Recenzie Nokia Lumia 625 - Un ecran mare face telefonul mai bun?

Rating:
3 out of 5 stars

Dacă ne citiți de ceva vreme, știți că ne-a plăcut tare mult Nokia Lumia 620. De aceea, când Nokia au anunțat Lumia 625, am fost tare curios să-l testez și să văd dacă este un telefon și mai bun. Prima dată când l-am vazut, mi-am zis că este doar un Lumia 620 cu un ecran foarte mare. Dar, la o testare mai atentă am observat că este vorba de mai mult de-atât. Lumia 625 aduce multe schimbări față de predecesorul său, atât pozitive cât și negative. Haideți să vedem în acest review dacă rezultatul final este un telefon mai bun decât predecesorul său.

Specificații Hardware și Ambalaj

Telefonul Nokia Lumia 625 are o configurație hardware foarte diferită de multe telefoane cu Windows Phone 8. În primul rând, are un procesor Qualcomm Snapdragon S4 cu două nuclee, la 1.2GHz. Apoi, are un ecran IPS LCD de 4.7", fără tehnologia ClearBlack, la o rezoluție de 800x480 pixeli. Este unul din cele mai mari ecrane de pe telefoanele din gama Nokia Lumia. Spre deosebire de Lumia 520 și 620, el oferă și suport pentru conectivitate 4G precum și o baterie de 2000mAh. Pentru că ecranul este mai mare decât cel al Lumia 620, telefonul este mai greu. Lumia 625 cântărește 159 de grame în loc de 127.

De asemenea, Lumia 625 are și specificații comune cu ale celorlalte telefoane cu Windows Phone 8: 512 MO de memorie RAM, 8 GO spațiu de stocare, o cameră frontală VGA și una dorsală de 5 MP, cu bliț. Dacă doriți să citiți lista completă a specificațiilor hardware, le găsiți aici. Amabalajul telefonului include următoarele: telefonul, căștile, încărcătorul, un cablu USB și documentația telefonului.

Pentru a afla mai multe despre pachetul în sine, vedeți clipul de mai jos.

Multe situri web spun că bateria telefonului nu poate fi schimbată. Dar, dacă scoateți carcasa telefonului, veți vedea că există șuruburi foarte mici care pot fi desfăcute cu o șurubelniță potrivită.

Dacă le desfaceți, veți putea acessa și schimba bateria atunci când este nevoie.

Construcție și design

La o primă privire, Nokia Lumia 625 pare a nu avea carcasă. Spre deosebire de Lumia 620, acest telefon are o carcasă foarte solidă și foarte bine prinsă de restul telefonului. Drept urmare, la o primă vedere nu ai spune că ea poate fi desfăcută și schimbată cu ușurință. Carcasa de pe Lumia 625 poate avea una din următoarele cinci culori: portocaliu, verde, galben, negru și alb. Noi am testat un model cu o carcasă neagră.

Telefonul este unul foarte solid și rezistent la șocuri. Carcasa nu cade foarte ușor atunci când scapi telefonul și scoaterea ei poate fi dificilă, mai ales prima dată când încerci. Asta pentru că trebuie să tragi de ea doar din partea de jos a ecranului, unde se află butoanele software. Dacă încerci să tragi din partea de sus a ecranului, îți va fi foarte greu să o scoți și riști să strici coperta. Din cauza carcasei mai solide, există și un mic neajuns - butoanele din partea dreaptă a telefonului răspund puțin mai greu decât pe alte telefoane Nokia Lumia. Trebuie să apeși pe ele puțin mai tare, pentru ca ele să-ți răspundă la comenzi. Deși telefonul este mai greu decât alte modele cu Windows Phone 8, Nokia Lumia 625 are un balans destul de bun între mărime și greutate, el putând fi cărat cu ușurință în buzunarul de la pantaloni. Nu l-am simțit niciodată prea mare ori prea greu, cum era cazul la Nokia Lumia 920.

Nokia Lumia 625 are un aspect solid și mai puțin elegant decât telefoanele premium cu Windows Phone, ori decât Lumia 720. Atunci când îl vezi îți este clar că ai de a face cu un telefon rezistent, cu o configurație medie ca performanțe, la un preț rezonabil. Totuși am identificat două probleme în ceea ce privește calitatea construcției:

  • Deși ecranul este mare, acesta nu are o rezoluție pe măsură și nici tehnologia ClearBlack prezentă pe alte modele Nokia Lumia. Asta reprezintă o problemă pentru că nu aduce un plus de calitate față de Nokia Lumia 620. Veți vedea aceleași dale dinamice, date și ferestre, dar mai mari. În plus, nivelurile de alb și negru sunt mai slabe decât pe Lumia 620 iar calitatea textului afișat pe ecran nu este la fel de bună. Puteți vedea în captura de ecran de mai jos că textul are câteva deformări destul de vizibile. Un ecran mai mare, fără o rezoluție mai mare și fără tehnologia ClearBlack nu face altceva decât să facă mai vizibile defectele în randarea textului și a imaginii.
  • Un alt aspect, de data asta minor, este faptul că Nokia ne oferă un cablu USB foarte scurt ce poate fi folosit doar pentru conectarea la un calculator. Cablul este atât de scurt încât nu va fi util dacă ai un PC cu porturile USB într-o poziție mai puțin accesibilă. În plus, încărcătorul vine cu propriul său cablu ce nu poate fi scos. Astfel, când ești pe drum trebuie să iei cu tine două lucruri: încărcătorul cu cablul său și cablul USB separat.

În ceea ce privește vizibilitatea ecranului atunci când ești afară, aceasta este decentă. Dacă îl folosiți într-o zi cu foarte mult soare va fi totuși dificil să deslușiți imaginile afișate pe ecran.

