Recenzie Nokia Lumia 630 - Un telefon accesibil cu Windows Phone 8.1

Rating:
4 out of 5 stars

Nokia Lumia 630 este primul smartphone vândut cu Windows Phone 8.1 preinstalat. Este un telefon accesibil ca preț ce are rolul de a înlocui mai vechiul Lumia 620 dar și Lumia 625. Am testat acest telefon pentru aproximativ o săptămână și acum suntem gata să împărtășim concluziile noastre. Această recenzie este publicată în premieră pentru România. Nu ezitați să o citiți.

Specificații hardware și ambalaj

Lumia 630 este succesorul direct al Lumia 620 și noul model este mai bun în aproape toate aspectele importante: are un procesor nou și mai performant (un Qualcomm Snapdragon cu patru nuclee, la 1.2 GHz), un ecran mai mare de 4,5'', ClearBlack, cu tehnologia LCD IPS, o rezoluție puțin mai mare (854 x 480 pixeli) și Gorilla Glass 3. Bateria are și ea o capacitate puțin mai mare, de 1830 mAh. Există și aspecte neschimbate între cele două telefoane, cum ar fi cantitatea de memorie RAM (512 MO) și spațiul de stocare disponibil (8 GO). Ca și predecesorul său, Lumia 630 are un cip radio ce poate fi utilizat pentru a asculta radio pe frecvențe FM. De asemenea, camera dorsală este foarte asemănătoare, având tot 5 megapixeli. Din păcate, blițul lipsește. Spre deosebire de predecesorul său, Lumia 630 nu are o cameră frontală și nici butoane fizice. Odată cu Windows Phone 8.1 s-au schimbat specificațiile pentru design-ul telefoanelor și acestea vor avea butoane software, acest telefon fiind primul care respectă aceste specificații. Puteți găsi caracteristicile complete ale Lumia 630, vizitând această pagină: Specificații detaliate pentru Nokia Lumia 630. Pachetul pentru acest telefon este diferit de telefoanele Nokia Lumia lansate până acum. Cutia este mai mică și culorile folosite sunt diferite. Nouă ne place noua cutie mai mult decât precedenta.

În cutie veți găsi telefonul, bateria, încărcătorul, garanția și manualul de utilizare. Din păcate, pachetul nu include căști și nici un cablu USB.

Pentru a afla mai multe despre experiența de despachetare, nu ezitați să vedeți clipul de mai jos:

Construcție și design

Carcasa telefonului Nokia Lumia 630 este din plastic și se simte foarte OK atunci când țineți telefonul în mână. Are o înălțime de 129.5 mm, o lățime de 66.7 mm, o grosime de 9.2 mm și cântărește doar 134 de grame. Aceste caracteristici îl fac foarte ușor de ținut în mână, chiar și pentru persoanele cu mâini mici. Coperta este detașabilă și interschimbabilă. Coperțile sunt disponibile în verde, portocaliu, galben, alb și negru. Noi am testat versiunea albă. Butoanele sunt poziționate pe partea dreaptă a telefonului și sunt ușor de apăsat și găsit. Puteți folosi telefonul cu o singură mână, fără niciun fel de probleme. Din păcate, butonul fizic pentru camera foto a dispărut, ceea ce face pornirea acesteia să fie un proces mai lent decât la telefoanele precedente cu Windows Phone 8.

În spatele coperții veți găsi slotul pentru baterie, cel pentru cartela SIM și un slot pentru carduri de memorie microSD.

Calitatea ecranului este mai bună decât cea de pe Lumia 620, la fel și vizibilitatea în aer liber. Singurul dezavantaj este faptul că Lumia 630 nu are un senzor pentru cantitatea de lumină disponibilă, pentru a își regla automat luminozitatea ecranului, în funcție de aceasta. Va trebui să schimbați manual luminozitatea atunci când ieșiți afară, vă duceți la birou ori acasă. Este ușor enervant să tot schimbați luminozitatea de fiecare dată când schimbați mediul în care vă aflați. Partea pozitivă este faptul că vizibilitatea în aer liber este bună chiar și atunci când este o zi cu mult soare, dacă dați luminozitatea la maxim.

În general, calitatea construcției este mai bună la Nokia Lumia 630 decât la predecesorii săi.

Experiența de utilizare a telefonului Nokia Lumia 630

Calitatea conversațiilor telefonice este bună pe Lumia 630. Am apreciat faptul că noua copertă izolează mai bine sunetul decât cea de pe Lumia 620 și conversațiile nu mai sunt auzite de cei din jur cu atâta ușurință. Când ascultați muzică ori vizionați videoclipuri, calitatea sunetului este decentă. La fel este și calitatea înregistrărilor audio. Ca toate modelele din aceeași gamă de preț, nu oferă unelte software pentru îmbunătățirea calității sunetului.

Camera dorsală poate face fotografii și înregistrări video la 720p. Culorile sunt cam "moi" și pozele realizate în condiții de iluminare altfel decât ideale, nu au foarte multe detalii iar claritatea lor are de suferit. Calitatea înregistrărilor video este și ea destul de medie, neieșind în evidență cu nimic extraordinar. În ceea ce privește autonomia, bateria ține aproximativ o zi. Dacă folosiți telefonul mai intens, atunci autonomia va scădea undeva între 10 și 13 ore, în funcție de ceea ce faceți cu telefonul.

Windows Phone 8.1 și aplicațiile Nokia

Lumia 630 este primul telefon cu Windows Phone 8.1 preinstalat și cu actualizarea Lumia Cyan. Windows Phone 8.1 va fi finalizat la finele lunii iunie 2014 și versiunea cu care vine acest telefon este un beta care are câteva mici probleme.

