Recenzie Prestigio MultiPhone 8500 Duo - Un Smartphone Dual SIM Accesibil

Rating:
2 out of 5 stars

După ce am examinat pentru prima dată o tabletă Prestigio cu Windows 8.1 - MultiPad Visconte 3, este timpul să facem și prima recenzie pentru un smartphone al aceleiași companii - Prestigio MultiPhone 8500 Duo - un dispozitiv de 5 inci, cu dual SIM și un procesor cu 4 nuclee, ce se vinde la aproximativ 700 de lei, fără abonament. Am testat acest telefon pentru aproximativ o săptămână și vrem să împărtășim cu voi concluziile noastre, în aceast review:

Specificații hardware și ambalaj

Prestigio MultiPhone 8500 Duo vine într-o cutie mică și compactă. Pare să fie modul de ambalare standard folosit de telefoanele Windows Phone în aceste zile. Am văzut același tip de ambalare și la telefoanele Nokia Lumia recent lansate.

Înăuntrul cutiei vei găsi smartphone-ul, bateria, încărcătorul USB și cablul său detașabil (ce poate fi folosit și pentru a conecta telefonul la un calculator), un set de căști, ghidul de utilizator și alte câteva hârtii.

Prestigio MultiPhone 8500 Duo este alimentat de un procesor cu patru nuclee - Qualcomm Snapdragon 200, ce rulează la 1,2 GHz, 1 GO de RAM și un cip grafic Adreno 302. Are 8 GO de spațiu de stocare ce poate fi extins cu un microSD de până la 32 de GO. Ecranul este un LCD IPS de 5 inci, ce oferă o rezoluție de 720 x 1280 pixeli cu o densitate a pixelilor de 294 ppi. Ecranul este protejat cu Gorilla Glass 2 care, cel puțin în teorie, ar trebui să ofere un nivel decent de protecție împotriva prafului și a zgârieturilor. Dacă vorbim despre dimensiuni, Prestigio MultiPhone 8500 Duo măsoară 145 mm în înălțime, 70 de mm lățime și numai 8,3 mm grosime. Cântărește doar 140 de grame. Prestigio MultiPhone 8500 Duo nu este nici prea mare dar nici mic. Specificațiile sale îl așează pe o poziție similară cu alte smartphone-uri de 5 inci, cu deosebirea că, deși nu este cel mai subțire telefon, el este totuși foarte ușor. Prestigio MultiPhone 8500 Duo include o cameră principală de 8 megapixeli și o cameră frontală de 2 megapixeli. Camera principală oferă autofocus și bliț LED. Totuși, nu vei avea nici un fel de stabilizare optică sau vreun buton dedicat pentru cameră. Când vine vorba despre capacitățile camerei, lucrurile sunt destul de sumbre. Camera principală nu poate înregistra viceoclipuri la rezoluții mai mari de 864 x 480 de pixeli. De ce, noi nu știm, mai ales luând în considerare că această cameră este vândută ca fiind una de 8 megapixeli, iar procesorul Snapdragon 200 ar trebui să fie capabil să captureze video la 720p. Trecând la camera frontală, nu sunt prea multe de spus. Este destul de bună pentru apelurile video, dar nu am recomanda-o pentru selfie-uri. Acest smartphone include o baterie Li-Ion de 2000 mAh ce va rezista cel puțin o zi în scenarii de utilizare normală. Un avantaj este faptul că bateria poate fi scoasă. În caz de urgență sau dacă se defectează, poți oricând să o schimbi. Prestigio MultiPhone 8500 Duo nu poate fi încărcat wireless, dar acesta este un lucru normal pentru nivelul lui de preț. Prestigio MultiPhone 8500 Duo este un dual-SIM, adică poate fi folosit simultan cu două cartele SIM. De exemplu, poți folosi primul SIM pentru numărul de serviciu și cel de-al doilea pentru numărul personal. Totuși, planul de date mobile poate fi folosit numai pe primul SIM.

Pentru mai multe informații despre toate specificațiile sale, intrați pe situl web oficial: Prestigio MultiPhone 8500 Duo - Specificații detaliate.

Construcție & Design

Prestigio MultiPhone 8500 Duo este disponibil numai în culoarea negru. Smartphone-ul însuși nu atrage privirile, dar designul său este destul de bun. Telefonul este creat în întregime din plastic, cu un capac negru cu finisaj mat, colțuri rotunjite și o margine gri argintie.

Butonul de pornire se găsește pe partea dreaptă superioară a telefonului.Pe partea stângă a lui vei găsi numai butoanele de volum. În partea de sus vei găsi conectorul microUSB și mufa audio. Partea de jos a telefonului nu conține niciun fel de buton sau mufă.

Sub ecranul Prestigio MultiPhone 8500 Duo, vei găsi butoanele capacitive. Credem că această abordare este mai bună decât aceea de a folosi butoane pe ecran. Această părere se datorează faptului că partea inferioară a telefonului este destul de mare și folosirea de butoane capacitive dă senzația că acest spațiu nu este inutil. Partea din spate a Prestigio MultiPhone 8500 Duo arată OK, dar am fi preferat un logo mai mic și mai puțin strălucitor. Capacul este realizat din plastic, și deși dă senzația de aspru, este destul de lucios și alunecos.