Experiența de utilizare a telefonului Nokia Lumia 625

Când am folosit Nokia Lumia 625, m-am bucurat de o calitate a convorbirilor mai bună decât pe Lumia 520 și 620. Asta deoarece carcasa este mai solidă și sunetul nu trece la fel de ușor prin ea. O altă îmbunătățire este și faptul că cei din jurul tău nu aud la fel de ușor ceea ce spun oamenii cu care vorbești la telefon. De asemenea, și puterea semnalului mi s-a părut mai bună pe Lumia 625. Când vine vorba de calitatea audio în redarea de muzică și filme, aceasta este decentă. Este OK pentru un utilizator obișnuit dar nu va satisface niciodată pretențiile unui audiofil. Dacă vreți redare audio de foarte bună calitate, va trebui să investiți într-un telefon mai scump. Când vine vorba de camera foto - nu am sesizat îmbunătățiri față de Lumia 620. Camerele foto par a fi identice pe cele două telefoane și rezultatele sunt foarte asemănătoare. Pozele au o calitate medie, cât timp le faceți în condiții de iluminare bună. Dacă nu aveți suficientă lumină, veți observa că detaliile nu sunt foarte grozave și culorile sunt cam șterse. De asemenea, camera frontală VGA face orice numai poze grozave nu. Scopul ei este acela de a fi folosită în sesiuni de video-chat, fără să consume prea mult din planul vostru de date. Există și o schimbare pozitivă față de Lumia 620: procesorul mai rapid de pe Lumia 625 face ca aplicațiile foto să pornească mai repede și interacțiunea cu ele să fie mai bună. În ceea ce privește bateria, aceasta este bună. În majoritatea cazurilor ea va ține o zi - o zi și jumătate. Dacă nu folosiți prea mult telefonul poate ține până la trei zile. Dar, dacă vă jucați multe jocuri și folosiți intens servicii GPS, bateria nu va ține mai mult de o zi.

Aplicațiile Nokia pentru Windows Phone 8

Aplicațiile exclusive Nokia continuă să crească și să devină din ce în ce mai bune și utile. Veți aprecia aplicații precum Data Sense (pentru managementul planului de date), Storage Check (pentru managementul spațiului de stocare), precum și aplicațiile deja tradiționale pentru navigarea prin satelit.

O altă aplicație interesantă este Nokia Xpress. Vă ajută să economisiți trafic de date deoarece este un navigator de internet bazat pe cloud. Acesta se conectează la serverele Nokia care sunt un intermediar între telefon și siturile pe care le navigați. Serverele descarcă paginile dorite, le compresează la maxim și le trimit pe telefon.

Deși, cel puțin în teorie, asta ar trebui să facă navigarea mai rapidă, nu este cazul. Deoarce există un intermediar care face procesare adițională, siturile se încarcă de fapt mai lent decât în Internet Explorer. Dar, dacă aveți puțin trafic disponibil pe planul vostru de date, această aplicație va economisi MO prețioși.

Performanțe în teste sintetice

Deoarece Nokia Lumia 625 are un procesor mai bun decât Lumia 520 și 620, telefonul a obținut rezultate mai bune în toate testele efectuate. De exemplu, în MultiBench 2, procesorul mai bun a influențat inclusiv testul de grafică deși Lumia 625 folosește același chip video - Adreno 305.

În testul pentru transferul de date pentru spațiul de stocare, Nokia Lumia 625 a fost cu 21% mai rapid decât Lumia 620 și în testul pentru transferul de date în memoria RAM, a fost cu 27% mai rapid.

Testul WP Bench a confirmat aceeași poveste. Procesorul de pe Lumia 625 este mai rapid cu 20% decât cel de pe Lumia 620.

Testul de grafică al WP Bench nu a arătat niciun plus de performanță pentru că chip-ul video este identic cu cel de pe telefoanele concurente. Dar, Lumia 625 a avut scoruri mai bune în testele pentru transferul de date pe spațiul de stocare și în memoria RAM.

Testul Sunspider pentru navigarea pe internet a arătat că procesorul mai rapid oferă și o navigare mai rapidă cu 18% față de Lumia 620.

Timpul de start a fost de-a dreptul excelent. Nokia Lumia 625 are cel mai rapid timp de start dintre toate telefoanele cu Windows Phone 8 testate până acum - doar 32 de secunde.

Testul de baterie realizat cu WP Bench ne-a oferit încă o dovadă a performanței acestui telefon. Nokia Lumia 625 a rezistat 3 ore și 21 de minute atunci când a fost stresat la maxim. Un rezultat mult mai bun decât cele obținute Lumia 520 și Lumia 620.

Notă produs
3/5

Verdict

A da un verdict pentru Nokia Lumia 625 este o sarcină tare dificilă. În multe privințe este un telefon mai bun decât predecesorul său - Lumia 620:

  • Are o copertă mai bine realizată, mai solidă și durabilă.
  • Are un ecran mai mare, o baterie mai mare și un procesor mai bun.
  • Oferă conectivitate 4G și o calitate a convorbirilor mai bună.
  • Timpul de start este mai scurt iar bateria oferă o autonomie ceva mai bună.

Dar, pe lângă toate aceste plusuri există și un dezavantaj important: ecranul mai mare nu oferă și o calitate a imaginii mai bună. Totul este doar mai mare, nu mai frumos ori mai clar. De asemenea, ecranul mai mare se traduce și într-o greutate mai mare. Înainte de a cumpăra un Nokia Lumia 625, este bine să testați puțin telefonul pentru a vedea dacă vi se potrivește și dacă dezavantajele sale sunt surclasate de ceea ce oferă în plus față de competitorii săi.