 are zoom 4x. În ceea ce privește înregistrările video, Lumia 520 este capabil de înregistrări 720p (1280 x 720 pixeli) la 30 de cadre pe secundă. Camera de pe Lumia 530 poate înregistra video doar la 848x480 pixeli și 30 de cadre pe secundă. Asemeni predecesorului său, Lumia 530 nu are bliț pe camera dorsală și nici nu include o cameră frontală. Lumia 530 are aceeași baterie de 1430 mAh ca și predecesorul său. Am fost bucuroși să observăm că autonomia nu are de suferit din cauza hardware-ului mai puternic (ne referim mai ales la procesor). De asemenea, radioul FM există și pe Lumia 530 dar trebuie să vă cumpărați o pereche de căști pentru a putea folosi această caracteristică. În ceea ce privește dimensiunile, Lumia 530 este ușor mai mare decât predecesorul său, având 11.7 x 119.7 x 62.3 mm. De asemenea, este cu 5 grame mai greu, având 129 de grame în total.

Puteți găsi toate specificațiile acestui model aici: Specificații detaliate pentru Nokia Lumia 530. Pe saitul global Nokia există și o comparație foarte interesantă a specificațiilor oferite de Lumia 530, Lumia 630 și Lumia 520. O găsiți aici: Compare: Lumia 530 – Lumia 630 – Lumia 520. Din păcate este disponibilă doar în limba engleză.

Construcție și design

Designul telefonului Lumia 530 este similar cu cel al Lumia 620, lansat acum un an. Le puteți vedea unul lângă celălalt în poza de mai jos. Lumia 530 este telefonul gri închis din stânga iar Lumia 620 este telefonul galben din dreapta. După cum vedeți, coperta este foarte asemănătoare ca design și construcție. Singurele diferențe sunt faptul că Lumia 530 este mai mare, nu are bliț și un buton lateral mai puțin - butonul pentru cameră.

Coperțile pentru Lumia 530 sunt disponibile în gri închis, alb, portocaliu și verde. Telefonul este ușor de ținut în mână și ușor de cărat. Copertele sunt destul de rezistente iar demontarea lor nu este dificilă. Din păcate nu puteți folosi coperțile de la Lumia 520 pe Lumia 530 deoarece noul telefon este mai mare. Va trebui să cumpărați coperți noi. Ecranul LCD reflectă lumina foarte puternic chiar și atunci când este închis. Asta reprezintă o problemă, mai ales atunci când îl folosiți afară, în lumină naturală. Abia puteți vedea ceea ce este afișat pe ecran, chiar dacă setați luminozitatea la maxim. Dintre toate telefoanele testate de noi până acum, acesta are cea mai proastă vizibilitate în lumină naturală. De asemenea, unghiurile de vizionare sunt foarte slabe și culorile nu sunt reproduse într-un mod decent decât dacă aveți telefonul fix în față și vă uitați direct la el. Faptul că luminozitatea poate fi schimbată doar manual, nu face decât să scadă calitatea experienței de utilizare oferită de Lumia 530.

Din păcate, ecranul de pe Lumia 530 este mai slab decât cel de pe Lumia 520 și oferă o experiență de utilizare net inferioară.

Experiența de utilizare a telefonului Nokia Lumia 530

În ceea ce privește calitatea semnalului celular, nu am avut probleme cu Lumia 530. De asemenea, și calitatea convorbirilor telefonice a fost decentă. Calitatea audio este OK, fără a oferi nimic spectaculos. Telefonul nu include caracteristici avansate cum ar fi unelte software pentru îmbunătățirea calității sunetului. De asemenea, trebuie să vă cumpărați separat o pereche de căști deoarece ele nu sunt incluse în pachet. Din păcate, spațiul de stocare de doar 4 GO afectează în primul rând experiența multimedia deoarece nu puteți încărca muzică sau clipuri video pe acest telefon fără un card MicroSD. Și pentru că tot vorbim de spațiul de stocare, știm din experiența HTC 8S că 4 GO este mult prea puțin pentru dispozitivele cu Windows Phone. 2.12 GO sunt ocupați doar de sistemul de operare. Când am terminat de configurat Lumia 530 și am instalat câteva aplicații uzuale, imediat ne-am lovit de avertismente care ne spuneau că nu prea mai avem spațiu la dispoziție. Dacă vreți să folosiți telefonul și să instalați mai mult de 3-4 aplicații, este obligatoriu să cumpărați un card MicroSD. Să nu încercați să descărcați hărți ori să înregistrăți clipuri video de lungă durată căci veți avea probleme fără un astfel de card.

Din păcate și experiența foto este dezamăgitoare pe Lumia 530. Nu-i ca și cum Lumia 520 oferea poze excelente dar avea mai puține limitări și probleme. În primul rând, butonul hardware pentru cameră lipsește și veți petrece mai mult timp pornind aplicația Camera. Scurtătura din centrul de notificare al Windows Phone 8.1 merge, dar nu este la fel de convenabil de folosit.

Aplicația implicită pentru cameră este Microsoft Camera. Deși ea a fost îmbunătațită în Windows Phone 8.1, este inferioară ca experiență de utilizare față de Nokia Camera. Vă recomandăm să schimbați aplicația implicită folosită pentru camera foto.

În ceea ce privește calitatea fotografiilor, lucrurile nu stau grozav, mai ales din cauza focusului fix care nu-ți permite să faci poze macro. De asemenea, lipsa blițului înseamnă că nu veți face poze de calitate în condiții cu lumină slabă. Pentru a vedea cu ochii voștri ce fel de poze se fac cu Lumia 530, vizionați această galerie, ce include și câteva încercări de a face poze macro.

Am creat două clipuri video care au fost înregistrate cu Lumia 530, folosind setările sale automate. Nu au fost editate sau procesate în vreun fel. Doar YouTube este posibil să fi făcut mici modificări, în procesul de publicare al acestor clipuri. Primul videoclip include câteva persoane aflate în mișcare. Se vede foarte ușor cum lipsa focusului automat oferă o calitate mai slabă a înregistrării. Calitatea imaginii are de suferit, lipsind multe detalii.

Al doilea clip arată încă odată cum focusul fix reprezintă o problemă pentru înregistrările video. Este necesar un focus automat pentru rezultate decente, chiar dacă nu se petrece prea multă acțiune într-un clip.

Singurul aspect pozitiv legat de camera oferită de Lumia 530 este faptul că aplicațiile dedicate merg foarte repede. Procesorul mai puternic oferă fotografii șî înregistrări video rapide, fără timpi de așteptare. Din păcate asta nu schimbă cu nimic calitatea foarte slabă a camerei. Per total, experiența foto și video oferită de Lumia 530 este inferioară celei de pe Lumia 520. În ceea ce privește autonomia, lucrurile sunt cam la fel ca pe Lumia 520. Chiar dacă Lumia 530 are un procesor cu patru nuclee, bateria va ține aproximativ la fel de mult ca și pe Lumia 520. Dacă nu folosiți navigarea GPS și nu vă jucați pe telefon, Lumia 530 poate ține lejer o zi, uneori chiar și două. Dacă folosiți aplicații și servicii care cer mai multe resurse, atunci va trebui să-l încărcați la finalul zilei.