Recenzie Nokia Lumia 720 - Hardware ieftin, construcție & design premium

Rating:
3 out of 5 stars

Nokia Lumia 720 este un telefon mai neobișnuit atunci când îl analizezi atent. În primul rând arată foarte bine și are un design și o calitate a construcției foarte reușite. Este o plăcere să-l ții în mână și să vorbești la el dar, componentele sale hardware nu sunt tocmai premium. Din păcate, Nokia Lumia 720 are o configurație hardware aproape identică cu fratele său mai ieftin - Nokia Lumia 620. Este oare combinația dintre hardware-ul low-end și contrucția premium o rețetă bună pentru un smartphone cu un preț pentru gama medie? Haideți să aflăm din această recenzie.

Specificații Hardware și Ambalaj

Din perspectiva configurației hardware, Nokia Lumia 720 este aproape identic cu fratele său mai mic - Lumia 620. Folosește același procesor cu două nuclee Qualcomm Snapdragon S4, la 1GHz, are 512 MO de memorie RAM și 8 GO spațiu de stocare. Din fericire are și un slot pentru carduri microSD, ce ajută la extinderea spațiului de stocare. Ecranul este ceva mai mare și mai bun decât la Lumia 620 - are 4.3" și este un ecran LCD IPS ce folosește tehnologia ClearBlack a celor de la Nokia. Rezoluția sa este de 480x800. Bateria este foarte bună și are 2000mAh. Camera dorsală are 6.7 megapixeli și poate înregistra video la 720p. Camera frontală are doar 1.3 MP.

Un alt plus pentru Lumia 720 este construcția sa elegantă. Telefonul este subțire (9mm grosime) și ușor (128 de grame). Lista completă a specificațiilor hardware se găsește aici. Ambalajul este standard pentru telefoanele Nokia Lumia și include următoarele: telefonul, căștile, cablul USB, încărcătorul USB, documentația telefonului și cheia pentru cardul SIM și memoria microSD. Mai multe detalii aflați din clipul de mai jos:

Construcție și design

Nokia Lumia 720 are o constucție solidă din policarbonat. Designul său este unul elegant ce-l face să pară un telefon premium. El este disponibil într-o varietate de culori: roșu, alb, albastru, galben și negru. Versiunea de test primită de noi este albă și, după câteva zile de testare, a ajuns să-mi placă mai mult decât clasicul negru care este deja plictisitor pentru un smartphone.

Așezarea butoanelor este cea clasică pentru telefoanele Lumia: ele se găsesc pe partea dreaptă a telefonului, în poziții foarte intuitive și sunt ușor de folosit. Vă va fi ușor să blocați/deblocați telefonul, să schimbați nivelul sonor, etc. În ceea ce privește ecranul, acesta are niveluri bune de alb și negru. Sistemul de operare arată bine indiferent de culoarea de fundal aleasă și telefonul poate fi folosit cu succes și afară, în lumina soarelui.

Cam atât despre design și construcție, haideți să vedem cum este acest telefon atunci când îl folosim zi de zi.

Experiența de utilizare a telefonului Nokia Lumia 620

Calitatea conversațiilor telefonice este bună deși puterea semnalului este mai slabă decât la Samsung Ativ S - campionul la acest capitol dintre toate telefoanele cu Windows Phone testate până acum. În locații unde semnalul 3G nu este foarte bun, Nokia Lumia 720 are mereu cu o liniuță mai puțin decât Samsung Ativ S și o calitate ușor mai slabă a convorbirilor. Dar, în cele mai multe situații veți fi multumiți de Lumia 720. Calitatea sunetului atunci când ascultați muzică ori vizionați clipuri video este mediocră și foarte asemănătoarea cu cea de pe telefoanele mai ieftine gen Nokia Lumia 620 și HTC 8S. Sunetului îi lipsesc profunzimea și detaliile iar accessoriile software pentru manipularea sunetului oferite de Nokia nu aduc un plus de calitate. De asemenea, boxele integrate sunt și ele de slabă calitate și au un nivel măricel de zgomot. Sunetul este ușor ascuțit și nu foarte clar.

Dacă astfel de probleme sunt de așteptat pentru un smartphone ieftin precum Nokia Lumia 620, pentru un smartphone ceva mai scump cum este Lumia 720, ele reprezintă o dezamăgire. Sincer, mă așteptam la o experință mai bună din acest punct de vedere. Dar există și multe aspecte pozitive, cum ar fi calitatea pozelor și a înregistrărilor video. Aici Nokia Lumia 720 este peste modelele mai ieftine și reușește să depășească un concurent mai scump precum Samsung Ativ S. Ca nivel de calitate, mi s-a părut a fi undeva între HTC 8X și Nokia Lumia 920, ceea ce este foarte bine. Totuși, pozele în condițiile de iluminare slabă nu sunt foarte grozave și au un nivel măricel de zgomot. Dar, în condiții de iluminare normală veți fi, în general, satisfăcuți de rezultatele obținute. Bateria este un mare plus pentru Lumia 720 - rezultat confirmat și de testele sintetice. În scenarii de utilizare normală, telefonul va funcționa aproximativ o zi și jumătate, cu o singură încărcare completă. Dacă-l utilizați ceva mai intens, bateria va ține aproximativ o zi. Nu în ultimul rând, am observat că Lumia 720 nu se încinge foarte ușor, așa cum se întâmplă cu Samsung Ativ S, de exemplu. Trebuie stresat destul de mult pentru ca el să devină mult prea cald pentru o utilizare confortabilă.

