Recenzie Nokia Lumia 620 - Drăguț, Accesibil și Surprinzător de Bun

Rating:
4 out of 5 stars

Nokia Lumia 620 este unul din cele mai ieftine telefoane cu Windows Phone 8. Competitorul său principal - HTC 8S - a reușit să aibă un start mai bun în ceea ce privește disponibilitatea pe piață. Dar care din cele două este mai bun? Reușește Nokia Lumia 620 să devanseze HTC 8S în termeni de performanță? Haideți să aflăm din acest review.

Specificații Hardware și Ambalaj

Designul celor două telefoane este foarte diferit însă, în ceea ce privește componentele incluse, există destul de multe asemănări. În primul rând, ambele telefoane folosesc un procesor cu două nuclee Qualcomm Snapdragon S4 la 1 GHz și 512 MO de memorie RAM. Ecranul telefonului Nokia Lumia 620 are 3.8", o rezoluție de 800x480 pixeli și folosește tehnologia ClearBlack a celor de la Nokia. HTC 8S are un ecran ușor mai mare, de 4", aceeași rezoluție și o tehnologie asemănătoare pentru afișarea imaginii. Nokia Lumia 620 cântărește 127 de grame, ceva mai mult decât HTC 8S cu ale sale 113 grame. În plus, este și ceva mai gros: 11mm vs 10.28 mm. Bateria telefonului Nokia Lumia 620 are 1300 mAh iar cea a HTC 8S are 1700 mAh. Nokia Lumia 620 câștigă detașat când vine vorba de spațiul de stocare disponibil - 8 GO în loc de 4 GO disponibili pe HTC 8S. Pe ambele telefoane, se poate extinde spațiul de stocare folosind un card microSD. Camera dorsală are 5 megapixeli pe ambele telefoane. Nokia Lumia 620 se evidențiază prin oferirea unei camere frontale VGA, ce face poze la rezoluția de 640x480 pixeli. Aici găsiți specificațiile detaliate pentru Nokia Lumia 620. Ambalajul folosit pentru telefon este cel standard pentru telefoanele Lumia. El include: telefonul, bateria, căștile, cablul USB, încărcătorul USB și documentația telefonului.

Vă recomand să citiți documentația telefonului pentru că altfel nu vă va fi ușor să găsiți slotul unde trebuie introdusă cartela microSIM. El este ascuns bine sub baterie și veți pierde ceva vreme încercând să vă dați seama unde se află.

Cum vedeți în poza de mai sus, am testat versiunea albastră. Am primit și o carcasă violet. Ea va apărea în pozele folosite în secțiunea următoare.

Construcție și design

Nokia Lumia 620 este un telefon drăguț, care arată bine. Da, coperta lui este din plastic dar culorile disponibile arată bine și plasticul este unul solid, policarbonat. Telefonul oferă o senzație plăcută când îl ții în mână. Combinația dintre mărimea și greutatea sa pare una ideală. Nu veți simți niciodată telefonul ca fiind inconfortabil, cum se întâmplă cu fratele său mai mare Nokia Lumia 920.

Aranjamentul butoanelor este la fel ca pe toate celelalte telefoane Lumia, ceea ce este grozav. Asta vă garantează că puteți debloca telefonul cu un singur deget, că veți realiza capturi de ecran cu ușurință și nu veți apăsa accidental pe butoane. Există o mică diferență totuși: butoanele sunt incluse în carcasa telefonului, la fel și ieșirea audio în care se introduc căștile. Asta face ca butoanele să fie puțin mai greu de apăsat. Totuși nu este deranjant și butoanele răspund bine la apăsările utilizatorului. Mai jos puteți vedea ambele carcase primite odată cu telefonul de test.

În aceea ce privește afișajul telefonului, acesta este de o calitate medie, așa cum mă așteptam. Vorbim aici de un telefon cu un preț foarte accesibil, nu de un vârf de gamă scump. Ca urmare nivelurile de alb și negru nu sunt grozave, dar ecranul își face treaba bine și nu vă va deranja modul în care sunt afișate culorile.

Vizibilitatea în lumină naturală este OK, la fel ca și pe celelalte telefoane Nokia Lumia. O mică diferență este că nu veți putea folosi Nokia Lumia 620 purtând mănuși, cum este cazul la Nokia Lumia 920. Ținând cont de diferența uriașă de preț dintre cele două telefoane, nu e tocmai o caracteristică căreia îi va duce cineva dorul.

Experiența de utilizare a telefonului Nokia Lumia 620

Experiența de utilizare a telefonului este OK. Puterea semnalului și calitatea audio a convorbirilor este una medie. Nu se compară cu alte telefoane mai scumpe. Difuzorul telefonului este destul de puternic. Sunetul trece ușor prin coperta de plastic și ceea ce spune interlocutorul dvs. se aude foarte bine în camera în care vă aflați. Prietena mea putea auzi cu ușurință tot ceea ce îmi spuneau ceilalți la telefon, fără a fi nevoie să stea foarte aproape de mine. :) Am fost plăcut surprins să aflu că Nokia Lumia 620 are microfoane HAAC identice cu cele folosite pe modelele de vârf. Ce înseamnă asta? Că puteți face înregistrări audio de calitate, fără distorsionările prezente pe alte telefoane similare ca preț. Mai jos puteți urmări un clip făcut de un utilizator Nokia Lumia 620, care demonstrează calitatea înregistrărilor audio cu acest telefon.