În ceea ce privește caliatea ecranului, trebuie să recunoaștem că am fost impresionați. Pentru nivelul său de preț, ecranul are un contrast bun și reproduce bine culorile. Nu stă la fel de bine și la nivelul de luminozitate iar vizibilitatea în exterior nu este extraordinară. Te vei găsi de multe ori în situația de căuta zone cu umbră atunci când ești în aer liber.

Un lucru bun este faptul că Prestigio MultiPhone 8500 Duo folosește un ecran IPS, ceea ce înseamnă că unghiurile de vizibilitate sunt bune. Un aspect negativ este faptul că fonturile de sistem afișate de acest telefon sunt foarte mici. Probabil că este o problemă de software, dar care este rostul unui ecran de 5 inci dacă nu acela de a face lucrurile mai ușor de văzut pe el? Sperăm ca echipa software din spatele produselor Prestigio să corecteze această problemă cu o viitoare actualizare de firmware.

Experiența de utilizare a telefonului Prestigio MultiPhone 8500 Duo

Conversațiile telefonice de pe Prestigio MultiPhone 8500 Duo sunt bune. Apelurile telefonice sunt clare și microfonul face față destul de bine la mediile zgomotoase. Semnalul radio este de asemenea bun și nu am observat căderi de semnal. Calitatea audio oferită la utilizarea căștilor este rezonabilă dar difuzorul intern este slab. Este un difuzor mono ce nu face față la niciun fel de frecvențe joase (bași) sau medii și, în loc, oferă numai distorsiuni. Ni s-a părut chiar enervant să încercăm să ascultăm muzică la un volum mai mare decât mediu. Totuși, este destul de decent pentru a fi folosit pentru apelurile telefonice "fără mâini". Camera principală de 8 megapixeli nu este nici ea extraordinară, dar nu poți să te aștepți la prea multă calitate la acest preț. Chiar dacă rezoluția pare destul de ridicată și există opțiunea autofocus, calitatea fotografiilor te va dezamăgi. Prestigio vinde camera ca fiind una de rezoluție mare, dar cam atât. Nu există stabilizare optică a imaginii, nici stabilizare digitală, nu există un buton dedicat pentru cameră, iar fotografiile suferă de destule distorsiuni de culoare. Totuși, la acest preț, nu vei găsi camere bune la nici un alt Windows Phone.

Trecând la calitatea video, lucrurile stau la fel de rău. Camera principală nu este capabilă să înregistreze video la mai mult de 480p cu maxim 30 de fps. Singurul aspect pozitiv la înregistrarea video este autofocusul continuu, chiar dacă el este foarte lent. Nu am înțeles de ce o cameră de 8 megapixeli nu poate filma la rezoluții mai mari, mai ales că procesorul Qualcomm Snapdragon 200 este capabil să înregistreze video la 720p. Putem doar să ghicim că firmware-ul acestui telefon îi blochează capacitățile. Sperăm ca problema să se rezolve cât de curând cu o actualizare de firmware de la Prestigio.

În timp ce testam Prestigio MultiPhone 8500 Duo, am făcut multe fotografii. Pentru majoritatea am folosit setările automate, iar pe unele dintre ele le poți vedea mai jos. După cum am mai spus, telefonul nu oferă prea mult din punct de vedere al calității fotografiilor. În medii bine iluminate, imaginile sunt decente, dar în mediile cu lumină slabă nu sunt deloc grozave.

De asemenea, clipurile video înregistrate cu Prestigio MultiPhone 8500 Duo sunt de slabă calitate. Rezoluția maximă de 480p este mică chiar și pentru clipurile de pe YouTube. Mai jos, poți urmări un scurt video pe care l-am realizat pentru a vedea cum arată obiectele în mișcare.

În continuare poți vedea un alt clip, în care am înregistrat o panoramă statică, în timp ce mișcam telefonul.

În ceea ce privește bateria, nu trebuie să te îngrijorezi. Prestigio MultiPhone 8500 Duo include o baterie de 2000 mAh ce va fi de ajuns pentru o zi de utilizare în condiții normale. Acest fapt se datorează procesorului de numai 1,2 GHz folosit de telefon, un procesor ce nu consumă muilte resurse.

Per total, nu am fost impresionați de experiența de utilizare a telefonului oferită de Prestigio MultiPhone 8500 Duo.

Windows Phone 8.1 & Aplicațiile incluse implicit

Prestigio MultiPhone 8500 Duo rulează cu Windows Phone 8.1 iar producătorul Prestigio nu a inclus niciun fel de caracteristici sau aplicații proprietare. Acest lucru înseamnă că nu vei primi nimic în plus față de ce au de oferit Microsoft și Windows Phone. Credem că acest lucru e nu este o problemă, deoarece Windows Phone 8.1 și Magazinul Windows Phone au destule aplicații de oferit, din care poți să alegi ce vrei.