Aplicațiile Nokia pentru Windows Phone 8

Telefonul Nokia Lumia 720 vine cu următoarele aplicații exclusive Nokia:

  • Angry Birds Roost - oferă informații despre jocurile din seria Angry Birds, ghiduri, capturi de ecran, topuri cu cei mai buni jucători precum și legături pentru descărcarea jocurilor din Magazin.
  • App Highlights - o aplicație utilă pentru descoperirea de aplicații de calitate în Magazinul Windows Phone .
  • Here Drive - oferă navigare ghidată prin voce, disponibilă chiar și când nu sunteți conectați la internet.
  • Here Maps - oferă navigare ghidată precum și facilități pentru descoperirea de locații interesante, identificarea stațiilor de metrou/autobuz dintr-un oraș, etc. Din păcate sunt puține informații disponibile pentru România. În schimb, pentru Europa de Vest și SUA aplicația este foarte utilă deoarece are foarte multe date.
  • Nokia Care - oferă ghiduri pentru utilizarea telefonului și realizarea de diverse sarcini de optimizare și mentenanță.
  • Panorama - o aplicație optimizată pentru crearea rapidă de poze panoramice.
  • Smart Shoot - o aplicație optimizată pentru crearea de portrete și poze de grup.
  • Transfer My Data - cu această aplicație puteți migra contactele și mesajele text de pe un telefon mai vechi, pe Lumia 720, folosind o conexiune Bluetooth.

Deși Lumia 720 are un spațiu de stocare limitat la 8GO, ca și Lumia 620, acesta nu vine cu aplicația Storage Check. Pentru un management mai bun al spațiului de stocare trebuie să folosiți noile facilități incluse în cea mai recentă actualizare oferită de Microsoft pentru Windows Phone 8.

După cum am menționat și în recenziile precedente, colecția de aplicații exclusive Nokia crește în fiecare lună și oferă multă valoare adăugată utilizatorilor săi. Pentru a accesa cele mai noi aplicații Nokia, nu ezitați să le căutați pe Magazinul Windows Phone .

Performanțe în teste sintetice

Ca de obicei, am folosit câteva aplicații de testare, pentru a evalua performanța Nokia Lumia 720 și a o compara cu alte telefoane Windows Phone. Primul test, MultiBench 2, a arătat că diferențele de performanță dintre Lumia 720 și 620 sunt prea mici pentru a fi simțite în condiții normale de utilizare.​​​

Testul pentru procesor realizat cu WP Bench a spus că performanțele procesorului de pe Lumia 720 sunt ușor mai slabe decât pe Lumia 620.

Celelalte teste realizate cu WP Bench au arătat din nou că Nokia Lumia 720 nu oferă un plus de performanță față de telefoanele mai ieftine cu Windows Phone.

Aceeași poveste a fost repetată și de testul pentru viteza navigării pe Internet - Sunspider.

Deși rezultatele în testele sintetice de mai sus par dezamăgitoare, trebuie ținut cont de un factor foarte important: nivelul de optimizare al Windows Phone 8. Acest sistem de operare rulează foarte rapid și fluent pe Nokia Lumia 720 cât și pe telefoane mult mai ieftine. În lumea reală veți simți probleme de performanță doar dacă vreți să vă jucați jocuri cu o grafică modernă, ce au nevoie de cât mai multe resurse de calcul. Altfel, Nokia Lumia 720 se va mișca mai rapid decât orice telefon cu Android la un preț similar. În ceea ce privește timpii de pornire ai sistemului de operare, Nokia Lumia 720 este excelent, clasându-se pe primul loc, împreună cu Samsung Ativ S.

Bateria este iarăși un punct la care Nokia Lumia 720 iese în evidență prin performanțe excelente. În testul de baterie realizat cu WP Bench, Lumia 720 a devansat toate telefoanele testate de noi până acum, rezistând 4 ore și 24 de minute - cu aproximativ o oră mai mult decât cel de-al doilea clasat - HTC 8S.

Nokia Lumia 720 are o autonomie excelentă, poate cea mai bună dintre toate telefoanele Windows Phone de pe piață.

Notă produs
3/5

Verdict

A da un verdict pentru Nokia Lumia 720 este o sarcină dificilă. Asta pentru că, din cauza poziționării sale ca preț și imagine, este un telefon dezechilibrat. La liber, prețul său este de aproximativ 1000-1200 de lei, cu 200-300 de lei mai mult decât Nokia Lumia 620. Pentru această diferență de preț, nu primiți un hardware mai bun ci un design și o calitate a construcției mai bune, un plus de autonomie și un ecran puțin mai mare și mai bun. Este asta suficient pentru diferența de bani? Pentru unii utilizatori s-ar putea să fie iar pentru alții nu. De aceea vă recomand să-l testați puțin în magazine, înainte de a îl cumpăra.