Când ascultați muzică ori vizionați filme, calitatea sunetului este iarăși OK. Nimic spectaculos dar nici de slabă calitate. Singurul aspect mai interesant este că intrarea audio este inclusă în carcasa de plastic a telefonului. Asta face ca mufa căștilor să nu intre corect, din prima. Trebuie să fiți puțin atenți și să apăsați mai mult, pentru ca ea să intre până la capăt. Altfel, calitatea sunetului va fi foarte slabă. Camera din spatele telefonului este medie. Cum era de așteptat, nu folosește tehnologia Pureview deoarece ar mări considerabil costul de fabricație și prețul final al telefonului. Senzorul camerei este capabil să facă poze la 720p, ceea ce este foarte bine pentru un telefon din zona asta de preț. Culorile sunt cam "moi" și pozele realizate în condiții de iluminare altfel decât ideale, nu au foarte multe detalii iar claritatea lor are de suferit. Totuși nu mă așteptam la poze extraordinare de la un telefon ieftin. Calitatea înregistrărilor video este iarăși decentă, ușor mai bună decât cea a pozelor. Camera frontală este foarte ieftină și de slabă calitate. Nu o veți folosi la altceva decât apeluri video. În ceea ce privește bateria și autonomia telefonului, lucrurile stau bine. Dacă folosiți rar telefonul, bateria poate ține până la 3 zile. În condiții normale de utilizare, Nokia Lumia 620 va rezista o zi întreagă înainte de a vă cere să-l încărcați. Dacă nu vă jucați jocuri, ce au tendința să consume foarte rapid bateria, telefonul poate funcționa chiar și două zile până la următoarea încărcare.

Aplicațiile Nokia pentru Windows Phone 8

Nu sunt multe de adăugat în ceea ce privește aplicațiile Nokia pentru Windows Phone 8. Cum am spus și în alte recenzii, ele oferă valoare utilizatorilor și îmbogățesc ecosistemul Windows Phone 8. Aplicații precum Nokia Maps, Drive ori Smart Shoot sunt foarte utile.

Nokia Lumia 620 oferă și o nouă caracteristică, numită Storage Check. Este foarte utilă pe telefoane care au spațiu de stocare mai limitat (8 GO sau mai puțin).

Deși spațiul de stocare disponibil pe Nokia Lumia 620 nu se umple la fel de rapid ca pe HTC 8S, Storage Check este extrem de util atunci când vrei să-l administrezi și să eliberezi o parte din el, pentru a face loc aplicațiilor ori hărților pe care vrei să le instalezi. Cu ajutorul acestei caracteristici puteți vedea cât spațiu ocupă fiecare aplicație în parte, puteți șterge toate fișierele temporare, etc. Storage Check este un plus major al Nokia Lumia 620 în comparație cu HTC 8S.

Performanțe în teste sintetice

Ca de obicei, am realizat câteva teste cu MultiBench 2 și WP Bench. Conform MultiBench 2, HTC 8S oferă performanțe puțin mai bune decât Nokia Lumia 620. Cea mai mare diferență a fost măsurată în testul de grafică - 4.5%. În alte teste diferențele au fost de aproximativ 1%.

WP Bench a măsurat rezultate similare în testul pentru procesor. Nokia Lumia 620 este cu 4% mai lent.

Celelalte teste au desemnat câștigător când Nokia Lumia 620 (în testele pentru grafică și rata de transfer pentru scrierea în memoria RAM), când HTC 8S (în testul pentru rata de transfer pentru scrierea pe spațiul de stocare).

Diferențele de performanță foarte mici între cele două telefoane au fost confirmate și de testul Sunspider. În navigarea pe internet, HTC 8S este cu 2% mai rapid.

În utilizarea de zi cu zi, diferențe de 1 până la 4% nu se fac simțite cu adevărat. Ambele telefoane vor părea la fel de rapide ori la fel de lente, în funcție de cum le folosiți și ce aplicații rulați. După aceea, am măsurat timpul necesar pentru pornirea telefonului și încărcarea sistemului de operare. Iarăși, rezultatele obținute au fost foarte apropiate. Nokia Lumia 620 a avut nevoie de 45 de secunde pentru pornire în timp ce HTC 8S a avut nevoie de 46 de secunde.

Nu în ultimul rând, am testat cât de mult rezistă bateria atunci când telefonul este stresat la maxim, folosind WP Bench. Bateria de 1700 mAh a telefonului HTC 8S s-a dovedit net superioară, rezistând o oră în plus față de bateria de 1300 mAh a Nokia Lumia 620.

Mă așteptam la acest rezultat datorită diferențelor tehnice dintre bateriile celor două telefoane. Cum am spus mai devreme, în condiții de utilizare normală, bateria Nokia Lumia 620 este una decentă, ce face față cu succes unei zile întregi de utilizare.

Notă produs
4/5

Verdict

Nokia Lumia 620 este un telefon foarte bun pentru gama sa de preț. Probabil că este cel mai bun telefon ieftin, indiferent de platforma folosită. Arată bine, Windows Phone 8 rulează bine pe acest telefon și aplicațiile Nokia sunt de foarte bună calitate. Nokia Lumia 620 este mai bun și mai rapid decât multe telefoane ieftine cu Android existente pe piață, multe din ele fiind lente și frustrante din prima zi de utilizare. Comparat cu HTC 8S, Nokia Lumia 620 este un telefon mai echilibrat, ce strălucește la câteva capitole esențiale: spațiul de stocare oferit, posibilitatea de a administra acest spațiu și aplicațiile Nokia de o mult mai bună calitate decât cele HTC. Dacă doriți să cumpărați un smartphone la un preț accesibil, Nokia Lumia 620 trebuie să fie în topul alternativelor luate în considerare.