Ce am observat legat de aplicațiile disponibile pentru Prestigio MultiPhone 8500 Duo este faptul că aplicația Nokia Here+ nu este gratuită pentru toate regiunile. De exemplu, dacă setezi regiunea telefonului ca fiind România, va trebui să plătești pentru a o putea descărca, instala și folosi. Dacă setezi regiunea pe Statele Unite, aplicația este gratuită! E ciudat. Ce mă împiedică să schimb regiunea pentru a avea acces gratuit la aplicații?

În cele din urmă, chiar dacă Prestigio nu oferă aplicații sau caracteristici personalizate, platforma Windows Phone în sine este capabilă să îți ofere tot ce ai nevoie.

Performanța în teste sintetice

Pentru a vedea nivelul de performanță oferit de Prestigio MultiPhone 8500 Duo, l-am testat cu câteva aplicații de tip benchmark. Am comparat rezultatele sale cu cele obținute de alte smartphone-uri cu hardware similar. Telefoanele pe care le-am ales sunt: Nokia Lumia 530, Nokia Lumia 630, Nokia Lumia 735, Nokia Lumia 830 și Nokia Lumia 1320. Primul benchmark pe care l-am rulat este Multibench 2. Testul de procesor a arătat că Prestigio MultiPhone 8500 Duo oferă viteze similare cu aproape toate celelalte telefoane. Singurul smartphone mai lent a fost Lumia 1320, care este și singurul telefon din lista noastră cu un procesor cu două nuclee. Rezultatele similare erau de așteptat, dat fiind faptul că toate celelalte telefoane folosesc un procesor cu patru nuclee la 1,2 GHz. Mai mult, procesorul folosit de Prestigio MultiPhone 8500 Duo este același cu cel folosit de Lumia 530.

Apoi, ne-am uitat la rezultatele pentru testul de memorie. Prestigio MultiPhone 8500 Duo a obținut rezultate similare cu Lumia 530 și Lumia 735, atât în ceea ce privește viteza memoriei cât și a transferurilor de date. Testele de memorie au arătat că Prestigio MultiPhone 8500 Duo oferă o viteză aproape dublă a memoriei față de Lumia 1320.

Cel de-al doilea benchmark pe care l-am rulat a fost aplicația WP Bench. Testele de procesor au arătat că Prestigio MultiPhone 8500 Duo oferă cea mai mică viteză de procesare dintre competitorii săi. Totuși, diferențele nu sunt majore.

Testele pentru GPU, stocare și memorie au dat aceleași rezultate. Prestigio MultiPhone 8500 Duo este cel mai lent smartphone dintre telefoanele cu care l-am comparat. Cel mai apropiat competitor este Nokia Lumia 735, care totuși este mai rapid în aproape toate testele.

În continuare, am vrut să vedem cât de rapid este Prestigio MultiPhone 8500 Duo la navigarea pe Internet, așa că am rulat testul Sunspider. Acest test a arătat că Prestigio MultiPhone 8500 Duo este aproape la fel de rapid ca Lumia 735 și 830. În comparație cu Lumia 530 și 630, smartphone-ul s-a descurcat semnificativ mai bine, cu aproximativ 15% și 12% viteze mai mari de randare.

Când am comparat timpii de pornire, am descoperit că Prestigio MultiPhone 8500 Duo are nevoie de același timp să pornească precum Lumia 830. Considerăm că acest rezultat este unul foarte bun, fiind nevoie de numai 28 de secunde de la pornire pentru a putea folosi telefonul.

În final, am mai vrut să vedem și cât de bună este bateria acestui telefon. Pentru a afla, am rulat testul de baterie al WP Bench. Acest test ține telefonul pornit și îi utilizează la maximum puterea de procesare. Prestigio MultiPhone 8500 Duo a rezistat 3 ore și 25 de minute, un rezultat bun, similar cu cel al Lumia 735.

Toate testele sintetice pe care le-am rulat au dus la același rezultat: Prestigio MultiPhone 8500 Duo este un dispozitiv entry level, cu specificații hardware relativ slabe. Totuși, Windows Phone va rula cursiv pe el și nu vei avea probleme la folosirea lui.

Notă produs
2/5

Verdict

Prestigio MultiPhone 8500 Duo este un smartphone accesibil ce face față cu brio la activitățile de zi cu zi. Are puncte slabe, cele mai enervante fiind camera slabă și firmware-ul insuficient finisat. Credem că Prestigio ar fi trebuit să investească mai mult efort în a scrie un firmware mai bun pentru Prestigio MultiPhone 8500 Duo, unul care să folosească la maximum capacitățile hardware ale acestui telefon. Nu putem recomanda acest smartphone tuturor utilizatorilor noștri, deși ne-ar fi plăcut să putem face asta. Vă sfătuim ca mai întâi să testați acest telefon și să luați decizia de achiziție numai după ce ați analizat toate punctele sale forte cât și neajunsurile sale.