De exemplu, la intervale aleatoare, interfața cu utilizatorului s-a mărit foarte mult și puteam vedea doar o dală dinamică cât tot ecranul sau o mică porțiune din ecranul de blocare mărită de câteva ori. Nu puteam folosi telefonul când se întâmpla asta și singura soluție pentru a reveni la normal a fost să repornim telefonul. După aceea, totul a mers bine până când, câteva zile mai târziu, aceeași problemă a reapărut. Ne așteptăm ca astfel de bug-uri să fie rezolvate atunci când Microsoft vor lansa versiunea finală a Windows Phone 8.1, iar asta se va întâmpla foarte curând. Lumia 630 are multe aplicații Nokia instalate: App Social, HERE Drive+, HERE Maps, Line, Nokia Camera, Nokia Care, Nokia Cinemagraph, Nokia Creative Studio, PhotoBeamer și Transfer my data.

De asemenea, veți avea acces la colecția de aplicații Nokia ce este foarte bine întreținută și actualizată. Majoritatea aplicațiilor Nokia sunt utile și merită încercate. Windows Phone 8.1 aduce multe schimbări, îmbunătățiri și noi caracteristici, cum ar fi un ecran Start ce poate afișa și mai multe dale dinamice, un nou sistem de notificări, asistenul personal Cortana și multe altele.

Ne-a plăcut mult faptul că aplicația Nokia Camera este setată drept aplicația implicită pentru fotografii. Este net superioară aplicației Cameră din Windows Phone 8. Cu ajutorul ei puteți face fotografii mai bune deoarece oferă mult mai multe controale manuale.

Windows Phone 8.1 include și suport pentru mult mai mulți senzori iar Lumia 630 are un accelerometru ce poate fi folosit de aplicații specializate pentru a aduna date despre mișcarea și locația utilizatorului.

Lumia 630 a mers bine cu noul Windows Phone 8.1 și cu aplicațiile pe care le-am utilizat. Nu este cel mai rapid telefon dar nici cel mai lent. Aplicațiile se încarcă într-un timp rezonabil și telefonul merge bine chiar și atunci când porniți mai multe aplicații simultan. Singurul dezavantaj este faptul că are 512 MO de memorie RAM și nu 1 GO. Memoria adițională ar fi fost binevenită pentru jocurile mai solicitante din punct de vedere grafic. Per total, experiența de utilizare este mult îmbunătățită de noul sistem de operare Windows Phone 8.1, chiar dacă mai are mici bug-uri ce trebuiesc rezolvate. Dacă ne uităm doar la sistemul de operare, Lumia 630 este un telefon mult mai bun decât predecesorii săi.

Performanțe în teste sintetice

Pentru a compara performanțele oferite Lumia 630 cu cele oferite de alte telefoane cu Windows Phone, am folosit câteva aplicații de testare. Prima dată am rulat aplicația de testare MultiBench 2. În testul pentru procesor, Lumia 630 a fost cu 43% mai rapid decât Lumia 620 și cu 17% mai rapid decât Lumia 625. De asemenea, în testul pentru grafică a fost cu 47% mai rapid decât Lumia 620 și cu 30% mai rapid decât Lumia 625.

MultiBench 2 a arătat că acest telefon este mai rapid și în testul de memorie cât și în cel pentru măsurarea vitezelor de transfer al datelor. Comparat cu cel mai apropiat performer - Lumia 625 - Lumia 630 este de două ori mai rapid în testul de memorie și cu 30% mai rapid la viteza de transfer a datelor de la și către spațiul de stocare disponibil.

Aplicația WP Bench ne-a arătat o situație foarte similară. În testul pentru procesor, Lumia 630 a fost de departe cel mai rapid telefon.

Testele pentru grafică, spațiul de stocare și memorie au arătat că Lumia 630 este liderul performanței în segmentul său de preț.

După aceea am măsurat performanța în ceea ce privește rapiditatea cu care se navighează pe internet, folosind testul Sunspider. Din păcate, în acest test nu s-au observat îmbunătățiri. Se pare că noua versiune de Internet Explorer nu a profitat de procesorul mai bun de pe acest telefon pentru a oferi o experiență de navigare pe internet mai rapidă.

Următoarea măsurătoare a fost cât timp îi ia telefonului să pornească și să afișeze ecranul Start. Lumia 630 a pornit în doar 23 de secunde. Un rezultat excelent.

La final am folosit testul pentru baterie din aplicația WP Bench, ce stresează la maxim telefonul până se golește bateria. În acest test, Lumia 630 a rezistat 3 ore și 12 minute - un timp similar cu celelalte telefoane din aceeași zonă de preț.

Din păcate, tehnologiile folosite pentru baterie nu evoluează la fel de rapid ca restul componentelor hardware dintr-un telefon. Ca sumar de final, testele noastre au arătat că Lumia 630 bate toți predecesorii în ceea ce privește performanța oferită și este aproximativ la fel când vine vorba de autonomie și rapiditatea navigării pe internet.

Notă produs
4/5

Verdict

Nokia Lumia 630 este un telefon bun, accesibil ca preț și de calitate. Este liderul de performanță în segmentul său de preț și are o calitate a construcției mai bună decât predecesorii săi. De asemenea, este și primul telefon cu Windows Phone 8.1 preinstalat. Această nouă versiune a sistemului de operare aduce multe noi caracteristici și îmbunătățiri importante, ce îmbogățesc experiența de utilizare. Pentru cei care nu au un buget foarte generos dar doresc un telefon deștept cu peformanțe decente, noul Nokia Lumia 630 este o alegere potrivită.